Publicistika a zajímavosti

Žhavý bestseller léta = BBQ

23 komentářů
oheň
Na čem grilují mistři světa v grilování? Na stejném pekelném stroji, který stojí v koutě mé letní kuchyně. Máte chuť na nějakou specialitu přímo z ohně? Zapalte pod grilem a “zapalte se” pro tuhle voňavou letní sportovní činnost taky.
.
“Sedněte si, jezte a vítejte u našeho stolu” – “Sit down and feed and welcome to our table!”. Ve starověkém Římě či za časů Shakespeara platilo toto spontánní stolování za největší potěšení. Veselé uvolněné družení se u stolu, které vás zbaví stresu a děsu ze stolování dle přísné etikety. Rožnění a pečení bylo náhodným objevem Neandrtálců. Omylem ožehlé maso vyvolalo v tehdejším člověku první labužnické “nepoznané” vášně. Pečené maso vzbudilo úžasný dojem a od té doby se připravovalo výhradně pečené na otevřeném ohni. Postupem dlouhé doby se tato primitivní metoda změnila v dokonalé grilování a rožnění s rafinovanými chutěmi masa a s využitím všech přírodních surovin, aby se chuť ještě více podbarvila. V karibské oblasti se maso balilo do velkých listů a peklo ve žhavém popelu. Maso se obalovalo jílem a pod jílovou slupkou zůstávalo úžasně šťavnaté. Lidé hloubili jámy a vkládali do nich žhavé kameny, které rozpalovali na otevřeném ohništi. Na kamenech se propékalo maso a zčásti se zalévalo vodou, tím byl objeven první způsob dušení.
.
Domorodci v Austrálii v kamenných žhavých jámách zasypaných hlínou, grilují dodnes. Na Novém Zélandu tomu není jinak. V Číně byl (před 2700 let př. Kr.) průkopníkem rožnění rolník “Šen Nung” – bůh zemědělství. Ryby i maso nabodával na svazky tenkých prutů a opékal je nad ohněm. V Homérově Iliadě se dočteme o rožnění celých ovcí. Starořímský boháč Apicius (1. stol. po Kristu) po sobě zanechal zajímavou sbírku receptů. Vypráví v ní o nezřízených hostinách, kdy se stolovníci položili kolem bohatě prostřené tabule, vleže si nabírali a vkládali do úst různé kousky grilovaného masa, namáčeli je do omáček, víno teklo do jejich pohárů z karaf proudem a nejrůznější jiné rozkoše a prostopášnosti byly nedílnou součástí těchto starořímských hodokvasů. I Kolumbus v Novém světě podlehl grilovanému krocanu a zvěřině. Španělé od místních Indiánů převzali zkušenosti a dodnes na horkých kamenech připravují pečené mušle “clambake”. Španělští dobyvatelé vozili z Nového světa do Evropy haldy zlata a stříbra, domorodcům zpátky přiváželi hovězí dobytek a vepře. Domorodci pekli maso na stojanech ze zvířecích kostí a stažená kůže zvířat se nazývala “barbacoa”. Pravděpodobně z tohoto výrazu vznikl americký název pro grilování – barbecue.
.
V 6.tisíciletí před Kristem vznikly první dílny hrnčířů a to přineslo i nové možnosti a způsoby úpravy jídel. Dušení a vaření. Ovšem pečení nad ohněm bylo stále velmi oblíbené a přitahuje nás dodnes.
.
Čím je tak mimořádné? Proč nás po staletí uchvacuje?
  1. Alfou i omegou jsou zásadně čerstvé suroviny, což je trendem doby
  2. Je to příjemný způsob trávení volného času v letním období
  3. Používá se málo tuku, maso si zachová svou chuť
  4. Horké tancující plamínky ohně skrývají cosi primitivního, toužíme sesednout se se všemi blízkými v kruhu kolem ohně, tak jako naši předkové za časů dávno minulých
