Maso

Jarní kuřátko v římském hrnci

32 komentářů
jarní kuřátko 021
Rozhodneme-li se pro vaření v římském hrnci, musíme nádobu i s poklicí na několik hodin před samotnou přípravou namočit do studené vody. Kdo přednosti římského hrnce zná, tomu to říkat nemusím. Kdo s římským hrncem teprve kamarádit začíná, tak toho by mohlo zajímat něco víc o tomto starém způsobu pečení. Na konci článku najde pár informaci, jak s takovým hrncem zacházet tak, aby nám sloužil co nejlépe a nejdéle.
.
Jarní kuřátko v římském hrnci
  • 1 chlazené kuře
  • vnitřek vyplníme nádivkou a spíchneme párátky, aby zůstala uvnitř
  • kuře pomázneme olivovým olejem, nejlépe grilovacím štětcem
  • okořeníme solí a provensálskými bylinkami
  • křídla založíme a konce stehen stáhneme kuchyňským provázkem
  • kuře bude kompaktnější a bude se nám s ním po upečení lépe manipulovat
na nádivku:
  • 2 jablka
  • 1 sýr Camembert (250 g)
  • sušené brusinky
  • jádra vlašských ořechů
  • lžíce portského vína (sherry)
  • petrželka
  • mletý pepř
  • 3 plátky másla
jarní kuřátko nádivka
Na počátku celého receptu stály brambory. Těm novým jsem nemohla odolat 😉 V plánu jsem měla pouze kuře grilované, ale to jsem nákupem právě těch nových brambor celé přehodnotila 😉 Mé vaření je vždy dílem náhody. Určitě to znáte taky. Ostatní suroviny už můj dům “dal” 😉 Nové brambory očistíme a nakrájíme i se slupkou na tlusté plátky, kterými vyložíme dno římského hrnce. Na brambory posadíme naplněné kuře. Do hrnce přidáme kousek nasekaného pórku a brambory osolíme a zakápneme jednou lžící olivového oleje nebo přidáme plátek másla. Tuk dávat nemusíme vůbec, protože princip pečení v římském hrnci je ten, že maso i s přílohou se peče (dusí) ve vlastní šťávě. Z čerstvých bylinek uvážeme svazeček, který položíme na kuře, aby se v páře všechna bylinná aromata uvolnila a provoněla celý pokrm jarní vůní svěžích bylinek.
Římský hrnec vkládáme zásadně do studené trouby! Zahřejeme ji na 180 °C a celou 1 a ½ hodiny můžeme na jídlo zapomenout. Troubu neotevíráme, těžkou poklici nezvedáme, nepodléváme. Všechnu práci za nás obstará římský hrnec sám. Až ho budeme z trouby vyndávat, mějme na paměti, že mu neprospěje, když ho položíme na chladný povrch. Posaďte ho tedy na nějakou dřevěnou podložku nebo podložte utěrkou, aby nepraskl.
jarní kuřátko 029
jarní kuřátko v troubě
Pečené voňavé kuře přeložíme na větší talíř či tác, obložíme novými dušenými brambory a polijeme naběračkou výborné vypečené šťávy, která se nám v hrnci utvořila. Zbytek šťávy dejte do omáčníku, je jí opravdu dost. Posypte zbylou petrželkou či jinými jarními bylinkami a můžete s chutí konzumovat.
jarní kuřátko upečené
Římský hrnec z pálené hlíny je založen na principu nasákavosti vypálené hlíny vodou. Před použitím ho namáčíme do studené vody. Díky vodě, která pronikne do pórů hrnce a v troubě se mění v páru, se pokrm nepřipaluje, naopak se peče ve vlastní šťávě. Hrnec dáváme vždy do studené trouby! Nastavíme požadovanou teplotu a pak už se o nic nestaráme. Hrnec peče bez tuku a vystačí si sám, když ho pořádně těžkou poklicí uzavřeme. Během přípravy pokrmu jej neotevíráme ani do něj nepřidáváme další suroviny. Vše vložíme na samém začátku najednou. Maso, brambory i zeleninu. Moderní způsob vaření v prastarém římském hrnci. Můžeme v něm péct též buchty, chleba, lasagne, rýžové nákypy. Vždy dosáhneme dokonalé chuti. Hrnec čistíme snadno kartáčkem a horkou vodou, chemické prostředky nepoužíváme. Pokud ho nemáte, kupte si ho. Získáte vděčný kus nádobí, jako z obrazů starých mistrů. Ten můj není od pohledu kdovíjaký krasavec, je to už starý římský legionář, ale nevyměnila bych ho za žádný jiný. Je to spolehlivý kus nádobí, co má v mé domácnosti privilegované místo a navařil mi už všelijaké dobroty. Poslední dobou jsem ho nechala zahálet, ale dneska mě přesvědčil, proč ho mám začít zase milovat a trochu víc v harému ostatních nablýskaných hrnců protěžovat 😉
jarní kuřátko na talíři


