Dezerty a sladké hříchy

Bábovka z řeznického krámku 11.

11 komentářů

kureci-babovka-cela

Do záplavy sladké inspirace vplul tento příspěvek od Lenky jako důkaz, že bábovka vůbec nemusí být sladká a většinu potřebných ingrediencí si můžete opatřit v řeznickém krámku 🙂 Z kousku bábovky se tak rázem může stát chutný oběd. A právě tak tomu bylo u Lenky doma, protože pod slaninovými plátky se skrývá rovných 10 kuřecích řízků. Máte možnost opsat si tento zajímavý recept a doma vyzkoušet. Třeba vás při tom napadnou i jiné slané nápady, které se dají ukrýt do bábovkové formy 🙂

Kuřecí bábovka

Ingredience

  • 10 kuřecích prsních řízků
  • 250 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
  • 4 vejce, 2 nožičky klobásy
  • 150 g tvrdého sýra
  • 1 velká cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 lžíce zelených bylinek (petrželka, pažitka, …)
  • 1 vrchovatá lžíce hořčice (druh dle chuti)
  • 1 lžíce oleje

Postup

Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme celá vejce, osolíme, opepříme a umícháme řídkou smaženici. Vmícháme do ní hořčici a bylinky.
Z papíru na pečení nastříháme 5 obdélníků, zmačkáme, namočíme a vymačkáme z nich vodu (tím se stane papír poddajnější). Vysteleme jimi bábovkovou formu tak, aby část papíru přečnívala přes okraj formy ven.
Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme.
Na papír ve formě rozložíme plátky slaniny a na ně plátky masa. Na dno urovnáme vaječnou smaženici, na kterou položíme podélně rozpůlené klobásky. Zasypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme vrstvou masa a poklademe ho plátky slaniny. Vyčnívající papír přehneme na bábovku, obsah dobře upěchujeme a takto “zabalené” vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 1 hodinu, 15 minut před dopečením papír z povrchu bábovky odklopíme.
Necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a opatrně sloupneme papír.
Podáváme teplé s libovolně upravenými bramborami nebo studené jako součást obložené mísy.
Postřehy: když vyklopíme bábovku moc horkou, sýr má tendenci vytékat, proto je lepší počkat delší dobu, až trochu zatuhne. Pozor při vyklápění – ve formě je kromě bábovky i vypečená šťáva – pálí. Maso je možné ochutit i jiným kořením (grilovací, provensálské, …) ale nedoporučuju, myslím že chutí je tam už tak dost.

kureci-babovka-rez

Proč si nedat bábovku k obědu? S touto masovou dobrotou budete mít úspěch. Děkuji Lence za další zajímavý nápad 🙂

www.mamincinyrecepty.cz

 Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

11 Komentářů

  1. S receptem jsem se už setkala. Přišel mi kdysi e-mailem stejně jako kuřecí roláda pečená v chlebíčkové formě. Byl jen jiný tím, že jako první vrstva byly právě ty kuřecí řízky (mám pocit, že výsledek je vzhledově zajímavější) a přidávalo se syrové vajíčko, nikoli smaženice. Určitě to někdy vyzkouším, jako nápad to totiž nemá chybu. 🙂

  2. Dobrý den, Krásné dny u plotny a Dobrou chuť…… Okamžitě bych se zakousl.. mejla-hlína kůže líná

  3. S tou první vrstvou masa ve všech ostatních receptech na internetu máte pravdu. Mám vyzkoušeno tak i tak a můj závěr: kuřecí prsa jsou sama o sobě dost suché maso, a pečením \”na kraji bábovky\” se ještě víc vysušuje. Když se mezi bábovku a maso dá vrstvička slaniny, maso jakoby \”natáhne\” její vláčnost a aroma a chuťově je výsledek úplně o něčem jiném (i když ne tak hezký). Vyzkoušejte, uvidíte. 🙂 Krásný den všem!

  4. Pro nás, kteří už jsme za to ovocné období sladkého těsta na deset let přejedeni, je tohle zatím vítěz a precizně provedený nápad! Nádhera!
    P.

  5. penda:

    Virtuálním světem lítá opravdu hodně receptů (méně či více povedených), ale není nad receptík vyzkoušený. Přidávám se k názoru, že tohle je zatraceně dobrý nápad 🙂

  6. Papaja:

    Žít DOLCE VITA už mě taky nebaví :-)))) Ale nic s tím neudělám, protože v lednici mi leží plech čerstvě sklizené josty, včera jsem dostala od sousedky mísu sladkých rohlíčků nadívaných tvarohem, mákem i povidly a tak to musím v tom sladkém mámení vydržet nejspíš až do podzimu 🙂 Když si vzpomenu na náš velký sad, ve kterém to postupně dozrává, tak je mi jasné, že v září bude v baráku vonět parfém švestkových povidel, mezi tím hromady jablek a nepočítaně štrúdlů se skořicí.

    Je fajn, že tahle bábovka je na hony vzdálená vůni cukru a má silné aroma po mase 🙂 Stejně si myslím, že nějaké slané nápady se tady ještě sejdou 🙂 Do konce srpna je pořád času dost.

  7. Pořád se sem budu vracet…. je to fantastická bábovka. Miluji anglickou slaninku a to jsem asi Patriot ? Budu muset ji vyzkoušet. Pošlete ještě něco ze zálohy. hi hi . díky mejla

  8. Už se na tom pracuje. Bych pekla i v mejlovce, ale žádnou nemám. 🙁 Co tak nějaký jarmark na Hané, neplánujete? 🙂

  9. Lenka:
    Dejte typ…. mejlovky přijedou. Jinak pooooošta funguje. Hezký den m-h

  10. Pošta … já vím, ale není nad to, stát půl hodiny u stánku a přemýšlet, kterouže tu bábovku k životu nutně potřebuju. 🙂 Co třeba tady?
    http://www.klubduha.cz/hanackeslavnosti/
    http://www.zlinsko.zije.info/program/velke-namesti-kromeriz/

Přidal komentář