Dezerty a sladké hříchy

Mazanec, jidáše, beránek a staré velikonoční tradice

20 komentářů

velikonoční mazance4

Velikonoce, svátky opředené pověrami a křeťanskou symbolikou. V tomto článku najdete pár odpovědí na zvídavé otázky: Jak se plete pomlázka? Jak se peče velikonoční nádivka? Jaké jsou velikonoční zvyky těchto svátků? Jak se liší od vánočky? Tak tedy popořádku … Původní symbolika křesťandských Velikonoc se pomalu vytrácí, na staré tradice zapomínáme a svátky jara slavíme daleko víc konzumním způsobem. Ze svátků zůstala lidová oslava se spoustou dobrého jarního jídla, pletených pomlázek a barvených vajec. Jádro křesťanských Velikonoc zůstává pro mnohé pod nerozlousknutou pevnou slupkou. Spokojili jsme se s tím, že slavíme jaro.

macešky

mísa macešek se sametovými kvítky

Velikonoce jsou pohyblivé svátky a slaví se vždy první neděli po jarním úplňku. Z křesťanského hlediska nemá žádného významu velikonoční pondělek. Pro nás je to den, kdy se po velikonočních bujarých lidových oslavách můžeme dát zase pěkně dohromady a připravit se na další pracovní týden. V tomto článku bych se ráda vrátila k původnímu pojetí Velikonoc. Protože každého z nás zajímá víc velikonoční proměna mouky v , jidáše a beránky, nezapomenu ani na dobrý recept na podle starého receptu z fary, který mám ještě po své babičce. Je to nejtradičnější velikonoční sladké jídlo, které je s těmito svátky v naší zemi spojováno. Do mazance se přidává více vajec než do vánočky a neměla by chybět ani špetka koření. Do mazance podle znalců tradic patří špetka muškátového oříšku nebo květu, ale k tomu se dostanu. se peče až na BÍLOU SOBOTU, ještě je dost času na něj zadělat 😉 Recept na velikonoční mazanec z fary jsem již stihla přepsat, těsto zadělat, ale péct budu až zítra. Vy můžete začít s pečením třeba hned. Kdo nemá dost času, ten tam najde i jeden mazaný recept na mazanec

😉

kraslice

Krásné a ručně malované kraslice jsou od minulého víkendu mým majetkem (dostala jsem je darem) a nemohu se na ně vynadívat.

Jsou věci, které bych nikdy nesvedla 😉

Křesťanské pojetí Velikonoc – Pašijový týden – též řečený Svatý nebo Velký

pašijový týden

  • Pondělí (modré, někde označované jako žluté) – uklízel se dům a jeho okolí.
  • Úterý (šedivé) – vymetaly se pavučiny
  • Středa (sazometná, škaredá) – vymetání sazí; Jidáš se škaredil – Na Škaredou středu podle Písma udal Jidáš za třicet stříbrných Krista. Lidé se na sebe neměli škaredit, mít dobrou náladu. Kdo se celý den usmíval, ten si pojistil domácí pohodu na celý příští rok.
  • Čtvrtek (zelený) – poslední večeře Páně – Na Zelený čtvrtek se připomíná Poslední večeře Páně při níž se Ježíš loučil s apoštoly a označil Jidáše za zrádce. Na důkaz smutku se utichly všechny kostelní zvony a odlétly do Říma. Až do Bílé soboty chlapci chodili s klapačkami (řehtačkami). Hluk podle magie odpuzuje zlé síly, proto je potřeba rámusit a obcházet vesnice. U kapličky se lidé modlili otčenáš a do kříže strkali papírky s přáníčky. V tento den se pekly jidáše, pečivo které mělo podobu krouceného provazu, na kterém se Jidáš oběsil. Kdo pojedl jidáše, byl celý rok chráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Hospodyně si pořizovaly na jarmarku nový hrnek, se kterým zašly do kostela pro svěcenou vodu a po západu slunce vykropily celý dům. Ta měla zahnat všechny zloduchy a nepřejícné duše hodně daleko od domu a z domu odešli všichni nezvaní hosté, hmyz a myši.

jidáše

Upečené jidáše se rozřízly a pokapaly sladkým medem.

