Maso

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

76 komentářů

 

divocak
Máte raději kančí se zelím nebo se šípkovou omáčkou? Tak otázku tohoto typu u nás doma nikomu nepokládám 🙂 Kančí kýtu rozhodně připravím se šípkovou omáčkou. Když jsem si na podzim popíchala ruce o šípkovou růži, tak to bylo kvůli domácí šípkové zavařenině. Proč bych ji jinak dělala, když bych se rozhodla luxusní kančí kýtu doprovodit zelím? U nás se dělá kančí kýta se šípkovou omáčkou a těžko mi to někdo vymluví. Dotaz jsem vznesla jen v případě přílohy. Rodinná rada rozhodla, že to budou máslem vonící hrnečkové knedlíky. Mají dobrý vkus, protože hrnečkové knedlíky jsou nejlepší a za tu námahu navíc určitě stojí.

kanci se sipkovou omackou

Kančí kýta se šípkovou omáčkou podle mého domácího způsobu
Jednoduchý recept se dá pochopit i podle fotografického doprovodu. Klíčem k úspěchu jsou dobré vstupní suroviny. Nic víc, nic míň 🙂 S odvahou do toho, zásah na žaludek bude dokonalý!
Chuť zvěřiny je závislá především na tom, v jakém období byla ulovena. V neposlední řadě též na správném zacházení při přípravě. Kuchyňská úprava není složitá, ale vyžaduje dodržení určitých zásad. Správné odležení masa je zcela zásadní. Nechci právě teď a tady povídat o pernaté či o zajíci, ale zůstat u kančí kýty, tedy u zvěře spárkaté (srnčí, vysoká, divočák) – chuť masa vynikne jedině tehdy, když ho necháme v chladu odležet. Pro dokonalou křehkost masa a zkvalitnění chuti používáme zrání v mořidlech. Pro kančí kýtu doporučuji zrání v octovém másle.

zverina v moridle

(zrání v octovém másle masu velice prospěje a na přípravu zvěřiny je ideální)
Zrání v octovém másle

  • potřebujeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel)
  • cibuli
  • divoké koření (nové koření, celý černý pepř, bobkový list)
  • kus másla
  • ocet (na každých 50 g másla 2 rovné lžíce octa)

vyroba octoveho masla

(zdejší lesy jsou bohaté na zvěř, proto i má skříňka s kořením je bohatá na připravenou domácí směs koření pro různé marinády a mořidla na zvěřinu)


Mořidlo se dá připravit velmi jednoduše tím, že rozpustíme máslo a přidáme k němu ocet. Kančí maso dáme do kameninové nádoby, obložíme ho očištěnou a na kostičky pokrájenou zeleninou, klínky cibule a kořením. Maso přelijeme máslem s octem a necháme v chladu několik dnů (3-4 dny) uzrát. Můžete to klidně udělat zrovna tak a bude to výtečné. Já mám však lepší způsob, tak zkuste pouvažovat, jestli to za tu námahu navíc nestojí 🙂

orestovana zelenina

Kořenovou zeleninu očistím a nakrájím na kostičky, cibuli na klínky a rozpustím máslo. V másle ji krátce orestuji, aby chytla pěknou barvičku a zavoněla. Zároveň se zeleninou přihodím podrcené divoké koření, protože se v horkém másle krásně probudí a všechny vůně přejdou rychleji do másla, z másla pak do masa. Přidám malou špetku přírodního cukru a vytvořím si karamelovou příchuť. Půlku citrónu omyji a nakrájím na kolečka, která osmahnu zároveň se zeleninou a kořením. Úplně nakonec přidám ocet, nechám ho trochu odpařit, aby z něj vyšla čpavost a tuto směs přeliji přes maso, které jsem vložila do těsnější nádoby. V octovém másle pěkně zkřehne a rozleží se.

kanci se sipkovou omackou priprava

(Opečená kolečka citrónu poslouží jako pěkná dekorace při servírování, ale v ochucení omáčky mají svou nezastupitelnou roli.)

Maso si připravuji předem. Odblaním ho, ale nesolím! (sůl by z něj zbytečně vytáhla všechnu šťávu). Prošpikuji kousky slaniny, to je u kančího masa zcela zásadní, protože dobrá slanina mu dá vynikající chuť i mimořádnou vůni. Potřebujeme na to dlouhý a ostrý špikovací nůž. Slaninu nakrájíme na hranolky. Aby se se slaninou dobře pracovalo a podařilo se nám ji snadno vpravit do masa, dejte nakrájené kousky slaniny na několik minut do mrazničky. Potom to půjde samo. Prošpikované maso je dobré ovázat kuchyňských provázkem, protože se nám nebude rozpadat, lépe se propeče a bude se i lépe porcovat na úhledné plátky. Nyní už dejte masu potřebný čas, aby pěkně uzrálo a vy si na něm mohli královsky pochutnat. Další pečení a příprava omáčky už bude hračka! V této fázi maso tak voní, že nebudete pochybovat o dobrém výsledku.

kanci se sipkovou omackou1

(Když je naložené maso opečené ze všech stran, můžeme všechnu šťávu z pánve vypláchnout malým množstvím červeného vína a vše přendat do zapékací nádoby. Pánev bude téměř čistá a šťáva se zesílí o všechny připečené dobrůtky, které na pánvi ulpěly.)

