4. srpna 2009 v 15.18, napsala Šárka Škachová • Rubrika: Z Vaší domácí kuchyněPočet komentářů: 19

Štítky: | | | |

Šlehačková bábovka 29.

Slehackova babovka - Smoulova

Šlehačková bábovka od Hanky Bednářové může být 100x  jiná. Bábovka je to téměř filmová, pokaždé s ní můžete rozehrát jiný příběh :-)

  • ½ l polohrubé výběrové mouky
  • ¼ l jemného krystalového cukru
  • 3 vejce
  • ¼ l smetany na šlehání
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • rozinky

Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva, šlehačku, rozinky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do bábovkové formy vymazané sádlem a dáme do předehřáté trouby (asi 160°C)péci.

Tip! Pomocí potravinářského barviva můžeme dětem připravit „Šmoulovou bábovku“ nebo z recese návštěvě zelenou.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji ;-)

Reklama

Zde si můžete objednat mou kuchařskou knihu Rande s gurmánkou v české kuchyni.

V případě objednávky na www.titanovepanve.cz uveďte prosím na podporu našeho webu
v políčku pro poznámku heslo "Gurmanka".

19 komentářů k příspěvku „Šlehačková bábovka 29.“

  1. coco-choc říká:

    Tohle byl šok, člověk se pomalinku kochá, jede v klidu od první bábovky dolů a co nevidí? Modrá, ano modrá (pardon šmoulová) bábovka. Neuvěřitelné. Potravinářské barvivo používám tak akorát na vajíčka, popř. na zdobení perníčků, ale do bábovky opravdu ne. I když bábovku obarvenou lentilkami už jsem taky zkoušela :-) Nevím, jaký by měla barevná bábovka úspěch u babiček k nedělní kávě, ale děti se o ní určitě perou.

  2. Madla říká:

    Taky jsem utrpěla šok… Já si zase vzpomínám, že když jsem byla dítě, tak nám na chatě teta upekla pro pobavení modrou buchtu. tehdy jsem z toho měla jako dítě taky šok pořád mi nešlo do hlavy, pro je ta buchta modrá. asi byla dobrá, ale tehdy jsem nestrčila do pusy ani kousek a dlouhou dobu jsem se koukala na tetino vaření dost nevraživě. A nebyla jsem jediná, žádné z dětí (a bylo nás tam sedm) si nevzalo ani kousek, takže teta s mou mámou musely buchtu sníst samotné. Ale asi jsme byly moc konzervativní děti :-)

  3. Helli říká:

    Modrou ani zelenou bábovku bych do sebe asi nedokázala nasoukat. To barvené těsto mě ale přivedlo na jinou myšlenku: taková punčová bábovka, která by rozkrojená vypadala jako punčový řez, by taky nebyla špatná. Tam bych to barevné těsto těsto nejspíš vydržela, zvlášť kdyby se vyznačovalo jednoznačnou punčovou příchutí. :-)) Víte někdo, jak to nejlépe udělat?

  4. Anmara říká:

    Helli: nevím jestli je to nejlépe, jelikož jsem to zatím nezkoušela… ale možná by se to dalo udělat tak, že by se těsto na řezy upeklo v bábovkové formě, pak by se takto vzniklá bábovka rozkrojila na tři pláty, prostřední napustil punčem, pak by se spojily opět dohromady a výsledná bábovka by se potáhla cukrovou polevou…

  5. Helli říká:

    Anmara: to mě napadlo jako první. :-) Líbilo by se mi ale, kdyby bábovka zůstala vcelku, aby se při krájení nerozjížděla, a propašoval se do ní jenom ten punč. A aby byla na řezu podobná, jako jsou punčové řezy. Já vím, vymýšlím si, ale budu nad tím dumat a případně činit pokusy. Akorát pak budu potřebovat nějaké konzumenty na ty méně zdařilé kousky. :-)

  6. mejla-hlína říká:

    To je zvláštní ??? a mejlovi se zrovna líbí. A víte proč ? Protože potravinářské barvivo je ouplně všude, bez chemických látek už bychom ani nepřežili a navíc děti opravdu uvažují jinak než většina dospěláků. Tak když si dává půlka republiky šmoulí zmrzlinu, nikomu ani nepřijde na mysl, že je to barvivo. Přiznávám se, že nejsem profesionál v pečení a že své příspěvky zveřejním až po soutěži , ale i téhle bábovce dávám dobrou chuť. Jo a nevím co je lepší jestli tahle šmoulí bábovka , nebo mléko z Číny co zabilo tolik tisíc dětí. Ale v bábovce by to mléko určitě nebylo modré.. To je pravda. Krásné dny u plotny neesteticky vybavený mejla-hlína kůže líná

  7. Anmara říká:

    Helli: Tak to je jiná… to vykoumat bude asi pěknej oříšek… ale jsem moc zvědavá na výsledky… a držím palce, aby se zadařilo!

