První co by mě mělo napadnout při pohledu na sklenici s pestem je fakt, že pestu to sluší s těstovinami a postavit na kamna plný hrnec vody a začít vařit. Jistě by to krásně fungovalo, ale zaslouží si to i tohle pesto? Pistacie z Bronte jsou považovány za unikátní a celý svět se jim klaní pro jejich jedinečnost chuti a smaragdově zelenou barvu. Právě sladce ovocitá chuť a adaptabilita v kuchyni z nich dělá sicilské “zelené zlato”.
V Itálii jsem se s nimi setkala hojně v cukrářských výrobcích, ale neobejdou se bez nich ani uzenáři. Chutnají mi v Mortadelle i ve sladkém nugátu nebo v sicilských trubičkách canolli, ale teď tu mám malou výzvu:
“Co udělat s tímto ušlechtilým pestem?”
Pesto se spoustou česneku, bazalky a parmezánu je doménou Janovanů, ale Sicilané to v tomto případě vidí jinak. Pesto je vyrobeno z přírodních pistácií, kvalitního slunečnicového oleje a jen lehce dochuceno mořskou solí a pepřem. Pokud máte rádi jednoduché a rychlé těstoviny, jistě může být toto pesto správnou volbou, ale já jsem se rozhodla použít pesto už v salátovém předkrmu a nečekat až na další chod s těstovinami, jak je v Itálii typické 😉
SALÁT SE ZÁLIVKOU Z PISTÁCIOVÉHO PESTA a broskvové šťávy, obložený paštičkami z listového těsta plněnými jemnou fáší ze slávek
Pro 2 osoby potřebujeme:
- hrst křehkých salátových listů
- 1-2 broskve (čerstvé nebo kompotované)
- 1 lžíce pistáciového pesta
- 2 lžíce čerstvé broskvové šťávy (možno použít kompotový nálev)
- paštičky z listového těsta plněné jemnou fáší ze slávek
- pár nasekaných pistáciových ořechů na ozdobu
Postup přípravy:
Omyté salátové listy vysušíme a natrháme na menší kousky. Rozprostřeme na tác a poklademe na plátky krájenými broskvemi. Použila jsem loupané kompotované. Přidala jsem i několik měsíčků klementinek. V rozehřáté troubě se mezitím dopekly paštičky z listového těsta, plněné jemnou fáší z mušlí slávek. Ty jsem vyskládala po obvodu tácu a vše přelila pistáciovou zálivkou. Na zálivku stačila lžíce pesta rozmíchaná s broskvovou šťávou. Před podáváním salát můžeme posypat nasekanými pistáciovými ořechy. Podáváme se skleničkou bílého vína.
Pesto al Pistacchio je originálním sicilským produktem od výrobce Rustichella d´Abruzzo, ale na adrese výrobce je toho zajímavého víc než dost. Je to totiž firma s nejvyšším podílem ruční práce při výrobě (nejen) těstovin. Krom vaječných těstovin mají v nabídce spoustu bezlepkových produktů. http://www.rustichella.it/
Dobrá zpráva je, že některé originální výrobky je možno opatřit i u nás přes e-Delikatesy.cz prostřednictvím Gourmet shopu.
No když jsme u toho pesta, nedá mi se nepochlubit pestem z medvědího česneku které mám už týden v lednici – sbírat bylinky v únoru se mi velice líbilo 🙂
Mor:
Sbírat bylinky v únoru, to se opravdu každý rok nepoštěstí 🙂 Medvědí česnek má sílu a na pesto je přímo grandiózní. Znala jsem místa, kde se jeho porost rozprostíral zjara jako zelený koberec. Teď už ho hledám obtížněji, ale když tu mám čerstvou zprávu o tom, že roste, vyrazím se po něm podívat 🙂
Vypadá to výborně 🙂 . Já mám italskou kuchyni moc ráda a když tam jsou navíc pistácie , tak to musí být zaručeně dobré 🙂 . Pistácie mám ze všech ořechů nejradši, škoda, že jsou tak drahé. Čas od času si je ale koupím. Ještě tak, kdyby mi je někdo rozloupal, to by byla paráda 😀 .