Publicistika a zajímavosti

Škaredá středa & půst v době hospodářské krize

4 komentářů
pribor1

Kázat vodu a pít víno se nemá. Další biftek už je moc. “Pamatuj, že jsi prach a v prach se navrátíš.” Právě tato slova jsou spojena s Popeleční středou, kdy začíná doba postní. Co si o půstu myslíte Vy a co si o něm myslí PhDr. Tomáš Sedláček, člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní makroekonomický stratég ČSOB? Zeptat se ho na to můžete osobně dnes a tady. Záznam on line rozhovoru, najdete na této adrese. TS odpověděl na 12 otázek. Hned v první z nich se zaměřil na současnou ekonomickou krizi a vyvodil z ní tři důležitá ponaučení: “Za prvé jsme neobstáli v testu moudrosti… v létě jsme si protopili dřevo na zimu. Ponaučením pak podle něj je hledat “jiné studny radosti, které třeba nic nestojí,” protože “ve spotřebě už více radosti, zdá se, nenajdeme, tu studnu jsme již vyčerpali.”  
Za přečtení stojí i článek Další biftek už je moc!

 Čeho je moc, toho je příliš! aneb jak přežít domácí MASAkr a jak se z něho poučit.

Prvním dnem půstu je Popeleční středa (25.2.) – lidově zvaná “Škaredá” a postní období trvá až do Bílé soboty. V liturgii je postní charakter vyjádřen fialovou barvou bohoslužebného roucha.
.
Z Poselství papeže Benedikta XVI. k postní době 2009:
Výzvou do letošního postního období jsou slova liturgického hymnu “Utanut ergo partije / verbis, cibis et potibus, / somno, iocis et arctius / perstemus in custodia – Střízlivěji užívejme slov, pokrmů a nápojů, spánku a her a s větší pozorností zůstávejme bdělí.”

Ztuční-li tělo, ztuční a otupí i duše. Půst dodává mysli větší jasnost, očišťuje srdce, regeneruje tělo. Půst je pokoj těla. Postem snímáme slupku, která kryje naše vířící myšlenky a city. Půst nás konfrontuje s námi samotnými….
.
Nebudu kázat vodu a sama pít víno 🙂
Rozhodla jsem se pro moderní pojetí půstu. Masu dávám na 40 dnů vale, podle staročeských tradic na Popeleční středu bude u nás doma bílá zelnice a zaručeně se v kuchyni ze zeleninou a tradičními postními pokrmy nudit nebudu. Informací o správném postění je všude víc než dost, když nebudu mít vlastní inspiraci, vezmu si na pomoc kuchařskou knihu s názvem Klášterní kuchařka aneb oroduj za nás domácí kuchař (sepsal roku 1953 Angelus František Jeřábek, kuchař kláštera minoritů v Českém Krumlově). Mohlo by se zdát, že klášterní kuchařka hýří jen nudnou, prostou a střídmou stravou. Ó ne! Recepty jsou plné fantazie, protože dobře najezený, odpočatý a zdravý kněz lépe slouží Bohu. Je to elitní kuchařka pro náročné. V knize je cítit pokora kuchaře před tím, komu vaří, i tím, z čeho vaří. S řeholí Sv. Benedikta přišla do klášterů výrazná změna, která sestávala ze základního souboru pravidel, usilujících o zmírnění excesů asketismu a zavedení rozumného řádu ve všem, tzn. i v jídle. Bylo dovoleno jíst jídla o dvou až třech chodech a zapíjet je přiměřeným množstvím vína. Myslím, že určitě vyzkouším “Rybí polévku znamenitou”, “Postní račí polévku minoritskou”, “Boží milosti – Křehotinky”, “Bramborový minoritský salát” či “Pomerančový křen” podle Františka Jeřábka.
pribor2
I když budu dodržovat postní střídmost, na mém stole bude den co den velmi nápadité jídlo. Už se na ten půst opravdu těším 🙂 Pokud se na stránkách objeví nějaké masové jídlo, je to jen proto, že jsem hmátla do svého archivu a přidala několik plánovaných receptur, které jsem nestihla zpracovat a slíbila jsem, že to během února udělám 🙂 Maso dostalo z mé kuchyně výpověď a potkám se s ním až v momentě, kdy se bude chystat velikonoční pečínka.
Zkoušeli jste někdy takový rozumný půst?

4 Komentářů

  1. Zdravím, paní Šárko,
    myslím si, že takový půst určitě prospěje tělu i duši. V zimě si tělo žádá vydatnější stravu – hodně tuků, sladkostí a čerstvé a chutné zeleniny je pomálu, většinou je bez chuti a bez vůně, taková umělá. Takže si organismus doslova zahltíme odpadem a je potřeba se očistit, ve fyzickém i duchovním smyslu slova.
    Ti naši předkové byli stejně koumáci, že? Zřejmě zavedli půst po vlastních zkušenostech – v zimě nebyla práce kolem hospodářství a bylo více času na vaření, pečení, smažení ze zásob….Znovu a znovu zjišťuji, že ty staré zvyky a tradice mají něco do sebe.

  2. Tausret, zdravím a připojuji se k názoru, že naši předci byli rozumnější než my 🙂 Uměli naslouchat přírodě a rozumnět svému tělu. My jsme zhýčkáni nadbytkem a děláme si nesmyslně velké domácí zásoby, které nikdy nemůžeme zkonzumovat takovým stylem, aby nám za to tělo bylo vděčno. Hodujeme i když hlad nemáme, jen tak ze zvyku a pro potěšení z jídla. Mým cílem je zaměřit se na opravdové postní pokrmy a některý z nich si doma uvařit. Nechci sebe ani rodinu trápit hladem, ale trochu víc přemýšlet o tom, proč si některé potraviny koupit a jiné ignorovat. Beru to jako zábavu a jsem zvědavá, co na to náše zhýčkané žaludky 🙂

  3. Dobrý den, podařilo se Vám stvořit hodnotné stránky. V době, kdy je nárůst obezity celosvětový problém, je namístě začít o půstu nejen uvažovat, ale především jej začít aktivně praktikovat. Vždy mi přišlo humorné počínání otylých spoluobčanů, kteří věřili, že přibírají z vody a čile nakupovali různé šarlatánské diety v bláhové víře v jejich pohodlný účinek. Moudrý člověk ví, že být štíhlý vyžaduje určitou střídmou životní filozofii. Pryč s leností, pasivitou, přejídáním ! Vraťme se k prostým a chutným pokrmům našich předků, znovuobjevme jejich recepty, začněme věřit bylinkám, pohybu, práci, zdravému vzduchu, ušlechtilým a očisťujícím zábavám, veselé a nezáludné mysli. Buďme dobré vůle a skoncujme s výkrmy, které jsou proti přírodě a zdravému lidskému rozumu !

  4. O hospodářské recesi jsem si už na https://ideaclub.cz/slovnik-pojmu/hospodarska-recese přečetl celkem dost a je jasné, že jednou opět příjde. Myslím si, proto, že oprášit nějaké skromné recepty rozhodně není špatný nápad. Kdo ví kdy je budeme opět potřebovat.

Přidal komentář