Publicistika a zajímavosti

Autentická indická kuchyně

26 komentářů

Milovníkům indické kuchyně neudělá větší radost nic jiného, než autentická indická kuchyně. A právě něco tak půvabného a původního pro vás mám. Indie je považována za opravdovou velkou kořenku světa. Našla jsem tu správnou špetku voňavého indického koření, díky které si můžete přikořenit své vaření a nabrat spoustu inspirace. Ráda bych vás seznámila s Michaelou a jejími RECEPTY Z INDIE

http://akochutimasala.blogspot.cz/p/ako-chuti-masala.htmlRecepty z Indie

Michaela je Slovenka, žijící od roku 2002 v Indii, ve státě Andhra Pradesh. Velmi ráda vaří a vydala se po stopách klasických indických receptů. Mnoho jídel sama vymyslela a jako inspiraci pro ostatní je sepsala na své webové stránky. A to je ten důvod, proč není potřeba povídat nic víc. Nejkouzelnější bude to, když se na její stránky do daleké Indie přenesete a přivoníte k vlídně prostřenému blogu o dobrém jídle. Recepty z Idie.

Máte rádi indickou kuchyni a na co jste si už doma sami troufli? Já mám ve své knihovně jednu starší kuchařku od Vladimíra Miltnera – Indická kuchyně –  pár experimentů jsem s ní už podnikla. Navíc mám přítelkyni Michaelu K., která střídavě v Indii a zde v Čechách žije, tak ji mohu sem tam vyzpovídat a jít k ní domů ochutnat nějakou indickou dobrotu. Vegetariánskou! Michaela je vegetariánka. A v současné době mohu čerpat inspiraci od Michaely S., která o indické kuchyni ví opravdu hodně a umí o ní i poutavě psát.  V nedalekém Jindřichově Hradci existuje indická restaurace Charvi, kam občas zajdu. Kde jste ochutnali indickou kuchyni vy?

Na co vás mohu pozvat já?

 

Protože od psaní blogu k vlastní knížce je vždy jen malý krůček, můžete se začíst do řádků Michaeliny knihy s názvem Jak chutná Masala? Dovolila jsem si tuto knihu i recenzovat, tak přijměte pozvání a pojeďme do Indie.

Moje RECENZE knihy Jak chutná Masala?

Jak chutná masala?

26 Komentářů

  1. Trefila jste se mi do noty. Děkuji, mám indickou kuchyni moc rád a obzvlášť jídla bramborová. Několikrát do měsíce si dělám Puri Bhaji. Našel jsem recept i na stránkách u Michalky, tak tady nechám pro všechny mlsaly odkaz na její stránky. Já bohužel všechno hned sním a nic nevyfotím, tak se nemůžu podělit o dojem vizuální. Indická kuchyně je opravdu moc rozmanitá a tím mě přitahuje. Zdravím paní Michalu a též mou milovanou Indii, kde jsem před pár lety s partou kamarádů trávil trochu víc času. Rád na to vzpomínám.

    http://ssalonis.blogspot.com/2010/10/puri-bhaji.html

  2. Super !!!!!! Jsem vege a moje mamina pořád neví co si s tím počít v kuchyni :o)))) Hned jí pošlu odkaz na stránky a zaškrtám si všechny dobroty, které bych si přála ochutnat /Usal, Hlívový guláš, ale je toho o moc víc. To jsem zvědavá, co na to moje mami. Děkuji za inspiraci, ráda vaše stránky navštěvuji. Hanči

  3. Indicka kuchyne je take ma velmi oblibena. Nejlepsi v Praze jsou podle mne Masala na Vinohradech a Curry House na Palmovce. Mam rada hlavne Curry House, vari zde opravdu vynikajici indickou a bangladesskou kuchyni, maji indicke curry phall, ktere ma asi 6 papricek, je pry palive i pro ne. V restauraci Masala maji zase skvely chleb Nan. Obvykle mame tarka dal, cervenou cocku (koreni na ni maji v Myslikove ulici), kure jal frezi (ostra omacka z rajcat), kure tikka masala (nalozene do indickeho koreni), jehneci madras (velmi ostra rajcatova omacka), vsechny omacky se daji dat take jen se zeleninou. Doporucuji, v obou pripadech vyborne jidlo. Curry house doruci take domu. Spoustu koreni se da koupit v Myslikove ulici v Praze 1. Na stranku do Indie se jdu hned podivat!!! Dekuji za tip.

  4. Na tento blog nakukuji už nějaký čas a je tam velmi příjemně. Nějaký receptík je též i vyzkoušený a všem doporučuji tyto Indií provoněné stránky omrknout!
    K Šárce nezbývá než podotnout, že umí krásně představit další blogery, kteří jsou zapálení pro dobrou kuchyni!

  5. Restaurace Charvi v Jindřichově Hradci je skutečně velmi příjemná. Originál v autentickém prostředí neznám, ale takhle si to představuji… Placky nan, maso pečené v tandoori, k tomu omáčky – při každé návštěvě zkouším něco nového a vždycky to je velmi chutné. Milá je i nabídka denních menu za přijatelnou cenu.

