Dezerty a sladké hříchy

Citrónová bábovka s hruškami (č. 94)

7 komentářů

citronova babovka

Podzim hýří teplými barvami a nejlepší na zahřátí je čaj s rumem a bábovka. Třeba s citrónem a hruškami. Bábovka je nehynoucí téma, proto ráda přidávám tento příspěvek (pod číslem 94) od Madly. Že to Madlu v kuchyni baví jsem si všimla už dávno, proto mám radost, že mohu představit její zbrusu nový blog s prima domácími recepty z její vlastní kuchyňky. Najdete ho na adrese Madlina kuchyně a určitě si tam smlsnete 🙂

Podzim patří hruškám! Osobně mám toto ovoce asi nejraději a slaďounkou zralou hrušku si vážně nedokážu odepřít. Navíc se s tímto ovocem dá kouzlit na všechny možné způsoby. Já zkusila upéct bábovku, ve které hrály citrónové tóny a osvěžujícím způsobem se doplňovaly s hravou měkkostí a sladkostí hrušky. Receptura je opět bez vajec, ale to jí na kráse neubírá.

Takže na tuto zajímavou bábovku budete potřebovat:

  • 3 hrnky polohrubé mouky (celozrnná mi došla)
  • 1 hrnek cukru krystal (lepší by byl třtinový)
  • 1/2 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 5 lžic citrónové šťávy
  • 1 lžíci nastrouhané citrónové kůry (buď sušené, nebo čerstvé z bio citronu)
  • 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
  • asi 5 oloupaných a na čtvrtky nakrájených hrušek, zbavených jádřinců
  • hrst rozinek (ty jsou jen pro dobrovolníky)

Postup je velice jednoduchý. Než začneme, rozpálíme si troubu na 170 stupňů, protože příprava těsta nám zabere jen velmi krátkou dobu.
Nejprve si v míse smícháme sypké ingredience, tedy mouku, cukr, citrónovou kůru a kypřicí prášek, a přísady promícháme. Do moučné směsi poté přilijeme olej a mléko a citrónovou šťávu a promícháme, až nám vznikne krásně hladké lité těsto, které voní svěže citrónovými tóny. Do těsta můžeme vmíchat i hrst rozinek.
Do vhodným tukem (nejlepší je máslo) vymazané a vysypané (můžeme vysypat kokosem, jemnou strouhankou, nebo hrubou moukou) bábovkové (či jiné vhodné formy – např. na srnčí hřbet, nebo do menší dortové formy) nalijeme část těsta, hustě poklademe čtvrtkami oloupaných hrušek, nalijeme zase trošku těsta a poklademe zbytkem hrušek. Zalijeme zbylým těstem, šoupneme do trouby a těšíme se, až bude hotovo.

citronova babovka1

Pečeme asi tři čtvrtě hodiny na doporučovaných 170 stupňů, přičemž první půlhodinu raději příliš neotevíráme troubu, bábovce by se to nemuselo líbit a špatně by nám vyběhla. Ke konci pečení můžeme zkusmo píchnout do bábovky špejli či párátko a když na něm neulpívají kousíčky těsta, je hotovo a můžeme vytáhnout z trouby. Ne hlavu, ale bábovku
Bábovku necháme ve formě chvíli vydýchat a poté ji vyklopíme na vhodně velký talíř. pokud jsme dobře vymazali, půjde to jako po másle, pokud nám i tak bábovka vězí ve formě, neházíme flintu do žita a namočíme si utěrku do studené vody a připlácneme ji na bábovkovou formu (otevřená strana musí být samozřejmě jištěna talířem). Studený obklad pomůže nejen proti kocovině či bolesti hlavy, ale v tomto případě uvolní horké páry a bábovka sama a dobrovolně opustí své vyhřáté hnízdečko. Pokud nepomůže ani tento malý trik, vezmeme si na formu pěkně nůž, nejprve jí pohrozíme a když i naše pohrůžky bere milá bábovka jen vlažně, prostě objedeme okraj formy nožem a teď už by v tom byl čert, kdyby se milá bábovka neráčila uvolnit a pustit se formy.

Do bábovkového speciálu recept přidala Madla a  já ji za to děkuji 🙂

 

7 Komentářů

  1. Tak jsem si jako nedělní lahůdku vybrala výše uvedenou bábovku. Už je v troubě a já jsem hodně zvědavá na výsledek. Už proto, že se rozhodně těsto do formy nedalo nalévat, jak bylo popsáno v postupu, a to proto, že bylo dost tuhé…tuhá bude tedy asi i celá bábovka. Všechny ingredience jsem dala ve správném poměru.

