Dezerty a sladké hříchy

4. Pěkně kynutá bábovka

34 komentářů

DSC_9291_3xzavin_babovka_nakrojena

Kynutá bábovka má v sobě jistou důstojnost. Jsem ráda, že se tu objevil příspěvek od rybičky (www.urybicky.cz) a v něm hned několik inspirativních nápadů, jak upéct opravdu parádní kynutou bábovku. Fotografie jsou důkazem, že takové kynuté bábovce to neuvěřitelně sluší.  

Ahoj Šárko, dívám se dívám na laťku vysoce posazenou v bábovkovém speciálu a přestože miluju bábovky, jejich tvar, mám pocit, že peču ty stejné pořád dokola. Nejsem si jista, jestli mohu nabídnout originální recept, takže nahodím jen udici ostatním rybkám, jestli se nechají chytit na vlnách kreativity…
Nabízím pár tipů, jak upéct obyčejnou originální bábovku – z kynutého těsta. Bábovku z kynutého těsta pekla moje babička, plnou rozinek a z hrubé mouky, klasicky ji vždy připálila a vršek jsme vždy okrajovali, prostě to už k její bábovce patří… A úplně nejlepší byla s teplým svařákem, bábovkový čas je pro mne neotřesitelně čas podzimní a zimní.

Na kreativní hrátky s bábovkou se výborně hodí třeba tento recept na koláčkové těsto:

1/4 litru mléka
1,5 dcl oleje (18 lžic)
2 žloutky (může být celé vejce)
špetka soli
10 dkg cukru krystal
50 dkg hladké mouky (podle potřeby dosypat)
2 lžičky suš.droždí

Nebo klidně i recept, který používám na šneky:

1/4 litru mléka
2 vrchovaté lžíce margarínu
7 lžic cukru
1 celé vejce
špetka soli
500g hladké mouky
2 lžičky suš.droždí

Na rozdíl od mojí babičky zadělávám těsto v pekárně, se sušeným droždím, pořadí surovin uvádím podle pořadí, jak se sypou do pekárny. Oproti babičce mám ještě další vymoženosti, třeba troubu s nastavením času pečení, takže žádnou bábovku nemám spálenou jako ona. A třeba silikonové formy na pečení, které jsou maximálně praktické avšak o to méně romantické než její otlučená smaltovka.

Kynutou bábovku peču při 180 stupních po dobu 50-60 minut, posledních cca 20 minut ji zakrývám alobalem, aby se opravdu nespálila a byla s jistotou propečená.

A teď ty kreace:

4-barevná bábovka

Jako náplň použijeme nejlépe co dům dá – povidla, tvaroh, mák, marcipán, rozinky, kandované ovoce, nutelu, pudink, skořici, prostě cokoli doma šikovného najdete. Nakynuté těsto vyklopíme na vál, vyválíme do obdélníku, podél rozetřeme pruhy náplní jako na fotografii, zamotáme jako závin a vložíme dokola bábovkové formy.

DSC_0764_4barev_bab_nezamotana

(fotografie: barevná bábovka, ještě nazemotaná)

Prefabrikovaná bábovka

Těsto bud vyválíme a nakrájíme na rovnoměrné dílky, nebo velkou lžící “vyhazujeme” rovnou z mísy stejně velké kousky, které prsty roztáhneme a plníme je různými náplněmi. Náplň zabalíme a vytvarujeme kouli. Koule těsta s náplní skládáme do připravené bábovkové formy, necháme ještě cca 20 minut kynout a upečeme.

Příklady náplní:
maková: mletý mák, cukr, mléko
povidlová: povidla
tvarohová: tvaroh, cukr, žloutek, rozinky v rumu
marcipánová: marcipán, Hera, sekané mandle, rozinky v rumu

(fotografie: prefabrikovaná bábovka na řezu)

DSC_0712_prefabrikaty_na_rezu

Bábovka 3x jiný závin

Těsto rozdělíme na 3 díly, každý vyválíme, naplníme náplní jako zavín, smotáme a dokola vložíme do bábovkové formy. Upečeme. Na fotografii je horní část plněná rybízovou marmeládou, prostřední díl povidly a spodní díl makovou náplní.

