Dezerty a sladké hříchy

61. Bábovková tlačenka

5 komentářů

babovka-tlacenka-cela

Bábovka s cibulí a octem. Odpůrce sladkého pečení je tímto receptem poctěn 🙂 Tlačenku do bábovkové formy natlačila Lenka a zase se jí to povedlo 🙂 Oceňuji, jak Lenčinou kuchyní procházejí bábovkové exempláře různých chutí. Sladké, slané, masové, vegetariánské, … 🙂

Bábovka – tlačenka

Ingredience:

  • 1 kg vepřového plecka
  • 1 vepřové srdce
  • 1 vepřový jazyk
  • po lžičce kuliček pepře a nového koření
  • 4 bobkové listy
  • sůl
  • 1 lžíce majoránky
  • 5-6 stroužků česneku
  • 50 g želatiny

Postup:

Do hrnce dáme asi 1,5 l vody, osolíme, přidáme kuličky koření, bobkový list a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme očištěné maso a uvaříme doměkka.
Měkké maso vyjmeme z hrnce a necháme vychladnout, aby se lépe krájelo.
Vývar přecedíme a odměříme ho přesně 1 litr. Z tohoto odměřeného litru odebereme asi půl hrnku a zbytek nalijeme zpátky do hrnce.
Maso pokrájíme na kostičky a vrátíme do odměřeného vývaru. Přidáme majoránku a rozmačkaný česnek, promícháme, znovu zahřejeme a necháme přejít varem. Odstavíme.
Do vývaru v hrnku nasypeme želatinu a necháme 10 minut nabobtnat.
Až obsah hrnce nebude vařit, nalijeme do něho z hrnku vývar s želatinou a dobře promícháme. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme či dokořeníme. Chuť by měla být výrazná, při chladnutí a tuhnutí tlačenky se zjemní.
Za občasného míchání necháme tlačenku trochu prochladnout a pak nalijeme do bábovkové formy vypláchnuté studenou vodou. Dáme ztuhnout do druhého dne do ledničky.
Formu se ztuhlou tlačenkou si položíme na ruce a dáme pod horkou tekoucí vodu. Až se tlačenka uvolní (poznáme rukama), přeneseme ji na talíř a vrátíme do ledničky, aby ztuhnul teplem narušený povrch.
Podáváme s cibulí, octem a chlebem.

babovka-tlacenka-rez1

Dobrou chuť přeje Lenka

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

5 Komentářů

  1. Něco takového jsem měl na mysli. To je přesně bábovka podle mého gusta.

  2. Jen bych jěště dodal, zapíjíme pivem.

  3. Bábovka s octem a cibulí, to zní mnohým jako sen 🙂

  4. teeeeda… tak ta je parádní :o))) už dobře týden dávám na tlačenkovou \”bábovku\” dohromady čas a suroviny… ;o) nu, což tak si jí uděláme nesoutěžní…

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*