Dezerty a sladké hříchy

71. Rýžová bábovka se skořicí

6 komentářů

ryzovy-pudink-seskorici-cely

Máte rádi sladký rýžový nákyp? Co zkusit tuhle rýžovou variaci na bábovku s vůní skořice? Všechno dozrávající ovoce se bude hodit. Když v zimě dojde to čerstvé, můžeme vzít za vděk ovocem z kompotu. Recept připravila Lenka a takhle pěkně ta rýžová bábovka vypadá 🙂 Tak mě napadá, že podle Lenky by si člověk mohl zpestřit bábovkami celé léto. Napekla jich úctyhodný počet!

Rýžová bábovka se skořicí

Ingredience

  • 200 g bílé rýže
  • 1 l mléka
  • 200 ml vody
  • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
  • 1 vanilkový cukr
  • 3-4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce másla
  • švestky a hrušky
  • půl lžičky mleté skořice
  • špetka soli

ryzovy-pudin-seskorici-ovoce

Postup

Do hrnku nalijeme 200 ml mléka, zbytek do většího hrnce spolu s vodou a zahříváme. Rýži na sítku propereme v horké vodě, necháme okapat, nasypeme do horkého mléka v hrnci a za občasného míchání vaříme do změknutí. Trvá to asi 25 minut, ke konci vaření vznikne hustá kaše.
V hrnku s mlékem rozmícháme vanilkový cukr a oba pudinky.
Až je rýže měkká (zjistíme ochutnáním), přilijeme do hrnce obsah hrnku, přidáme cukr podle chuti, máslo, skořici a za stálého míchání povaříme asi dvě minuty. Odstavíme.
Bábovkovou formu vyložíme potravinářskou folií. Na dno urovnáme trochu pudinkové rýže, naskládáme ovoce, přikryjeme další vrstvou rýžovo-pudinkové kaše, znovu ovoce a přikryjeme zbytkem. Povrch uhladíme, necháme vychladnout a uložíme do ledničky. Ztuhlý vychlazený dezert vyklopíme, sloupneme folii, lehce poprášíme skořicí a nakrájíme na porce.

ryzovy-pudink-seskorici-rez

Dobrou chuť přeje Lenka.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

6 Komentářů

  1. Teda Leni, ta je fakt krásná! Něco podobného jsem chtěla připravit, jenže manžel nerad sladkou rýži, takže bych bábovku musela sníst sama 🙁 Ta vaše je opravdu nádherná a ta chuť..mňam.

  2. Opět, Leni, skvělý nápad a nemohu se než poklonit Vašemu kuchařskému umu. Já mám rýžový nákyp moc ráda, ale vím o řadě lidí, kteří ho nesnášejí, ale předpokládám, že v bábovkové formě by prošel 🙂

  3. Děvčata, děkuji vám za chválu. A klidně to udělejte. U nás doma sladká rýže taky moc nefrčí. Ale toto mnohem víc než klasický rýžový nákyp chutí připomíná pudink. Dá se udělat s jakýmkoliv ovocem, klidně i bez skořice (místo ní použít třeba kakao), ale ta kombinace hrušek, švestek a skořice mi prostě připadá chuťově úžasná. 🙂

  4. Lenko, zdá se, že tvůj recept je taková dokonalá mléčná rýže 🙂 Proč utrácet za tuhle mlsku v obchodě, když si ji můžeme parádně podle tebe vyrobit doma. A pokaždé s jiným ovocem. Jednoduché a geniální!

  5. Však říkám, že je to na řád Zlaté bábovky! 😉
    Rýžový nákyp mám ráda s meruňkami, ale hrušky+ švestky+skořice…hm, to není špatné! Z léta se (s bábovkou) zvolna překlopíme do podzimu.

  6. Pivli: Jak správně již od tebe vzešlo – S bábovkou po celý rok a pořád jinak 🙂

Přidal komentář