Maso je zralé a nastal den D, kdy jdeme připravovat slavnou kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Vyjmeme maso z marinády (octového másla) a očistíme ho od zeleniny, koření a seškrábneme z povrchu máslo. Maso ze všech stran opečeme na pánvi, aby se zatáhlo. Já peču na přepuštěném másle. Když je maso opečené, osolím ho a přeložím do nádoby s poklicí, ve které budu maso péct v troubě. K masu přidám všechnu zeleninu, koření, octovou marinádu, nic nepřijde na zmar. Nejprve ji ovšem osmahněte, ať dá omáčce lepší chuť. Kolečka citrónu z marinády položím na maso a podliji 2 dl červeného vína, 1 dl hovězího vývaru (když ho nemáte, tak z masoxu) a již v této fázi přidám 2 lžíce šípkové zavařeniny a špetku mleté skořice.

 

kanci se sipkovou omackou2Pekáč s kančí kýtou vložím do horké trouby a při teplotě 170 °C peču cca 1 a ½ až 2 hodinky. Tak dlouho, až je maso dokonale měkké. Není kam spěchat, omáčka se moukou zahušťovat nebude. V mezičase si můžete připravit domácí hrnečkové knedlíky. Kančí kýta si přeci zaslouží něco slavnostního.

knedliky hrneckove

Já zpravidla maso peču v pekáči z varného skla. Snadno se podívám co se děje uvnitř a nemusím kvůli tomu ani otevírat troubu. Během pečení jen několikrát maso přeliji vypečenou šťávou. Je-li potřeba, doplním tekutinu, tj. podliji malou naběračkou vývaru. Když je maso upečené, vyndám ho z omáčky, kterou je potřeba propasírovat, aby byla hladká. Protože je v ní zelenina, krásně nám omáčku zahustí bez toho, abychom k tomu potřebovali mouku. Na pasírování používám takovou starou šikovnou věcičku s klikou 🙂

 

pasirovani omacky
V mém případě je to nutné, protože používám rozdrcené divoké koření a nejsem líná pasírovat. Vy si můžete dát koření celé a potom ho jednoduše vybrat. Možná někdo má šikovný plátěný pytlíček na koření, který se velmi snadno vyloví a vyhodí. Když je omáčka propasírovaná, přidám ještě 2 až 3 lžíce domácí šípkové zavařeniny (tou opravdu nešetřím) a na kamnech ji naposledy zahřeji, promíchám a do omáčky vložím maso nakrájené na plátky a jde se servírovat.

kanci maso upecene

Parádní hrnečkové knedlíky servírujeme na nahřáté talíře zvlášť, plátky masa dáme rovnou do talíře a polijeme si ho extra velkou naběračkou šípkové omáčky. “Takhle nějak si představuji nebe v hubě” … pronesl můj host po prvním polknutí a musela jsem slíbit, že mu věnuji recept.

houskove knedliky

 

(Až je zkusíte, nebudete chtít jiné 🙂
P.S.
Recept patří těm, kteří si na kančí kýtě u nás pochutnávali a tak dlouho škemrali o recept až jsem se donutila sednout k pc a napsat jim ho sem. Bude-li další kousek kančí kýty, zvu vás ke stolu, pánové! Kančí maso se zelím bude, ale až dojde šípková zavařenina. Zatím je situace taková, že šípkové zavařeniny máme doma víc než kančího masa :o)

kanci se sipkovou omackou a knedlikem

Lovu zdar a dobrou chuť!

Pokud by si náhodou někdo dělal starosti o krásného kňoura na prvním obrázku, tak ho mohu ujistit, že se mu daří dobře, protože je to kňour domácí a je inventářem sousední vesnice, kde ho běžně potkávám i na návsi. Nejčastěji se svou divokou štětinatou sestřičkou Žofinkou 🙂

sipkova zavarenina

Šípková omáčka se bez dobré šípkové zavařeniny neudělá, ale nemusíte ji doma sami vyrábět. V obchodní síti je docela slušná nabídka, tak si ji jednoduše kupte. Když jsem ji na podzim chystala, tak jsem si přísahala, že je to naposledy :o) Díky tomuto receptu jsem si opravila názor a s největší pravděpodobností do toho letos půjdu zase. Šípková omáčka je prostě skvost zvěřinové kuchyně.

