Polévky, Publicistika a zajímavosti, Ryby

Maďarsko na sněhu – třetí chod

2 komentářů
 
Maďarské řeky oplývaly hojností ryb. Není se čemu divit, že tato kuchyně se pyšní slavnými recepty, kterým sladkovodní ryby dominují. Domácí rybí polévka “Halaszlé vegyes halból / rybí polévka z různých druhů ryb” se stala hitem večera. Byla to asi ta nejluxusnější polévka, jakou si umíte představit. Kapr, sumec, líni, štika, candát a pořádná dávka ohnivě červené papriky rovnou do kotlíku. Voňavý oblak se vznášel z našeho uzavřeného dvora a nesl se až k sousední vesnici. Z takové vůně musel každý jihočeský rybář zešílet 🙂 Však jsem taky musela vysvětlovat, co se to u nás za velkou kamennou zdí po celý sobotní den vařilo?
 
 
Pro originální recepturu na nejluxusnější a nejsilnější rybí polévku si zajděte rovnou k Rachadovi. Jeho Halaszlé je opravdu nepřekonatelné. To je bez diskuze. Čerstvý kapr, sumec, štika, candát a 2 líni se potkali v jednou velkém kotlíku. Než se tam dostali, naučili jsme se, jak je kuchyňsky zpracovat.
 
Lín je kaprovitá ryba, která je i u nás hojně rozšířená. Nejlépe se cítí v zálivech nebo starých říčních ramenech s bahnitým dnem. Daří se jí i v kaprovitých rybnících. Poznáme ji podle oblých ploutví. Obvyklá délka je kolem 30 cm a váha okolo 2 kg. Znalci tvrdí, že má chutnější maso než kapr.
 
 
Chvíli jsme čučeli na profíka, nakonec si taky troufli. Z kostí, ocasů, hlav a ploutví potřebujeme navařit silný rybí vývar. Kucháme, krájíme, filetujeme, čistíme jako o život. Osobně se na tuhle polévku moc těším, protože jsem ji nikdy nejedla. Protože se vaří v kotlíku, bude celá atmosféra ještě stylovější.
 
 
Aby byla dobrá polévka, je potřeba mít tři základní ingredience. Ryby, cibuli a papriku. Základem je kapr. Ostatní ryby polévku jen vylepšují. Rozhodně se halaszlé nevaří z ryb mořských. Úspěch polévky je zakletý v paprice. Sežeňte si originální maďarskou “cseresnyepapriku”.
 
 
Když se kuchal sumec, vzpomněla jsem si na historky, které se o nich vyprávějí. Něco málo zajímavého jsem o sumcích psala tady. Jsou to hororová vyprávění. Prý maďarským pradlenám obří sumci (nejtěžší chycený úlovek údajně vážil 100 kg) dokázali vyrvat prádlo z rukou nebo chytnout koně za nohu. Když na hladině plavala husa, spolkli ji celou. Já tomu věřím! Viděla jsem na vlastní oči sumce, který dokázal spolknout fotbalový míč 🙂 Důkaz najdete v reportáži o výlovu českých rybníků. Tento byl daleko menší, ale i tak budil náš respekt.
 
 
S ostrým nožíkem si poradili kluci i holky 🙂 Co jsme nesvedli my, udělal mistrovskými tahy Rachad. Například svléknout kapra šupináče a pěkně ryby vyfiletovat, bylo v jeho podání dílem okamžiku.
 
 
Ve své misce s polévkou jsou našla jen jednu malinkatou kostičku. Polévka byla tak báječně silná, že když se druhý den rozděloval studený zbytek na dně kotlíku, krájela jsem ji lžící a po kusech skládala do sklenic s uzávěrem. Možná se někdo ze zúčastněných po ní ještě dnes olizoval 🙂
 
 
Dočetla jsem se, že v Budapešti roku 1910 otevřel mladý Károly Sipos hostinec a nechodili mu tam hosté. Napsal tedy ceduli, že v jeho hostinci se vaří taková rybí polévka, že v ní nikdo nenajde ani jednu rybí kůstku. Kdo ji najde, ten dostane zdarma láhev vína. Netrvalo dlouho a hostinec se stal oblíbeným místem nejen budapešťanů. Nedopadlo to prý pro podnik dobře, protože nepoctiví hosté si do polévky tajně vhazovali donešené rybí kůstky. Protože o Halászlé krásně píše též Mánek, naservírujte si jeho článek jako nášup. Jeho článek je báječně zpracovaný, tak si ho nenechte ujít. Je to znát, že Mánek má ryby rád 🙂
 
 
 
Nebýt této netradiční akce, nikdy bych nevěřila, že má letní kuchyně bude mít pořádný křest v zimě :-))) Nebýt Rachada, tak bych tomu nevěřila ani dneska! Nebýt deseti statečných otužilců, tak by se nic v lednu nekonalo. Znáte někdo bláznivější lednovou akci venku? Krom skákání otužilců do Vltavy – to už je zase trochu jiná šílenost 🙂
Po rybí polévce se tradičně podává moučné jídlo, tak jistě víte, co bude asi následovat.
 
Maďarsko na sněhu – první chod
Maďarsko na sněhu – druhý chod
Maďarsko na sněhu – třetí chod / právě byl zkonzumován 🙂
Maďarsko na sněhu – čtvrtý chod

2 Komentářů

  1. Závidím.
    Jen nevím, co víc. Zdali jídlo – a nebo podružnost.
    Obojí najednou!

  2. Jednorožec: Je pravda, že bez dobré společnosti by tak nechutnalo. Bylo to neuvěřitelně zajímavé a ve své podstatě neuvěřitelně šílené, protože lednové pranostiky radí … za kamna vlezem 🙂 Byla zima, ale taky legrace a prima parta. Předčilo to všechna má očekávání.

Přidal komentář