Zásady pro pečení v římském hrnci:
  • hrnec i poklici namočíme na minimálně 30 minut do studené vody
  • pečeme vždy pod poklicí
  • hrnec vkládáme vždy do chladné trouby a teprve potom nastavíme teplotu
  • nepodléváme vodou, nepřidáváme tuk, solíme minimálně
  • horký hrnec pokládáme na dřevěnou nebo korkovou podložku, na chladném podkladu by mohl puknout
  • vhoďte do něj něco dobrého, okořeňte vlastní fantazií a římský hrnec si vás získá 😉
římský hrnec komplet
Chovejte se k němu důstojně, jeho věhlas a obliba sahá opravdu hodně do minulosti. Římský hrnec vznikl podle předlohy ze starověké Itálie, ale hliněné nádoby jsou daleko starší. Pokud se snažíte vařit zdravě a omezovat tuky, tak je pro vás tím nejideálnějším kusem nádobí.

32 Komentářů

  1. Kuřátko vypadá božsky… Bohužel můj přítel baští jen kuřecí prsa, takže péct kuře pro jednoho, je trochu škoda. Navíc bych ho musela jíst asi týden. Ale přesto se pokusím ho zlomit, protože s takovými fotkami se to musí povést…

  2. Coco-choc: Nakonec na pečené kuře se může někdo pozvat a prsíčka si zarazervuje přítel, chutný zbytek bude pro návštěvu 🙂

  3. \”Římský hrnec \” má doma a bežne s ním varím. A musím povedať, tie hrnce sú fakt božské.

  4. Zdravím, paní Šárko,
    k římským hrncem poněkud napjaté vztahy, jelikož se mi jich už několik povedlo zlikvidovat :-)) Ale pokouším štěstí dál, protože pečení/dušení v tomto skvělém vynálezu nemá chybu, chyba bude spíš v mé zbrklosti.
    Takže opět přesvědčím manžela, že ten další hrnec už opravdu, ale opravdu nezničím a zato mu na víkend připravím voňavé kuřátko dle vašeho receptu:-))

  5. Tausret: Takový šikovný kousek nádobí své uplatnění vždycky najde 🙂 Čas nám moc nešetří, pečení trvá o chvilku déle, ale pečením ve vlastní šťávě ušetříme nežádoucí kalorie. Pokrm není potřeba podlévat, tak po dobu pečení můžeme kuchyň klidně opustit. Římský hrnec moc dobře vypadá sám o sobě na stole udělá i kus parády. Beru ho za velmi užitečného pomocníka, který má kouzlo své vlastní osobnosti. Kam se na něj hrabou nablýskaní nerezoví krasavci!

  6. Gabriel: Stojí to za tu námahu, oprášit starý dobrý římský hrnec. Je to užitečný kousek nádobí, na který se trochu zapomíná.

  7. Šárko, dělala jsi v římském hrnci někdy nějaké sladké jídlo? Docela by mě zajímalo, co a jak by v něm fungovalo.

  8. Římský hrnec nemám, chysatal jsem si ho koupit, ale byl mi rozmluven.
    Ale moc se mi líbí nádivka. Mám na mrazáku pěkné bio kuřátko, vidím to tak, že ho upeču (v normálním litináči) na Velikonoce.

  9. Zrovna nedávno jsem stála nad římským hrncem v IKEA. No asi si ho nakonec koupím, protože se neustále peru s podlíváním a většinou to skončí u toho že něco vysuším. Tak třeba v něm najdu správného společníka, v nejhorším z něj bude truhlík na kytky 😀

  10. Helli, se sladkým tématem ve spojení s římským hrncem nemám zkušenosti. Většinou v něm připravuji zapékané pokrmy a maso, kdy se v páře vše krásně upeče.