  6. Hmmm, na tuto kuchyni jsem občas chodila do indické čtvrti v Singapuru. Naproti škole byl za Ind, ke kterému jsme chodili na \”palačinky\” roti prata, jen tak posypané cukrem a k tomu bílé kafe. To byla dobrota!
    Dik za ty stránky, to si prostuduju, ale doma se s touto kuchyní asi nechytám. Uvidíme 😉

  7. Hanasan:

    Indické koření je oslňující. Těch vůní, barev a chutí, to nemá žádná jiná kuchyně na světě. A vše je v dokonalém harmonickém celku. Přiměřěně sladké, slané i pikantní tóny mám ráda, ale trochu se vyhýbám ohnivým chilli papričkám. Na ty nejsem tak moc statečná. Bojím se mít ústa v jednom ohni, protože to ochromí všechno to zajímavé chuťové vnímání. Díky za prima tipy, kam za Indií vyrazit v Praze. I já musím pochválit Myslíkovu ulici. Pro koření si tam chodím taky.

    Včera jsem se pustila do revize domácí skříňky s kořením. Mám tam kořenářské skvosty 🙂 Asi se pustím do něčeho indicky voňavého.
    Díky za komentář a pěknou neděli.

  8. HaF:

    Když se člověk zanoří do pavučinek internetu, najdou se tam skvosty. Říkám si, že není nad autentické podání kuchyně. Tahle Idie v podání Slovenky žijící v Indii je prostě nepřehlédnutelná. Máme zase trochu nové inspirace a řady zapálených foodblogerů se nám pěkně rozrůstají. Je dobré o sobě navzájem něco vědet a být v kontaktu 🙂

    Zdravím tě Hanko,
    užij si pěknou neděli se vším všudy (s domácí pohodou a dobrým nedělním obědem 🙂

  9. Jenoféfa:

    Mám stejné pocity! Jen si kladu otázku, jak jsem mohla tak dlouho chodit kolem a nevšimnout si? Určitě by Charvi měla mít trochu větší publicitu a víc na sebe upozornit. V Panské ulici na sebe moc pozornosti nestrhává a tak jsem dlouhou dobu chodila kolem do restaurantu Pod věží a míjela indický podnik bez povšimnutí.

    V Charvi je příjemně! 🙂 Ještě je toho v jídelníčku dost, co jsem nestihla ochutnat a tak se mám na co těšit i příště.
    Měj se hezky, díky za komentář.

  10. Bali:

    Dášo, takové palačinky & bílá káva by mohly i Francouze chytit za srdce 🙂 Indie je dobrou změnou, jak si domácí stravu příjemně přikořenit a ozvláštnit. Poslední dobou mám chuť na rýži stále častěji, tak experimentuji jak to jde.

    P.S.
    E. rýži nerad 🙂 Snažím se změnit jeho názor.

  11. Na tyhle stránky chodím už docela dlouho moc ráda, už jsem si střihla i pár zajímavých receptů, takže můžu potvrdit, že jde o opravdu moc dobrý odkaz. Jen manžel bohužel na rýži moc není (ale risotto italského střihu mu chutná moc), ale třeba změní názor 🙂

  12. Madla:

    Stránky s dobrým obsahem se nikdy dlouho neutají 🙂 Koukám, že naši muži by potřebavali najít k rýži lepší vztah. V tom jim můžeme být nápomocny a rýži vařit co nejčastěji to půjde :-))) Podle letošního nového pravidla našeho domácího stravování se rýže nejméně 1x v týdnu vaří. To je dobrý start rýžovou nevraživost alespoň nalomit 😉

  13. Nemohu se dostat do obsahu blogu. Je tam potřeba nějaké pozvání? Děkuji za informaci.

    Jadamus

  14. Bohužel mám stejný problém 🙁 k zobrazení blogu je prý potřeba pozvání od autora blogu…

  15. kateřina:

    Opravdu? Tak to je zase nějaká novinka, o které nic nevím. Od pondělka jsem se zobrazením stránek sama měla problém, ale dnes to funguje bez zjevnějších problémů. Pokusím se zjistit, kde se skrývá problém … 🙁

  16. Dobrý den,

    také se na blog http://ssalonis.blogspot.cz nemohu dostat. Nemáte kontakt na jeho autorku? Google píše, že se máme obrátit na autora blogu, ale bohužel už nenabízí jeho kontakt 🙁

  17. Dobrý den,
    nemůžu se na blog o indické kuchyni od Michaely dostat:-( Píše mi to, ze je to blog jen pro zvané:-( Nějaká rada, jak na to? Děkuji:-) Už se hrozně moc těším, až něco vyzkouším..

  18. Baja:

    Opravdu neporadím, neboť nejsem provozovatelem tohoto webu. Zkuste na internetu vyhledat \”recepty z Indie\” – snad se vám poštěstí blog Michaely Samant někde objevit, odkud se dá na stránky snadno vstoupit. Jakmile něco bližšího zjistím, dám vědět.

  19. aza:

    Děkuji za upozornění! V textu bylo upraveno a přidala jsem i odkaz na Michaelinu knihu Jak chutná Masala? — a také mou recenzi na tuto knihu. Všechno do sebe rázem zase pěkně zapadá 😉

  20. Díky za tipy! Některé recepty mám v plánu brzy vyzkoušet 🙂

Přidal komentář