  5. Grilovat se naučí každý, tak se uvolněte a jděte do toho!
  6. Grilování je bestseler, který nás vždycky upoutá
BBQ Smoker
Jak známo, grilovat se dá jakkoli a kdekoli, opékat se dá cokoli. Nechci do tohoto tématu šlápnout ze široka, to bych se mohla popálit. Kolik je lidí na světě, tolik specialistů na grilování 🙂 Někdo má rád barbecue gril na dřevěné uhlí, druhý nedá dopustit na plynový, jiný si vystačí s litinovou grilovací pánví, další s obyčejným prutem a ohněm někde u vody. A ve všech případech se dobereme k senzačnímu výsledku a kusu voňavého jídla. Nepotřebujete nic než oheň, trochu nezbytného jídla a nějakou tu mřížku (nebo obyčejný klacek), aby pochoutka zůstala přesně tam, kde ji chceme mít, tj. nad ohněm. Máte-li o tuto kuchařskou disciplínu s otevřeným ohněm opravdu vážný zájem, tak své způsoby dávno máte.  Možná vás nebudu nudit svým dalším článkem na téma BARBECUE.
.
Jeden takový pekelný stroj bydlí s námi doma. V podstatě mu je vymezeno jedno slušné garážové stání. Ten drobek se jmenuje Chuckwagon (Magic Jack TM; 20″) a je to originální Barbecue Smoker, který umí opravdu parádní kousky. Tento výjimečný fešák si zaslouží samostatný prostor. Celou dobu si jen tak nestál poklidně v garáži, ale vyrobil pořádnou hromadu nezapomenutelných pochoutek z ohně. Pro opravdové milovníky letního grilování mohu slíbit ještě velmi šťavnatý a peprný bonus navíc! A protože toho o grilování vím (dovolím si být neskromná) dost, vytvořila jsem si zde novou samostatnou rubriku, která bude sálat jen a pouze žhavě pikantními informacemi o vaření na zkroceném ohni.
BBQ detail 1
Představuji vám náš originální americky gril BBQ Smoker20 – Chuckwagon, který vypadá jako stará lokomotiva, je ručně vyroben z masivní oceli a splňuje skutečně vysoký standard kvality. Jeho design ve stylu “divokého západu” je předurčen k multifunkčnímu využití a dají se s ním objevit opravdu nové trendy grilování. Obsluha je jednoduchá: oheň se zapálí ve spalovací komoře a gril se zahřeje na provozní teplotu. Teplota se reguluje pomocí regulační a komínové klapky. Tento BBQ Smoker nabízí možnost přímého a nepřímého grilování a současně s grilováním lze udit. Aromatickým dřevem lze chuť grilovaného masa doladit k dokonalosti. Teploměr pro kontrolu teploty v grilovací a udící komoře patří ke standardnímu vybavení.
.
Zapalte pod jakýmkoli grilem a “zapalte se” pro tuhle voňavou letní sportovní činnost taky. Možná už jste slyšeli, že v této disciplíně se pořádá i klání o “Mistra světa” v grilování a to každoročně 🙂 Pokud někdo hoří zvědavostí, tak se ji pokusím brzy uhasit. Protože BBQ se nekupuje proto, aby stál v koutě, postupně přidám i recepty na grilované dobroty, která má na svědomí tahle hromada rozpálené litiny na správnou teplotu 🙂 Tato chytrá lokomotiva je na světě proto, aby ukájela zvrhlé choutky labužníků, kterých máme nepočítaně. A protože se do ní opravdu vejde hodně, občas pořádám labužnické orgie, kdy ani jeden zúčastněný žaludek nezůstane hladov a neukojen 🙂
BBQ detail1
