Publicistika a zajímavosti

Svět knihy 2009, kousněte si do své oblíbené knihy

0 komentářů
veletržní palác
veletrh knihy 2009
Někteří knihu nejprve ochutnali a potom si ji koupili. Kdo si nenechal ujít knižní veletrh Svět knihy 2009, ten měl příležitost knihy nejen nakoupit, ale některé doslova i ochutnat. Akce Vaříme s knihou přitáhla pozornost milovníků gastronomické literatury.
morska a olivova
Vaříme s knihou je program podporující výstavu knih o vaření a kuchařek s praktickými gastronomickými ukázkami za účasti zajímavých hostů. Do mé reportáže se vešlo sobotní dění, které vypadalo následovně:
.
Sobota 16.5.2009
11:30 – 12:30 Kuchařka pro dceru od Jany Zatloukalové – Autorka kuchařského bestselleru pro vás připraví kulinářské překvapení, které jistě potěší vaši duši.
jana zatloukalova
I přes autorčinu snahu potěšit duši a připravit kulinářské překvapení, krkovička pečená na pivě neoslnila všechny, kteří ochutnali. (Vodová šťáva s pivní hořkostí. Toť vox populi). Domácí zmrzlina příjemně osvěžila. V každém případě Jana vystupovala mile a za sporákem jí to slušelo. Kdo její knihu ještě doma nemá, měl příležitost si ji opatřit se slevou a s podpisem autorky přímo na místě.
Kuchařka pro dceru má své publikum a našla si ho i tady.
jana zatloukalova
O hladký průběh v této improvizované kuchyňce se starala křehká víla Tyna (na obr. vpravo) , se kterou se můžete potkat ve virtuálním Bistru Florentyna, kam též přispívá svým pohledem do kulinárního světa.

12:30 – 13:30 Olivová kuchařka a Mořská (nejen)kuchařka od D. Derré a L. Světové – Autorky Olivové a Mořské kuchařky vám předvedou přípravu lilkového kaviáru s pečenou ciabattou a postup při vaření mušlí na víně. Přijďte ochutnat tyto delikatesy a naučit se nové recepty.
lenka a dáša
Už je to nějaký pátek, co se mi do rukou dostala kniha s názvem “Olivová (nejen) kuchařka.” S autorkami jsem se osobně seznámila a měla možnost na vlastní žaludek poznat jejich kuchařské umění, když jsem dostala pozvání k Dagmar Derré, kam přijela i Lenka Světová. Dobré jídlo, víno a příjemné povídání nám dělalo společnost od pátku do neděle. Určitě tento článek stojí za přečtení. Doporučuji především těm, kteří mají slabost pro domácí francouzskou kuchyni.

Článek navodí pocit, že sedíte s námi u jednoho stolu. Myslím, že to bylo poprvé, co nepřišla řeč na kluky 🙂 A když ano, tak spolehlivě jen proto, že něco se jim v té kuchyni daří lépe než nám a že je moc fajn mít doma mužského, se kterým nás pojí i stejné gastronomické vyznání.

