Zelenina a saláty

Nejlepší chřestový recept

12 komentářů
chřest s osmaženou strouhankou a vejci
Za nejlepší recept na úpravu chřestu označuji ten nejméně komplikovaný. Jednoduchý a výtečný chřest na polský způsob je stálicí mé jarní chřestové kuchyně. I když je chřestová sezóna velmi krátká, na tento recept vždycky dojde řada.
.
Chřest na polský způsob
  • bílý chřest uvařený dle klasického způsobu (tady najdete návod)
  • čerstvé máslo
  • vařená vejce
  • strouhaná bílá houska
  • sůl
  • petrželka
  • příloha: vařené nové brambory

chřest s osmaženou strouhankou a vejci1

 

Uvařený chřest servírujeme na nahřáté talíře spolu s porcí vařených nových brambor. Chřest posypeme na opražené strouhance (nejlépe to jde na suché pánvi, ale osmahnout ji můžeme na plátku másla). Vejce natvrdo oloupeme a drobně nasekáme nebo protlačíme přes drátěné kolečko. Rozpustíme máslo a chřest na talíři polijeme, pokud je třeba tak lehce osolíme a posypeme petrželovou natí nebo natí mladé jarní cibulky. Tak málo stačí na velký gurmánský zážitek. Vyzkoušejte a nechte si chutnat.
 
  
Všímavé oko nepřehlédlo remuládu, kterou je chřest politý. To když jsem v dobrém rozmaru, sáhnu po lžíci majonézy, rozmíchám ji s dvojnásobným množstvím kysané smetany nebo jogurtu, zakápnu citrónovou šťávou a zvýším si tak kalorickou hodnotu zdravého chřestu, kterému už dává na frak rozpuštěné máslo 🙂 Když ta chuť je tak božská, že si tenhle hřích s máslem prostě nikdy neodpustím. Čemu už může uškodit trochu lahodné marinády? Já myslím, že občas si můžeme nějaký ten poklesek klidně dovolit 🙂 … vždyť to není každý den.
 
 
Dost možná se toho vašeho chřestu dotkly polské ruce dříve, než vás napadlo si ho podle polského způsobu upravit na talíř.

Inspirace polskou kuchyní je velkopansky noblesní i venkovsky prostá. Tento recept vás o tom velmi snadno přesvědčí, tím jsem si jistá.

12 Komentářů

  1. Milá Šárko, právě mi dorazil do schránky Apetit a koho tam nevidím??!! Mám radost, že i o Vás mohu přečíst i ve svém nejoblíbenějším časopisu o vaření… Blahopřeji a přeji další krásné dny. Martina Jezinka

  2. Jezinko, tak už je to prozrazeno 🙂 Apetit je plný foodblogerských tváří. Moc tam toho napsáno není, ale byla to taková zábavná akce na pražské Ladronce.

  3. Bali 🙂 Alespoň je v tom Apetitu trochu legrace 🙂

  4. Mam jeden jeste jednodussi a zarucune ten nejlepsi jaky jste ochutnali.

    – Trouba predehrata na 200°C (musi byt opravdu horka).
    – Oloupany bily chrest (syrovy!).
    – Plech na peceni se da na nekolik minut do trouby nahrat, na nej se da maslo (ma se rozpustit, ne se zacit hned prepalovat, proto to s tim nahrivanim neprezente).
    – Na rozpusnene maslo se naklade chrest, ochuti se pouze cerstve namletou soli a peprem a v masle se trochu povali, aby jim byl pekne pokryty (nemel by v masle plavat, ale zaroven nesmi byt na suchu;).
    – Pece se zprudka zhruba 9-15 minut v zavislosti na typu trouby a tloustce chrestu, az je zlatohnedy. V pulce tohoto casu je dobre ho otocit.

    Vim, ze je to trochu zvlastni pect chrest, ja osobne jsem mela nejdrive strach, ze se vysusi, ale muzu Vas ujistit, ze je to ten nejlepsi chrest, ktery jste kdy jedli. Doporucuji Vam alespon napoprve odolat pokuseni ke chrestu pridavat jeste cokoli dalsiho, protoze je proste dokonaly tak jak je;)
    Preji lahodny zbytek chrestove sezony!

  5. Zuzana:

    Pečený chřest je opravdu vynikající a hlavně velmi snadný způsob, jak si chřest připravit. I když cekem netradiční 🙂 Já ve svém archivu mám též jeden zajímavý recept na pečený chřest: viz. odkaz níže
    http://dolcevita.blog.cz/0704/marinovany-chrest-gratinovany-s-parmezanem

    Díky za tento nápad na pečený chřest v másle. Dokážu si představit, jak úžasně musí chutnat. Doma mám balíček bílého chřestu, tak rozhodně vyzkouším podle vašeho doporučení 🙂

  6. Dneska jsem chřest uvařila přesně podle vašeho receptu a byl naprosto dokonalý!
    Přesně takhle má chutnat jaro :-). Díky.

  7. Tak jsem zkombinovala Váš recept spolu s pečeným chřestem, mimochodem jedla jsem ho poprvé, a vynikající, jednoduché, děkuji!:)

  8. camperses:

    Je skvělé, že to s chřestem úplně poprvé vyšlo skvěle 🙂 V tom případě si s chutí můžete vyzkošet i jiné chřestové dobroty a nechat se unášet radostí z této jarní skvělé zeleniny. Několik chřestových lahůdek podle mě se najde zde na stránkách http://www.gurmanka.cz nebo na http://www.dolcevita.blog.cz, tak vás srdečně zvu k dalších kulinárním experimentům a děkuji za milý komentář 🙂

  9. Díky za úžasný recept. pochutnali jsme si celá rodina:-)

Přidal komentář