Dezerty a sladké hříchy

90. Strouhaná tvarohová bábovka

13 komentářů

upečená bábovka

Bábovek se v této soutěži sešlo opravdu mnoho, ale kdo ji nestihl upéct do dnešního dne, ten zítra ostrouhá 🙂 Soutěž se dostala do samého konce a nyní se o první tři místa poperou ctihodné dámy bábovky samy. Všechny mají veškeré náležitosti, tzn. funkční recepturu, zdařilou fotografii, tak je s chutí odešlu na poslední cestu … do ankety. Pověz mi anketo, která z bábovek je ta nejkrásnější? 🙂 Nemá se předbíhat událostem, soutěž stále trvá a já vám mohu představit vláčnou tvarohovou bábovku od coco-choc.

Strouhaná tvarohová bábovka

Ještě jsem stihla shledat se do konce soutěže se svou formou na bábovku a klasickou troubou. Dlouho jsem přemýšlela, jakým bábovkovým nápadem přispět do soutěže. Tradičních bábovek je tam mnoho, originálních ještě víc… Volba byla těžká. Ale říkám si, tvarohu není nikdy dost (zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by neměl tvarohové dezerty rád :-). Základní ingredience tedy byla, ale co dál? V týdnu jsem pekla koláč, který byl mou improvizací na klasický strouhaný koláč a buchtu ze Zapálené kuchařky (tzv. Tvá rohová buchta). Koláč se vydařil, a tak mě napadlo, proč ho nezkusit jako bábovku? A výsledek? Velmi zdařilý (včera večer upečeno, během dneška snědeno 🙂

Pokud máte rádi tvaroh tak jako my a pokud nemáte rádi suché buchty, tak vyzkoušejte tuto bábovku. Bábovka je vláčná, tvarohu je v ní požehnaně a jak by řekl můj přítel: “Je mokrá” (a tak to má nejradši…)

strouhání těsta

Ingredience:

Strouhané těsto:

  • 100 g jemného cukru (světlý třtinový, klasická krupice nebo i moučkový)
  • 1 vejce
  • 100 g nasekaných nebo namletých oříšků (my jsme použili vlašské, ale můžete i lískové, mandle atd.)
  • 150 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • · prášek do pečiva
  • cca 300 – 350 g hladké mouky

těsně před pečením

Tvarohová směs:

  • 4 měkké tvarohy (použijte raději ve vaničce – není tak suchý; je jedno jak vysoce tučné použijete či jak je nakombinujete)
  • 200 g cukru (přidejte nebo uberte podle chuti)
  • vanilkový cukr na ovonění (domácí je samozřejmě nejlepší)
  • 3 vejce

Postup:

Nejprve si připravte těsto, protože ho musíte dát zmrazit. Ušlehejte cukr s vejcem, oříšky, kakaem a rozpuštěným máslem.Prosijte mouku s práškem do pečiva (mouku přidávejte postupně). Vytvořte těsto, které se nebude lepit, ale nesmí se také drolit. Těsto vložte do sáčku, trochu splácněte (rychleji zmrzne) a vložte do mrazáku. Tak 45 minut až hodinka bude stačit. Mezitím si připravte tvarohovou náplň. Tvarohy ušlehejte s cukrem a vejci – jak jednoduché. Formu na bábovku pečlivě vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Trochu zmrzlého těsta nastrouhejte na dno bábovkové formy (ať máte kůrčičku:-). Zbytek těsta nastrouhejte, většinu zamíchej te do tvarohové náplně a trochu si nechte na posypání povrchu bábovky. Pečte při 180 stupních asi hodinu a půl. Bábovka je velká a musí se propéct, ale stojí zato.

nakrájená bábovka

Dobrou chuť přeje coco-choc s přítelem

web: http://coco-choc.blog.cz/

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

 

Přidal komentář