Dezerty a sladké hříchy

97. Bábovka se slaninou a vlašskými ořechy

7 komentářů

417-419

Tenhle recept ze země galského kohouta je mi moc sympatický. Pořád jsem si říkala, že alsaský Kougelhopf salé vyzkouším, ale než bych se k tomu dostala, mohla bych propásnout příležitost, protože podle mého soudu se pečivo vonící špekem a ořechy hodí právě k těmto sychravým dnům. Proč vás šidit o recept? To vás raději ošidím o autentické fotografie ze samotného pečení, protože u Beránků v Alsasku jim to jde pěkně od ruky a bábovka byla tak rychle na stole, že se ani nestihla vyfotit před vložením do trouby. A to je Radka B. profesionální fotografka!

Jako prima doprovod tedy přiložím fdalší otografie bábovkových forem, které jsem vám ještě nestihla představit. Měla jsem oči jen pro letně laděné levandulové a bíle vylévané kousky, ale v mém oblíbeném keramickém dvoře u Romany Hulíkové najdete i krásné formy v tradičním provedení. Tak se na ně koukněte a tuhle zajímavou bábovku z Alsaska si upečte 🙂

387-389b

Ahoj Šárko,
posílám jeden recept z Alsaska na slanou bábovku s kousky špeku, jak ji dělají naše sousedky.

Kougelhopf salé – Gugelhupf aus dem Elsass

Ingredience:

  • 400 g mouky
  • 150 měkkého másla
  • 2 vejce
  • 20 cl vlažného mléka (nesmí být horké)
  • 150 g špeku
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • kostička droždí

Postup :

Smíchejte droždí s 10 cl mléka a troškou mouky, nechte stát ať to dvakrát nabyde. Mezitím vytvořte ze zbytku mouky, vajec a mléka těsto, počkejte asi 15 minut a pak přimíchejte změklé máslo. Potom přidejte drožďovou smíchaninu, kterou jste udělali na začátku. Nechte asi hodinu kynout, poté se přidá na malé kostičky rozkrájený suchý špek a vlašské ořechy. Dá se to do vymastěné bábovkové formy a zase počkáme než těsto vystoupá až po okraj formy. Peče se to asi 50 minut při teplotách mezi 200 – 210 ° Celsia. Jestliže povrch „bábovky“ příliš hnědne, přikryjte hnědnoucí těsto pečícím papírem.

“Já tam ty vlašské ořechy nemusím mít, ale někdo to tak dělá – a sladká bábovka není moje parketa,” říká Michal B.

Ale já prohlašuji, že právě na spojení vůně špeku a letošních vlašských ořechů se moc těším a nenechám se o ni připravit 🙂 Já Gugelhupf aus dem Elsass určitě vyzkouším.

Tak to byl pozdrav ze země galského kohouta
od Michala Beránka

387-389

Receptem se nechte inspirovat a pokud se vám tyhle bábovkové formy zdají přitažlivé, můžete si je

opatřit v prodejně keramického dvora.

Nejlepší dárky jsou ty, které umí být užitečné 🙂  A to o bábovkové formě platí dvojnásob. Je krásná a užitečná! Kdo si projde bábovkový speciál, ten neuvěří, co všechno v takové formě může vzniknout.

7 Komentářů

  1. Mila Sarko, prave jsme dorazili do naseho domova a jak vidim, nase sobotni popovidani prineslo inspiraci. Velmi me tesi, ze si mohu podle tveho rezeptu ten elsasky gugelhopf vyzkouset. Jak Ty pises, je k tomu ted idealni obdobi. Dekuji za prijemne posezeni s Tebou a Edou a posilame vam oboum pekne pozdravy ze zamlzeneho Weinviertel (Vinarske ctvrti). Budu se tesit na dalsi Tve zajimave prispevky a thema.
    Srdecne zdravi
    Eva Voser

  2. Milá Evo, moc díky za zprávu a především za velmi příjemnou návštěvu u nás doma 🙂 V těchto dnech jsme pracovně mimo dům, tak reaguji na tvé zprávy se zpožděním, ale bylo to vážně moc fajn posezení a popovídání. Snad si to někdy zopakujeme 🙂 Budeme se těšit! Srdečně zdraví Šárka & Edy

  3. ŠÁRKO co znamená cituji: na kostičky rozkrájený SUCHÝ špek???? To jako nerozškvařený ???
    Díky za odpověd,recept mě moc zaujal.

  4. Řekla bych, že se jedná o sušenou slaninu, něco ve stylu pancetty či naší chalupářské slaniny. ta je sušená a výýýtečná!

  5. Da se jednak susena slanina pouzit, nebo i anglicka je tez dobra. Ty orechy pridat alle az nakonec pred pecenim, nebot jinak bude testo tmave.

  6. Maruško, je to přesně tak, jak říká Pivli. Jedná se o sušený špek. Před úpravou receptu není potřeba předem škvařit. Použila jsem text receptu tak, jak mi ho poslal Michal Beránek.

    Díky Pivli i Evě, že svou radou pomohly! Já byla bohužel pracovně mimo, tak jsem nestihla reagovat včas. Díky 😉

Přidal komentář