Jak známo, o oheň se stará žena, o lov masa zase chlap 😉 Když vezmu v úvahu skvělé schopnosti mého muže, tak jsem tím nastartovala jedno nekončící téma. Udělat pořádnou grilovací párty, to chce tým. Tak ho ve své domácnosti postavte a vrhněte se do toho hned v tu nejbližší možnou chvilku. Kdy jindy, když ne teď?! Léto v zemi zdejší bývá někdy příliš krátké, proto není radno otálet.
BBQ maso detail
Pravda o grilování /je jen na vás, zda této pravdě dáte “za pravdu” 😉
  • Žena jde do obchodu a nakoupí všechno potřebné
  • Žena udělá salát, zeleninu a desert, připraví dřevo do krbu
  • Žena připraví maso a potřebné náčiní včetně omáček. Pak to přinese manželovi, který okukuje u grilu s pivem v ruce. Muž vezme zápalky a zapálí oheň
  • Muž naklade maso na gril
  • Žena jde připravovat talíře a příbory
  • Žena si všimne, že maso se pálí a pošeptá to manželovi. Ten jí poděkuje a požádá, aby mu přinesla další pivo
  • Muž vyndá maso z grilu a podá ho ženě
  • Žena maso naporcuje, přeloží na talíře a odnosí ke stolu
  • Donese další pivo, neboť tuší, že muž by ji po chvilce požádal o tuto laskavost
  • Po jídle žena uklidí stůl a umyje nádobí
  • Všichni pějí chválu na mužovo vaření a děkují mu za jeho snahu
  • Muž se zeptá ženy: “Jak se ti líbil miláčku den bez vaření?”
Tak takhle si ten tým nepředstavuji 🙂
Rada pro ženy: nezapomeňte svého muže pravidelně žádat o dolití dobře vychlazeného šampaňského a ten den bez vaření si bez nadsázky užijte oba dva. Mužům radit netřeba, grilovat to oni opravdu umí – my jim jen tak trochu neviditelně pomůžeme 🙂
oheň a šampaňské
Přejme si, aby hřálo a pálilo slunce celé letošní léto a našli jsme co nejvíce společných chvilek s přáteli, na posezení u grilu, ze kterého voní opékané dobroty, čas na popíjení a radost z pohledu do neposedných hřejivých plamínků. Při grilování je nutno, aby nikomu nebylo smutno! Recept proti smutku zní = pozvat si kamarády!
.
Teplo domova se vytváří na stejném principu, jako udržet oheň v krbu. Stačí s pravidelnou péčí přikládat! Do ohně polínko, partnerovi úsměv, lásku a vlídné slovo. Na všechno je třeba mít dobrý a léty odzkoušený vlastní recept. Na maso i na lásku se musí jít s odvahou a dobrým receptem, aby plamínek (v krbu či lidském srdci) nevyhasl.
plamínek v krbu
Do doby, než najdu čas na přidání dalšího receptu z mé domácí sbírky, je tu zajímavá grilovací kuchařka, kde najdete opravdu pěknou hromadu dobře ugrilovaného masa a rady všeho druhu, jak to udělat, aby se vaše grilování vydařilo na jedničku 🙂 Světová BARBECUE KUCHAŘKA
.
Jen si dejte “majzla”, aby vám ohýnek pořád dobře plápolal a nevyhasl 🙂 Já vymámím od svého muže nějaké chlapské cenné rady, jak přivést naší 360kg BBQ mašinku k poslušnosti. Jsem určitě o hlavu (nebo 2?) menší než ta mašinka, tak sjednat si respekt takového monstra není zrovna jednoduché, ale strach z ní nemám 🙂 Už máme za sebou šťastných 7 roků společného soužití.
.
Rozměry pekelného stroje: délka = 2,15 m, výška = 2,0 m, šířka 0,90 m
Náše BBQ mašinka je přímo z Texasu a zajímá mě, jestli se najde někdo, kdo vlastní stejný nebo podobný stroj a jaké má s ním zkušenosti. Na čem grilujete vy? Úžasné letní grilované dobroty se dají připravit opravdu všude a není k tomu zapotřebí žádné důmyslné vybavení. Těším se na vaše nápady 🙂
.
Krásné léto plné slunce a vůně grilovaných dobrot!

