Zelenina a saláty

I malá cuketová dobrota umí udělat velký dojem

27 komentářů

Cuketa s mortadellou

Mladé neloupané cukety jsou opravdu lahůdkovou křupavou zeleninou. Cuketa je ideální pro hubnutí a detoxikaci. V kombinaci s výraznějšími chutěmi salámu mortadella a sýra se z cukety stane mňamka. Cuketa svou chutí nevyčuhuje a nikterak se nad ostatní nepovyšuje, ale bez ní by to prostě nebylo ono. Je šedou eminencí tohoto pokrmu. Dovolí sýru sehrát hlavní roli. Je jen na vás, kterou sýrovou celebritu zapojíte do hry. Doporučuji sýr poloměkké konzistence, protože zapékat budeme jenom krátce.

Cuketová mňamka po italsku

  • plátky boloňského salámu Mortadella
  • mladé cuketky (neloupané, strouhané na plátky)
  • čerstvé hříbky (momentálně jich jsou plné lesy) nebo žampióny, lišky
  • pikantní poloměkký sýr (doporučuji Reblochon)
  • smetana na šlehání
  • dijónská hořčice (event. jiná, která vám chutná)
  • lžička hladké mouky
  • pepř (čerstvě mletý)
  • olivový olej
  • zapékací miska

    Mladé tenké cukety neloupeme a celé je nastrouháme na plátky. V pánvi zahřejeme trochu olivového oleje a orestujeme cuketová plátky s pokrájenými plátky hříbků. Osolíme, opepříme a zakápneme smetanou, ve které jsme rozmíchali pro chuť trochu dijónské výrazné hořčice a špetku hladké mouky. Cuketa s houbami se nesmí ve smetaně topit, jenom lehce brouzdat. Výsledkem má být neroztékavá směs, kterou lze umístit doprostřed plátku Mortadelly. Na to plátek sýra, zavinout rolku a skládat do zapékací misky jednu vedle druhé. Troubu rozehřejeme na 200 °C a zapékáme krátce, aby salámová sukýnka z Mortadelly neměla opálené kanýrky. Sýr se zlehka rozehřeje a my můžeme podávat. Vhodné jako malá večeře, teplý předkrm nebo použijte v případě, že chcete zahnat malý hlad. Doporučené ingredience vyměňte za jiné, které máte po ruce a rozhodně si pochutnáte taky.

cuketa a houby

(cuketa si na jedné pánvi s houbami dobře rozumí)cuketa a houby se smetanou

(přidaná smetana jejich bratrství utuží v pevný svazek)

mortadella s cuketou a houbami

(velký tenký plátek boloňské mortadelly vše schová pod roušku tajemství – jen málokdo by tam chutnou křupavou cuketu s hříbky a pikantní smetanou hledal; hlavu vystrkuje sýrová celebritka Reblochon)

mortadella balíčky1

(na nic už nečekáme a v troubě vyhřáté na 200 °C rychle zapečeme; moment, kdy se sýr začne zvolna tavit, je signálem pro ukončení procesu pečení a urychleného začátku konzumace; teplé je to nejlepší!)

 

Když vařit po italsku, nemusí být vždy jenom špagety nebo pizza. Zkuste třeba tato pikantní sousta na vidličku. S tradičním pečivem a červeným vínem … ke stolu můžete s klidem pozvat i samotného Kmotra! Za tohle vám hlavu neustřelí 🙂

mortadella balíčky

Informace z říše slavných sýrů:

Reblochon má ve Francii chráněný původ. Jeho název je vyhrazen sýrům, které se vyrábějí v departmentu Haute Savoie a v části Savojska ze syrového mléka, s nejméně 45 % tvs, často ale s 50 % a více. Ploché bochníky mají hmotnost cca 500 g. U petit reblochonu jen 250 g. Sýr má suchou kůru v barvě bledě růžové až žlutavé, nese chuť dobře vyzrálých sýrů, těsto je slámové barvy a měkce vláčné s nepatrným děrováním. Reblochon se také vyrábí v západním Švýcarsku, stejně jako v některých oblastech italských Alp. Tam ovšem má název “Reblosson”.

reblochon

Nevíte jak naložit s cuketami? – nenechte si je přerůst přes hlavu a smlsněte si na tenkých a křupavých plodech. Cuketa je nedoceněná Popelka, která se dokáže na talíři rozzářit a snadno udělá úžasný dojem. Tak honem, sezóna je v plném proudu.