 

 

76 Komentářů

  1. Pingback: Simindr.cz » Stopování Bohumila Hrabala kolem Kerska (fotky)

  2. Moc milá reportáž po stopách Bohumila Hrabala. Mimochodem, jaká byla šípková omáčka z Hájenky? 🙂

  3. Včera jsme recept vyzkoušeli a měl velký úspěch. Poprvé v životě jsem vařila knedliky, zkusila jsem ty vaše hrnčkové a moc se povedli. Ostatně jako všechno co jsem kdy vařila podle Vašich receptů. Ke kýtě jsme ještě dostali darem žebra nemáte nějaký nápadjak s nimi naložit?

  4. yorinkay: Tak to mám radost, že se knedlíky zdařily hned na první pokus 🙂 Zde na stránkách jsem se knedlíkovému tématu věnovala jen okrajově, ale ve své knize Rande s gurmánkou jsem popsala skutečné knedlíkové desatero pro jejich úspěšné vaření (kynuté, karlovarské, hrníčkové, vídeňské, bramborové, … atd.) Komu se knedlík povede, toho od něj už nikdy nic neodradí, protože do naší české kuchyně jednoznačně patří a k takové kančí kýtě se šípkovou si neumím představit nic jiného. To nemluvím o svíčkové, houbovce, aj. 🙂 Díky za milou pochvalu!

  5. Děkuji za inspiraci. Určitě budu opakovat, protože jsem si udělal asi 1,5 l šípkové zavařeniny. Jenom se ještě musím naučit vaše hrníčkové knedlíky. Já si to dal s karlovarským a bylo to také fajn.

  6. krátký:

    Obdivuji vás! Pustit se do takového menu je vážně obdivuhodné a vysekávám vám hlubokou poklonu 🙂 Hrníčkové knedlíky jsou jednoduché, doporučuji vyzkoušet. Vy je zvládneme neméně bravurně, jako ty karlovarské. Pěkný zbytek neděle a díky za úžasnou zprávu. Mám radost, že mé recepty inspirují a fungují. Šárka 😉

  7. Děkuji za úžasný recept, který jsem musel použít, jako kuchař, na svatební hostinu. No všem moc chutnalo a jídlo pochvalovali:)))

  8. Vyzkoušela jsem tento recept se skopovou kýtou a nikdo nepoznal,že nejí zvěřinu. Naložením maso pozbylo typickou chuť skopového a mohli jej jíst i ti,kterým skopové nevoní!

  9. Mirka Sochová:

    Tak to je častá výtka, že skopové voní moc skopově a proto někomu nechutná. Je fajn, že se chuť změnila a doma zachutnalo a zanechalo skvělý dojem.

  10. Děkuji za krásně popsaný a nafocený recept. Vyzkouším tento víkend – manžel už se nemůže dočkat. Snad se povede. 🙂

  11. Milá Gurmánko 🙂 něco tak výtečného jsme snad nikdy nejedli!!!! Ta námaha s přípravou stála za to! Úžasný zážitek! I hrnečkové knedlíky jsme nakonec dělali a celé to prostě nemělo chybu! Díky za perfektně popsaný a nafocený recept 🙂 Jdu kouknout, co dalšího podle vás vyzkoušíme 🙂

  12. Dana:

    Milá Dano 🙂

    je to přesně tak, jak píšete. Námaha se v kuchyně většinou vyplatí, neboť výsledek potom stojí za to 🙂 Tahle česká klasika se šípkovou omáčkou by se jen těžko obešla bez dobrého knedlíku. Sice je s ním trochu práce, ale když se zadaří, je to radost servírovat a pochvala od strávníků nás rozhodně nemine. Recept jsem se snažila popsat tak, aby se čtenářům podařilo připravit ho tak, jak to dělám já. když zachutná a dostanu takovou pochvalnout zprávu, mám z toho velikou radost 🙂 Poslední dobou toho stihnu víc uvařit jak napsat na blog, což znamená, že až bude hezky a přestěhuji se z velké domácí kuchyně do kuchyně letní, předám velení u grilu pánům a budu se víc věnovat psaní a vylovím z paměti všechny zajímavé recepty, které jsem stihla navařit a vyfotit. K dobrému popisu receptu je těch fotek někdy třeba a člověk tak získá představu, že např. šípková omáčka může mít krásnou jasnou barvu a kdo ji neochutnal, měl by to udělat. Občas se mi stalo, že někde servírovali šípkovou omáčku v barvě, která šípky ani zdaleka nepřipomínala a to je rozhodně chyba. Jíme přeci i očima 🙂