(fotografie: 3x závin bábovka nakrojená / první fotografie + tento kousek na talířku)

DSC_9297_3xzavin_babovka_porce

Tak to jsou mé tipy na originální bábovku pokaždé jinak. Snad jsem to s délkou příspěvku nepřehnala, náplně už jsem nevypisovala detailně, jsou stejně notoricky známé a “recept” by byl pak nekonečně dlouhý. Výtvory jsou k vidění také na mých stránkách:

čtyřbarevná bábovka / prefabrikovaná bábovka / bábovka 3x závin
Snad se budou líbit a chutnat!

Ať se daří a bábovkový speciál má hodně originálních receptů. Snad nevadí, že jsem použila fotografie z dřívějška, u nás se během léta opravdu bábovky nepečou, nebo naprosto výjimečně.

rybička / www.urybicky.cz

Milá “rybičko”, rozhodně je pravda, že taková bábovka sluší lépe podzimu a zimě než letnímu stolu, ale protože letošní vrtošivé počasí nám dalo dost příležitostí k tomu, abychom zatopili v kamnech, natáhli si teplé ponožky, uvařili hrnek grogu, tak možná v mnoha domácnostech došlo i na pěkně pocukrovanou bábovku. Až v zimě dostaneme chuť na bábovku, tenhle receptový bábovkový speciál tu bude k dispozici 🙂 Díky za krásný kynutý exemplář!

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

34 Komentářů

  1. rybička:
    Dobrý den, Jsem okouzlen fotografií vaší bábovky v řezu…. To je umělecké dílo a vám patří má poklona. Klobouk dolů. Jakmile dopiluji formu ve tvaru květiny- jen nevím bude-li to alternativa orchideje nebo růže, tak bych byl potěšen kdyby vaše umění svým obsahem naplnilo onu formu. Pokud se povede třeba i díky této soutěži povznést spojení forem a receptů do jákési kreativní improvizace,jsem připraven dát tomu vše co umím. Napadá mě, že forma která by kreslila těsto když se zdvihá při pečení by určitě stála za pokus Nebo asi dvoudílná ??? No jdu přemýšlet o prototipu a přeji Krásné dny u plotny. mejla-hlína Ještě jednou jsem ted prohlédl onu fotografii a jsem skutečně osloven a inspirován. Děkuji.

  2. Šárka:
    Ahojky Šárko, teda to jsou věci ? Chmmmm , nestačím se divit jak šikovné jsou v této zemi hospodynky. Co ty ? taky někdy odpočívat ! Posílám pozdrav všem okolo tebe. mejla

  3. rybička:

    Snažila jsem se tento kynutý exemplář na stránky dopravit ze své emailové schránky v co nejkratším čase 🙂 Už jsem provedla i drobné úpravy, na kterých jsme se korespondenčně dohodly a bábovka může oslňovat svou vznešeností každého, kdo sem tam dává přednost nějakému sladkému soustu z domácí kuchyně. Bez formy by se tahle bábovka neobešla, vyklopila se opravdu v celé své kráse a je moc fajn, že je tu i snímek naříznutého kousku. Lahodí oku.

  4. mejla-hlína:

    Když si chci odpočinout, skočím na stránky za prima partou, která se tu schází 🙂 Všichni, co jsme zde, bereme tuhle komunikaci jako odpočinkovou terapii. Jinak práce má každá z nich nad hlavu, proto s obdivem sleduji již zveřejněné příspěvky od všech dam, které se do soutěže zapojily a ještě zapojí 🙂

  5. Rybičko, teda tak tohle je výzva. Nebylo by ale správný posílat více příspěvků. Navštívila jsem Tvoje stránky a jsou moc krásný, určitě se k nim budu vracet pro inspiraci. Recepty do domácí pekárny jsem uvítala, taky jí využívám na zpracování kynutého těsta na buchty. Bábovka je nádherná a ta fotka v řezu nemá chybu. Gratuluju.