  8. Madla říká:

    mejla-hlína

    No nevím… Je sice fakt, že různé přídavné a pomocné látky jsou snad ve všech potravinách, ale i tak jsem zastáncem názoru, proč je tedy ještě navíc uměle přidávat. A kór dětem. Těm by se podle mě mělo nabízet právě co nejkvalitnější jídlo v co nejpřírodnější podobě. Děti jedí to, co jim nabídnou rodiče. Takže místo přeslazených a přechemizovaných „pochoutek“ bych jim raději nabídla nějaký kousek se spoustou ovoce nebo jogurtu, tvarohu apod. Následky nesprávného stravování si s sebou ponesou po celý život. Bohužel to vidím na dětec své sestry. Ale asi jsem v tomhle idealista.
    A ještě poznámka: toto nemá být útok na autorku receptů, je to pouze můj osobní názor. recepty jsou zajímavé a určitě chutné, jenom mám prostě odlišný názor.

  9. mejla-hlína říká:

    Madla:
    No a já žiju obyč život bez předsudků. Jsem rád, že diskutujeme….. Paráda. My teď máme možnost jezdit k jedné studánce pro vodu a protože je to jen hodku a půl cesty co budem bydlet nevidím problém obden zajet pro čerstvou. Víš, měl jsem chvilku obchůdek v Praze. Tam byla a zřejmě jěšte je restaurace těch vegetariánů.. Vždycky přišli a že jestli abych jim dal 20ku a za housku uuuuplně zdravou. Tal jsem dával, akorát do té chvíle než mi zkoušeli vysvětlit, že jsem vlastně pako, které jí – doslova jejich slova -Mrtvolky-. Hnal jsem toho břídila ven a pak se šel podívat do té restaurace. Sebereflexe ? Hmmmm. už tam nemusím, připomínalo mi to dobu Hyppies a že jsem ji ještě chytil a takový ten unik od reality pomocí extrémů. A td. Vůbec nechápu jak mohli ti naši předkové vůbec žít na sádle a škvarcích a přitom pracovat těžde od nevidím do nevidím…. My bychom při té zdravé výživě padli do kolen v půlce pole. A jestli sem ti Amíci soukaj ty krásky z těch seriálů, tak možná proto, aby prodali pár – totalgymů či co- a jinak celý národ jede na prášky.. A víš proč ? protože jim to každý tvrdí,že bez nich umřou.. Každý se bojíme o to svoje – víš co vïď ? i já…. Není mi ještě tolik abych bilancoval, ale nejlepší zdravá výživa obzvláště pro ženy je být – zamilovaná- pak ten rytmus jede uplně jinak.. na konci tohodle procesu nekdo řekne – ať je mejla, nebo ať je Madla a budeme čtyři..chi chi to bychom mohli povídat celé roky.. a oni by se chechtali a poslouchali a zase nám něco doporučili. Vidím to jednoznačně – Kluci maj nohy jako sloni a holky jsou mašinky už v patnácti.. A proto aby vůbec mohli robotovat na cizáky musej umět Anglicky, jinak nejsou lidi. Za Českou bábovku a za Českou republiku bez hranic a souhlasím bez ééééček, mejla-hlína odpůrce. Krásné dny u plotny nejen tobě, ale celé této kuchařské velmoci.

  10. JARKA říká:

    není to zcela nová diskuze , ale já ji čtu poprve. Několik roků punčovou bábovku dělám, a myslím, že je velmi dobrá.Takže recept:
    Suroviny: 250g másla nebo rostl. tuku, 250 g cukr moučka,4 vejce, 75 g. čoko. polevy nebo čokolády,50g nasekaných fíků, 175 ml červeného punče, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci Solamylu,250 g polohrubé mouky, lžičku skořice,
    tuk a mouku,(já dávám kokos) na vysypání formy
    Postup: tuk vymícháme s cukrem do hladka, přidáme vejce, fíky, punč a polevu, do směsi prosijeme mouku, prášek do pečiva, skořici a solamyl…pak jen plníme formu, tedy velmi jednoduché.Tak si nechte chutnat

  11. Pavel říká:

    no nevím co máte proti barvivu, je to opravdu skoro ve všem i ta bábovka (no on je to spíš dort ve tvaru bábovky) co tu vyhrává je plná barviva a jinak jsem v šoku z toho jak někdo může být v šoku z kusu jídla na obrázku :o