23 Komentářů

  1. Když zavzpomínám jak se v té mašině pekl trdelník :- )))))

  2. Bali:

    Máš pravdu, i trdelník mašina dokázala ugrilovat 🙂 Tenkrát jsme zvládli proměnit letní kuchyni na zimní, mráz nás nepoložil, ale přeci jenom v kuchyni u kávovaru bylo nejlíp :o)))

  3. D. Korda:

    Bezva! Odkazy prostuduji. Hned ten první je identický s naším BBQ 🙂 Díky

  4. tak to u nas se s bbq grily roztrhl pytel. hlavne pres vikend se nada na vsi uz vydrzet, luftaci z Prahy si opekaji vsechno mozne i nemozne 🙁

  5. Moje grilovací mašinka je asi opačný extrém – čtyři šamotové cihly, mezi nimi vrstva žhavého popela a na nich položený rošt 🙂

  6. léto:

    Léto budiž pochváleno, bez grilu by to nebylo ono 🙂 Chápu, někdy ten kouř přilítne tam, kam nemá, ale těžko ho zkrotit. I ty vůně mohou být dost provokativní. Ale kde si mají chudáci lufťáci v té Praze užít masa na grilu? U nás těch lufťáku moc není, ale starousedlíci taky mohou žhaví pod grily každou chvilku. Většinou to provokativně voní, tak pod tím naším škrtneme taky, aby nám to nebylo líto 🙂

  7. Pavel:

    Vypadá to na úžasný a spolehlivý vynález 🙂 Grilovat se dá s nápadem kdekoli. Miluji ten nejobyčejnější způsob, když si s ohněm a masem člověk poradí a nic ho to vlastně nestojí. Osobně nemám ráda elektrické grily, protože je to poloviční romantika (i když zdravá 🙂

  8. Dostala jsem se na tyto stránky z iReceptáře, kde byl článek o velice podobném grilu, tak to přidávám jako zajímavost. Ten člověk si ho evidentně stavěl sám, ale inspirace se nezapře.
    http://www.ireceptar.cz/na-navsteve-u-vas/chtel-jsem-dobry-gril-tak-jsem-vymyslel-lokomotivu/

    Důležitý je ale nakonec stejně výsledek a nad pořádně ogrilované maso prostě není 🙂

  9. TerezaM:

    Na článek z iReceptáře mě někdo upozornil pod jedním z mých článků a téma grilování mě zaujalo 🙂 Mašinka je to šikovně postavená a určitě vzbuzuje velký zájem okolí a zvědavost, jak ugrilované maso na takovém stroji chutná. My grilujeme nejčastěji na třešňovém dříví a čím větší kousky masa se připravují, tím je pečínka šťavnatější. Grilování je na každý pád příjemná zábava a taková šikovná mašinka dokáže obsloužit naráz opravdu početnou partu hladových kamarádů 🙂

    Myslím, že cena, za kterou ji ten pán nabízí, je velmi sympatická a pro restaurační provoz je takový stroj vážně dobrým pomocníkem.
    Zdravím a přeji krásné léto s atmosférou provoněnou grilovanými dobrotami 🙂

  10. Byl jsem na párty kde tu mašinku co byla v receptáři měli vypůjčenou. Dělal tam maso na žulové desce a zapékali sýr. Bylo to opravdu něco. Vzal jsem si i kontakt. Pokud by jste chtěli, mrkněte na http://www.megagril.eu

  11. Pepa:

    Tak to musela být skvělá párty 🙂 Díky za odkaz, mrkla jsem na něj! … a dostala chuť zatopit pod tím naším pekelným strojem 🙂 Bohužel počasí je tragické, neustále prší a člověka to ven neláká. Zdravím, díky za komentář s odkazem. Šárka

  12. Ahoj, zdravím všechny přispěvatele na tomto blogu. Děkuji za příspěvek který se objevil na mém webu. Chci jej obohatit o zajímavé recepty a fígle při grilování. Vidím Šárko že máš opravdu skvělou grilovací mašinu. Taky jsem takovou sháněl, ale neúspěšně. Sice je na trhu nepřeberné množství všelijakých rádobygrilů, ale vždycky tu bylo něco něco co mi vadilo. Nakonec jsem se do výroby pustil s partou přátel a výsledek je patrný z mého webu. Tam je prototyp a pak další vylepšené kusy. Teď pracujem na kuse který bude kompletně onýtovaný a na podstavci jako mají staré parní stroje. Dost ale povídání o mých záměrech. Gril máš opravdu skvělý, ale zkus do něj nainstalovat žulovou desku na pečení masa. Je to opravdu úžasná věc která velice rozšíří škálu použití. Takový zapečený sýr, grilovaný ananas, nebo třeba jen steaky které jsou pečené v kouři a vlastní šťávě, to je paráda. Navíc deska udržuje v grilu stabilnější teplotu a žár z ohniště není tak silný jako u standardního provedení těchto grilů.
    Přeji pěkný večer.
    Luboš