  6. tak tohle je krása!!! Tu rozhodně vyzkouším a už se těším, jak si budu užívat chvály těch, kteří budou ochutnávat. 😉 Tedy, pokud se mi samozřejmě povede tak krásná jako je ta Vaše, Rybičko…

  7. To je nádhera! Rybička je holka šikovná, to vím dávno. Pečení je pro ni hračka a tohle je opravdu něco zvláštního a krásného. No Šárko, vidím, že budeš mít moc těžké rozhodování :-)))
    P.

  8. Další krásná bábovka!!! Klobouk dolů! pravda, grog, ponožky a kamna bych si dnes odpustila, ale bábovku bych ochutnala hned! :-)))

  9. Papaja:

    Pájo, lépe bych to neřekla 🙂 Všechny kousky jsou pěkně klenuté a pohledné. Vymyslela jsem to tak, že hlasovat nechám anketou. Této zodpovědnosti bych se ráda zřekla a zapojila do toho ostatní. Těžko vybrat tu nejhezčí bábovku, když si na fotografiích všechny vedou tak důstojně a každá z nich je svým způsobem jedinečná :-)))

    P.S.
    Případ \”cibuláda\” je trapný. Proč se pořád někdo bojí zeptat \”smím si půjčit?\” a přidat odkaz na toho, kdo mu to dovolil? Nechápu to!

  10. No, ani pro ostatní nebude hlasování jednoduché. Začíná jít do tuhého, jeden kousek lepší než druhý.
    Cibuláda- asi se v tisku bojí, že by po nich někdo mohl chtít půjčovné 😉
    Ve fr. kulinářských časopisech se běžně zveřejňují vyzkoušené recepty z blogů i s odkazy, jen u nás se radši ukradnou 🙁

  11. Děkuji za pochvaly a milé komentáře! A těším se i na další bábovkové příspěvky, pokusím se je na podzim všechny vyzkoušet!

  12. Bali:

    Jsou to divné způsoby! Asi jim to dost dlouho procházelo, tak si pořád troufají …

  13. rybička:

    Určitě tu do zimy bude slušná porce inspirace a ke zkoušení se nechá zlákat většina z nás 🙂

  14. K cibuládě: I časopisy se vzájemně vykrádají křížem krážem, jednu dobu jsem měla pocit, že všechny gurmánlisty mají jednu redakci. Objevovaly se totiž cca ve třech časopisech stejné fotografie, nebo fotky ze stejné série se stejným receptem. A není to tak dávno, cca 2roky? Pak jsem to přestala sledovat, některé listy přestala kupovat. Některý z nich tuším už skončil.

    Gurmánka: Na letošní bábovkovou sezónu se doslova těším!

  15. Vidím, že se to tu krásnými recepty jen hemží, asi bude nejvyšší čas zasáhnout do soutěže. Jeden skvělý nápad už mám!

  16. rybička:
    Příspěvky do soutěže od rybičky jsou k nepřehlédnutí 🙂

  17. Ota:
    Na první mužský soutěžní příspěvek do soutěže se my holky taky těšíme 🙂

    Zrovna jsem se dívala na pivní bábovku (nemusí jít nutně jen o sladké exempláře), možností je opravdu na tisíc a záleží na fantazii každého z nás, co do formy dá a jak se mu to povede vyklopit.

  18. ota:
    OTO !!! OTO !!! OTO !!! OTO !!! OOOOOTA jede tu tu tu tututu…… Mám informace, že pravý bek taky poběží do utoku. Tak čeká na centr. Držím palce a Těším se. mejla
    Šárka:
    Pivní ? Hmmmmm, Tak ta bude !!! Hezký den. Ted jdu péct a fotit jednu formičku co ještě chladne. Je s ušima a má dvě stěny a je děrovaná.. Tak to bude doprovodné plavidlo do konvoje. Jo a nafotím ty talíře pod bábovky. Fotky jsou tady suprové a recepty taky, jen ty podložky tomu prostě chybí.

    OTO !!! OTO!!! OTO !!! OOOOTA jede tu tu tu tututu……

    Jinak Krásné dny u plotny – všem. mejla-hlína

  19. meila: tady nejsi v mateřské školce, ty jeden vtipálku:-). měl by jsi se nad sebou zamyslet.

