Další příspěvek do soutěže je od gabi.ko.
Kombinace surovin, která nezklame – pro chuť ořechy, pro oko kakao, pro vůni rum 🙂
SUROVINY:
6 vajec – oddělíme na žloutky a bílky
250 gramů pískového cukru
100 ml oleje
100 ml vody horké
250 g polohrubé mouky
1 vanilkový pudink v prášku
1 lžíce kakaa
2 lžíce rumu
1/2 prášku do pečiva (já dávám celý)
citrónová kůra (lepší je i šťáva, ale stačí z půlky citronu)
100 g vlašských namletých ořechů
Pracovní postup:
Žloutky třeme s cukrem, po částech přiléváme olej, horkou vodu a šleháme, až je směs hustá.
Pak vmícháme mouku smíchanou s pudinkem i s práškem do pečiva, zamícháme a přidáme rum.
Z bílků si ušleháme tuhý sníh (tužší bude, když přidáme špetku soli). Těsto zlehčíme ušlahaným sněhem z bílků, opatrně vmícháme do těsta. Potom přidáme nastrouhanou citrónovu kůru. Do vymazané a hrubou moukou vysypané formy vlijeme půlku těsta a do druhé půlky opatrně zamícháme ořechy a kakao, poté vlijeme do formy na světlé těsto.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi tak 30 minut a poté troubu ztišíme na 160 °C.
Zda je bábovka upečená, poznáme vpíchnutím špejle. Lepí- li se těsto na špeli, tak bábovka ještě není hotová a musíme ji péct dál, když je špejle čistá, tak je bábovka upečená. Troubu vypneme, bábovku vyndáme, necháme prochladnout a potom vyklopíme a cukrujeme. Přejeme dobrou chuť.
gabi.ko
Ach jooo. samá bábovka…. Pozvu vás snad všechny na večer s mejlovo formičkama a bábovkama, už se to chystá….. Je na stránkách pár novinek . Tak zatím krásné dny.. mejla
Na novinky na tvých stránkách všichni rádi koukneme! Díky za info 🙂
Jé gabi.ko, tak podobný recept jede i u nás ((((: Oříškovou bábovku s rumem a kakaem peču často, protože je pěkně barevná. Občas se mi ji podaří blbě vyklopit. Přeji všem úspěch v soutěžení. L.
Rumíček, kakao a ořechy! Správná trojka!;-)