Dezerty a sladké hříchy

Šárčin borůvkovec v modifikaci podle Helli

8 komentářů

Borůvkový makovec 012

Nad borůvkovcem jsem zajásala, už když jsem si přečetla jeho orientační rozpis v Šárčině článku „Borůvkovec není jen obyčejný koláč“ na Gurmánce (http://www.gurmanka.cz/2009/07/boruvkovec-neni-jen-obycejny-kolac). V první chvíli jsem měla představu nějaké neurčité měkké buchty s vrstvou máku a další vrstvou borůvek . V dalším článku „Tmavomodré nebe na jazyku“ ovšem Šárka prozradila, že z uvedeného rozpisu surovin se mechové těsto udělat nedá a že mák můžeme klidně použít nemletý. Ten však má do mé milované tlustovrstvé makové náplně dost daleko. Své představy jsem se nechtěla vzdát, a tak jsem po nějakém tom dni váhání přikročila k pokusu vyrobit borůvkovec sice podle Šárky, ale taky trochu podle sebe.

Těsto jsem udělala přesně podle Šárky (http://www.gurmanka.cz/2009/07/tmavomodre-nebe-na-jazyku-boruvkovec) a vzala v potaz i její poznámku, že se dá použít o něco větší forma, než je její keramická zapékačka 36 x 29 cm. Vzala jsem tedy teflonový plech 40 x 28 cm a těsto jsem na něj nadrobila. V první chvíli jsem se obávala, že jsem to s velikosti plechu poněkud přehnala, protože mezi hrudkami těsta zůstaly podezřelé mezery. Těsto se mi ale podařilo upěchovat do souvislé vrstvy silné asi tak, jako když na Vánoce vyválíte linecké, možná o fousek silnější. Po upečení se ukázalo, že tato relativně tenká vrstva úplně stačí. Prášek do pečiva se postaral, aby vytvořila odpovídající podklad pro makovo-borůvkový svrchní kabátek.

Na vrstvu těsta přišel v souladu s původním receptem poprašek nastrouhaného perníku. Nešlo mi sice o to vytvořit izolaci proti šťávě z borůvek, ale usoudila jsem, že jemná perníková stopa nemůže být následující makové tlustovrstvě na škodu.

Střední část náplně jsem udělala ze surovin, které použila Šárka (a něco málo navíc), ale zpracovala jsem je jinak.

Vzala jsem 200 g máku a pomlela jej. V rendlíku jsem svařila ¼ litru 10% smetany (bez stabilizátoru) se 100 g pískového cukru a povařila v ní mák. Na ochucení jsem přidala šťávu a nastrouhanou kůru z poloviny citronu, dvě špetky skořice, trošku větší špetku mleté vanilky a směs nechala vychladnout. Poté jsem do ní zamíchala 3 žloutky a nakonec ji opatrně promísila s pevným sněhem ze 3 bílků. Tím se klasická hutná maková nádivka zjemnila, zlehčila a dala se krásně rozetřít na těsto posypané perníkem.

Borůvkový makovec 017

Na makovou náplň jsem tedy potřebovala:
• 200 g máku
• ¼ l 10% smetany
• 100 g pískového cukru
• šťávu a kůru z ½ citronu
• 2 špetky mleté skořice
• 1 špetku mleté vanilky
• 3 žloutky
• pevný sníh ze 3 bílků

Na makovou vrstvu přišla vrstva borůvek. Použila jsem mražené z vlastnoruční sklizně a mák jimi pokryla opravdu hustě. Vrstvení jsem zakončila drobenkou z másla, pískového cukru a polohrubé mouky, vše po 100 g. Na použitý plech to vyšlo akorát.

Koláč jsem pekla při 180 °C přibližně 45 minut, až drobenka zezlátla. Po dopečení jsem plech ponechala ještě 5 minut ve vypnuté troubě a poté – protože už bylo 30 minut po půlnoci – chladnul ještě do rána.

Borůvkový makovec 001

Následující den došlo na ochutnávání. Potvrdil se Šárčin názor, že těsto vystačí i na větší plochu formy. Tloušťka makové vrstvy uspokojila můj láskyplný vztah k makovým náplním, ve vztahu k borůvkám ale mírně chuťově převládala. Použité množství máku by tvořilo ideální podestýlku pro půlené švestky, se kterými tenhle koláč vyzkouším na podzim. Pod borůvky bych příště dala máku tak 130-150 g, to by asi stačilo. Cukru a smetany přiměřeně méně, vajíčka 2 větší nebo 3 menší. Šťávu a kůru z půlky citronu bych nechala.