  11. Pivli, římský hrnec je taková milá nostalgie. Máme ho doma už hodně dlouho a z času na čas si na něj vzpomenu a oceňuji jeho přednosti 🙂

  12. Helli, delal jsem v nem zemlovku na sladko a bylo to moc dobre. To uz je ale let:-

  13. Edy, to je nápad! Až se vrátíš, přeptám se tě na podrobnosti. Moc tě zdravím!!! :-))

  14. V poslední době jsem zaměnila římský hrnec za pomalý hrnec. Vařím téměř každý den teplé jídlo, pro muže, syna, občas i pro mě, protože \”závodní stravování\” mi\” nedělá\” dobře. (Naštěstí holčička se ve školce nad jídlem neofrňuje). Co mám ale ověřeno, pečené kuře bez dopoledního dozoru nezvládnete lépe, než v římském hrnci. Na konci přípravy stačí jen zprudka zapéct posolenou kůžičku a je to !!!

  15. V poslední době vařím více v pomalém hrnci, než v římském. Co mám vyzkoušené, pečené kuře bez dozoru nepřipravíte lépe, než v římském hrnci. Na konci stačí zprudka zapéct posolenou kůžičku pro jejík křupavost. Najdou se i další jídla, chce to jen odzkoušet, jako je třeba předpříprava segedínského guláše, atd. pak stačí 30 minut na dokončení. Moje osobní zkušenost: všechy novoty mi připadaly zbytečné, např. mikrovlná trouba, pomalý hrnec na vaření, výrobky Tupperware. Neříkám, že všechny tyto dokonalosti potřebujeme, ale když se naučíte a zkombinujete tyto věci používat, dokážete ušetřit čas. Chce to ale používat zdravý \”selský rozum.\”

  16. Edy: To vypadá, že tě do kuchyně doma už delší dobu nechtějí pustit 🙂

  17. toffo: To máš naprostou pravdu. Kuchařské umění vzniklo v dobách, kdy o mikrovlnách nikdo neměl ani páru a přesto jsou staré původní receptury zlatým hřebem gastronomie s velkou uměleckou hodnotou, kterou nemá smysl chtít překonat, protože se to jednoduše nedá. Poctivý přístup je na jídle znát. I já dávám přednost tradičním kouskům nádobí, protože jsou staletími prověřeny a nebylo by slušné vykázat je ze práh kuchyně někam do zapomenuté komory. Mikrovlnku doma mám, ale tu jsem již dávno vykázala do kuchyně pro hosty, protože ve své kuchyni se bez ní obejdu. Římský hrnec mě stále přesvědčuje, že bych si s ním mohla dovolit mnohem víc, než jsem si doposud troufla. Myslím, že i přes své stáří je to stále \”rozumný kousek\” nádobí se sympatickou pořizovací cenou, a dovolit si ho může každý.

  18. Šárko recept na jarní kuřátko je úžasný. Ač nemám římský hrnec, pekla jsem ho v klasickém pekáči a mělo veliký úspěch. Bio kuře, bio brambory, bylinky z balkónu. Marná sláva, Tvé recepty prostě nezklamou. Chtěla jsem udělat kuře jinak než dělávám, s netradiční nádivkou, obzvlášť, když dnes je ta klasická velikonoční. Absolutně to nemělo chybu! Děkuji za inspiraci a za skvělý recept. 🙂
    Foto zde:
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/15847_P1040642.JPG
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/15850_P1040655.JPG
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/15853_P1040657.JPG

  19. Pivli, bez římského hrnce se to krásně zvládlo a já obdivuji ten tvůj klasický litinový pekáč, který v mé domácnosti chybí, ale protože znám všechny jeho přednosti, nebude dlouho trvat a taky si ho pořídím. Moc pěkné fotky! Kuřátko vypadá opravdu mimořádně šťavnatě a vnadně 😉

  20. Také bylo mimořádně šťavnaté a vnadné. Jarní kuře jak má být! :-)))
    Litinové pekáče mám moc ráda. nedám dopustit na dva úplně klasicé, těžké – po babičce. Tenhle je koupený asi před deseti lety na trzích s českými výrobky. Peče se v něm také parádně.

