Dezerty a sladké hříchy

73. Bábovka povidlovník

13 komentářů

babovka-povidlovnik

Prý povidla jsou šíleným nápadem neudělat ze švestek slivovici, ale tenhle šílený nápad já vydatně podporuji 🙂 Povidel je u nás doma víc než slivovice! Aby ne, když je vařím bez míchání a nemám s nimi vůbec žádnou práci. Lenčin nápad na “Bábovku povidlovník” s chutí přidávám do soutěže.

babovka-povidlovnik-detail1

Bábovka povidlovník

Ingredience

  • 200 ml mléka
  • 125 ml oleje
  • 1 vejce
  • 500 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 30 g čerstvého droždí
  • povidla, ořechy

babovka-povidlovnik-upecena

Postup

Do vlažného mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy prosijeme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a vzešlý kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme nakynout.
Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným tukem a vysypeme strouhanými ořechy. Na dno můžeme položit několik celých půlek.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme ho olejem, povidly a posypeme rozlámanými ořechy. Svineme jako roládu a namotáme do formy. Necháme v ní ještě 15-20 minut kynout. Povrch potřeme bílkem, posypeme ořechy a bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečeme dozlatova (cca 45 minut).

babovka-povidlovnik-rez1

Dobrou chuť přeje Lenka

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

13 Komentářů

  1. Jsem také pro povidla :-). Aby pánové tak neremcali, tak jim je může \”naředit\” rumem, ne? Bábovka je trochu podzimní, tak doufám, že tohle nekonečné parno už skončí, abych mohla ji mohla také zkusit. Risknu ji v remosce, ale troufám si říct, že bude skvělá, jen ne tak krásná jako na obrázku, ale to nevadí…

  2. coco-choc 🙂
    Remoska je zázračný kousek nádobí, určitě se bábovka podaří.
    Aby se povidla povedla, kapka rumu to vždycky jistí 🙂 Pro jistotu do každé sklenice nezapomenu přidat.

  3. Povidla jsou skvělá věc, něco podobného peču, jen místo kynutého těsta používám těsto perníkové s výrazným zastoupením žitné mouky. Bábovka vypadá nejen na řezu opravdu skvěle. Další skvělý recept od paní Lenky, vy jste opravdu nevyčerpatelná studnice bábovkových nápadů. 🙂

  4. Milá paní Lenko,
    zaděláváte kynuté těsto ručně nebo máte na to domácího pomocníka? Já jsem líná se s tím doma namáhat, ale kynuté pečivo mi moc chutná. Obzvlášť takové, kde jsou povidla.

  5. Mirko, dřív jsem zadělávala ručně a připadalo mi to úplně normální, neměla jsem s tím problém. Teď, co mám domácí pekránu, tak jsem zlenivěla, a těsto dělá ona. :)))

  6. Oprava – pekárnu, ne pekránu. Omlouvám se.

  7. Nojo, kdo má pekárnu, nemůže si ji vynachválit. Zatím odolávám, ač nepochybuji, že je všestranně použitelná.
    Já osobně veškerá těsta zadělávám ručně, baví mě práce s těstem, je to relax.

  8. Trochu té lenivosti v kuchyni dává šanci provětrat všemožné domácí pomocníky 🙂 Na mou domácí pekárnu poslední dobou sedá prach, měla bych ji taky trochu víc zaměstnat.

  9. Zaujala mě Vaše bábovka s povidly,ale ještě více mě zajímá jak ta povidla bez míchání děláte,zrovna je období dozrávání švestek a letos se jich urodilo docela dost,budu moc ráda,když mi poradíte.Děkuji Iva

  10. Iva:

    Povidla \”bez míchání\” skutečně fungují a tento geniální recept jsem uvedla do své knihy Rande s gurmánkou, ale není vyloučeno, že ho někdy zveřejním i zde, aby posloužil i těm, kteří mou knihu nemají. Letos je švestek opravdu mnoho, této prácíise ani já nevyhnu, náš ovocný sad se jenom modrá 🙂 Pokud máte ráda švestky a ráda zavařujete, právě dnes jsem uveřejnila zajímavou recepturu na křupavou švestkovou zavařeninu zde:

    http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/rande-s-gurmankou/krupava-svestkova-zavarenina_136871.html

    (je to jeden z mých švestkových nápadů a vřele doporučuji vyzkoušet)

  11. Za Šárčina povidla bez míchání dávám ruku do ohně. Ozkoušeno již loňský rok. Jednoduché a geniální!!!

  12. Pivli:
    Díky 🙂
    Kdybych si to tak nezjednodušila, tak by v naší domácnosti nejspíš byla samá slivovice 🙂

  13. švestková povidla nejjednodušeji jak to jen jde.2kg vypeckovaných švestek dát do větší mísy,která se vejde do mikrovlnky a zapnout na plný výkon na 1hodinu.Pak seškrábnout lehce přilepené okraje,promíchat a ještě zapnout na 30-40minut-podle toho,jak hustá povidla jsou oblíbená.Pokud jsou švestky méně sladké,je možno přidat cukr 8-10dkg na kg před posledním mícháním.Jsou super,nikde nic neprská,nepřipálí se,mám to osobně vyzkoušené,i když recept není z mé hlavy ale od panaIng.Balaštíka

Přidal komentář