  13. V létě jsme byli s manželkou, jeí kamarádkou a jejím přítelem na kolech v jižních čechách kde jsme zavítali i do vesnice Vlkov.Tam byl zájezdní hostinec a na jídelníčku měli kančí kýtu se šípkovou, kterou jsem měl poprvé v životě a byla to pecka, škemrali jsme o recept, upláceli panáky, ale nic naplat, neprozradili, tak jsme si s manželkou řekli, že až pojedem ke kamarádovi na chalupu do krkonoš tak ho překvapíme a zkusíme šípkovou vytvořit sami. Na internetu najdem nějaký receptpodle kterého to zkusíme. Tam padla volba na váš, který je dost podrobný a s pěknejma fotkama. Jelikož zítra za kamarádem jedem tak jsme se do toho dali a teď když píši tuto poklonu vašemu receptu, se vše, jak jste napsala, peče a voní a voní a voní je to k nevydržení proto píšu abych to překonal a zaměstnal se něčím jiným.
    S manželkou se už dohadujem kdo co udělal a kdo má větší zásluhy na tom kulinářském zázraku protože to nemůže dopadnout jinak než skvěle. Děkujeme moc a moc za váš recept a určitě se podělím o božském zážitku až se z toho proberu

    • Zdeněk:

      Díky za milý komentář, který mi voní vzpomínkami 🙂 Jižní Čechy se nejlépe procestují na kole. Už jenom proto, že u každého pořádného rybníku se dá natrefit na skvělou hospůdku. A ta na Vlkově je jedna z nich. Samozřejmě ji znám a párkrát jsem tam byla něco ochutnat. http://www.vlkovskahospoda.cz/
      Na jaře dělají skvělé jehněčí, kolem termínu výlovů jsou to zase ryby a koncem září se tam pořádala \”kachní žranice\” 🙂 Mám radost, že Vám tam chutnala kančí se šípkovou, ale není to nic proti tomu, když se do toho člověk pustí doma sám. To je ta omáčka potom opravdu vymazlená k dokonalosti. Proces vaření je trochu delší, ale je to malé dobrodružství. Kdyby si to nakonec měl člověk pochválit a sníst sám, byla by to nuda! Je přímo geniální, že kastrol kančího se šípkovou s Vámi cestuje do Krkonoš a chválit budou až kamarádi 🙂 To mám na vaření ze všeho nejraději. Vařit přátelům a potom to společně pořádně ocenit a patřičně zapít. Chtělo by to nějaké skvělé červené a po jídle pořádnou a dlouhou siestu. V Krkonoších tráví dokonale a když se to s kaloriemi přežene, je tam dost prostoru na tělesné aktivity na čerstvém vzduchu 🙂 Jednoznačně klobouk dolů !!! Vám oběma. Jistě to byla práce sehraného týmu! Užijte si víkend, Krkonoše i toho kance na šípku. Hromadu pozdravů a velký dík za tak skvělý komentář. Budu se těšit na pokračování příběhu 🙂 Snad se ten hrnec s omajdou cestou do hor někde nevylije. Byla by to věčná škoda 🙂
      Šárka

  14. Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat alespoň od oka suroviny an přípravu? zeleninu atd? nejsem takový vařič omáček pravidlený a nemám moc odhad, třeba v poměru k 1kg masa – vím že je to orientační, ale nerad bych tam dal třeba moc celeru atd…

    děkuji

  15. vinikající recept, sama mám podobný!

  16. milá gurmánko,musím vám napsat jaký uspěch měl váš recept rodině jsem ho již několikkrát naservírovala s velkým ohlasem, ale největší halo bylo když jsem šipkovou se srnčím masem uvařila )ač nejsem kuchařka) pro 40 myslivců na výroční schůzi tak ti chválou nešetřili opravdu skvělé jidlo .Ráda chodím na vaše stránky. Přeji vám hodně úspěchu a nových receptů

    • Rosvita:

      Milá Rosvito, děkuji za milou zprávu. Udělala jste mi velikou radost, že recept na šípkovou byl otestován těmi nejpovolanějšími, a to rovnou početnou partou myslivců. Když u nich prošel a chválou nešetřili, jsem na to pyšná 🙂 Ale přeci jen si myslím, že to všechno byla víc vaše zásluha, jak zásluha mého receptu. Návod sám o sobě bez spojení se šikovnýma rukama kuchařky by byl k ničemu 🙂 Gratuluji k Vašemu skvělému počinu a jsem ráda, že nás recept na kančí se šípkovou tak pěkně sblížil. Mějte se krásně, též přeji mnoho dobrého a budu se těšit zase někdy na shledání na mém webu. Srdečně zdraví Šárka

  17. Tak právě jsme s rodinou doslova sežrali moji kančí premiéru včetně hrníčkových knedlíků, děkuji za recept, je naprosto famózní 🙂

  18. prosim poslete mi celi recept na muj e-mail

  19. milá Šarko,
    jak jinak,zase jsme sklidily vy i ja velky úspěch,tentokrát na zvěřinových hodech kde si lidé pochutnali )100 porcí) bylo to velmi náročné ,ale stálo to za to do toho jsem zapojila celou rodinu .Moc ráda vařím jde mi to lepe než tady to tukáni do té mašiny.Tak vás srdečne zdravím a přeji hezké léto.

