Dezerty a sladké hříchy

14. Cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicí

3 komentářů

cuketove babovicky se slunecnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Byla jsem zaplavena hromadou cuket od mé maminky a po všem tom cuketovém šílenství, kdy jsem už měla pocit, že mi tyto krásně zelené a žluté (ano, není to překlep, máma pěstuje i žlutou variantu cukíny) plody lezou i ušima to chtělo změnu… a tak vznikly cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky. Zní to šíleně, chutná to výborně a je to navíc zdravé, protože se receptura obešla bez vajec.
Miluju jednoduché pečení, kdy se nemusí nic vážit a odměřovat, takže si nachystejte klasický čtvrtlitrový hrnek, vyhrňte si rukávy a pusťte se do díla.

Takže si připravme následující ingredience:

  • ½ hrnku krystal
    1 hrnek mouky (půl hrnku bílé polohrubé, půl hrnku hladké pšeničné celozrnné)
    1 lžičku skořice
    1 lžičku sušené citrónové kůry
    2 lžičky skořicového cukru (nejlépe domácího 🙂
    1 lžičku jedlé sody
    ½ balíčku kypřicího prášku
    ½ hrnku oleje
    1 hrnek najemno nastrouhané cukety (malou cuketku lze strouhat i neloupanou, starší kusy oloupeme a necháme „vypotit“)
    1 hrnek hustého bílého jogurtu
    hrst slunečnicových semínek (samozřejmě oloupaných)
    hrst rozinek

Příprava je až směšně jednoduchá:

Do mísy vsypeme všechny sypké ingredience, zamícháme, vlijeme olej a jogurt, opět zamícháme, šoupneme tam nastrouhanou cuketku, slunečnicová semínka a rozinky, zamícháme. Jelikož nemám malé bábovičkové formy a velkou bábovku bychom doma neujedli, šoupla jsem těsto do muffinové formy. Pokud tak učiníte jako já, dávkujte těsto do každého důlku jen do ¾, aby vám následný výtvor nepřetekl. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180 ◦C a pečte zhruba 20 – 30 minut. Každá trouba peče jinak, takže ke konci pečení kontrolujte výsledek pomocí špejle, až se těsto přestane lepit, je hotovo.
Lze jíst jen tak, já vyklopila horké bábovičky z formy, naňahňala na každou z nich lžičku tužší pikantní marmelády (použila jsem brusinkovou a domácí rybízovou, výborná by mohla být i višňová), nechala jsem vychladnout a jemně jsem postrouhala tyčinkou Ledové kaštany.

Dobrou chuť všem, kdo budou mít odvahu se do této zdánlivé šílenosti pustit, přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Děkuji Madle za parádní nápad, jak upéct bábovku, aby nám nezevšedněla 🙂 V jednom jediném kousku se snoubí šťavnatost šibalských cuketek, které by tam asi nikdo nehledal, sladkost rozinek a křupavost slunečnicových semínek.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

3 Komentářů

  1. Když přijde období cuket, za chvíli nevíme co s nimi. Menší se hodí jako zeleninová příloha, ale s většími cuketami je problém. Tak šup s nimi do bramboráku – ta jemnost je nezapomenutelná. Anebo podle Marušky do roztomilých muffinků. Tento recept se mi moc líbí, neb \”zavání\” zdravou výživou – rozinky, semínka, celozrnná mouka, jogurt – tady jsem doma 🙂

  2. kdo je stejně jao já zaplaven přemírou cuket, mám tip na výbornou přílohu, která se může stát i lehkým hlavním jídlem. oloupeme bramobry, nakrájíme, na tenčí plátky, totéž uděláme s cuketami (u větších kusů vyřízneme střední část se semínky), nakrájíme cibuli na plátky, osolíme, opepříme, nalijeme dvě lžíce olivového oleje a řádně promícháme v míse. z mísy přmeístíme zeleninovou směs na vymazaný plech a pečeme v zhruba na 200 stupňů tak dlouho, až je cuketa měkká a brambory zlatavé. Před dopečením lze směs zasypat sýrem (výborný je plísňový nebo balkán). Chutná nejlépe jen tak se sklenkou vychlazeného bílého 🙂

  3. Aha, pomalu se něco děje ! Pěkné a určitě chutné.

Přidal komentář