  20. rybi, držím palce !!!! 🙂 jo, ano, s bábovkovýma talířema budou rybky bábovky ještě víc famózní :-))))

  21. jirka:
    Zkouším se nad sebou zamýšlet už skoro 43 let a věříš ? , že pořád mi to nejde do hlavy ? A tady si o tom myslím , že je to právě na urovni a tak sem možná nepatřím. Víš Mám rád když mi někdo řekne svůj názor, je to pro mě motor- tvůj je jasný a srozumitelný. Pokud se díky své práci posouvám se svýma dětmama do dětství je to pro mě parádní pocit. Jestli ovšem považuješ bojový pokřik a troubení na trubku za něco nízkého- máš na to právo-. Kdybych měl videokameru, tak bych určitě Otovi udělal klip- nebo clip ? Abych podpořil jeho názor, že je potřeba vytáhnout do boje a trošku zvednout latku tech super bábovek od žem profesionálek nebo srdcařek. Je na tom něco nízkého ? Jestli ano , tak to musíš vydýchat.. Díky. No většinou se s takovýmy názory setkávám u lidí z oboru… Krásný den anonymní kritiku- ukaž se světu s čímkoliv- mejla-hlína už to udělal.. Jinak se jdu ted zamyslet jestli vůbec ještě – třeba nejsem dotčený chi chi chiii. Budme k sobě kritičtí, je to lepší než pokritečtí….. Za čechy bez hranic mejla-hlína alias Milan Mikoláš svobodný hrnčíř.
    sněhulák:
    Díky, udělali jsme se Šárkou tuhle soutěž a tak musím počkat až do konce s nápady a postřehy aby bylo vše regulérní.. Mám za těch 20 let u hlíny pár nápadů a tak je zprovozním.. Ryby ve formě jsou asi krásné a na talířku určitě taky. JENOMŽE SE TO NESMÍ MOC CHVÁLIT- TO SE NENOSÍ. O NI SI PAK NĚKTEŘÍ MYSLÍ, ŽE CHVÁLÍŠ SEBE A TĚŽKO SE JIM VYSVĚTLUJE, ŽE TA POKORA A UCTA JE K TÉ HLÍNĚ A ŘEMESLU. Krásné dny u plotny mejla-hlína

  22. Ať je Jirka kdokoli, jeho názor není potřeba pranýřovat 🙂 Řekl jednou větou svou poznámku, být tebou, zdržím se dlouhé obhajoby a nechám diskuzi plynout v duchu výše uvedeného tématu. Kde je na stole upečená bábovka, je taky domácí pohoda. Zvláště když je tak pěkně kynutá, jako tato od \”rybičky\”. Tak ať je to na mých stránkách taky o pohodě. Díky 😉

  23. Ahoj Mejlo, zřejmě tady stále dochází k určitému nedorozumění. Soutěž vypsala Šárka, shodou okolností jsou tématem bábovky a shodou okolností se soutěží o tvoje formy, což je pro tebe vzhledem k počtu návštěvníků Šárčiných stránek neocenitelná propagace, které bys jinak vlastními prostředky sotva dosáhl. Způsob vyhodnocení soutěže stanovuje Šárka. Stránky byly, jsou a určitě i nadále budou Šárčiny, všichni ostatní jsme tady hosty. Na Šárčiných stránkách se vždy s potěšením a radostí diskutovalo o jídle, receptech, zkušenostech s vařením a pečením, od Šárky se nám dostávalo a dostává nejedné cenné rady a přátelského povzbuzení. Moc si přeji, aby tomu tak bylo i nadále.
    Pro diskuse o výrobě bábovkových forem, upřesňování objednávek a další výměnu názorů stran tvé produkce i případné hrátky s českou gramatikou a stylistikou jsou velice vhodné tvoje vlastní stránky a jejich rubrika „vzkazy“ – pro ty, kteří nepostřehli odkaz na ně, si dovolím zopakovat: http://www.formy.wbs.cz.
    Vzhledem k tomu, že jsme se spolu setkali při tvé první návštěvě u Šárky, kdy se domlouvala tato soutěž, věřím, že mě nebudeš brát jako anonymní hlas, ale že ti můj názor – zcela v intencích tvého předchozího komentáře – poslouží k tvému dalšímu pozitivnímu rozvoji jako motor. 🙂

