Dezerty a sladké hříchy

Jahodový dort s créme patissiére

27 komentářů
Doba zralých jahod je tu. Červen ve znamení červené nedává mnoho času na rozmyšlenou, co se zralými plody. Až budete řešit otázku “co s nimi?”, možná přijde vhod i tento můj osvědčený recept, pro který jsem si hrábla do svého domácího archivu. V těchto dnech žádný dobrý “jahodový” úmysl nemusí být nesmysl. Začíná jich být všude dost. Proč zůstávat jen u jahod? Takový snadný dortík se dá obložit i jiným ovocem podle vašeho ctěného gusta.
piškotový dort celý

Créme patissiére = cukrářský krém

V kuchařském lexikonu najdete asi toto: Lidově vzato jde o pudink. Odborně vzato o flameri. Francouzi mu však říkají cukrářský krém. Původně se připravoval ve vodní lázni, ale vynález pudinkového prášku před sto lety původní označení flameri zcela vytlačil. Tento krém slouží jako základ cukrářských výrobků. Utřený s máslem či zlehčený šlehanou smetanou chutná báječně. V tomto případě si krém připravíme moderním způsobem, tj. za pomoci sáčku s vanilkovým pudinkem.
 

Vanilkový krém, bez kterého se tento dort neobejde

  • 1 sáček vanilkového pudinku (připravíme dle návodu a necháme vychladnout)
  • 100 g másla
  • 2 lžíce cukru
  • kapka koňaku jen pro pány a dámy (děti utřou nos)
  • ruční šlehač je výhodou nikoli nezbytností
Máslo utřeme s cukrem ve vhodné nádobě, kterou použijeme na konečné prošlehání s vychladlým vanilkovým pudinkem. Prošleháme krátce, ale do hladka. Na závěr přidáme pár kapek koňaku pro vylepšení chuti (popřípadě jiný alkohol, např. aromatický rum). Připravený cukrářský krém dáme vychladit do ledničky a budeme pracovat na přípravě piškotového korpusu.
piškotový dort těsto
(Letos jsem si začala hrát se svou domácí sušičkou, proto jsem i do těsta přidala hrst sušených jahod a trochu čokoládových vloček. Když obojí vynecháte, vůbec nic se nestane.)

Piškotové těsto pro dortový korpus

  • 3 žloutky
  • 3 bílky na sníh
  • 200 ml cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml oleje
  • 300 ml polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 100 ml mléka
Oddělíme bílky od žloutků. Moučkový cukr s vanilkovým cukrem promícháme v nádobě vhodné ke šlehání, přidáme žloutky a utřeme nebo šlehačem prošleháme do konzistence bílé pěny. Postupně tenkým pramínkem zašleháme olej a do 5ti minut se šlehaná hmota promění v konzistenci podobnou majonéze. Nyní přidáme mouku s kypřícím práškem. V tomto případě mouka provzdušněná prosátím bude mít znatelný efekt. Přilijeme mléko a prošleháme v jemné těsto. Úplně nakonec přidáme tuhý sníh z bílků, který jen tak lehce vmícháme vařečkou, tzn. že jen lehkým obracením zapracujeme do těsta, aby sníh udržel svou tuhost a celé piškotové těsto nám patřičně nadlehčil. Důležité je, že všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Vyndáme je tedy před samotnou přípravou v dostatečném předstihu.
upečený korpus
Piškotové těsto vlijeme do formy na dortový korpus (vymazané a moukou vysypané) a v předehřáté troubě na 200 °C (za našeho dozoru) upečerme. Za 10-15 minut je hotovo. V případě potřeby teplotu trochu snížíme, ale v žádném případě troubu neotevíráme, piškot by se srazil.
piškotový korpus se zavařeninou
korpus s krémem
Po upečení necháme piškot vychladnout. Namažeme jahodovou zavařeninou a necháme zaschnout. Poté navršíme vychladlý cukrářský krém (créme patissiére) a naskládáme čerstvé přepůlené jahody. Menší plody mohou zůstat celé. Aby nám jahodová hromádka držela pohromadě, je potřeba použít 1 sáček mleté dortové želatiny a jahody jen zlehka přelít. Po této proceduře bude vše na dortu držet bezvadně a bez obtíží nakrájíme na požadované řezy.
dort s jahodami detail
Přidané čokoládové vločky do těsta mají tu schopnost, že se nerozpustí a ve struktuře upečeného těsta vytvoří zajímavý efekt. V kombinaci s tímto osvěžujícím dortem to navíc skvěle chutnalo.
dort řez
Zkuste to klidně po svém, protože s jahodami se dají dělat tisíceré divy. Ta pravá jahodová sezóna teprve začne, tak se nenechme zaskočit a užijme si je naplno. Rada na samotný závěr: piškotový korpus můžete klidně koupit hotový a budete mít o polovinu práce méně.
.
Pěstování jahod v domácích podmínkách a klidně v závěsných květináčích je dnes samozřejmost. Komu chybí zahrada, ten zjistí, že pěstovat jahody na balkóně též není iluze. Komu nestačí ty kupované a spoléhá na domácí kvalitu, tak se může hýčkat vlastnoručně vypěstovanými plody celé dlouhé léto.

