Dezerty a sladké hříchy

16. Velká třená bábovka

16 komentářů

velka-trena-babovka-cela

Recept na velkou třenou bábovku je od Lenky mamincinyrecepty.cz

Ingredience

  • 5 vajec
  • 250 g cukru krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 180 g másla
  • kůra z 1 citronu
  • 100 ml mléka
  • 370 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vrchovatá lžíce kakaového prášku
  • špetka soli
  • 1 lžíce rumu
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

 velka-trena-babovka-nakrojena

Postup

Bábovkovou formu vymažeme rozpuštěným ztuženým tukem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Do jedné misky dáme bílky se špetkou soli, do druhé změklé máslo, oba cukry, žloutky a citronovou kůru. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Tuk s cukrem, žloutky a kůrou šleháme ručním elektrickým šlehačem, až hmota nabude a zesvětlá. Pak po troškách zašleháme vlažné mléko. Vařečkou vmícháme mouku a sníh z bílků. Přibližně třetinu těsta přendáme do misky od sněhu, přidáme k němu lžíci rumu a kakao a dobře promícháme. Do formy dáme polovinu světlého těsta, na ně těsto tmavé a pak zbytek světlého. Stěrkou urovnáme a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C. Ztlumíme na 190°C a pečeme asi 40-45 minut. Zkusíme špejlí. Po vytažení z trouby 5-10 minut počkáme a bábovku vyklopíme. Vychladlou pocukrujeme.

velka-trena-babovka

Elegantní kakaová vlnka se na řezu dokonale vyjímá. Kdo nemá velkou bábovkovou formu, může ji v této soutěži vyhrát 🙂

16 Komentářů

  1. To mi budete muset prozradit – jak se dělá vlnka v bábovce? To neumím:-( a moc se mi líbí.

  2. mejla-hlína

    Hmmmmm. Hmmmmmmmmm. Ta je pěkně vymazlená. Díky.

  3. coco-choc: já to taky neumím, ona se tam dělá sama. 🙂 Ale jenom v tomto konkrétním těstě, když se dodrží postup (polovina světlého, tmavé, druhá polovina světlého), nikde jinde se mi taková neudělá. Krásný den!

  4. mejla-hlína

    Lenka:
    Když tam uděláš -M- jako mejla, máš u mě formu podle výběru. Jak chceš? ber neber …….. nabízím. Šikovná jsi dost a dost, tak za pokus to stojí. Co myslíš ? mejla

  5. Wow, tak tomu říkám výzva … jdu přemýšlet … zkoušet … :)))

  6. Ahoj, tak sem jí vyzkoušela a byla faaak moc dobrá .. a nebyla vůbec suchá 😉 akorát tu vlnku sem tam neměla 😉

    • Pája:

      Bábovkové recepty jsou fajn, najde se jich tu víc jak stovka a je moc prima, že výběr byl šťastný! Vlnka už je malinké umělecké dílo, které nikterak neovlivní báječnou chuť 🙂 Jsem ráda, že chutnala! Bábovku ke kafíčku si ráda dám.

  7. Zdravím,

    tak jsme ji dnes kuchtila znova a povedlo se i s vlnkou 😉 ..
    a další recepty určitě vyzkouším 😉

  8. Pája:

    Velká gratulace 😉 Vlnky jsou kumšt! 🙂

  9. Dobrý den,

    nejsem v pečeni začátečnik, nějaký rok už mám za sebou. Bábovek napečeno desitky, ale dnes jsem upekla, po vyndání z trouby byla bábovka ve formě až nahoru a jak pomalu chladla tak spadla o 1/4.
    Mohla by jste mi poradit čím by to mohlo být? Vždycky ji nechám tak 10 min a pak ji překlopím na tác a paráda, ale tentokrát ??? 🙁

    Děkuji

    • Yva:

      PROČ BÁBOVKA PO UPEČENÍ A VYNDÁNÍ Z TROUBY SPADLA O ČTVRTINU?

      Těžko radit, ale někdy se může negativně podepsat rychlá změna teploty. Je dobré po upečení nechat bábovku tzv. chvilku dojít ve vypnuté troubě při otevřených dvířkách a pozvolna ji přivykat na teplotu v místnosti. Myslím na to hlavně v chladném období, protože bydlím v domě s kamennými zdmi a pokud není kuchyň vytopená, teplota v místnosti je nižší než bývá obvyklé. Potom by se neměla bábovka ve formě moc prudce vyndat a také by se s ní nemělo udeřit. Jsou to takové babské rady, ale fungovaly 🙂 Ovšem tenkrát býval spoleh na prášek do pečiva. Dnes jsem zaznamenala, že jejich kvalita se liší a po některém prášku se těsto příliš nezvedne. Víc nemohu poradit. Srdečně zdravím a ať se příště povede ke spokojenosti 🙂 Šárka

  10. Moc děkuji za odpověď . Upekla jsem ty bábovky 3 za sebou a všechny dopadly stejně . Mám jich za sebou fakt desítky, ale tohle se mi nestalo nikdy. Před 3mi týdny jsem pekla koláče na posvíceni z kynutého těsta a těsto bylo jak brus. Ten samý letitý recept jsem pekla čtrnáct dnů před posvícením kynutý koláč s ostružinami a drobenkou a bez problémů … Napadlo mne jestli neni problém v mouce, takže ještě koupím jinou značku a bude bábovka na čtvrtý pokus 😀
    Krásné podzimní dny 🙂

  11. Yva:

    Nezbývá nic jiného, než se zeptat Lenky, autorky receptu. Své nápady z kuchyně zveřejňuje zde: http://www.mamincinyrecepty.cz/
    S touto bábovkou se přihlásila do soutěže. Krásné podzimní dny i vám 🙂

  12. To nebyl tento recept , ale léty prověřený po babičce 🙂 Ale nevzdám to, zkusím dalši 🙂

    Díky

  13. Yva:

    Aha! Tak to je zapeklitá záležitost, které je třeba přijít na kloub 🙂

  14. ..no já tedy nevím, ale VELKÁ bábovka asi vypadá jinak. Léta jsem chtěla velkou formu na \”rodinnou\” bábovku. Konečně ji mám.
    Dělám ji ze 700g mouky, 1000g cukety, 400 g cukru a další a další…..(cuketová bábovka – recept 2,5x). Ano, to je velká bábovka
    a je skvělá. Cuketu v tom nikdo nenajde ani nepozná.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*