Publicistika a zajímavosti

Sambonet, nože se šlechtickým původem

8 komentářů

Nože Sambonet1

Značka Sambonet, to jsou nože se šlechtickým titulem. Kvalita provedení, dobrá ergonomie a funkčnost s desetiletou zárukou z nich dělá nepostradatelnou výbavu kuchařů, kteří si potrpí na kvalitu a mají rádi styl. A protože za každým šlechtickým titulem stojí nějaký zajímavý příběh, nechybí ani těmto nožům.

Příběh se začal psát ve slunné Itálii roku 1856. Syn italského šlechtice z Vercelli – Giuseppe Sambonet, absolvent studií výtvarných umění, získal výsostné oprávnění provozovat zlatnickou dílnu. Netrvalo dlouho a z lásky k řemeslu založil společnost pod rodinným jménem, Giuseppe Sambonet. Okamžitě si získal důvěru ostatních významných italských šlechtických rodů a na počátku 20. let se jeho firma stala dvorním dodavatelem kvalitních produktů, které se svým špičkovým řemeslným zpracováním a vytříbeným smyslem pro eleganci, staly nepostradatelnou součástí každé vybrané kuchyně.

Některé výrobky zn. Sambonet si exkluzivně můžeme zakoupit v prodejnách Albert. Ráda jsem se účastnila testování produktů této značky a musím podotknout, že mi tyto ostře nabroušené nože skutečně padly do ruky a budou v ní mít stále své čestné místo, aby byly neustále po ruce. Ostře nabroušený nůž stojí na počátku všech kulinárních zázraků. A nezáleží na tom, zda se vaří v profesionální kuchyni třpytící se mnoha oceněními, nebo v malé chaloupce někde na konci světa. Bez dobrého nože chybí radost z vaření, proto si ji nenechme vzít a obklopme se noži dobře padnoucími do ruky a s ostře nabroušeným ostřím. Nože Sambonet jsou sympatické i tím, že jejich cena v poměru k výkonu a dlouhé životnosti garantované i odpovídající zárukou je více než příznivá.

A protože mám ráda věci s příběhem, jsou mi sympatické i jinak 🙂

Štítky

8 Komentářů

  1. Možno sú nože Sambonet so šlachtickým pôvodom ale teraz robíte neopodstanenú reklamu pre túto firmu.Čo napríklad nože od Českého výrobcu
    KDS.Pokial nepotrrebujete to najlepšie a postačí vám rada \”ROYAL TREND\” i keď v žiadnom prípade nedosahujú 55-57HRC ale na bežné použitie super.FISKARS Functional Form – velmi kvalitné nože cena je porovnatelná.Ako posledné uvediem nože TESCOMA AZA po kúpe noža santoku 20cm
    + ocielka som zmenil názor,od tescomy mám ešte jeden nôž inej rady ale rada AZA je úžasná.Brúsenie nožov rôznej kvality a samotný zvuk vám nepovie o akú trdosť noža sa jedná.Ako prvý AZA 2.Fiskars 3.KDS.Predajca TESCOMA svoj tovar nehorázne predražuje a je až zarážajúce že som zohnal na inom eshope nôž lacnejšie než na oficialnom.

  2. Anonymní:

    S noži je to jako s auty! 🙂 Každému sedí něco jiného. Je fajn mít tu volbu výběru. Vzhledem k tomu, že kvalitních značek je na trhu mnoho, těžko se shodnout na jedné jediné. Každý si přeci najde tu svou cestu a koupí to, co mu vyhovuje. Vámi zmíněné značky nezavrhuji. Fiskars zahradní nářadí, ostré sekerky, ruční pilky atd. – v domě ani na zahradě se bez nich už neobejdu, ale v kuchyňském šuplíku je prostě nemám. Tescoma, to je moje oblíbená značka na všechna kuchyňská udělátka (vykrajovací lžičky, mašlovačky, naběračky, škrabky na citrusy, vykrajovátka na cukroví, loupátka :-), ale nože od této značky nemám. Vůbec nic to přeci neznamená. Píši tu jen o svém osobním názoru, zkušenostech a věcech, které se mnou souvisí. Není to žádný světonázor, ale je to názor, za kterým si stojím a vím proč. Spíš mi přijde zajímavé to, že rodina Sambonet toho o nožích ví mnoho a také v této branži něco znamená. V jejich zájmu určitě není to, aby vyrobili něco, s čím se nedá pracovat 🙂 Navíc italský design je pojem a já ho vždy ráda ocením.