27 Komentářů

  1. Jo, to můžu.
    Creme patissiere si dělám sama, bez pudinkového prášku.
    ( http://olivovakucharka.webgarden.cz/sladkosti/jahodovy-kolac-s-cr-me-p-tissi-3.html )
    To tvé těsto se sušenýma jahodama je zajímavé, to musí být moc dobré.
    Chtěla jsem ve čtvrtek pro návštěvu upéct tvůj borůvkový koláč, ale možná z toho bude jahodový 😉
    Sakra, tak teď nevim :- )))

  2. Bali:

    Kdo má čas, tak může zkusit \”krém\” vyrobit doma sám. Kdo je v poklusu, může využít pytlíku s pudinkovým práškem 🙂 Sušené jahody jsou \”asi\” mým nejoblíbenějším sušeným ovocem. I když ještě budu se sušičkou experimentovat, tak možná přijdu na jiné zajímavé nápady. Borůvky už jsem viděla prodávat v Krkonoších, ale u nás na jihu zatím ne.

    Borůvkový koláč, ten bych si tedy dala taky / kalorie jako kalorie. Momentálně si potřebuji ten život trochu osladit 🙂

  3. U nás se přidává místo koňaku rum. Děti neděti 😀 Na podobné koláče mám skvělou formu od Tefalu. Je se zvlněným okrajem a uprostřed vypouklá, takže korus po vyklopení je připravený pro kladení náplně a ovoce. Má tvar jako ty (obvykle hnusné) korpusy prodávané v obchodech

  4. Lenka:

    Než se koláč upeče, alkohol vyprchá a rum opravdu dobře voní 🙂 Formu od Tefalu nemám, ale viděla jsem ji v obchodě a říkala si, že je vážně moc šikovná. Není nad doma upečený koláč (s ovocem z vlastní zahrady 🙂

  5. Jahody ty já miluji, zrovna včera jsem z cest přivezl košíček. Nebyl na nic složitějšího čas, tak byly k večeři lívance s jahodami. Neměly chybu.

  6. Ota:

    Nejjednodušší záležitosti mají to největší kouzlo osobnosti 🙂 Lívance mám moc ráda a ve své první knize jsem právě lívancům s jahodami věnovala jednu část ze sladké kapitoly. A tak mě napadá, proč by má dnešní večeře nemohla býti jahodově lívancová? 🙂 Díky za inspiraci!