Dáša a Lenka
Protože jsou holky v rybí kuchyni jako ryby ve vodě, není překvapující, že je na světě i Mořská kuchařka, která krásně doplňuje atmosféru mořského pobřeží, která se otiskla již do knihy “Olivová (nejen) kuchařka.” Na knižním veletrhu se prezentovaly dobrotami z oliv, lilku a mušlí.
olivový chlebíček
(Olivový chlebíček jako uvítací sousto. Tento recept je hoden slova bestseller. Kdyby se Olivová kuchařka měla koupit jen kvůli jedinému receptu, kvůli receptu na tento chutný olivový chlebíček se to vyplatí. Když už ji budete držet v ruce, najdete tam další hromadu skvostů z těch nejchutnějších oliv, které si jen umíte představit.
Oliva tu není jen proto, aby plavala na dně sklenky ve Vašem Martini, i když jí to tam bezpochyby sluší 🙂
.
Nechyběla ani francouzská řeznická specialita “rillettes“, kterou Dáša připravila s předstihem (u takové speciality to bohužel jinak nejde). I lilek si žádal čas na pořádné předpečení, aby se z něj během chvilky mohl stát úžasný lilkový kaviár. Něco si holky už stihly připravit doma.
lilkový kaviár
(Kdo má rád dobré jídlo, záleží mu i na tom, v čem se servíruje. Tyhle francouzské šarmantní mističky s pokličkou jsou opravdu k sežrání. Lilkový kaviár je vynikající předkrm, který chuťově nadzvedly čerstvé bylinky. Řeřicha není jenom dekorativním zeleným šperkem na talíři, ale výtečně chutná. Mohla jsem jen být smutná, že k takové ochutnávce jsem si nemohla dát ani malou sklenku vína. Takový je úděl řidičů 🙂
.
Nabídněte si alespoň takovou malou reportážní ochutnávku, kterou si klidně za pomoci kuchařských knih můžete připravit ve své domácí kuchyni a blýsknout se tak před rodinou i přáteli. Před námi se holky blýskly opravdu v tom nejlepším světle! Trochu úskalí vzniklo tím, že se muselo hovořit jen přes jeden mikroport, protože ten Lenčin odmítl poslušnost. Indukční deska trochu vzdorovala a nechtěla ohřát vodu na mušle (ne ne! mušle se přeci vaří jedině ve víně!), ale během chvilky ji holky přivedly k poslušnosti a mušle se mohly podávat.
mušle po námořnicku
Mušle po námořnicku se servírovaly opravdu stylově a u mě holky zabodovaly i tím, že zvolily dokonalé nádobíčko v námořnických barvách 🙂 Do vývaru přišel i tymián s citrónovou vůní, který Lenka ráno natrhala na své zahradě. K tomu všemu se vybavily novými zástěrami s logem svých kuchařek, které pro ně nachystala Pavlína. Pokud na chutné mušle chcete recept, tak se na něj podívejte v kuchařské knize, kde toho holky o mušlích (a nejen o nich) píšou opravdu moře. Kniha vás naučí mořské plody používat sedm dnů v týdnu a nebát se ani těch méně známých. Její téměř encyklopedické pojetí vás nenásilně provede podvodním světem a za chvilku budete ve vaření mořských pokrmů jako ryby ve vodě. Za tu investici to stojí.
slávky po námořnicku
Protože není mušle jako mušle, těmto černým štíhlým kráskám se říká slávky. Mušle po způsobu námořníků / Moules mariniere, jsou rychlé a velmi chutné. Námořníci se přeci s ničím dlouho nepářou. Holky tuto klasickou recepturu zvládly též během chvilky.
slávky první ochutnávka
(Výchova gurmánů v Čechách! Malé slečny, co seděly přímo pod stolem si tuhle kuchařskou show budou ještě dlouho pamatovat. Byla to jejich naprosto první ochutnávka slávek v životě. Přes počáteční odpor to zvládly s noblesou. Já jim za to slíbila, že jejich foto přidám do reportáže, aby si to pamatovaly. Prý se už nikdy nebudou na žádnou škebli šklebit 🙂
.
15:30 – 16:30 připravovaná kuchařka Romana Pauluse, šéfkuchaře Hotelu Alcron, s pracovním názvem “Vařte jako v Alcronu” – tahle šéfparáda byla obzvláště podařená a těšilo se na ni celé publikum.
Paulus 10
Za odborné asistence pomocníka Jirky zvládl šéfkuchař Roman Paulus navařit “velké věci” i v této malé improvizované předváděci kuchyňce na výstavišti. Kdo pozorně poslouchal, může si zkusit uvařit doma jako v “Alcronu.” Proč to nezkusit?
květákový krém
Připraveno bylo jemné květákové pyré dekorované syrovými marinovanými plátky mušlí Sv. Jakuba, které voněly olivovým olejem a limetkovou štávou. Způsob servírovaní a dekorace působí tak něžně, že bych si tento delikátní předkrm představila jako součást nejlepšího svatební menu (dekorovala bych čtyřlístkem pro štěstí a podávála před obligátní knedlíčkovou polévkou 🙂 Já jsem pro květák ve všech jeho podobách. Lituji, že jsem neochutnala ani sousto.
.
Řada došla i na šafránové risotto s chřestem a mušlemi Sv. Jakuba. Risotto se šafránem, zvané “milánské” je krásné ve své slunečné barvě, kterou mu propůjčuje šafrán. S ozdobou křehkého pazochu zeleného chřestu a rukoly tvoří na jednom talíři naprosto úžasnou kompozici, která jistě vyvolala explozi chutí na jazyku. Bohužel jsem této kuchařské show již nebyla účastna, tak díky za fotky Dáše, která mi je připravila pro mou reportáž, aby byla kompletní a neošidila jsem vás o to podstatné. Každý průměrně vzdělaný gurmán/gourmet/labužník si za estetický vjem dokáže chuťový zážitek celkem snadno dosadit. Tak to zkuste 🙂 Já jsem právě polkla jedno imaginární sousto …šafránové risotto
Osobně s Romanem Paulusem v mnohém sympatizuji a líbí se mi jeho zápal pro věc i názor, že je dobré ctít naše gastronomické tradice a do menu zařazovat pokrmy české kuchyně. I české klasické pokrmy se dají připravit moderně a snížit jejich kalorickou hodnotu. Sama se o něco takového snažím a dávám šanci některým domácím recepturám, aby nebyly zapomenuty. Jeho připravované kuchařské knihy se nemohu dočkat a moc se na ni těším! Ochutnat něco z kuchyně profesionála vždy stojí za to!
.
JAK PROGRAM SLIBOVAL, TAK SE STALO. Bylo příjemné vidět autory kuchařských knih, že stejně dobře vládnou perem i vařečkou a ostrým nožem.
Paulus Derré Světová

