Publicistika a zajímavosti

Lahodně s Ellou

10 komentářů

Lahodně s Ellou

 

Kniha Lahodně s Ellou Woodwardovou je nový bestseller mezi kuchařkami

Z blogu vychází Ellina první kuchařka Deliciously Ella (Lahodně s Ellou), historicky vůbec nejprodávanější kulinářská novinka Velké Británie. Kniha boduje také u strávníků za velkou louží ve Spojených státech. České vydání je po původní britské a americké verzi vůbec první v Evropě (vydává knihkupectví Knihy Dobrovský).

„Úžasné přísady a neuvěřitelná jídla, která bude vaše tělo milovat.“ Toto je první věta, kterou se z obálky kuchařské knihy dozvídám a hned si pokládám otázku, co asi tak může o mých chutích vědět mladé děvče z obálky, kterému je sotva dvacet let (?) Otevírám knihu a s ní i příběh mladé britské foodblogerky. Deliciously Ella není o držení diet nebo snad hladovění, je o počítání výživných látek a ne kalorií. O jídle zdravém, přírodním a vždy vynikajícím. Hodlám knihou listovat dál, abych se tedy dozvěděla něco nového a zejména lahodného.

Ellu zatím neznám, ale k seznámení napomůže úvodní příběh autorky, který Ella čtenářům a svým foodblogovým fanouškům vypravuje. Začíná tím, že ještě před čtyřmi lety byla totálně závislá na sladkém cukrářském zdobení všeho druhu. Její život byl plný čokolády, karamelu, zmrzliny, gumových medvídků … Hned si pomyslím, že moje závislosti v mládí také nechyběly, ale byly poněkud rafinovanější a neodehrávaly se v cukrárně 🙂 Potom se dozvídám o tom, že Ella neměla ráda ani ovoce a zeleninu, krom pečené kukuřice a banánů. Zvláštní upřímnost od autorky kuchařské knížky, nemyslíte? Ella si tu na nic nehraje a jednoduše přiznává, že o jídle toho moc nevěděla a její chuťové preference byly poněkud nedoporučeníhodné. Začínám být o to zvědavější, o čem že ta její kuchařská knížka vlastně bude?

 

Lahodně s Ellou1

 

Poté se dozvídám o vážné nemoci, kterou si Ella prošla ve chvílích, kdy jako devatenáctiletá žila v Paříži a snažila se prorazit jako modelka. Místo na přehlídková mola putovala na nemocniční lůžko a po obtížném stanovení diagnózy přišlo období plné léků. Zvrat nastal až tehdy, kdy se Ella sama začala zaobírat stravou, holistickými a přírodními způsoby léčby a obklopila se inspirativními lidmi. To ji přivedlo ke stravě založené na celozrnných potravinách, ovoci, zelenině a dalších přírodních plodinách. Vzdala se masa, mléčných výrobků, cukru, lepku, průmyslově zpracovaného jídla, chemicky ošetřených potravin a konzervantů. Převrátila svůj život naruby, a to zcela dobrovolně.

Jakmile se její jídlo stalo lékem, příznaky nemoci se zmírňovaly, do těla se navracela energie a netrvalo dlouho, vznikl blog Deliciously Ella. Kvůli blogu si dala předsevzetí, že na něj bude vkládat 3 recepty týdně a tím se do svého způsobu vaření skutečně zamiluje. Stalo se. Důkazem je tato kniha. Změnit způsob stravování označuje sama Ella za tu nejlepší věc, kterou pro sebe udělala. Ella dnes nebere žádné léky, překypuje energií a v jídle našla novou radost ze života. Její recepty jsou jednoduché a snadno realizovatelné v každé domácí kuchyni.

 

Lahodně s Ellou2

 

Třeba si řeknete, že nechcete být bezlepkovým veganem jako Ella, ale něco málo v jídelníčku změnit ve svůj prospěch by se vám mohlo hodit. Zamilovat se do opravdového jídla vzešlého z přírody jde snadno. A to je přesně to, k čemu Ella, autorka netradiční kuchařské knížky a foodblogu, své čtenáře láká. Myslím, že se to nedá odmítnout 😉 Hned jsem si udělala chuť na její batátové brownies, čočkovou boloňskou omáčku, čokoládový dort z červené řepy s kokosovou polevou nebo limetkový koláč, který sama autorka označuje za nejodvážnější recept z celé knihy.

Foodblog Deliciously Ella rozhodně stojí za bližší seznámení.

Kuchařka Lahodně s Ellou si místo najde všude, protože je to kniha, která dokáže do kuchyně vnést svěží závan zdravého a lahodného jídla a obohatit jídelníček o zajímavé suroviny, které v české kuchyni zatím nezdomácněly, ale přesto jsou dnes snadno k sehnání. V každém případě je to kuchařka, která vás nenechá ani chvilku strádat nudou. Vaří se podle ní snadno, proto je doporučeníhodná i začátečníkům, ale se zárukou, že jídla budou chutnat i těm, kteří se v kuchyni dokáží pohybovat s noblesou a jistou rutinou. Jde poznat, že autorka knihu psala se skutečnou vášní pro dobré jídlo, ve které věří a jeho přípravu se nesnažila zbytečně komplikovat složitými kuchařskými postupy. Pro vyznavače zdravého životního stylu je kniha nepostradatelná.

Děkuji za poskytnutí recenzního výtisku knihkupectví Knihy Dobrovský.

 

 

 

10 Komentářů

  1. Už jsem si o této zajímavé knize trochu početla i jinde a zajímá mě čím dál tím víc. Více méně cítím, že bych se měla pohnout tímto směrem, že je změna nutná.

  2. S chutí jsem si přečetla Vaši recenzi. Knihu jsem si koupila hned jak vyšla, protože Elly blog znám. Narazila jsem na něj náhodou. Recepty jsou velice lákavé a inspirativní, jen jsem zatím neměla štěstí na Medjool datle. A v jejich sladkostech jsou skoro vždy…

  3. Dobrý den,
    sama se stravuji více méně vegansky (občas mám však sýrové excesy 🙁 ) a proto mě tato kniha oslovila. Chtěla bych se pouze zeptat, jestli se Ella zaměřuje na teplou kuchyni nebo raw? Zatím mi to není z žádných recenzí zcela jasné 🙂

  4. Klára:

    Pěkný den, Kláro,
    velké množství receptů splňuje zásady raw vaření, ale nechybí ani jídla připravená ve vyšší teplotě. Nejjednodušší bude prostudovat si její blog přímo na internetu, neboť z těchto receptů je sestavena i kniha. Hodně používá např. datle medjool, které nejsou zrovna nejdostupnější surovinou, ale kniha je nápaditá a jednoznačně plná dobrého fresh jídla 🙂

    http://deliciouslyella.com/

  5. Dnes jsem jí koupila jako vánoční dárek neteři. Při cestě autobuse domů jsem měla čas v ní zalistovat a to už jsem litovala, že jsem si jí nekoupila pro sebe.

  6. Vážení!
    Datle a mnohé \”těžce\” sehnatelné suroviny najdete bez problémů na internetu.
    Stačí zadat do vyhledavače G. a máte přehršel možností i výběr cen.
    Např. Medjool datle
    https://www.srovnanicen.cz/q/datle%20medjool/

    Přeji hezký den.

Přidal komentář