  7. Není zač. Přeji Vám dobrou chuť a skvělý gurmánský zážitek.

  8. Tvarohové lívanečky od Nigelly s jahodami, …
    Ty jsem viděla poprvé u tebe na stránkách a teď je často peču, mňam 😉
    Jsou tak dobré, že jsem musela dát recept i k nám na stránky :- ))

  9. Bali:

    Tvarohové od Nigelly jsem nikdy nepekla, ale byla o nich zmínka 🙂 Ty mé jsou staročeské lívanečky bez droždí. Podařily se mi před mnoha lety na první pokus, proto je mám ve svém archivu jako stálici a pořád se k nim vracím. Recept mám z rodinné pozůstalosti.
    V kuchařce \”Rande s gurmánkou jsou na straně 163\”, tak nalistuji a určitě je v tomto týdnu nachystám, protože jahod mám plný záhon. Lívanců není nikdy dost, zkusím i ty od Nigelly 🙂

  10. Jahody potkávám každý den cestou z práce u silnice. Jsou vynikající, pěstované na slámě. Domů jsem je dovezl až na čtvrtý pokus – vždycky je sežeru už v autě. Včera to vyšlo, tak byly tvarohové knedlíčky, mňam.

  11. Šárule, nezatloukej :- )))
    Koukni sem, poslední foto a komenty ke článku. Recept tam napsala Pivli 😉
    http://dolcevita.blog.cz/0805/cerstve-jahody-parfemovane-matou-cukrem-konakem

  12. Bali :-))) V té době jsem zrovna psala knihu a mezi psaním vařila, protože jsem si musela opatřit fotografie. Náhodou jsem dělala lívanečky podle mého domácího receptu. Recept jsem uveřejnila až v knize a na ty lívanečky od Nigelly jsem se fakt do dnešního dne nedostala 🙂 Byla to taková lívancová náhoda. I když můj recept není od Nigelly, stojí za vyzkoušení 🙂

    P.S.
    Pivli to lívancové téma tak pěkně nakousla, proto jsem tam přidala své čerstvé fotky pro knihu, hodily se k tématu 🙂 Ovšem recept jsem odtajnila až v knize na str. 163 – Staročeské lívanečky bez droždí.

  13. Tož to jo 😉
    Tak je někdy udělám podle tebe. Ty vyzkoušej Nigellu, supr 😉

  14. Bali: Tož to jo 😉 Kouknu na tvé stránky a nechám se zlákat. Byla by to parádní snídaně (kdyby mi je někdo přinesl rovnou do pelíšku 🙂

  15. Tomáš:

    Ty první jsou opravdu k sežrání 🙂 Je to to nejlepší, co jahodám můžeme provést. A když už se čerstvé jahody zdají býti fádní, přijdou na řadu recepty na koláče a ovocné knedlíky. Je to přirozený vývoj jahod, jen lituji, že jejich sezóna je tak krátká.

  16. Dort vypadá krásně… 😛 hned bych si dala… podívejte se na můj web s fotkami 🙂 http://www.fotografie-alenatrchalikova.webgarden.cz

  17. Aja:

    Díky! Na pěkné fotografie se ráda kouknu 😉

  18. Nádhera, Šárko, jako ostatně vždycky!
    Jahody, jahody, jahody! V jakékoliv podobě! Ačkoliv jsme právě dojedli poslední kousek jahodového dortíku (jen klasika – rychlý piškot, na to krém ze smetany a pomazánkového másla, čerstvé jahody a želé/agar), jahodám bych stejně neodolala. Kdo se má na to koukat?! Krásně a chutně nafoceno, jen co je pravda! Červené jahůdky, meduňka a kytičky. Sušené jahody jsou parádní vychytávka.:-))) Vanilkový krém zbožňuju (co já taky nezbožňuju, že?)
    No a lívanečky ala Nigella jsou tak dobré a rychlé, že jsou hotové raz-dva.
    Hm, dnes jsem ochutnala první malinu z balkonu. Slaďoučká! Květů má maliník plno, tak doufám, že bude i dost malin. Už se pomalu stěhuje i k sousedům.:-)))
    Malinoostružiník je opatrnější, ale i on už začíná nakvétat. Tak třeba přijde čas malinových receptů. Aspoň horké maliny s mascarpone, když už nic jiného.