Neděle 17.5.2009
12:30 – 13:30 Sladkovodní kuchařka od Milana Paličky – Přijďte ochutnat a ocenit Mánkova filátka v pivním těstíčku, která pro vás připraví Milan Palička, autor nové Sladkovodní kuchařky. Ochutnávka je spojena s autogramiádou. Kdo chce z nedělního dění něco mít, zde je reportáž přímo od Mánka.
.
Kdybych pro tuto akci neměla vyhrazenu jen sobotu, jistě bych navštívila i nedělní sladkovodní show Milana Paličky (alias Mánka), který zde prezentoval “Sladkovodní kuchařku” z edice “Jídlo jako lék”, která též vyšla v nakladatelství Smart Press. Na nedělní ochutnávku se připravoval kapr v pivním těstíčku. Od Mánka jsem knihu dostala i s věnováním, tak si jednoduše nalistuji stranu 100 a tuhle rybku domácí si připravím sama doma. Kuchařská kniha na přípravu ryb z našich potoků, řek a rybníků by měla být povinnou výbavou každé domácnosti. S Mořskou kuchařkou bude tahle kniha dělat krásný pár.
poděkování
Kytičku si zasloužili všichni, co přišli svou knihu podpořit a na pódiu předvedli kuchařskou show. Není to vždy jednoduché, ale celá akce se vydařila a proto všem do jednoho patří poděkování i od nás, zúčastněných. Rádi jsme se s vámi všemi sešli a podpořili vás v těch vašich spisovatelsko/kuchařských výkonech. Smart Pressu patří dík za to, že s takovou akcí na knižní veletrh přišel. Všechny nás to bavilo. Na takové akci se nejlépe pozná, jestli autor kuchařské knihy ví o čem píše 🙂

Pro všechny ty, co se do Prahy nedostali, ale chtějí autorky a autory vidět v akci za sporákem (v předváděcím studiu za indukční deskou :-), sice už nemohou nic ochutnat, ale dostane se jim ujištění, že recepty z kuchařských knih fungují tak, jak mají a není nic těžkého za pomoci takové knihy nalistovat a dobře si doma uvařit. Na knižním veletrhu byly knihy k mání se slevou a s podpisem samotného autora. Knihy lze objednat přes redakci Smart Press z pohodlí domova i v těchto dnech. Je jen na vás, jestli je pro tento chutný žánr ve vaší knihovně místo. A jestli tam už není místo, je to jedině dobře! Vždyť kuchařské knihy patří do kuchyně.
knizni veletrh10
Kdo nepřišel na veletrh za literaturou gastronomickou, určitě mu zbylo v tašce s knihami jiného žánru trochu místa a nechal se nalákat u výstupní brány na uzené klobásy a voňavé sýry 🙂 Ke knize něco dobrého jednoznačně patří. Když není kniha o jídle, tak si určitě na stůl postavíte šálek kávy nebo čaje a teprve potom s chutí otevřete svou oblíbenou knihu. Budiž mi tedy odpuštěno, že jsem se na tento knižní veletrh podívala jen a pouze okem labužnickým. Víc jsem bohužel nestihla.
.
Máte chuť na nášup?
Do reportáže se mi nevešlo všechno, co se v tu sobotu událo. Co není tady, určitě se o tom zmiňuje autorka Pavlína  na blogu Mlsná kočka. Projděte se po její pěkné reportáži, ať vám nic neunikne. Všem, se kterými jsem se na této akci potkala, posílám velký dík za to, že tam také byli 🙂 
.
Všechny knihy, o kterých v mém článku byla řeč, najdete TADY.

Máte doma knihu, o které můžete směle říct, že je kuchařkou vašeho srdce? Já jsem si zrovna jednu nedávno pořídila a byla to taková ta čistá láska na první pohled. Celé mé srdce si nezískala, protože je moc objemná a nestačila jsem ji ještě ani prolistovat, ale má na to velké šance. Je to kuchařka velmi stará, česká a poctivá 🙂 Takové mám ráda. Vlastně nejraději. O tom zase někdy příště … Umíte si představit “Svět”, ve kterém by knihy nebyly mezi námi?
.
Aby byl SVĚT KNIHY 2009 opravdu “světový”, nestačilo k tomu jen to, že za tým autorů Smart Pressu vařila Lenka Světová, která byla součástí autorského páru dam, které stojí za vznikem “Olivové” a “Mořské” kuchařky. I zde se připravovala v rámci programu Vaříme s knihou jídla exotická a přijel je reprezentovat tchajwanský kuchař osobně.

Čtrnáctá hodina sobotní i nedělní patřila show kuchaři z Tchajwanu. Jeho návštěva podpořila tchajwanský stánek, který letos představil větší množství knižní produkce zaměřené právě na jídlo a vaření.

Chen Chi-chiang (45) žije již více než deset let ve Vídni, kde pracuje jako vedoucí asijské sekce hotelové kuchyně hotelu Renaissance. Připravil dvě oblíbená tchajwanská jídla – Sladké kuře generála Tsoa a Hovězí konkubíny Guifei.
Chen chi chiang

Přidal komentář