  20. Rosvita:

    Už je tu zase čas zvěřiny a tím i dobrá příležitost pustit se do kančího masa se šípkovou omáčkou 🙂 Díky za povzbudivý komentář, který jsem v tom mém letním cestovatelském dění přehlédla. Srdečně zdravím a přeji krásný podzimní a zimní čas. Š.

  21. Dnes jsem byla s omáčkou za hvězdu,děkuji za recept.

  22. Děkuji za výborný recept, můj 6ti letý syn tuto omáčku miluje. Dnes připravuji na neděli. Varím ji potřetí a slyším samou chválu…:-) Marcela

  23. Olga:

    Z toho mám radost 🙂 Určitě byla vynikající!

  24. Marcela:

    Omáčka je voňavá a má krásnou barvu. Syn má dobrý vkus, když se do ní zamiloval 🙂 Ale největší pochvala patří tomu, kdo ji vařil a dal si s ní práci! Já Vás chválím a jsem potěšena, že jste si vybrala můj recept. Přesně tak mám kančí se šípkovou omáčkou ráda já. Šárka 😉

  25. Včera mužík přinesl z hospůdky,krasný váleček z divočáka a dnes si od rána monologuje\”S ŠÍPKOVOU\”:-) 🙂 .Podotýkám,že jsem ještě žádnou zvěřinu nedělala,ale po přečtení Vašeho receptu a ohlasů na něj,JDU DO TOHO:-) 🙂 .Snad i ja poté budu moci napsat-oči se smaly a žaludek vrněl.:-) 🙂 Krásný den. L.

  26. Mám receptík uložený delší dobu a v mrazáku odpočívá kančí kýta,jen odvahu jsem zatím nenašla.Musím si stále pročítat,tu část na marinování.
    Je tedy lepší zeleninu a koření orestovat a teplou či studenou maso zalít?Stačí 2 dny uležet,když není maso čerstvé ale už z mrazáku?
    Hezký den,přeji

  27. Laďka:

    Tak to si na verdikt premiérového divočáka na šípkové moc ráda počkám 🙂 To pěkné napětí se zažije jen jednou. Také jsem před časem byla moc zvědavá, jak kančí se šípkovou podle mě chutná (?) Dnes vím, že je to báječná věc. Jak se mi domů dostane kančí, je rozhodnuto a vždy zavoní šípková omáčka s pečenou zvěřinou. Hezký den přeji. Šárka 😉

  28. Helena:

    Koření se zeleninou orestujte, přidejte k masu a marinujte v octovém másle v chladu nejlépe 1-2 dny. Postup přípravy je popsán v receptu, jistě se povede. Maso čerstvé i rozmražené je dobré před přípravou naložit do marinády vždy. Hezký den přeji. Šárka 😉

  29. Tak verdikt zněl-synchronizované mlaskání a uznalé pokyvování hlavou.Chvála slovem,přišla záhy po naprostém úklidu na talířích.Od lovce,(přinesl masíčko z hospůdky)bych to tak nějak čekala,ale,že jsem od synátora( 14)dostala hudlana,jako další uznání ,tak to asi není co dodat.:-) a přeci ,verdikt mojí tříleté vnučky ?\”Babi,to je mňamka\”.:-) 🙂 Šťastné dny, Laďka

  30. Laďka:

    Tak to je spokojenost všemi směry 🙂
    Prostřený stůl jednoznačně utužuje rodinu a dělá dobrou atmosféru ve vztazích napříč generacemi. Velíte tomu doma moc dobře 😉
    Šťastné dny Vám i celé rodince! Šárka

  31. Dobrý den Šárko,tak nastal den D a já se pouštím do kňoura.Mám marinádu nechat vychladnout nebo ne,před tím,než ji použiji na maso?
    Je to pro mě dost zásadní informace.Až v pátek dotvořím,dám vědět,jak mému mlsnému chlapovi chutnalo.

  32. Helena:

    Dobrý den, Heleno,
    budu držet palce, aby se kňour vyjevil v tom nejlepším světle 🙂 Pokud jde o marinádu, horká by být neměla, ale pokud bude trochu vlažná, je to ono. Omlouvám se za prodlevu s odpovědí, ale pár dnů jsem nebyla na příjmu.