  19. pivli:

    Klasické dortíky jsou nejlepší a já se též řadím mezi milovníky klasiky, a to nejen po ránu 🙂 Až dojdou na zahradě jahody, nastoupí maliny (experimentačně mám i žlutou odrůdu, která je vynikající k masu a dodá mu na rafinovanosti), malinoostružiník se i u nás loudá a zatím pomalu odkvétá. Pořád čekám, že léto nastoupí v plné síle a tomu zrání trochu napomůže. Zatím se všechno jen kropí a kropí z bezedné nebeské konvice. Ach jo 🙁

  20. Ahojky,
    tak jsem se dnes do téhle krásy pustila, bohužel to nedopadlo. Piškot zůstal vevnitř tekutý, pekla sem místo doporučených 10-15 20, protože se mi to nějak nezdálo. Smí se do piškotu píchat špejlí na zkoušku? Myslela jsem, že by se mohl srazit…

  21. Lucca:

    Zdánlivě jednoduchá příprava piškotu může dát méně zkušeným zabrat. Tak to je mi líto, že pečení nevyšlo podle plánu. Nevzdávala bych to, piškotový korpus se dá dokonce i koupit. Je velmi důležité, péct při vyšší teplotě a troubu neotevírat během samotného pečení, protože to by se piškot opravdu srazil. Není zanedbatelná ani výška piškotu. Můj spodek dortíku je dost nízký, proto mu doporučovaná doba v receptu stačila. Nejlepší metoda úspěchu je vždy jít po vlastních stopách a případné nezdary si zapamatovat a příště se jich vyvarovat. Tak jsem postupovala i já 🙂 Takto připravený jahodový dortík vypadá efektně a jahodám to na něm sluší. Třeba příště to vyjde lépe.

  22. Tak i já jsem včera nakoupila jahody ve městě…tento dortík mi přišel, hned jak jsem na něj koukala, velmi sympatický. A tak jsem včera začala, dělala jsem přesně podle návodu a hle, piškoty mi vyběhl skoro 2x více než Vám, ale to nebylo až tak hrozné. Ale ten krém vůbec neztuhl, takže když jsem jej navrstvila na piškot, všechno zteklo mimo něj 🙁 Nemají se náhodou dávat dva pudinky do půl litru mléka? aby byl krém hustý a lépe ztuhl? Nebo co jsem dělala špatně?

  23. sasulkape:

    Když dva dělají totéž, není to totéž 🙂 Na první pohled se mi zdá, že nějakou chybu jste musela spáchat již u samotné přípravy pudinku. Ve svém receptu píši, že pudink připravíme podle doporučení na sáčku. Pudink má po vychladnutí většinou vždy stejnou konzistenci, je tužší a dá se ukrajovat lžičkou. Téct by opravdu neměl nikdy. Na krém je potřeba utřít cukr s máslem a do tohoto základu pomalu lžíci po lžíci zašlehávat chladný pudink – píši to v popisu receptu. Piškot se možná měl péct v širší formě, aby nebyl tak vysoký. Těžko takhle na dálku poradit, ale popisovaný recept v mé kuchyni vyšel přesně tak, jak ho představují fotografie. Pro jeden nepovedený dortový krém se na kuchařské řemeslo zanevřít nemusí 🙂 I když to určitě zamrzí, protože s vařením je vždycky dost práce a hlavně, špinavého nádobí. Příště se to jistě vyvede lépe. Zdravím a přeji krásné léto, s pozdravem Šárka

  24. To já určitě nezanevřu:) Ráda vařím a peču, tak třeba příště to vyjde:)

  25. sasulkape:

    To mám radost! Přeji hodně povedených experimentů 😉

  26. Nazdar, Šárko,
    jahody jsou na stole, ostatní vyndám za chvíli z lednice – ale někam zmizely inspirativní fotografie. Nedá se to napravit?
    Děkuji. Alena

  27. Jenoféfa:

    Pozdrav i tobě 🙂 Sama se divím, kam se jahodové laskominy poděly. Jakmile obrázky vyhledám v archivu, znovu je tam umístím. Bez nich to není to pravé jahodové počtení. Díky za upozornění a měj se moc fajn. Šárka

Přidal komentář