  12. Gurmánka.cz říká:

    Pavel:
    Proti gustu žádný dišputát :-) Myslela jsem, že hlasování se bude ubírat směrem klasičtějším a ejhle, ono je to jinak. Tak to v životě chodí. Bábovek je tu hodně, pěkných mnoho, ale vyhrát mohou jen některé. Nakonec ještě není všem dnům konec, ale rozkvetlá bábovka si své prvenství jistě s přehledem uhájí. Boj o další místa je napínavý :-)

  13. VIKI říká:

    Musíme také reagovat,
    sice se zpožděním, ale nedá mi to na reakci pana Pavla? Právě proto, že barvivo je , jak píše ve všem, tak to člověka odpuzuje, myslím ten modrý vzhled, bábovky, ano je to šmoulí barva, ale věřím, že od zkušené pekařky , může být skvělý na jazyku! Ale , aby si muži za pár let nemuseli přidávat do těchto pokrmů viag….., měli by si postupně na tuto barvu zvykat! Statistika o tom hovoří jasně, je to……………všeci víme o čem mluvíme doufáme??????????,,…přejem dobrou chuť všem……………opravdu nás tento příspěvek pobavil! A je i na zamyšlení! Kam se můžeme z kuchyně dostat? Láska přeci prochází žaludkem nebo ne????

  14. VIKI říká:

    musím dát za pravdu Mejlovi – hlínovi z příspěvku nahoře, má pravdu, není nad vodu ze studánky a s těmi ééééčky souhlasíme! Je to jasná zpráva! Potom se kuci 20 letí diví, píši schválně kuci, že jsou potom ,jako buci!!! Je to potom i výsledek studií to dokazuje, ano hurá do barviv! Ono nestačí to okolo! Je to tak!
    Babička vždy pekla srdcem a taková šlehačková bábovka vysypaná kokosem, dvojitá dávka výborná i pro gurmány! Jestli vydrží uležet, je vynikající odleželá do druhého dne, kdy zvlhne, vyniká chuť vanilky, kterou babička přidávala a je jako panenka k pomilování! Mějte pěkný dny v kuchyni a nenechte se odradit!
    Jdeme na tu bábovku upéct do kuchyně, úplně se nám sbíhají sliny!

  15. babs říká:

    Úvaha o punčové bábovce mi připomněla recept,který mám již mnoho let,ale peču jej na plechu.Stálo by za vyzkoušení jej upéci v bábovkové formě.

    Ingredience:
    1Hera
    300 g polohrubé mouky
    250 g cukru
    1 vanilkový cukr
    1 prášek do pečiva
    5 vajec – celých
    250 ml mléka
    3 pudinky – každý jiný

    Postup:
    ušleháme : tuk,cukr,vejce
    přidáme :mouku,prášek,mléko
    dále rozdělíme těsto na 3díly a do každého vmícháme barevně odlišný pudink(čokoládový,jahodový,vanilkový)
    použijeme vysoký plech,který vytřeme a vysypeme….polévkovou lžicí děláme barevné bochánky
    upečené pokapeme rumem(nebo trestí)může být i bez rumu
    na závěr můžeme udělat cukrovou nebo čokoládovou polevu

    Co myslíte? Šlo by to udělat v bábovkové formě???

  16. Gurmánka.cz říká:

    VIKI:

    Láska určitě prochází žaludkem :-)))) S tou viagrou je to dobrý vtip. Možná časem takhle bude vypadat všechno pečivo, které budeme pánům tvorstva servírovat v zájmu vlastního přežití :-)

  17. Gurmánka.cz říká:

    VIKI:

    Nedělní bábovka měla sama o sobě takové zvláštní kouzlo :-) Recepty po babičkách přežívají a v tomto bábovkovém speciálu se jich najde opravdu hned několik desítek, které stojí za vyzkoušení :-)

  18. Gurmánka.cz říká:

    babs:

    Punčová bábovka, to musí být opravdu něco. Zvláště v tomto zimním období, kdy je čas horkého punče :-) To chce vyzkoušet. Helli tady měla zájem o punčové experimentování, tak jí dám vědět, že se tu objevil zajímavý recept. Sama bych ráda vyzkoušela a věřím tomu, že i v bábovce se něco takového musí povést. Děkuji babs! Přeji krásnou neděli. Šárka ;-)

  19. Marks říká:

    Hm, ďakujeme za recept, vyskúšali sme bola dobrá :)

Zanechte komentář