Drinky a nápoje

České jablko se ve světě zase neztratilo!

4 komentářů

český cider má bronzovou medaili - diplom

Pro milovníky osvěžení v podobě českého cideru je tu důvod k oslavě. Připíjet se bude stylově “bláznivým jablkem”, protože by to jinak ani nešlo 🙂 Pokud věnujete minutku dotazníku, cideru to prospěje!

Český cider získal bronzovou medaili v prestižní mezinárodní soutěži v Londýně

Znojmo, 9. srpna 2011 – První český cider uspěl v silné konkurenci a získal medaili v mezinárodní soutěži International Cider Challenge 2011. Malá rodinná firma ze Znojemska Mad Apple se tak neztratila mezi desítkami výrobců tohoto mírně alkoholického perlivého jablečného nápoje ze ciderových velmocí jako jsou Anglie nebo Francie. V kategorii polosuchých ciderů ji panel britských expertů ocenil bronzovou medailí.

„Tento rok jsme do naší výroby uvedli několik novinek. Cider například necháváme nově zrát na dubovém dřevu.  Ocenění si velice vážíme.  Je jedním z důkazů, že jdeme dobrou cestou,“ řekl technolog výroby cideru Mad Apple Václav Beran.  Firma první český cider vyrábí z pečlivě vybraných jablek z Polabí. Nápoj pak několik týdnu zraje ve speciálních tancích ve vinných sklepích na Znojemsku. “Nepoužíváme žádné konzervační látky, barviva nebo ochucovadla. Vše je stoprocentně přírodní,“ dodal Beran. Letos poprvé společnost začala na speciální akce připravovat i točenou verzi cideru.

Soutěže v Londýně se zúčastnily desítky drobných i velkých výrobců z Francie, Velké Británie, Belgie, Jižní Afriky, Kanady nebo Austrálie. „Úroveň soutěžních vzorků byla letos velice vysoká. Samozřejmě, že se mezi nimi našla i hrstka zklamání. Tu ale předčily opravdu působivé vzorky.  Oceněné cidery ale zaručeně nad všemi vyčnívaly,“ uvedl jeden z porotců Oliver Chadwyck-Healy.

V Česku zatím relativně málo známý nápoj začíná objevovat stále více lidí. Zatímco v minulém roce ho Češi vypili na 40.000 litrů. Letos ho podle dosavadního vývoje spotřebují více než dvojnásobek. „Hlavní odbyt zatím nacházíme ve velkých městech, kde žijí mladí lidé, kteří cider poznali na svých zahraničních cestách. Mad Apple ale s úspěchem začínáme vyvážet i do Polska a na Slovensko,“ řekl Petr Fila, který má ve společnosti na starosti obchod a distribuci.

Firma Mad Apple vznikla před dvěma lety. Trojici mladých lidí k jejímu založení inspiroval pobyt ve Velké Británii a touha zpřístupnit cider i českým konzumentům. Jedinečnou chuť tuzemského cideru dociluje díky propojení tradičních anglických postupů s moderní technologií a českými jablky. Bronzové ocenění si z prestižní mezinárodní soutěže Mad Apple odnesl i minulý rok.  

Další informace podá:

Václav Beran, technolog výroby Mad Apple, +420 602 771 574

 

Jaké zkušenosti s Mad Apple máte vy? Já mám zrovna jednu vychlazenou lahvičku v ledničce. Škoda že jenom jednu! Tím pádem to moc velká oslava nebude, ale i tak mám radost, že se české jablko ve světě neztratilo.

Pojďte se zbláznit do “bláznivého jablka” a dát si skleničku na osvěžení!

 

Podrobnosti o 1. českém cideru naleznete na www.madapple.cz, novinky a českou ciderovou komunitu také na facebookovském profilu www.facebook.com/madapplecider

4 Komentářů

  1. Díky. Netušila jsem že existuje i český cider. V odkazu jsem si našla prodejnu u nás v Ostravě a mám to dokonce kousek!

  2. Emma:

    Přiznám se, že tuto firmu dlouho neznám, ale jejich cider jsem si už stačila oblíbit 🙂

  3. Díky za tip, tuhle značku taky neznám. Mě zase dostal cidre z Cidrerie!

  4. Kája:

    O této značce ještě uslyšíme 🙂 Uvedla se opravdu parádně!

Přidal komentář