Pro výraznější přítomnost máku bych koláč asi přejmenovala z borůvkovce na borůvkový makovec. Až jej udělám se švestkami, bude to švestkový makovec.

Šárko, velké díky za báječný recept ti posílám nejen já, ale i dalších 6 lidí, kteří koláč ochutnali. Tedy ochutnali – celý plech snědli na jeden zátah. 🙂

Helli, já děkuji za tvůj pohled na tuto zajímavou recepturu a za všechny cenné rady 🙂 Zítra mám v plánu zkombinovat jostu & mák. Snad si ta “dvojka” sedne pěkně do noty a nebude se v chuti prát.

8 Komentářů

  1. Helli, tomu říkám pořádná vrstva máku! A těsta tak akorát — jenom tolik, aby se v ruce nezlomilo pod tou dvoupatrovou náplní. Výtečný Šárčin recept s malou obměnou, ale velkým výsledkem. A se švestkami?… Holka, Ty mě snad chceš trýznit nebo co! :o)))))))

  2. Helli:
    Modifikace se ti Helli báječně povedla 🙂 Na borůvkovec je potřeba jít pěkně od lesa. Já na něj dneska šla od \”sadu\” a místo borůvek použila čerstvě sklizenou jostu. Koláč se povedl, pomalu chladne a já si o první zkušební sousto nedočkavostí spálila pusu 🙂 Je fajn, když se recept pořádně proklepne a vyzkouší se i jiné chutné kombinace a postupy. Moc díky! Musím poslat odkaz mailem všem přátelům, aby si mohli vyzkoušet i tuhle tvou cestu, který krásně funguje!

    Díky 🙂
    Ještě najdu čas a tvůj testík receptu prováži s původním článkem o borůvkovci. Takový krásný recept nesmí zapadnout, byla by ho škoda. Dnes je tu napečeno mnoho bábovek, ale ještě víc již čeká v řadě na mé zpracování. Bude na co koukat 🙂

  3. Tak nevím, jestli je o borůvkovec makový nebo makovec borůvkový, každopádně je to paráda!!!
    Hned bych si kousek dala, ale když ono nezbylo…:-(
    Mno, ani se nedivím. Když někdo předloží na stůl takovou dobrotu. Šárka s tímhle receptem začala, Helli úspěšně pokračuje, kdo se přidá a převezme štafetu?
    Přiznám se, že mne láká kombinace švestek a máku, takže to asi zkusím. Jen co se objeví švestičky ze zahrádky…;-)

  4. Ještě…po všech těch našich krásných bábovkách je borůvkovec/makovec jistě příjemná změna a zpestření!
    Moc pěkné, Helli!
    A jak dopadl houbový koláček (podle Šárky)? Bylo z čeho tvořit? Slyšela jsem, že hub bylo slušně! 😉

  5. Šárko: tak co josta a mák?

    Já bych brala i jostu samotnou, je to dobrůtka. 🙂
    Bohužel jsem letos na jostu ani černý rybíz nenarazila. 🙁
    Jen na vaničku angreštu. Na trhu mají rybíz červený, ale ten tolik nemusím. Dostala jsem ho trochu, tak šel do koláče.

  6. Pivli:
    Děkuji za pochvalu borůvkovce/makovce. 🙂 Hříbkový koláč podle Šárky dopadl výborně! Ostatně, když je recept podle Šárky, tak se člověk nemusí bát, že by to bylo něco nevyzkoušeného. Na Šárku je prostě spolehnutí! 😉

  7. Šárko, díky! Tohle koláčové těsto je moc šikovné, bude se určitě hodit jako podklad pro řadu nápaditých náplní. Moc by mě zajímala tvoje josta se smetanovým krémovým podkladem, přidáš prosím fotku?

  8. Teď fakt nevim co dřív. Jestli borůvkovec, jostovec, makovec či bábovku. Vy mi ale dáváte :-))
    A Helli je celá šikovná, ta se nám ale pěkně vybarvuje :- ))

Přidal komentář