Dezerty a sladké hříchy

62. Bábovka “jako tiramisu”

5 komentářů

tiramisu-babovka-cela

Někdy vybrat správný název pro fešandu bábovku chce trochu vtipu. Zde jsem přistoupila ke kompromisu a ponechala název “jako tiramisu”. I když není chystaná podle originální receptury (ono by to v bábovkové vysoké formě ani nešlo), obejde se bez nezbytného italského sýru mascarpone,cukrářských dlouhých piškotů a čerstvých žloutků, přesto vás možná právě tahle bábovka “zvedne” ze židle. I když recept nepřipomíná slavný dezert tiramisu tak docela, alespoň v jeho doslovném překladu “zvedni mě!”, s ním koreponduje. Tahle bábovka mě zvedla ze židle, když jsem ji poprvé uviděla 🙂 Bábovku z ledničky, nejlepší dezert pro slunečné nedělní odpoledne , má na svědomí Lenka.

tiramisu-babovka-priprava

sama Lenka napsala:
Posílám něco sladkého na neděli. Nazvala bych to “tiramisu” bábovka,
nebo bábovka “jako tiramisu”, ale mám obavy, že se do mě někdo pustí,
že to není žádné tiramisu, už kvůli surovinám. Tak nevím, možná by bylo
lepší něco jako sladké pohlazení (je totiž velice jemná), nebo něco
podobného. Fakt nevím. Ale věřím, že vy něco vyberete nebo vymyslíte.

tiramisu-babovka6

Bábovka “jako tiramisu”

Ingredience:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 kelímky pomazánkového másla (á 200 g)
  • 160 g moučkového cukru,
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • dětské piškoty
  • šálek uvařené kávy
  • likér amaretto
  • kakao

tiramisu-babovka-vyklopena

Postup:


Do šálku uvařené kávy přidáme několik lžic amaretta (podle chuti). Do mísy nalijeme šlehačku, přidáme k ní cukr, máslo a elektrickým šlehačem ušleháme hladký jemný krém. Bábovkovou formu vyložíme potravinářskou folií. Lžící klademe na dno krém a urovnáme. Piškoty jeden po druhém namáčíme do kávy a skládáme na krém. Na piškoty rozetřeme další část krému, a tak pokračujeme dál do až do spotřebování. Poslední vrstva jsou piškoty. Formu přetáhneme folií a uložíme na 24 hodin do ledničky. Bábovku opatrně vyklopíme, sloupneme folii a poprášíme kakaovým práškem.

 

tiramisu-babovka-rez

Dobrou chuť přeje Lenka.

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

5 Komentářů

  1. paní Lenko, něco podobného jsem sem chtěla taky poslat… 🙁 No, tak budu muset vymyslet něco jiného. i když bávoička není jako onen pravý italský dezert, vypadá velice chutně a v letních parnech dozajista osvěží. U vás tedy bábovková forma ladem neleží 🙂

  2. Při dnešním náhodném listování jsem přišla na vaše moc hezké stránky a zjistila, že na obrázky s recepty se denně dívám na úplně jiných stránkách, a to \”Maminčiny recepty\”.Tam se denně mění a přidává několik receptů se stejnými postupy i fotkami.Jsem ráda,že jsem našla taky vaše stránky. Jsou tam užitečné a hlavně chutné věci.Přeji hezký den.

  3. Vlasta: Tak mám radost, že jste našla i cestu sem 🙂 Zrovna tu máme doslova bábovkovou smršť, tak se můžete přidat. Jinak i zde se najde trochu inspirace i z jiného ranku, ale mohu vám doporučit zavítat i na můj blog \”Šárčinu školu vaření\” nebo si projít mnou doporučované stránky v odkazech. Určitě tam najdete to, co hledáte a navíc pohodu a partu příjemných lidí, se kterými se tam scházím. Přeji hezkou dobrou noc. Šárka 😉

  4. Děkuji za radu a určitě to všechno prošmejdím. Dobrou noc a hezký další rýden .

Přidal komentář