  3. Gurmánka:
    Tak to jistě. Někomu třeba vyhovují typické, supermarketové nože, co mají běžně hodnocení 1-2 z 5. Zejména, když se živí psaním blogu…

  4. Nožů máme doma vždy na výběr. Jsem schopna za ně utratit majlant, ale potěší mě i funkční a dostupnější produkt. Když sáhnu po noži Victorinox – ty mám nejraději, nebo po Sambonetu, uvařím s nimi zrovna tak dobře. A to je pro mě hlavním měřítkem. I při mé náročnosti na kvalitní produkty a jisté marnotratnosti, kdy za ně s oblibou utrácím, nemohu proti nožům Sambonet nic negativního říct. Také musím ujistit, že blog mě neživí! 🙂 Živí mě spousta jiných aktivit, o kterých bych se vlastně zde na blogu mohla s klidem zmínit. Od toho vlastně blogy jsou, abychom si díky nim tak trochu psali deníky našeho rychle plynoucího života.

    P.S
    Při mé cestě letošní cestě do Itálie se těším na výstavu historických příborů rodiny Sambonet. Je úctyhodná, úžasná a sahá hluboko do naší minulosti 😉 Jen doufám, že mi na všechny mé plány zbude dost času.

  5. Mám pár milovaných úplně obyčejných nožů po babičce, které chudinky po tolika desetiletích spíš pižlají než krájejí a v kuchyňském šuplíku mi leží víceméně už jen z piety. Vloni se totiž staly impulsem jednomu blízkému člověku, aby mi k narozeninám daroval sadu báječných švýcarských nožů, protože už se nemohl dívat, jak se s těmi vykopávkami po babičce mořím.
    Není špatné vědět, co na trhu existuje, je dobře mít přehled a vědět, co si můžu za svoje peníze podle svých momentálních možností pořídit. Nebo inspirovat tápajícího budoucího dárce dobrým tipem. O neopodstatněné reklamě nemůže být řeči.

  6. Helli:

    Máš pravdu s tou krásnou pietou 🙂 Já si z piety také nechávám spoustu věcí, za které mám již moderní náhradu, ale stejně po nich ráda sáhnu a zase je vezmu do ruky. Pokud jde o tvé nože, jsou krásné a moc dobře vím, jak velkou radost ti udělal ten, kdo ti je dal !!!

    Všímám si, jak mylně se občas lidé domnívají, že drahé (často předražené) výrobky jsou vždycky lepší než průměrné spotřebitelské zboží za ceny lidovější. To je holt úchylka doby a manipulace obchodníků. Pro mě je směrodatné to, jestli se mi s nožem dobře pracuje. O cenu mi jde až v druhé řadě. A tyto nože jsou prostě \”fajn\” do ruky a v kuchyni mi to s nimi jde a mám z nich příjemný pocit. Když uvážím fakt, že v kuchyni vařím již nějaký pátek a ve svém šuplíku mám i velmi kvalitní srovnání s noži mnohem dražšími od prestižních výrobců, proč bych si na svém názoru netrvala a nezmínila ho na blogu. Od toho přeci osobní blogy jsou. Díky za shodu v názoru, že levnější nemusí vždycky znamenat nekvalitní a nepoužitelné. K tomu většinou člověk dojde s věkem 🙂

    Ohledně nožů mám ale jednu osobní výtku sama na sebe. V Šanghaji jsem si chtěla koupit tradiční krásně provedený sekáček. Dlouho jsem o něm přemýšlela a nakonec se špatně rozhodla a nekoupila. To mě bude hodně dlouho mrzet. Místo toho jsem si nechala zhotovit to osobní mramorové razítko pro štěstí, ale jak víš, dlouho mi radost nedělalo a někdo nezvaný mi ho odcizil. Tak jenom doufám, že mu přinese smůlu 🙂

  7. Šárko, s tím razítkem to asi tak mělo být. Štěstí je u tebe zřejmě přítomné v jiné formě, než v mramorovém razítku.
    Kdybych byla v Číně na tvém místě já, zřejmě bych zvolila ten sekáček. Asi bych jej pak měla doma v ruce mnohem častěji než mramorové razítko a tím pádem by mi tu cestu pořád připomínal. Praktické suvenýry z cest jsou bezva věc – člověk je při jejich používání kouskem své bytosti pořád někde ve světě.

  8. Helli:

    Přesně tak, jak to řílkáš. I nákup suvenýrů musím lépe promýšlet.
    Na štěstí se jednoduše spoléhat nedá 🙂 Chvilku je a potom zase chvilku není. Jde o to, nepřestat na něj věřit.
    Měj se krásně! 🙂

Přidal komentář