  33. Tak jen potvrzuji zmíněné výsledky, kančí bylo skvělé, hrníčkové knedlíky dokonalé a úplně mne nadchly – dělala jsem singl recept a najedli jsme se dva i s přídavkem a ještě nám pár koleček zbylo 🙂
    Prostě to byla mňamka!!!! 🙂 díky za skvělý recept!
    (jen ten pasírovací nesmysl budu muset sehnat…)

    • Alena:

      To je famózní zpráva! A potom že příprava knedlíku je složitá věc 🙂 Když se chce, tak to jde i v malém. A nakonec to kančí si ten důstojný doprovod s omáčkou a vymazleným knedlíkem jednoznačně zaslouží 🙂 Pasírovací nesmysl se dá nahradit jemným sítkem. Já mám doma spoustu takových nesmyslů, které ve finále stále někde překážejí, ale nějak si to bez nich neumím představit, tak se jich nezbavuji. Jsem nostalgická sběratelka nepostradatelných zbytečností a velkých maličkostí, bez kterých se každý rozumný člověk dokáže obejít 🙂

  34. Pingback: Kompot ze špendlíků « Mistr chuti

  35. Přeju hezký večer. Po čtyřdením čekáni,kdy masíčko odpočívalo,nastal den D. Už je maseno v teple pěkně a pomalu se peče. Užasně to voní a věřim,že stejně tak to bude chutnat. Nemohu se dočkat

  36. Richard Sykitka S:

    Díky za zprávu ze samotné přípravy 🙂 Pevně věřím, že dílo bude korunováno báječnou chutí a navíc velkou pochvalou od všech spolustolovníků, protože o každý kulinární úspěch je třeba se rozdělit. Tím se naše umění stává nezapomenutelným 😉 Mějte se krásně a přeji DOBROU CHUŤ !!! 🙂

  37. Milá paní.

    Na Štěpána chceme připravit již podruhé tu Vaši dobrotu,vařili sme ji na návštěvě, bylo to letos
    na jaře.Dostali sme ohromnou pochvalu. Teď to budem vařit znovu a doma prosím o radu ?
    Jestli můžeme ty knedle vařit místo v hrníčkách,ale v plastových obalech na tlačenku?
    Nemáme tolik hrnků.Děkujem

  38. Beňa Peťo:

    Hezký den,
    díky za zprávu a za dotaz na hrnečkové knedlíky. V zásadě by nemělo nic bránit tomu, aby se nepovedly, ale vyzkoušeno to nemám. Určitě bych ale doporučila ten obal na tlačenku před vložením knedlíkového těsta vymazat máslem. Ta chuť je pro tento druh knedlíků, alespoň pro mě, velmi důležitá. Mějte se hezky a dejte vědět, jak jste pochodili. Budu držet palce! Přeji krásný adventní čas a pěkné svátky vánoční 😉

  39. Recept opravdu excelentní, už jen to naložení. Luxusní chuť, šípkovou marmeládu jsem koupila na trhu. Omáčka sklidila velký úspěch, už i to, že není zahuštěná moukou a nepotřebuje smetanu. Pro mne jednička mezi omáčkami, i před svíčkovou ze srnčího.

  40. Jarmila Bečvářová:

    Děkuji 🙂 Vždycky si říkám, když něco tvořím, že musím vycházet z toho, co doma mám, ale použít to tak, jak nejlépe umím. Mám radost, že jsem sklidila takovou velepochvalu! Potěšení je na mé straně 😉 Srdečně zdravím a snad Vás oslovím i příště nějakým jiným receptem.

  41. FANTAZIE !!!!! Nic lepšího jsem nikdy nejedl. Opravdu famózní recept. Tisíceré díky. Jen nevím kde brát tu zvěřinu . . . 🙂

  42. Dobry den,
    chystam se vyzkouset tento recept a mel bych nekolik dotazu. Mam 1kg kanci kyty a prvne bych mel dotaz k mnozstvi korenove zeleniny do marinady, uz tady v diskuzi na to padl dotaz, ale nebylo na nej odpovezeno. Take nejsem extra nejaky kuchar a rad mam vse presne dane, abych nedal neceho malo nebo naopak 🙂
    Dalsi dotaz bych mel k opeceni masa. V receptu pisete, ze se ma maso vyjmout z marinady, ocistit a opect na prepustenem masle, ale z prilozenych obrazku je videt, ze se maso opeka prave v marinade.
    Dale pisete, ze se po opeceni ma k masu pridat vsechna zelenina, koreni a octova marinada a ze se ma nejdrive osmahnout. Toto se ale jiz delalo pri priprave marinady, nebo se mylim? To se ma pote dalsi zelenina osmahnout? Tyto veci mi nejsou jasne a nerad bych neco pokazil.
    Dekuji
    Petr

  43. Petr:

    Momentálně jsem na dovolené a delší připojeni na net dělá problémy, neboť jsme s jachtou na moři. Na takhle obsáhlou zprávu se nemohu nyní vyjádřit. Poradím vám v případe ne porozumění receptu držet se kroku podle fotografiī. Nic se tím nezkazí. Množství použití zeleniny je otázkou citu. Na 1 kg kančí kýty bude stačit 1 čtvrtlitrový hrnek nakrájené a očištěné zeleniny. Přeci jenom je to kančí se šípkovou a ne svíčková, tak ať také tak chutná. Dotazy mi napište klidně e-mailem na info@gurmanka.cz