  • Pátek (velký) – smrt Ježíše Krista – dny smutku a rozjímání; před východem slunce se lidé omývali v potoce; nesmělo se prát. Velký pátek je dnem Kristova ukřižování. V našich zemích se držel velký a přísný půst a podle bible se děly mimořádné věci. Rozpoutaly se živly, otvírala se země a hroby. Země vydávala všechny své .
 – podstata Velikonoc a jejich příběh pro ty, kteří si chtějí původ těchto svátků připomenout. Třeba v mezičase, než jim stihne nakynout velikonoční mazanec 😉Pletení pomlázky z osmi a devíti vrbových proutků je trochu machrovina, ale s návodem – – to možná zvládnete. Za půl hodinky se to dá zvládnout 🙂 Nejlepší proutky na pomlázku jsou z vrby košíkářské. Proutky se oloupou, osuší, mohou se skladovat ve sklepě a další rok je stačí namočit a už se může plést.

vrbové proutí na pomlázku

Velikonoční proměny mouky v chutné kulaté mazance, bochánky, jidáše, beránky a další tradiční dobroty svátků  “Velké noci” – budou následovat. Mazance se pečou v sobotu, ale recept a potřebné ingredience je lépe připravit si den předen. Letos na mazance zadělávám v pátek večer, aby těsto mělo dost času nakynout.

velikonoční mazance

Jak se pekly v klášterní kuchyni podle Angeluse Františka Jeřábka? Povídání o , se kterými se dnes už jen tak nesetkáte. Pár originálů doma mám, protože jsem je dostala dárkem 😉 Sama bych je tak krásně vymalovat nedokázala. Většinou si vystačím s talentem přírody 🙂 Barvím v cibulových slupkách a otiskuji na skořápky drobné lístečky travin a bylinek. To už znaly babičky a je to asi ten nejpřírodnější způsob, jak si vařená vejce vymalovat. Obzvlášť proto, že bílých vajec k sehnání moc není a tímto způsobem se ta hnědá pěkně zkrášlí a jejich barva se stane sytější.

kraslice1

Velikonoce končí až další nedělí, ale co jsme letos nestihli, to už nestihneme. Velikonoční svátky mají svůj přesně daný řád. Na příští Velikonoce se můžeme podle lidových tradic lépe nachystat 🙂

velikonoční nádivka

Ale ještě hodně času na velikonoční přípravy v kuchyni zbývá. Určitě stihnete nachystat velikonoční hlavičku, zvanou nádivku – na jihu Čech “sekanici”

Recept nehledejte, tady jeden můj je – – hlavička – sekanice. Kdo má mou knihu Rande s gurmánkou, ten ho nalistuje na straně 133.

Veselé Velikonoce VŠEM!

 

Právě dnes si můžeme připomenout páté výročí úmrtí Jana Pavla II., který zemřel 2. dubna 2005 ve 21.37 středoevropského času ve věku 84 let. Karol Wojtyla byl výjimečnou osobností, papežem byl zvolen v roce 1978 jako první Slovan a navíc občan komunistického státu. Byl prvním neitalským papežem od roku 1522. Přijal jméno Jan Pavel II. Karol Wojtyla se narodil 18. května 1920 v polských Wadowicích.

20 Komentářů

  1. Hezké čtení o velikonocích, nabité informacemi z různých \”soudků.\”
    Co více dodat? Vesele prožité velikonoce bez přehnaných kuchyňských maratonů :-).

  2. toffo:
    Teď už jenom aby se povedl ten mazanec 🙂
    Jdu na něj.
    Díky za milé přání a užij si velikonočních svátků ve stejném duchu:
    v klidu, pohodě, bez stresu a bez modřin od pomlázky 😉

  3. Šárko, moc hezky jste velikonoce v tomto článku zpracovala, děkuji. A ještě dotaz – nefotila jsem některé z fotek v Třeboni na výstavě věnované právě velikonočním tradicím? Byli jsme tam minulý víkend a obrázky se mi zdají povědomé 🙂
    Krásné velikonční svátky přeju…

  4. Aneris:
    V sobotu jsem byla v Třeboni a zašla se právě na tuto výstavu podívat 🙂 Poznala jste to naprosto přesně! Výstavka byla pěkná a Třeboň je mé zamilované místo, kde se pořád něco zajímavého děje, proto je neustále co fotografovat. Zrovna se mi tyto fotky hodily k tématu velikonočního článku, který jsem ještě na poslední chvilku stihla zpracovat.

