Zelenina a saláty

Recept na miláčkův salát

10 komentářů
"polníčkový salát"
  
Napadlo vás někdy, že na sv. Valentýna se sázel polníček, tzv. miláčkův salát? Právě s tímto salátem se na pultech můžeme setkat docela často. Mám úžasný recept, jak si na něm pochutnat. Zkuste ho naservírovat tak, jak to mají rádi ve Švýcarsku. Říkají mu “Nüsslisalat” a nejraději ho mají s opečenými kostičkami voňavého špeku a vařenými vejci. Ideální salát pro chladné počasí, který krom porce vitamínů umí zasytit. Tento mimořádně jednoduchý a chutný salátový talíř dostanete i v malé horské restauraci, ale i ve vyhlášeném švýcarském restaurantu, protože patří do oblíbeného repertoáru tradičních jídel, kdy jejich kvalitu prověřil čas. Spolu s kouskem chleba (který je ve švýcarských restaurantech součástí stolu a neplatí se za něj) si ho musíte zamilovat. Je to salát pro dnešní sychravé počasí jako stvořený.
  
"polníčkový salát"
  
 
Nüsslisalat – Salát z polníčku – zvaný též miláčkův salát
  • porci polníčku (botanicky zvaný Kozlíček polníček / Valerianella locusta Betcke)
  • kousek opravdu dobrého špeku
  • vařené vejce (do každého talíře 1 ks)
  • čerstvě mletý pepř
  • salátová zálivka (nejlépe lehká bílá, připravená z jogurtu nebo smetany a příjemně sladkokyselá)
Salát polníček je potřeba dobře omýt, aby v něm nezůstalo žádné zrnko písku, které by skřípalo mezi zuby. Proceduru vlastního mytí nejde v žádném případe ošidit. Když budete mít štěstí, salát se dá sehnat i dobře opraný a vysušený. Aby byl salát opravdu dobrý, musíme ho po omytí velice důkladně vysušit. Sušit salát v utěrce je záležitost minulého století. Dnes jsou na trhu odstředivky na salát, tzv. centrifugy. Vlastně jsem o nich psala před časem, jak jinak, než v souvislosti s jiným salátem. Daleko slavnějším, kterému se říká Caesar salát a je neméně vynikající. Pokud jsem vás neodradila touto přípravnou fází, nyní už je to raz dva hotovo, to mohu slíbit.
  
Dobrý špek (nejlépe kousek dobře vyuzeného) nakrájíme na drobné kostičky a na teflonové pánvi ho ze všech stran osmahneme. Pustí trochu omastku, ale právě kvůli tomu si připravíme vařená vejce. Do salátového talíře vložíme hromádku salátu, posypeme teplými a pěkně křupavými kostičkami špeku a přidáme vařené vejce, které jsme nakrájeli na drobné kousky. Okořeníme čerstvě mletým pepřem, solit nebudeme, protože už to za nás udělal uzený špek.
 
"polníčkový salát"
 
(Ve Švýcarsku se specielně pro tento salát doporučuje francouzská zálivka, které se nedá vůbec nic vytknout. Když mi doma dojde zásoba, tak si ji jednoduše vyrobím sama ze smetany nebo jogurtu)
Salát si pokapeme dresinkem. Já upřednostňuji domácí výrobu, ale klidně si kupte nějakou dobrou salátovou omáčku v obchodě. Tomuto salátu sluší bílý dresink v lehkém provedení. Žádná hutná majonéza, jen kysaná smetana nebo jogurt, upraveno do příjemné sladkokyselé chuti. To zařídí kapka octu, špetka cukru a soli. Kousek chleba, sklenka vína a můžete si na salátu pochutnat. Třeba se svým miláčkem … láska prochází žaludkem, věřte tomu. Pokud váš miláček není na salát, naservírujte mu něco lepšího, co ho zaručeně potěší 🙂
 
"salát z polníčku"
 