 

Pojďme se inspirovat!

Jak umíte s cuketou zatočit vy? Máte nějaký dokonalý recept?

27 Komentářů

  1. Výborně, zrovna včera jsem tři cuketky koupil a dnes jsem chtěl pohledat recept 🙂

    U Kastelána jsme ke kuřeti delali teplý salát z lilku, cuket a papriky. Na to je ale asi těch malých škoda.

  2. Michal Sänger:

    Naučila jsem se těch malých cuket nelitovat 🙂 Prošvihnout stádium, kdy jsou nejkřehčí je škoda, proto se nesnažím pěstovat gigantické rekordmany. Okoukala jsem to na tržnicích ve Středomoří. Stejné kritérium tam platí i u salátových okurek. Tento jednoduchý recept je překvapivě dobrý, ale je to vlastně taková týmová hra několika skvělých surovin. S lahví dobrého červeného vína a v dobré společnosti to prostě chutnat musí.

    Ať se zadaří nakoupené cuketky zneškodnit nějakým extra dobrým způsobem 🙂

  3. Waw, kraaasa. Fotky potesili oci a podrazdili zaludok. Hlasim sa k mimicuketkovo zavislackam. Tie obrovske nemusime. Po obdobi spargle v nasej chladnicke nesmie chybat minicuketka, to by nase pubosky neprezili. Ich najoblubenajsi recept je aj najrychlejsi. Do panvice trchu masla, trochu oliv. oleja, rozpalit, pridat polmesiacky cuketky, ked zahnedne stvrtky rajciniek duzinou dolu , za chvilu sa spravi taka stavicka, posolit, hodne pokvapkat citronom, vypnut a vhodit pokrajanu petrzelku, ja milujem aj s koprom. Jedia s rozpecenou bagetou, ryzou a najnovsie aj so spagetami, tam si pridaju parmezan.Zaujimave je, ze takuto cuketku jedia vsetky deti, aj tie co to nikdy nechceli. Pan Michal, je dost velky chutovy rozdiel aj v teplom salate medzi minicuketkov a maxicuketov.

  4. Lubomira:

    Tak to můžeme udělat klub minicuketkových závisláků 🙂 Myslím, že nás bude dost, protože když je chci koupit v obchodě, jen se po nich zapráší a nejsou jen tak k mání. Recept \”pubošek\” je takový prima trendy. Myslím si, že moje \”holky, co ještě nedávno byly puboškami\”, by si voňavé pánvičce s cuketkami taky pochutnaly. Mí sousedé pěstují na své zahradě samé maxiexempláře a když trhám své miniatury, kroutí nechápavě hlavou 🙂 Asi je budu muset na nějakou dobrotu pozvat. Díky za komentář Lubomiro a též za receptovou inspiraci.

  5. Ahojte, chtěla jsem se zeptat jakým sýrem bych mohla nahradit sýr v receptu (Reblochon) – nemůžu ho nikde sehnat? Myslíte, že by šel použít český Romadůr? díky, Katka

  6. Ahoj Katko,
    Romadůr je určitě dobrý tip, doporučila bych též blaťácké zlato a jinak samozřejmě vyzkoušet lze cokoli. Pro dietní verzi i klasická italská mozzarella.

  7. Přesně tak, mladé cuketky jsou nejlepší! Jejich chuť a křupavost je tak nějak \”nakoncentrovaná\” v tom jejich malém a roztomilém rozměru a vůbec se to nedá srovnávat s těmi \”kyji\”, co se někteří snaží vypěstovat. Ty jsou chuťově takové rozblemcané…
    Díky za recept, vypadá fantasticky. Určitě ho vyzkouším!

  8. Petr S.

    Nakoncentrovaná chuť v jejich malém a roztomilém rozměru 🙂 Hezky konstatováno! U cuket platí, že jejich velikost není žádnou výhodou. Zahrádkáři a pěstitelé by to měli vzít konečně vážně. Nakonec malé cuketky se dají zkonzumovat celé i s miniaturními semínky, tzn. není z nich žádný odpad a všechno může přijít pěkně do talíře.