    Ať se dilo podaří a chutná 😉

  44. Dobry den,manzel neustale basni o sipkove omacce.Chtela bych mu ji k nasemu vyroci udelat.Natrhala jsem si proto cerstve sipky,ale vsude se objevuje v receptech sipkova zavarenina.Daji se do Vaseho receptu sipky pouzit(a jak?)? A take bych na vareni chtela pouzit pomaly hrnec,doporucite mi tenhle zpusob?
    Hanka

    • Hanko

      Vařit přímo ze šípků je docela fuška, ale klidně můžete koupit nějakou dobrou šípkovou zavařeninu s vysokým podílů šípků v obchodě. Potom to bude celé jednodušší. Pomalý hrnec by se v zásadě použít dal, proč ne? Já ale postupuji podle receptu, který uvádím zde a tento hrnec nepoužívám. Přesto bych se toho na vašem místě nebála. Jakmile se omáčka dobře ochutí, maso správně a dostatečně dlouho podusí, aby bylo pěkně měkké, musí z toho vyjít báječné jídlo bez chyby 🙂 Ať se podaří!

  45. Povedlo se !
    Preji krasne svatky a hodne zdravi do noveho roku

  46. Tento recept na kančí maso se šípkovou omáčkou je vynikající.Už kance jinak dělat nebudu.Dík za tak úžasný recept.A.B.

  47. Šárka je sázka na jistotu. Už jsem podle ní zkoušela spoustu receptů a díky ní mi vyrostlo i kuchařské sebevědomí. Děkuji a přeji v novém roce jen to nejlepší. Pro sebe si přeji hodně nových článků a spoustu inspirace se značkou Gurmánka.cz

  48. Anna Baďurová:

    Moc děkuji a mám radost, že se kančí podařilo a stálo Vám to za vyjádření pochvaly směrem ke mně 🙂 Recept jsem si upravila na naši chuť, a také na něj nedám dopustit. Když se nespěchá a všechno se to pěkně naloží, upeče a maso dostane to, co mu patří v podobě koření a šípkové zavařeniny, je to jako \”lesní pohlazení\” 🙂 Potom už jenom dobrý knedlík a skvělou společnost a je doma příjemno a útulno. Jídlo nás všechny krásně sbližuje. To mám na něm nejraději.

    Moc děkuji za milý komentář a zdravím 🙂 Šárka

  49. Milena:

    Moc a moc děkuji za tuhle milou náklonnost 🙂 Komplimentů si vážím a potěšení je skutečně na mé straně. V dnešním světě prošpikovaném různými blogy o vaření je mi poctou, když se tu někdo z návštěvníků zastaví a navíc věnuje i čas k tomu, aby mi napsal milou zprávu. I já Vám přeji v novém roce všechno dobré a mnoho skvělých zážitků , nejen u prostřeného stolu. I když tam je nám vždycky asi nejlépe a býváme báječně naladěni na přátelskou vlnu 🙂 Mějte se krásně! Srdečně zdraví Šárka

  50. Tento recept se zdá být dobrý,ale je velice nepřesný v ingrediencích,pro nezkušeného,chybí uvedení množství zeleniny,koření,másla,masa atp.

  51. Velké díky za výborný recept,dnes jsme měli k obědu a všichni se olizovali až za ušima..:).Neměla jsem jí tak hezky načervenalou jako vy,ale to bude tím,že nemám domácí šípkovou marmeládu,ale kupovanou.I tak bylo maso(týden naložené)i omáčka přímo luxusní.Můžu se zeptat jestli někde najdu váš recept na šípkovou marmeládu?Domácí je prostě domácí a my se k téhle pochoutce určitě rádi vrátíme..Přeji pěkný den Martina 🙂

    • Martina:

      Milá Martino, moc děkuji za pozitivní zprávu z kuchyně. Mám radost, že se vše podařilo tak, jak mělo 🙂 Šípková marmeláda doma vyráběná, aby byla správně vyladěná, vyžaduje přesný popis a také odvážení použitých surovin. Vždy jsem ji dělala instinktivně, tzn. podle oka. Letos jsem si slíbila, že si všechno přesně odvážím a poznamenám. O šípky ani letos jistě nouze nebude, tak snad i recept bude. Správná šípková zavařenina by měla mít charakteristickou výraznou barvu, kterou předává poté i šípkové omáčce. To je podle mě hlavní identifikační kritérium, které z této omáčky dělá omáčku nezaměnitelnou. Často jsem viděla \”šípkovou\” podobnou tmavšímu zvěřinovému guláši a také tak i chutnala. Myslím, že šípková si zaslouží o trochu lepší péči. Základ veškerého úspěchu se ukrývá právě v šípkové zavařenině. Musí být neošizená, proto na to dbám 🙂

