S radostí představuji několik bábovek, se kterými si vyhrála Hanka. Protože je krásně představila sama, nebudu jí brát slovo 🙂 Děkuji Hanko za prima nápady, jak děti u jídla zabavit.
Dobrý den, paní Šárko!
Když jsem na netu hledala další recepty na bábovku, tak jsem se dostala na vaše stránky, kde jsem se dočetla o soutěži “O českou bábovku”. Protože ráda peču a vlastním poklad po babičce (formy, které budou mít minimálně okolo 80 let), tak bábovka je na našem stole častým moučníkem. Nejoblíbenějším receptem je u nás bábovka z celých vajec, protože je hned hotová. Ale protože mám dvě děti, tak se snažím, aby bábovky nebyly pořád stejné a taky se dětem líbily. Možná, že někoho barevná bábovka odradí, ale dětem právě ta barevnost udělá radost.
Hana Bednářová, Moravská Třebová
Bábovka “Mraveniště”
- 250 g másla (mangarínu)
- 250 g moučkového cukru
- 5 vajec
- 125 ml vaječného likéru
- 300 g hladké mouky
- 1 vanilkový cukr
- ½ kypřícího prášku do pečiva
- asi 100 g tmavé cukrové nebo čokoládové rýže
- 4 lžíce horké marmelády
- čokoládová poleva
Žloutky oddělíme od bílků a vyšleháme je s máslem, cukrem a s vanilkovým cukrem do pěny. Přidáme vaječný likér. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a důkladně pomícháme se žloutkovou pěnou. Za stálého šlehání (na 1. stupeň šlehače), přidáváme do těsta mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec zamícháme část ozdobné rýže. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté mouky na 170°C. Bábovku pečeme asi 55 minut (vyzkoušíme špejlí). Necháme ji vychladnout a vyklopíme. Vychladlou bábovku potřeme marmeládou a rozetřeme na ni čokoládovou polevu. Ještě neztuhlou polevu posypeme zbylou ozdobnou rýží.
Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉
umístila se na 3. místě (106 hlasů)
Tohle mraveniště se mi moc zamlouvá. Pěkná bábovka a určitě bude i doboručká! :-)))
Tahle je suprová, nejen nápadem, ale i barevností. Opravdu mraveniště !!! bomba !
Super bábovka, bezva nápad a krásné provedení. Moc se mi líbí. O chuti nepochybuju.
Dobrá bábovka