  21. Šárko, kterým sýrem by se ten camembert dal nahradit? Bohužel jsem ho nenašla a myslím, že už nevydržím odolávat tomuto překrásnému receptu. 🙂 V sýrech se bohužel moc nevyznám (ale pracuju na tom!), a tak bych tam nerada dala něco, co mi naruší chuťovou harmonii.

  22. Jano, spolehlivě ho nahradí sýr značky Hermelín. Zdravím a přeji dobrou chuť 🙂

  23. No tak ten tady vůbec neseženu (jsem v zahraničí). 🙂 Náš supermarket má obrovský výběr, ale zrovna camembert dnes chyběl, ačkoli na internetové stránce ho mají uvedený. Ale Hermelín už mě nasměroval, takže vyberu něco podobného. Děkuji. 🙂

  24. Stačí obyčejný měkký sýr s bílou plísní na povrchu, na chuti jemný a bez výrazných aromat, aby se pěkně ladně propojil se šťavnatými jablky. Určitě by šel i nějaký přírodní sýr 🙂 Chce to vyzkoušet.

  25. Např: Brie, Caprice de Dieux, Double creme, … to jsou fr, sýry, které se dají koupit skoro všude 😉

  26. Bali: To jsem si myslela o Camembertu taky 🙂 Brie mám ráda, ale ta jeho kalorická hodnota je děsivá. Včera jsem z něj pekla moc dobrý velikonoční koláč, tak ho šoupnu na stránky pro lehkou inspiraci. Dnes se mi veze čerstvá zásoba švýcarských sýrů, Eda se vrací domů 🙂 Večeře je naprosto jasná! Víno a sýr.

  27. Nám už zásoba dochází, vyslanec bude muset do Francie :- )))
    Kalorická hodnota, hmmm, však nesníš celý na posezení 😉
    Edu zdravím, doufám, že na mne myslel 😉

  28. Bali: Já svého dodavatele zaúkolovala velkým seznamem, co všechno mi má dovézt ze sýrem provoněné země 🙂 Ty Bali, neuvěříš, ale celé kolo Brie nám nevydrželo moc dlouho. Neznám nikoho, komu tento sýr nechutná. Měla jsem tady na svátky rodiče, co se nesnědlo na posezení, to se dalo dnes do koláče, ale bylo toho žalostně málo.

    Na sympatické holky Eda vždycky myslí! Já mu to pro jistotu ještě připomínala 🙂 Provedla jsem kontrolu a má všechno! Nechala jsem si koupit hrnec na chřest, protože ten původní jsem někomu věnovala, když jsem se stěhovala sem. Říkala jsem si, že tady to s tím chřestem tak žhavé nebude. Moc jsem se nemýlila, blbě se shání, ale jsem ochotná si nohy ušlapat, abych ho sehnala a mohla si ho dát. Fakt na něm ujíždím. Letos jsem si ho dala už 3x, doufám že ne naposledy!

  29. Šárko tos měla říct. Chřesťák mám z Německa za 10 eu, je fajn. Už bys ho dávno měla.
    Frantíci se divili, co máme doma všechno za náčiní. Chřesťák obdivovali. Tak jsem jim v něm chřestila 2 x během týdne 😉
    Doma mám 1 kg kolo Brie, ten přece jen chvilku vydrží 😉

  30. Bali: Chřesťák už mám taky doma, jen ten chřest mi chybí 🙂 Stál 44 CHF (cca 800 Kč), tak to bych bývala s tím německým dost ušetřila – zbylo by i na velkou porci chřestu 🙂

    P.S.
    Zdravou křupavou výživu s pekanovými ořechy už mám pro tebe nachystanou!

  31. Dnes jsem viděla krásný litinový pekáč a jiné nádobí v Lidlu. Asi tam měli nějakou akci.

  32. hrnec: Hrnců není nikdy dost, ale já už doma ty své favority mám a tím pádem zabírají všechno volné místo 🙂 Ovšem není vyloučeno, že krásný litinový pekáč někomu doma chybí! Díky za info.

Přidal komentář