Drinky a nápoje

Piňa colada na vidličku i do sklenice

14 komentářů

koláč piňa colada7

 

Jak spáchat dva hříchy najednou? Pustila jsem se do přemýšlení, jak vymyslet originální letní koláč, který má kuchyně ještě neviděla. Zahrada čerstvým ovocem zatím nehýří, ale zalovila jsem v domácích zásobách té nejspodnější skříňky a vylovila plechovku kokosového krému, ještě větší plechovku ananasového kompotu, ananasový džus, někde u ledu by měl být bílý rum. Piňa coladu mám ráda!

Dostala jsem nápad … Proč si nedat Piňa coladu na vidličku?

koláč piňa colada1

Piňa colada na vidličku (prostě koláč s chutí a vůní oblíbeného koktejlu)


  • líná hospodyňka vezme za vděk listovým těstem koupeným
  • pilná hospodyňka si listové těsto připraví sama doma, návod je ZDE a funguje!
  • 1 vanička polotučného tvarohu ( 250 g)
  • 2 čerstvá vejce
  • 3 lžíce cukru (nejlépe přírodního – špetka vanilky není na škodu)
  • 3 lžíce kokosového krému z plechovky (Coconut cream je 85 % extrakt z kokosových ořechů)
  • pár kapek rumu by neměl tento koláč postrádat
  • 3 lžíce strouhaného kokosu
  • ananasový kompot (čerstvý ananas by byl jednoznačně lepší)

koláč piňa colada2

 

Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a listovým těstem. Dno vyplníme kolečky ananasu, zalijeme připraveným krémem z rozmíchaného tvarohu, vajec, cukru, kokosového krému a strouhaného kokosu. Do krému vložíme ještě pár koleček ananasu na ozdobu a v předehřáté troubě na 180 °C pečeme cca 40 minut. V létě bude koláč chutnat pěkně vychlazený, ale když nevydržíte čekat, kousněte si ještě do vlažného a dejte si koláč s chutí piňa colady na vidličku. Co k němu podávat za drink? Rozhodně pravou piňa coladu. Spáchejte dokonalý kokosový sladký hřích.

koláč piňa colada3

PIŇA COLADA, báječně chutnající a náramně vypadající nápoj vznikl v Puberto Ricu a v překladu znamená “mačkaný ananas”. První koládu prý namíchal v roce 1954 Ramon Morrero Perez, barman z Caribe Hiltonu.

Pro namíchání sněhově bílého koktejlu s kokosovou chutí potřebujeme:

PIŇA COLADA do koktejlové sklenice

  • 4 cl rumu Havana Club (Aňejo Blanco) – někteří barmani používají světlý i tmavý rum zároveň
  • 4 cl smetany
  • 15 cl ananasového džusu
  • 2 cl kokosového sirupu
  • na ozdobu brčko, plátek ananasu a koktejlovou třešeň

Sklenici naplníme do 1/3 drceným ledem, do mixéru vložíme drcený led a všechny ingredience a krátce rozmixujeme. Přelijeme do připravené sklenice s ledem, ozdobíme ananasem a koktejlovou třešní, podáváme s brčkem a míchátkem.

piňa colada4

(Ananas na ozdobu nebyl, všechen jsem utopila v kokosovém krému, který dosahoval k okrajům koláče. Koktejlové třešně nebyly na blízku, posloužila mi voňavá meduňka z mého záhonku. Bylinka jako míchací tyčinka obstála znamenině a zanechala v nápoji stopu svěží vůně. Pán Bůh všech barmanů odpustí, že jsem se provinila proti pravidlům 🙂

koláč piňa colada5

Ostatně šlo o piňa coladu na vidličku a ta byla báječná. Vyvrcholení v podobě kokosového orgasmu na sebe nenechalo dlouho čekat. Rozhodně je hřích koláč nezkusit.

letní dům

 

Máte rádi koktejly? K létu rozhodně patří sklenice plná ledu a nějaké rafinované tekuté dobroty, kterou barman namíchal levou rukou pěkně od srdce. Který koktejl je právě vašemu srdci nejbližší? Nakonec nemusí být ani s alkoholem. Třeba takové ledové políbení od Melissy. Že zatím není na ledové nápoje čas? To se myslím hodně rychle změní a rtuť v teploměru povyskočí zase na letní maxima.

Víte za jak dlouho můžete sednout za volant, když si dáte alkoholický nápoj? Udělejte si jasno.

Nakonec alkohol není to, oč tu běží. Přijměte pozvání na koláč. Je s kapkou rumu a ta nikomu neublíží.

koláč piňa colada - s ananasem a kokosem

Výrobu rumu v karibské oblasti Atlantského oceánu má na svědomí Kryštof Kolumbus. Při své druhé plavbě do Západní Indie v roce 1493 převezl z Kanárských ostrovů na Hispaniolu, území, o které se nyní dělí Haiti a Dominikánská republika, sazenice cukrové třtiny a nechal je vysázet. V polovině 17. století už všude voněl rum, který se na většině karibských ostrovů vyrábí z melasy. Na Martiniku a Haity se používá přímo šťávy cukrové třtiny, což vede k jemnější chuti destilátu.