    Díky za komentář.

  9. a ještě větší závislost než na minicuketkách mám na minipatizonkách, letos jsem to trošku s výsevem mnoha odrůd cuket,patizonů a dýní přehnala, naštěsí vlivem letošního počasí, nebo snad kvalitou semen vzešlo přiměřeně rostlinek, jeden jediný oblíbený recept nemám a nesnáším tvrzení, že je cuketa bez chuti

  10. luckydina:

    Minipatizonky jsou pohledná zelenina, ale zatím s nimi moc zkušeností nemám. Mladá křehká zelenina nikdy nezůstane doma na ocet, tak ona se ta tvá úroda jistě s velkou chutí zlikviduje 🙂 Určitě cuketa není bez chuti, to by nebylo fér o ní tvrdit. Je jen taková pokorná a klidně se schová do sladké receptury, jindy se přidá k bramborám a kdo nemá detektivní sklony, ten ji nevypátrá. Mám ji ráda na všechny způsoby, nejčastěji jen tak osmahnutou na pánvi nebo na grilu. Nesnáším ji snad jen na jeden způsob: ochutnala jsem cuketu nakládanou jako kyselé okurky, tak to mi nechutnala. Okurky jsou okurky a cuketa se za ně nemusí převlékat, protože si vystačí tak jak je. Podle mě má cuketa rozhodně dost velký fan club a je to žádaná zelenina, která do moderní zdravé stravy patří.

  11. Gurmánka.cz: Já zas nemusím maxicukety obalované v trojobalu – to jsem taky u někoho jedl a teda nemusel bych to opakovat.

  12. Petr S. :

    Pod tíhou svého špatného svědomí přidávám na seznam mých nepoživatelných záležitostí z cukety i tyhle smaženky. Ani já jsem nebyla nikterak oslněna a po prvním ochutnání jsem na tuto úpravu rychle zapomněla. Ovšem všechny sladké záležitosti s přidáním cukety získávají na vláčnosti a šťavnatosti, což mám ráda.

    Nejdůležitější ze všeho je, když máme dost odvahy na to, že i po prvním neúspěchu nepropadáme panice a cuketu nevyřadíme z jídelního repertoáru (tak to bohužel dělá většina lidí) – cuketa si zaslouží několik šancí, aby si mohla napravit reputaci. V tomto zdánlivě obyčejném jídle (viz receptura výše) chutnala opravdu delikátně a ponechala si i svou křupavost. I když to tak nevypadá, v receptuře nebyla jenom do počtu. Loni jsem v sezóně hub pekla hříbkový koláč a ten by se bez mladých cuketek taky neobešel. Mohu doporučit, odkaz je zde:
    http://www.gurmanka.cz/?p=56

  13. nakládanou cuketu taky nemusím, ale právě malý patizonky s okurkou a třeba i ačokčou jsou naprosto vynikající

  14. luckydina:

    Když se to ve sklenici pěkně zkombinuje, nedá se nad tím ohrnovat nos 🙂

  15. Cukety v trojobale tiez nemusim, ale cuketky a aj patizoniky na koliecka, poprasit hladkou mukou, pretiahnut vajickovym cesnakovym cestickom a rychlo osmazit – len tak do ruzova s rajcinovym salatom /rajciny na kococky, sol, citron, nasekana petrzlenovva vnatka/. POZOR – velmi navykove

  16. Lubomira:

    To jsou dokonalé labužnické představy 🙂 Když se to dobře udělá, na všem si člověk pochutná. Návykovost neberu na zřetel 😉

  17. Malé cuketky sú výborné v mnohých podobách a keď nám prerastú cez hlavu, robím z nich koláč (cesto je šťavnaté) a ani chlebík z cuketky neostáva v ošatke dlho 😀
    Cuketka sa dá aj plniť, či už na studeno: napríklad cuketový závitok s kozím syrom, alebo sa plnená pikantnejšou zmesou nechá zapiecť. Cuketky sú u nás proste celoročne 😀