    Krásné velikonoční svátky přeju 😉

  5. Aneris:
    Prohlédla jsem si na FB fotky Třeboně a noční Prahy. Nádhera !!!! 🙂
    Navíc máte velmi vtipně sestavenou přezdívku – jste kreativní umělkyně, to se na první pohled pozná 😉

  6. Šárko, děkuji 🙂 Na výstavě v Třeboni jsme byli taky v sobotu, svět je malý 😉 Pro mne to byla premiérová návštěva tohoto města, je úžasné, ráda se tam zase podívám.

  7. Mě se vzhledově nepovedl, prasknul i nadvakrát! Zítra k snídani ochutnáme a podám pravdivý report. Nemyslím, že by mě mlsné jazýčky šetřily s kdyby, poznám to na nich :-).
    Zkoušela jsem nový recept, ale myslím, že jsem přidala dostatečně ruční práce.
    \”Nevadí, příště se to podaří :-)!\”

  8. Aneris:

    Svět je malý – to je na něm to pěkné 😉 Nakonec na hrázi třeboňského Světa se o tom můžeme přesvědčit. Dohlédneme až na jeho druhý břeh. V sobotu jsem tam honila před objektivem hejno kachen. Kamarádky mi je trpělivě nadháněly a podařilo se mi vyrobit pár slušných snímků. Určitě je někdy zakomponuji do nějakého povídání zde na webu. Potom jsme vyrazily směrem k restauraci Šupinka a tam zašly ochutnat kapří hranolky. Byly skvostné. Až tam příště pojedete, určitě do Šupinky zajděte 😉 I v hospůdkách ukrývá Třeboň svá romantická místa. Do Třeboně jsme si udělaly dámskou jízdu a tak jsme neminuly ani tu pěknou velikonoční výstavu v areálu třeboňského zámku. Pro fotografování je Třeboň jako stvořená. To město má výraz jako top modelka 😉 Umí se pěkně tvářit do objektivu v každém ročním období, v hlubokých očích se jí zrcadlí lesk rybniční vody a na řasách má zlaté třpytky z kapřích šupin 😉 Zajeďte někdy na výlov. Tam je pro fotografování tisíc dobrých důvodů. Třeba se tam někdy příště potkáme 😉

    Před časem jsem psala na toto téma takovou malou reportáž.
    Tady je odkaz:
    http://www.gurmanka.cz/2009/11/nechte-se-chytit-na-rybarskou-udicku
    http://www.gurmanka.cz/2008/10/tam-kde-hnizdi-morsky-orel-a-ryby-polykaji-fotbalove-mice

  9. toffo:

    Dobrý bude i s malou vadou na kráse 🙂
    Možná to v mém případě nedopadne jinak, ale nenecháme si tím zkazit náladu. Rodina se musí naučit občas něco tolerovat – už tak si je pěkně rozmazlujeme 😉

  10. Milá Šárko, Vy vždycky něčím překvapíte.. To je nesmírně milé a pohodové povídání a i přáníčko je v krásném jarním duchu… Snad Vám udělá radost, když Vám napíšu, že už mi pod utěrkou kyne těsto na mazance podle Vašeho receptu – mám sice svůj osvědčený recept, léta používaný, ale tomu Vašemu jsem prostě neodolala – mám slabost pro farské recepty a tento vypadá poctivě a starodávně, což je přesně moje krevní skupina. Navíc mám právě po ruce domácí vajíčka a mléko od sousedovic kravičky, takže bych vsadila boty, že výsledek bude luxusní…
    Užijte si voňavé a prosluněné velikonoční svátky!

  11. Také přeji pěkné velikonoce.
    Právě jsem dopekla mazanec podle Anuše,ale někde se stala chybka,nějak se nepovedl.Tak jdu zadělat na druhý.
    Díky za milá povídání,člověk se aspoň na chvilku v klidu zastavil.