14 Komentářů

  1. Hergot, to vypadá dobře! O víkendu to musím zkusit. Piňu coladu miluju. Ale dávám si většinou virgin, protože tak jich můžu vypít víc 🙂 Zrovna minulý týden jsem obdivovala šikovnou barmanku ve stánku v kempu na Nových Mlýnech, která míchala nealko za 50 Kč stejně dobrou jako v nóbl barech. Však jsme u ní nechali pěknou sumičku.

    A teď jdu rozmrazovat těsto na koláč…

  2. Ach jo, Šárko, já ty Vaše fotky před spaním vážně nesmím. Hádejte o čem se mi bude dnes zdát? No, asi o dokonalém kokosovém sladkém hříchu 🙂

  3. Naďa: Hergot, já si zase dělám výčitky, že jsem to listové těsto nevyrobila sama doma, ale instinktivně dělám pořád zásoby chlazeného listového těsta. Zase jsem sáhla po osvědčeném polotovaru. Použila jsem ovšem ODKAZ na tvůj dokonalý článek, jak si těsto snadno doma připravit.

    Kde je šikovná barmanka, tak není volná ani jedna barová židle 🙂 Nápadité nealko drinky také upřednostňuji. Většinou když někam jdu, mám v kapse klíčky od auta a tím pádem jasnou volbu, co pít. Naposledy jsem se nechala uchvátit pivem od Bernarda (nealko s příchutí švestek), objevila jsem dokonalý osvěžující nápoj, po kterém lačním, ale nemohu ho bohužel nikde sehnat, abych si udělala domácí zásobu. Miluju letní večery a plnou sklenici piňa colady 🙂 Určitě zopakuji v kombinaci s koláčem během léta ještě nepočítaně.

  4. lucianka: Není nic lepšího než sladké sny 🙂 Já pravidelně před spaním ještě obejdu všechny mlsné a vypečené blogy a mám zaručeno, že hned tak neusnu a budou mě pronásledovat kaloricky vydatné myšlenky až do rána 🙂 Když někde voní kokos, stoprocentně to přitáhne mou pozornost.

  5. Tak samozřejmě jsem zjistila, že jsem zapomněla koupit tvaroh 🙁
    A ven se mi STRAŠNĚ nechtělo. Nacpala jsem tam místo toho plechovku kokosového krému celou a pro jistotu přidala lžičku solamylu, aby to nebylo řídké. Koláč úžasně voněl a byl moc dobrý i tak. Příště to snad vyjde správně 🙂

  6. Koktejly mám rád a taky si často dělám i nealko verze – akorát zrovna u nealko verze svého oblíbeného koktejlu mám trochu problém s terminologií… Virgin Sex on the Beach zní divně…

  7. Naďa: Takhle vznikají vždy nové a ještě lepší receptury :o) Když doma něco chybí, je potřeba improvizovat a poradit si i bez uvedené suroviny. Různých zajímavých alternativ je všude plno. Když doma nechybí Solamyl (nebo Maizena) je vyhráno. Díky za vyzkoušení a za rady, jak se obejít i bez doporučovaného tvarohu. Včera jsem vykoumala kefírový koláč s mandlovou drobenkou. Ochutnávači se usnesli, že recept stál za hřích a mám ho šoupnout na stránky do sladké rubriky. Kdyby doma nebyl jahodový kefír, ani bych nepřemýšlela o tom, že budu zase strkat do trouby koláč 🙂

  8. Kytka: Náhodou Virgin Sex zní zajímavě a budí zvědavost :o)

  9. Ahoj,myslím že by se mé mamince moc,ne to je slabé slovo mega líbil tvůj blog!!!!!!!!!!

  10. florakytka: Maminku pozdravuj a vyřiď jí mé pozvání na gurmánské stránky 🙂

  11. Dnes jsem při hledání kofeinové diety narazila na tenhle web a moc mě zaujal. Nejvíc mě ostal právě tenhle recept a hned jsem zjiˇštovala, co nám doma chybí pro jeho realizaci. Chyběl pouze tvaroh, takže jsem letěla do naší večerky, ale bohužel ho neměli 🙁 Takže jsem koupila Lučinu s tím, že to vyzkouším takhle. Koláč se právě peče v troubě a jsem moc zvědavá, jak dopadne.
    Chci jen podotknout, že já sama doma nikdy nic nevařila ani nepekla a už vůbec né z vlastní iniciativy. Moje mamka i babička úplně koukaly, když jsem v kuchyni začala něco provádět…
    Děkuji za recept a snad se koláč vydaří 🙂

    Baruš,17

  12. Marmeládka:

    To jsem ráda, že se mé stránky staly zdrojem motivace 🙂 Baruš, jestli se to podařilo tak jak mělo, určitě se mamka i babička olizovaly 🙂 Díky za zprávu a ať tě to vaření a pečení baví. Občas je to příjmený relax a výsledek za to stojí.

    Šárka 😉

  13. Báječný nápad a kombinace 🙂 Něco podobného by mohli nabízet i v restauracích

Přidal komentář