Dezerty a sladké hříchy

3. Pohledná bábovka ze staré formy

16 komentářů

babovicka4[1]

S chutí prezentuji další příspěvek do Bábovkové soutěže, který dorazil od Evy. Pohledná bábovka vyklopená ze staré formy, pečená podle domácího receptu, který se předává z generace na generaci. Víc poví sama autorka, tak jí nechám slovo. Tento pěkný soutěžní kousek je od Evy Strnadové z Pardubic.

babovicka

Tak jsem se rozhodla taky přispět se svojí (spíš naší rodinnou) bábovkou. Je to klasická bábovka, ale recept mám od mojí babičky, která už ho měla taky od svojí maminky. Ani nevím, jak je starý.  Občas ji upeču, protože to patří spíš k nostalgickému pečení. Vždy se povede narozdíl od různých moderních experimentů. Tentokrát jsem oprášila i starou formu.

Recept:

  • 1/4 kg másla
  • 1/4 kg cukru
  • 4 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce kakaa
  • mléko podle potřeby
  • špetka soli

Kouskem másla vymažu formu a vysypu hrubou moukou. Zbylé máslo třu s cukrem a žloutky do pěny. Pak přidám mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a rozmíchám. Přidávám opatrně mléko tak, aby se těsto dalo roztírat. Opatrně vmíchám z bílků ušlehaný sníh a těsto je tak akorát, že se dá vlít dobře do formy. Část těsta (podle chuti) nechám v misce a přimíchám kakaový prášek. Opět vleju do formy a uhladím. Peču pomalu v troubě asi 1 hodinu. Kdo má praxi, tak ví, že zkoušíme špejlí.

 babovicka2

No a pak už jen vyklopím a pocukruju. Vždy se povede a krásně vyklopí z formy.

Eva Strnadová, Pardubice

 babovicka1

Děkuji za soutěžní příspěvěk a za povedené fotografie Evě Strnadové z Pardubic, které vzbuzují chuť 🙂

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

16 Komentářů

  1. Bábovka z této formy má takové důstojné tvary, krásně se krájí dílek po dílku a krom toho bude i moc dobrá. Radost pohledět, Evě se povedla 🙂

  2. Kromě výsledného produktu musím obdivovat tu formu. Je půvabná a patina času její půvab ještě zdůrazňuje. 🙂

  3. Pravidelná kakaová vlnka v bílém těstě též stojí za pozornost 🙂

  4. Šárka: to rozhodně! :-))
    O samotné bábovce s pravidelným žlutohnědým vzorem nemůžu moc psát, na mysli by mi totiž vytanula ta z dob mého dětství. Před večerem by to nejspíš způsobilo usilovné hledání nějakého náhradního mlsku.

  5. Eva Strnadová
    Krásné dny u plotny přeje mejla-hlína. Jsem na cestách s notasem, tak jenom krátce. Děkuji za oživení historie. paráda.

  6. Krásná forma a ještě krásnější bábovka. Kontrast světlého těsta a tmavého kakaa je nádherný! Bábovka jak ze žurnálu!

  7. Opravdu se sbíhají sliny. To bude asi tím, že babička dělávala podobnou. Nebo měla alespoň podobnou formu. 🙂

  8. Moc krásná bábovka Evi,jak ze žurnálu a určitě musí být velmi dobrá…už se těším až přijedu na návštěvu a ty mi ji upečeš…pá.

  9. Říkám si, jestli ten můj bábovkový exemplář se mezi tyhle bábovkové klenoty bude hodit 🙂 Rozhodně je jasné, že ruce českých hospodyněk jsou velešikovné. Když ještě k tomu přidám tu vzácnou ingredienci ČAS, kterého je potřeba nejen na pečení, ale též na sepsání receptu, nafocení upečeného díla a odeslání do soutěže, je od vás všech opravdu moc milé, že jste celou tuhle letní soutěž pojaly s takovou noblesou.
    (zatím tu není žádný chlapský exemplář, ale věřím tomu, že do soutěže taky dorazí 🙂
    Jedna bábovka je hezčí než druhá.

  10. Já tuto bábovku dělám s malou obměnou-místo 1/2kg mouky dávám 1/4 kg mouky a 1/4kg tvarohu.Přidávám do kakaového těsta opilé rozinky a do světlého kousky ořechů.Přidání tvarohu zajistí prodloužení trvanlivosti/min.týden/,což oceňuji při cestování.Pro tyto účely nedávám těsto do klasické bábovkové formy,ale do vyššího srnčího hřbetu.

  11. Marie:

    Každá obměna se hodí. Tvaroh umí těsto krásně zvláčnit, musí to být chutná receptura. Opilé rozinky žádné bábovce neublíží a ořechy ji jen zušlechtí 🙂 Díky za inspiraci a za obměnu receptu.

  12. Tak tahle bábovka se u nás dělá také.Recept mám po mé pratetě,je výborná,jen dávám o dvě vajíčka a 5dkg másla navíc a peču hodinu a půl

  13. Je to nádhera, pastva pro oči ale i chuťové buňky si přišli na své. Vyzkoušela jsem všechny zde podané rady a obměny. Vrátila jsem se do dětství, kdy vždy v neděli k u svašině byla bílá káva a kousek bábovky.Děkuji všem,

Přidal komentář