  24. Šáka:
    Ahoj, ted jsem ti posílal email. Tak kdyžtak se těším na odpověd. Doufám, že jsem tam nenapsal moc pravopisných chyb.. To je asi ale normální, jsem hrnčíř a tukám navíc do klávesnice obalený hlínou. Šárko nikoho nepranýřuji a pokud by to tak bylo necht jsem zatracen i se svým řemeslem. To ale asi né miluji nejen své děti, ale i Českou republiku a svou práci. , Posílám ti mooooc pozdravů a Krásné dny u plotny. Je mi celkem jedno, kdo a co si myslí, protože uvedu věci okamžitě na správnou kolej. Vím kolik práce obnáší tvá aktivita tady a zřejmě tě to hodně baví. Trošku jsme společně !!! něco uskutečnili a mám z toho radost jako Praha- Brno je taky krásné. Lidi na ulici mi říkají své názory přímo a to je hodnota, a kritiku snáším VELICE DOBŘE A TO JE TEN MŮJ MOTOR. Zatím žádné nedorozumnění nevnímám, jen několik netrefených rýpnutí do mé životní filozofie. Beru. O pohodě to tady bylo určitě a když si nezávislý čtenář pročte všechny příspěvky nejen tady, ale i na dolcevita. postupně, je to dost přehledné… Tak ti ze srdce přeji at tvé stránky vzkvétají do nádhernosti a tobě a tvým blízkým štěstí, lásku a samé fajn věci v životě. mejla-hlína-kůže líná

  25. Helli:
    Milá Helli, Soutěž nevypsal nikdo shodou okolností, to nikoliv !!!!! A téma soutěže je bábovka a Jsem tam docela pěkně vidět kompletně se vším všudy. To je docela těžké rozhodnutí. KDE BEREŠ POCIT, ŽE BYCH NEDOKÁZAL VLASTNÍMY PROSTŘEDKY USKUTEČNIT SOUTĚŽ KDEKOLIV JINDE ? To už zavání trošku pomluvou. TaK PRRRR. !!! DĚKUJI. Na způsobu vyhodnocení soutěže jsme se se Šárkou dohodli teprve před několika dny a klidně to mohlo být i jinak ! Takhle je to nejférovější. BYL TO šÁRKY NÁPAD. OSTATNĚ KDYŽ JSEM V MINULOSTI DĚLAL SOUTĚŽE PRO DĚTI , TAK TAM BYLO– JINČÍ PROBLÉMY–, TYHLE JSO MALIČKOSTI. A TED TI NAPÍŠU, NEBOT JSI BYLA PRVNÍ KDO ZAUTOCIL ? HI HIII, ŽE NEDĚLÁM TUTO SOUTĚŽ PROTO ABYCH ZVIDITELNIL SVOJI OSOBU, BYL TO ZŘEJMĚ SPOLEČNÝ NÁPAD, JE PERFEKTNÍ JAK TO LIDI BAVÍ, BÁBOVKY JSOU NÁDHERNÉ, a vůbec, máš-li pocit. že jsem tady páté kolo u vozu a že snad jsem žebrák, je to tvůj názor ! Určitě ne můj motor !!!!! to jsi malinko nezvládla. Od této chvíle jsem tichým pozorovatelem a přeji i tobě Krásné dny u plotny a do budoucna jsme VY. POKUD JSI ZASLECHLA COKOLIV CO JSME SE ŠÁRKOU DOMLOUVALI- NIC TĚ NEOPRAVNUJE KE ZVEŘEJNOVÁNÍ ČEHOKOLIV. Mimochodem, mám 8 základních tříd a tak tohle je pro mne heroický výkon…. Tak se ti omlouvám
    Všem lidem v této zemi:
    JSEM POTĚŠEN, ŽE NACHÁZÍTE ČAS A CHUT SOUTĚŽIT A TŘEBA TAKY NEŽÍT JEN VIRTUÁLNÍ ŽIVOT U POČÍTAČŮ A TELEVIZNÍCH – PŘEDSTAVENÍ ?- TĚŠÍM SE NA VAŠE KRÁSNÉ SOUTĚŽNÍ BÁBOVKY, POKUD NĚKDO NĚKDY NAJDETE CESTU ZA ŘENESLEM TŘEBA V DEŠTI A NEPOHODĚ, MÁTE MŮJ -KLOBOUK DOLŮ- A MILUJTE SE A NEVÁLČETE. Šárka je pro vás připravena trávit čas ze svého volna a dát své osobní pocity v šanc, mejla-hlína po pár dnech zjištuje, že klidně kdokoliv , kdo se s nim jednou potká ho nazve hlupákem a ještě k tomu neschopným vojtou z mlejna. Hurááááá. sice zkrytě hi hii , ale alespon né anonymně. Ps: Dýchám zhluboka milá Helli, ale snad to zvládnu , co myslíte? Milan Mikoláš