  2. HanaS: je fajn recepty zkoušet a napsat zde i své zkušenosti. Zatím jsem neměla moc času bábovkové exempláře vyzkoušet, ale určitě i na to dojde. Zima bude dlouhá 🙂 Když koukám na tento recept, jedná se vlastně o olejovou bábovku, kterou mám moc ráda. Recept mám velmi podobný, jen mouky dávám pouze 2 hrnky (čtvrtlitrové) + 3 celá vejce. S cukrem šetřím a dávám s klidem půlku hrnku a je to tak akorát. Jak dopadl výsledek po upečení?

  3. HanaS:
    Ono hodně záleží na savosti mouky, každá saje jinak, ale vždy jde přidat mléko tak, aby vznikla konzistence správného litého těsta. Ono je to s těmi moukami někdy začarované, taky se mi občas stane, že stejný typ mouky od stejného výrobce saje najednou zcela jinak, než jsem byla zvyklá. Recept je opravdu vyzkoušený a slavil úspěch.
    I já se připojuji k dotazu, jak dopadl výseldek pečení?

  4. HanaS:
    Tak jsem se teď koukla pořádně a moc a moc se omlouvám, chyba byla na MÉ straně! K uvedeným poměrům patří samozřejmě 2 hrnky mléka. Recept jsem psala v rychlosti a jak jsem byla zvyklá na svou starou nízkou bábovkovou formu, kde byly poměry 2 hrnky mouky, 1/2 hrnku cukru a hrnek mléka, tak jsem automaticky napsala 1 hrnek namísto dvou. Takže se opravdu hrozně moc omlouvám, holt práce kvapná málo platná, měla jsem si dát větší pozor. Zkontrolovala jsem všechny své recepty a naštěstí se tam už žádná chyba neobjevuje, tak doufám, že na mé recepty nezanevřete. Recept jsem psala ve spěchu a ze zvyku a úplně mi to vypadlo z hlavy. Na mých stránkách už je uveden správný poměr surovin. Opravdu mě to mrzí.
    Gurmánka:
    Paní Šárko, moc vás prosím o přidání 1 hrnku mléka do seznamu ingrediencí (takže tam budou hrnky dva). Holt jsem byla zbrklá a to se nevyplácí.

  5. Madlo: Samozřejmě opravím, nic se neděje, protože chybovat je lidské 🙂 Sama to znám, když něco dělám ve spěchu. Bábovková soutěž se dá srovnat s pečícím maratonem! Na omluvu lze říct, že ono se to v kuchyni vždycky snadněji dělá než se to posléze popisuje. Někdy se těžko vyjadřuje kolik je ta správná špetka či troška toho nebo onoho 🙂

  6. Dobré odpoledne paní Madlo a paní Šárko,

    moc děkuji za Vaše odpovědi. Ano, vždy se dá přidat mléko, ale já jsem při vaření/pečení podle receptů při premiéře jak s klapkama na očích, dodržuji je do písmene…jako velký začátečník!

    Nicméně, bábovka ač sice nebyla nadýchaná (nikde ale nebylo napsané, že by být měla, takže to je spíš pro mě), ale slavila úspěch, i s tím 1 hrnkem mléka!!! :))

    Manžel si vzal kousek navíc a dokonce i kolegům do práce, tak to se musela povést. Před tím, než jsem ji začala dělat jen kroutil hlavou, proč chci dávat hrušky do bábovky. Tak jsem mu řekla, no protože jsou v receptu, a basta. A jak byl za ně potom rád.

    Jeho jediná připomínka byla, jako vždy, že je to málo sladké. Ale pokud by to bylo sladké tak akorát pro něj, nikdo jiný už by to asi nepozřel, jak by to bylo přeslazené. Takže z tohoto si hlavu nelámu.

    A paní Madlo, nebojte se, na žádný recept bych nezanevřela. Vím, jak náročné je pro mě někdy něco uvařit/upéct, a o to těžší musí být to vymyslet. I když někdo namítne, že úplně nejhorší je někdy sehnat k tomu všemu ingredience.
    Takže já si poběžím taky opravit to mléko.

    Děkuji moc za recept, oběma. Jedné, že ho vymyslela a zaslala do soutěže a druhé, že nám ho cestou svého blogu zprostředkovala!!! Určitě znovu udělám.

  7. HankaS.:
    Tak to jste mě potěšila, že i přesto bábovka slavila úspěch. Já jsem z toho byla celá nervózní, jak to dopadne s tím jedním hrnkem mléka, tak mi úplně spadl kámen ze srdce. Přeji vám hodně chuti do pečení a ať se vám daří.

Přidal komentář