  13. Ahoj, i já zdravím Luboši 🙂 Tvůj pekelný stroj je obdivuhodný & šikovnost, se kterou byl zkonstruován je záviděníhodná. Když si člověk něco takového vyrobí, má z toho mnohem větší radost. Naše BBQ je z Texasu a kupovali jsme ho přes švýcarského mistra světa v grilování, který si tuhle mašinu nemohl vynachválit (grilovali na ní pro hosty hotelu La Perla v Tessinu celé komplet menu od předkrmu po dezert) – nedalo to moc práce, zblbli jsme se s mužem do ní taky a ve Švýcarsku pro náš hotel s restaurací odvedla též neocenitelnou práci. To už je ovšem minulost, dnes na ní řádíme s kamarády a zkoušíme nové grilovací receptury atd. Žulová deska mě zajímá! Určitě to vyzkouším a moc díky za dobré rady od někoho, kdo pekelným strojům rozumí 🙂
    Děkuji Luboši a též přeji moc prima večer – nám všem přeji hlavně krásné a \”suché\” léto bez deštníku.
    Šárka

  14. Jj, Šárčin BBQ aparát umí upéci i skvělý trdelník! :-)))

  15. pivli:

    Bez Rachada (a vydatné pomoci polární foodexpedice) by to BBQ nezvládl 🙂

  16. Jéé Šárinka má dnes sváteček 🙂 Tak ať se daří a pletou se Ti do cesty jen samý úspěchy.

  17. To s tím trdelníkem je skvělý nápad. Proč mě to nenapadlo dříve?? Navíc ten můj pekelný stroj má i motorek a otočnou jehlu. Při první příležitosti to jdu vyzkoušet a jak to dopadlo určitě nenechám pro sebe. Jo a má ještě jeden tip. Už jste zkusili vložit do grilu kameninový talíř? Maso se v něm peče jako v plechu. můžeš přidat i pár hub, cibuli a výsledek je úžasný. Navíc se dají takhle zpracovat třeba zbytky pečínky od oběda atd…

  18. LM:

    Jéé, díky za milý a sváteční komentář 🙂
    Motorek s otočnou jehlou skýtá další netušené možnosti tohoto ďábelského stroje. Kameninový talíř jsem zkoušela, ale jen jako způsob na rychlé ohřátí přílohy k masu. S ním se také dají dělat netušená kouzla. Mám jeden starý, ještě z babiččiny výbavy, ten se mi osvědčil opravdu stoprocentně i do trouby a snažím se ho nerozbít, protože to je originální kousek žáruvzdorného nádobí. Díky za nové nápady a za milou gratulaci. Šárka 😉

  19. Ahoj vespolek.
    Funguje ještě tato diskuse?Postavil jsem si také mašinku jako má Šárka a uvítal bych pár rad do začátku grilování,uzení atd. v ní.Děkuji.Radek.

  20. Radek:

    Ahoj 🙂
    Grilování v mašině je trochu běh na delší trať, protože to chce zkoušet a hlídat si teploty a čas. Samozřejmě se vše děje v závislosti na velikosti zvoleného kusu a druhu masa. Vepřové karé zvolna udíme cca 3 hodinky. S filetem z lososa končíme mnohem dříve. Uzení studeným kouřem je bezva věc a doporučuji si každé grilování zapisovat 🙂 Samozřejmě je rozhodující i použité dřevo. My udíme na ovocném dřevě z našeho sadu, protože jsme museli hodně prořezávat, zásoba je dostatečná. Báječná je švestka nebo třešeň. Letos jsme ještě grilování nestihli, ale už jsem o něčem uvažovala a těším se na novou sezónu 🙂 Tenhle gril prostě nikdy nezklame.

  21. Hodně jednoduché ale zajímavé řešní nabízí Muurikka http://www.gril-muurikka.cz/muurikka-panve-a319, položit grilovací pánev přímo na ohniště nebo na nožky.

  22. Hello my loved one! I wish to say that this article is awesome, great written and include almost all sicnnfigait infos. I¡¦d like to look more posts like this .

Přidal komentář