  26. Šárka:
    No tak jednou větou. – Pokud se nebude týkat diskuze tématu mé osoby a zamýšlení se nad sebou, jsem pro aby tady byla jen a jen pohoda, protože třeba Otovi se bojový pokřik docela líbil a já se těším jak dopadne jeho příspěvek do soutěže, jelikož chlapi se nějak drží stranou a to je asi škoda, neboť všude na světě jsou šéfkuchaři muži a tak určitě Ota třeba odstartuje sérii pokusů o vítězství v této velice krásné soutěži, jelikož jsem snad také malinko dal impuls a možná pomohl aby vznikla – jsem zastáncem mužů a ženám smekám svůj klobouk. Krásné dny mejla

  27. Áách, to je úplné umělecké dílo. Teda před touhle se klaním, neb nejsem moc velká kamarádka s kynutým těstem. Takže má můj velký obdiv. A chutnat musí taky náramně!!!

  28. helli:
    je to divne, nejak se ze stranek Gurmanky stavaji stranky fan klubu pana Mejly? Nechapu, ma vlastni stranky.

  29. helli:
    je to divne, nejak se ze stranek Gurmanky stavaji stranky fan klubu pana Mejly? Nechapu, ma vlastni stranky.

  30. Tohle je opravdu moc krásná bábovka. Ta se tedy povedla.

  31. Focus.1:
    Nejste sám/sama, kdo to nechápe a komu se tyhle hypertrofované výlevy zajídají. Petra se u \”Čokoládové bábovky pro sváteční chvíle\” vyjádřila rovněž dost jasně (www.gurmanka.cz/2009/08/cokoladova-babovka-pro-svatecni-chvile#comment-6470) a dřívější stálí návštěvníci Gurmánky sem už téměř ani nepíšou.
    Pevně věřím, že alespoň ostatní diskutující z předmětného \”fan klubu\” nahlédnou, že tyto stránky jsou Šárčiny a nikoho jiného a že se snad konečně přesunou na příslušný jiný blog, kam jejich komentáře ve skutečnosti patří. Zatím Šárce prokazují opravdu medvědí službu. Na zdejších stránkách se pak s potěšením vrátíme k tomu, proč jsme sem dosud tak rádi chodili – ke krásným fundovaným článkům o vaření a milým komentářům od lidí, kterým vaření činí radost.

  32. Nikdy bych nevěřila tomu, že se dá na jedno téma za tak krátkou dobu připravit tolik nápaditých receptů (: Prima soutěž! Jestli mě nešálí zrak, je jich víc jak čtyřicet a to je fakt úctyhodný počet. Zdravím všechny šikovné soutěžící. Petra

  33. Zřejmě jsem právě teď našla diskuzi, která měla za následek to, že mejla Gurmánku opustil. Nevím, ale měla jsem pocit, že sem tak nějak patřil, dodával diskuzím šťávu a dokázal vyloudit úsměv na tváři. Prostě, lidé jsou různí, jednomu vadí to, druhému ono a že by tady mejla propagoval svoje stránky? Mejla???

Přidal komentář