Kde se vzala užitečná odstředivka na salát? (Vlastním jednu od firmy ZYLISS Switzerland a vlastně jsem ani netušila, jaký byl její příběh. – Na počátku byla vize. Karl Zysset, inovativní mechanik bicyklů si vymýšlel různé mechanismy, až se v r. 1950 rozhodl vyrábět mačkadla na citrusy a na česnek. Tak se zrodil Zyliss. Zakladatel firmy byl označován za impulsivního vynálezce. Dnes je Zyliss proslulý po světě mnoha patentovanými mechanickými strojky pro domácnost)

 "jak odstředit salát?"
 

Pokud máte zájem nahlédnout do mé kuchařské knihy „Rande s gurmánkou“ nebo si ji zde objednat, bude mi ctí a potěšením.

10 Komentářů

  1. mam asi trapny dotaz, ale zajimalo by me, proc musi byt salat dukladne osuseny?

  2. takova:

    Na to je jednoduchá odpověď. Když je salát mokrý, tak na něm neulpí salátová zálivka. Salátová zálivka je vždy zlatým hřebem salátu, tak by to byla věčná škoda. Ze stejného důvodu byla vymyšlena salátová sušička, která je opravdu běžnou součástí domácnosti tam, kde se bez salátu neobejde téměř žádné jídlo. U nás to bohužel až taková tradice není, ale i v tomto ohledu se to za posledních pár let zlepšilo.

  3. tento recept je opravdu úžasný, překvapila jsem s ním mého miláčka a i přátelé, které pohostím touto lehkou večeří, doporučuji domácí vajíčka, místo francouzského dresinku dávám bílý jogurt, k tomu vínečko, bagetku, milé přátele – a je o dobrou atmosféru postaráno. Moc děkuji paní Šárce za inspiraci, kterou zde nebo na dolcevita čerpám 🙂

  4. Marie:

    V jednoduchosti tohoto salátu je krása 🙂 Myslím si, že právě ta dobrá slanina oslovuje pány, kteří tradičně před mísou salátu dávají přednost pořádnému steaku nebo bifteku. Tento salát je takový šikovný kompromis, u nás též chutná všem. Moc díky za milý komentář a přeji pěkné léto s pořádnou hromadou dobrého salátu na talíři, a pěkně prožité dny s přáteli, Šárka 🙂

  5. Božíííí! Proč jsem Vás objevila až teď? Děkuji.

  6. Verča:

    Já měla klidnější život, když neexistovaly foodblogy 🙂 Dnes chodím nakukovat ke kolegům a pronásledují mě všechny ty představy fantastického jídla, které za jeden lidský život není možno ochutnat. Děkuji za návštěvu a za milou první zprávu. Šárka 😉

  7. Uvařte si v parném hrnci na páře brambory v slupce, na talíř dejte hotové brambory, moc pertželky zeleně a polníček a rukolu, všechno zalít olivovým olejem panenským, do malé misky dát ořechy cez noc namočené ve vodě, polít je olejem a posypat karí, i brambory se salátmi posypat karí a BAŠTA! Dobrou chuť!

  8. Odstredivka na salát je nutná věc. Jinak se dressing ředi vodou, ktera zůstává na listech po mytí. Zyliss je děla, ale i jiné firmy. Není to drahé. Salát se v té nádobě omyje, voda se vylije a v té samé nádobě pak ususi.

    • Radim:

      Přesně tak, bez sušičky salátu si to představit neumím, protože si salát i sama pěstuji ve skleníku. Ten je třeba vždy důkladně proprat a před podáváním vysušit, protože by na něm jinak neulpěl dressing, který mu dává tu dokonalou chuť.
      Ale chápu situaci, když si někdo kupuje salátové listy již omyté a natrhané v sáčku, že se bez tohoto kuchyňského kousku klidně obejde. Sušička salátu zatím ještě není běžnou součástí české domácnosti.

Přidal komentář