  18. Já můžu i ty smaženky, když předtím z nich sliju vodu a celé to pročesnekuju. Přidám salát:
    Utřem česnek se solí, plátky cukety osmažíme na olivovém oleji až mají zlatohnědé puchýřky, a hned po osmažení je potřeme česnekovou pastou, stačí z jedné strany. Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme. Smícháme cukety s rajčaty a necháme vychladit. Rajčaty co do množství nešetříme, je to dobrota neuvěřitelná.
    Letos máme tyhle http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?s=&druhid=44&odrudaid=635, ještě nemám tu optimální velikost zmáklou 🙂 a tyhle http://www.semo.cz/homegardencz/index.php?s=&druhid=44&odrudaid=614
    Letos

  19. Česnek utřeme se solí, cukety nakrájíme na plátky a osmažíme na olivovém oleji až se dělají zlatohnědé puchýřky. Ještě horké namažeme česnekovou pastou, stačí z jedné strany. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Smícháme cukety a rajčata a dáme vychladit. Co do množství na rajčatech nešetřit!

    Já můžu i ty smaženky, když se z toho před smažením slije voda a pořádně se to počesnekuje 🙂

  20. Shira313:

    Na to se nesmí zapomenout – cuketky jsou opravdu výborné i do sladkého pečiva, je potom takové krásně šťavnaté. Jednoduše lahoda! 🙂

  21. Muk:

    Díky za jednoduchý a výborný recept! Odkaz na Hobby trh taky není k zahození 🙂 Letos se zelenině na naší zahradě nijak zvlášť nedaří, všechno spláchnou deště a co vydrží, na tom si smlsnou regimenty nenasytných slimáků, co k nám přitáhly před časem ze Španěl. Cuketky se do mé kuchyně dostávájí jinou cestou a užívám si je co hrdlo ráčí. Téhle zelenině by se měl vzdát hold.

    Přeji prima léto a dík za komentář!
    Šárka 😉

  22. Gurmánka.cz:
    Slimáci se nám taky nevyhli, letos se na naší zahradě vyvrbili poprvé. Cuketovníky máme na ideálním místě, deště jim neublížily, naopak. Horší je to s rajčaty, okurky – plísně. Spusta sousedů cukety pěstuje, ale neví co s tím, dělají jen ty smaženky, případně obdoby bramboráků a do cvíbochů a to se fakt nedá jíst furt. Kdo má drůběž či jiná zvířa, tak to skrmí, ale jinak se to snaží rozdat, pohříchu až v té kyjovité podobě. Osvěty není nikdy dost 🙂 Takže díky za vaše stránky, jsou nám velkou inspirací.

  23. Tenhle recept je skvělý a jednoduchý, dá se obměňovat podle chuti i zásob v kuchyni. Už jsem ho několikrát dělala, všem moc chutnalo. Místo smetany s moukou jsem zkusila třeba obyčejný taveňák a bylo to dobré. Děkuji za takové recepty

  24. Dobrý den, recept vypadá báječně. Hodila by se mozarella? A ještě mám dotázek, kde se dá tady v česku sehnat Mortadella. V masnách, kam chodím, jsem ji ještě neviděla, v kauflandu, v tescu a na hypernově také ne. Kde se po ní shánět? Od kterého výrobce je nejlepší? Já ji ochutnala v Chorvatsku, zrejmně doveženou, ale vynikající. Ač na maso moc nejsem. Mortadellu mám moc ráda. Díky za skvělý recept.

  25. tynka:
    Mozzarella se použít dá, ale musí se počítat s méně výraznou chutí. Mortadella bývá k mání ve větších supermarketech, nejčastěji balíčkovaná a tence nakrájená. Italský originál jsem naposledy pořídila v Tescu, ale v Makru bývá k sehnání téměř neustále.

  26. Já cuketu miluju 🙂 . Pěstuju si ji na zahrádce, takže mám přes léto skoro neomezený přísun 🙂 . Nejvíc mi chutná na grilu. Potírám ji česnekovým olejem a nemusím k ní mít ani chleba 😀 . Vloni jsem také zkusila udělat zapečenou cuketu a to byla také velká dobrota 🙂 . Už se těším, až bude zase její sezóna 🙂 Škoda, že se nedá cuketa pěstovat celoročně. Ty z obchodu nejsou nic moc a ještě za ně chtějí nehorázné peníze.

Přidal komentář