  12. Šárko, v Šupince jsme byli – a právě na kapřích hranolkách 🙂 O téhle restauraci jsem se dozvěděla z Vašeho blogu, jak jinak 🙂 Hranolky byly moc dobré. Jenom příště bych vynechala obsluhou doporučovanou žampionovo-koprovou omáčku (ta mi moc nejela) a místo brambor jako přílohy bych si dala čerstvý chleba. Pak by to nemělo chybu.
    P.S. Můj první mazanec jsem právě strčila do trouby 🙂

  13. Katka:

    Tak si přeji, aby výsledek dopadl dobře a mazanec měl úspěch 🙂 Zkoušet nové recepty je mnohdy riskantní, ale už jsem uveřejnila i fotografii hotového mazance a nevypadá špatně. Snad to bude dostatečný důkaz pro ostatní, co si na toto pečivo ještě nestačili troufnout. Tím pádem ještě netuší, jak moc jim to jde od ruky 😉 S domácími vejci a čerstvým mlékem se to musí podařit a výsledek rozhodně nezklame. Užijte si svátky v pohodě a dobré náladě, kterou si nenechte zkazit ani slibovanými výkyvy počasí. U nás už prší 🙁

  14. Aneris:

    Blogy slouží dobré věci 🙂 Sama jsem se na jiných blozích dozvěděla dost zajímavostí, tak je fajn, že i mé stránky dělají dobrou službu. Kombinace kapřích hranolek s doporučovanou omáčku mi též moc nesedí (nedávám si ji) a většinou ani na ty brambory nedojde. Pečivo a sklenka vhodného nápoje je rozhodně lepší volbou. V tom máme stejný názor a stejnou chuť 🙂

    P.S.
    A jak ten \”první\” dopadl? Jestli už není a jen se po něm zaprášilo, tak dopadl nejlépe, jak mohl 🙂

  15. HaF:

    Tak to je škoda, že se mazanec podle Anuše nepovedl, ale to je to riziko se zkoušením nových receptur. V oblasti pečiva a přesného vážení to bývá velký risk, proto se raději spoléhám na své vyzkoušení recepty a moc neexperimentuji. V případě mazance mám již dávno jasno, ale občas mě žene tajemná síla a pokouším se vařit podle tištěných (leč nevyzkoušených) receptů a ne vždy jsem z toho nadšená. Upeče se jiný mazanec a až zavoní, bude na ten první zapomenuto. Mějte se moc fajn, užijte si zbytek velikonoc a díky za zprávy z vaření podle AK. Též mám něco ještě v záloze, ale nechám si to až po svátcích na vhodnější a klidnější čas 🙂

  16. Gurmánka:
    Tak ten druhý mazanec byl lepší, ale ještě pořád to není ono.Mně totiž ta tajemná síla pohání každý rok,některé receptové poklady máme jisté (bez těchto jistot by asi mé pokusy doma občas neprošly),ale mazanec zatím vychytaný nemám.Ale příště bude ten Váš,z faryPodle Anuše jsem pekla i jidášky,ale i ty nakonec zklamaly.Ovšem u jehněčího,beránka a slaného pohoštění pro koledníky Anuše nezradila.Pošlu výrobní záznamy.
    P.S. Ono se těch receptů od Anuše tento víkend sešlo víc.Ale protože se jich víc podařilo než nepodařilo,tak to nakonec nedopadlo nejhůř.
    Teď se vrátíme k osvědčeným rodinným receptům,u kterých posbírám sílu na další pokusy s Anuší,ale ještě zítra musím vyzkoušet jarní koláč…..Dá se s tím zkoušením receptů někdy skončit? A nechcete zveřejnit své pokusy s Anuší i ostatní? Je to občas docela sranda!!!

  17. Šárko, myslím, že se docela povedl http://www.facebook.com/photo.php?pid=30627440&l=80ca1b14ad&id=1488931836 🙂 Byl velký jak kolo od vozu, takže ho ještě malý kousek zbyl, ten bude zítra ke snídani.

  18. HaF:

    Na výrobní záznamy se moc těším 😉 Experimenty prostřídané osvědčenými domácími triky jsou nejlepší volbou.

    P.S.
    Sama jsem zvědavá, co dalšího se z knihy uvařilo a napeklo – jistě se přidá i někdo jiný. I já budu muset zase něco nového přidat a uvařit podle knihy. Sranda to občas docela je, to je fakt!

  19. Aneris:
    Ten je bezpochyby nádherný a vynikající :o) Povedl se náramně, z toho musíte mít radost. Za tu práci následuje sladká odměna. Vím přesně o čem mluvím :-))) Díky za náhled na foto.

  20. nemuzu najit recept na tu nadivku – sekanici.

Přidal komentář