  52. Dobrý den, rád bych se také podělil o zkušenosti s tímto receptem. Několikrát jsme již podle návodu uvařili toto jídlo a je skutečně vynikající. Dělali jsme ho z daňka i z divočáka a opravdu je jedinečné. Každá věc chce svůj čas, a tak v dnešní době, kdy lidé nahání kvantitu a ne kvalitu, opravdu stojí za to počkat si a maso naložit několik dnů dopředu, mořidlo dodá výbornou chuť jak masu tak celé omáčce. Letos jsme udělali pokus a poprvé vyzkoušeli udělat vlastní šípkovou marmeládu, mamce se opravdu podařila, takže při přípravě tohoto pokrmu používáme z kupovaných surovin jen sůl a víno. U nás toto jídlo vaříme vždy při nějaké lepší příležitosti, tak jsme si ho uvařili dnes na hody, a pevně věřím, že ke vší spokojenosti ještě mnohokrát uvaříme. Děkuji za skvělý recept, přeji hezký den a všem labužníkům též dobrou chuť.

    • Vlastimil:

      Dobrý den, díky za prima komentář. Vždycky mám velkou radost, když se recept povede a zafunguje tak, jako ho mám ohodnocený já. Zvěřina je každopádně vždycky velká výzva a vyplatí se nic neuspěchat. Přesně jako to říkáte. Já si pokládám za čest, když dostanu pěkný kus zvěřiny a snažím se ji zpracovat vždy tak, jak nejlépe umím. Kreativitě se meze nekladou a pokud jde o zvěřinu v kuchyni, je podzim nepřekonatelný. Zvěřina je doslova královská kuchařská disciplína, kdo ji zvládne, ten je hoden obdivu. Letos jsem stihla nachystat domácí šípkový protlak a hodlám se s ním dopracovat k několika novým recepturám ze zvěřiny. Děkuji za milý komentář a přeji krásný labužnický podzim se vším všudy. S pozdravem, Šárka Š.

  53. Dobrý večer.
    Kýtu z divočáka mám naloženou.
    Tak v sobotu to vypukne.Péct budu Já.
    Vaření mě baví
    Díky za recept.Potom se ozvu.
    Pěkný večer Vladislav.

  54. Dobrý večer,
    s manželkou sme boli na šípkach, a hovorím \” ak sa nám podarí šípkový džem, tak toho divočáka zoženiem!\”
    No džem je fantastický (tiež naložené šípky vo vodke ala herbář.cz), tak som išiel zháňať divočáka.
    Našťastie kamárát strelil, tak dnes je už podľa uvedenho receptu 3 dni naložený – radosť pozrieť.
    A zajtra sa ho pokúsime pripraviť, dúfam že nám to vyjde, musí – robíme to s láskou pre tých čo máme radi!
    Vďaka za pekný recept!

  55. Dobrý večer paní Šárko,
    musím též pochválit tento skvělý recept, vše se povedlo a kančí se šípkovou byla vynikající vč. hrnečkových knedlíků. S těmi kupovanými se to nedá rovnat. Opravdu stojí za tu \”námahu\” to vyzkoušet a každý pozná sám. Tento pokrm bych nazval kančí se šípkovou svíčkovou. Pro ty co se obávají, aby dosáhli vyváženého poměru knedlíky-maso-omáčka jako já upřesňuji: Knedlíky dle receptu vyšly na 8-9 1/4 l hrnečků (cca 40-45 knedlíků), použil jsem cca 1 kg kančí kýty a produkty na omáčku jsem dal v poměru 8 mrkví, 3 petržele, 1/2 celeru, 2 cibule, 7 ks černého pepře, 5 ks nového koře, 2 ks bobkového listu, navíc 5 ks jalovce, 100 g másla, 4 rovné lžíce octa, sůl, 1/2 citronu, 10 dkg slaniny, špetku cukru, 2 špetky skořice, 4 dcl červeného vína, 1 l vývaru z masoxu (2/3 se vyvařilo při pečení !) a 10 lžic šípkové zavařeniny (340 g celá sklenice od Hamé). Všechno klaplo perfektně a to vše vyšlo pohodlně na 7 krásných porcí !!!

    • Pepa Ústí:

      Děkuji za podrobný popis přípravy u Vás doma 🙂 Mám radost, že všechno klaplo a ve výsledku chutnalo. Ta vynaložená námaha navíc za to jistě stojí. Přeci jenom si kančí se šípkovou omáčkou nepřipravujeme tak často, tak ať je výjimečná a dlouho na ni vzpomínáme. Děkuji za prima komentář a přeji všechno dobré v novém roce! 🙂 Šárka

  56. Dobrý večer mám rád hlášku ,,se šípkovou nebo se zelím\” tak dnes jsem zkusil váš recept se šípkovou.Nemám slov prostě famozní,kančí kýta se jen rozsýpá a ta omáčká vau.Za recept moc děkuji.

  57. Vždy dělám šípkovou podle Vás a vždy je to ,,Nebe v hubě\”. Díky TT

Přidal komentář