Dezerty a sladké hříchy

25. Čokoládová bábovka pro sváteční chvíle

12 komentářů

P1060051 

Posílám ještě jeden kousek do soutěže, i když na paní Lenku rozhodně nemám, to je tedy bábovková královna!

Čokoládová bábovka pro sváteční chvíle z čarodějné kuchyně od Pivli, ve které je zakleta hromada hormonu štěstí 🙂 Nejen pro jedince závislé na čokoládě, ale pro všechny milovníky čokolády bez rozdílu pohlaví a věku. Stačí minimum kuchařského umu a bábovka se vám povede.

P1060027

Ingredience:

  • 2,5 hrnku hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1,5 hrnku mléka
  • 1 balíček či vanička tvarohu
  • 1 prášek do pečiva (dávám bezfosfátový)
  • pár kapek vanilkového výtažku
  • 2 vejce
  • hrst nasekaných vlašských ořechů
  • půl hořké čokolády s co nejvyšším obsahem kakaa (50% a více) – nastrouhat
  • 3 lžíce kakaa
  • lžička strouhané citronové kůry (bio citron)
  • lžíce rumu

P1060019

Postup:

V jedné míse smícháme sypké ingredience (přesátou mouku + prášek do pečiva + cukr), do druhé mísy vyklepneme vejce, přidáme mléko, olej, vanilku, rum a tvaroh.
Vyšleháme (ručne) do hladka. Přidáme k mouce s cukrem a vymícháme. Potom rozdělíme na dvě půlky, do jedné části těsta přimícháme hrst nasekaných ořechů a citronovou kůru, do druhé pak prosáté kakao a čokoládu.
Formu na bábovku vymažeme sádlem, vysypeme hrubou moukou či strouhankou a naléváme střídavě obě těsta. Kdyby se nám zdálo těsto příliš husté, můžeme přidat trochu mléka.

Bábovku pečeme při 180°- 190°C přibližně hodinu, ke konci ozkoušíme špejlí, zda je hotová. Vypneme troubu a necháme ještě chvíli bábovku dojít. Částečně vychladlou bábovku otočíme, na formu položíme mokrou utěrku a vyklopíme. Většinou to jde samo, díky sádlu a vysypání.

Když bábovka zcela vychladne, posypeme ji vanilkovým cukrem (vanilín k nám domů nesmí).

Podáváme s dobrým čajem či kávou, ani hrnek mléka není k zahození.
Bábovka je vlahá, není přeslazená a voní a chutná po čokoládě a oříšcích. A hned je pryč! 🙂  

P1060033

Dobrou chuť přeje Pivli

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

12 Komentářů

  1. Pivli, to je skvost! Tvoje čokoládová bábovka se v mé soukromé hitparádě bábovek ze Šárčiny soutěže řadi na dvojité první místo hned po bok tvojí farské žloutkové. Co když do té bezčokoládové půlky těsta nedám ořechy? Nebudou tam objemově chybět?

  2. Úchvatná bábovka a nádherná forma, teda mít tak takovou, to by se to peklo o stošest 🙂 i o stosedm.

  3. Forma je opravdu nádherná. Smutním, protože formu sice mám a krásnou, starodávnou, ulovenou v jednom starožitnictví, ale nemám troubu a remoska bábovky opravdu neumí 🙁 Ale zpět k bábovce, čokoláda a oříšky je vždy zaručená dvojka. A souhlasím s Helli, že žloutková bábovka opravdu vede – barva je prostě taková sluníčková 🙂

  4. coco-choc: Právě, ta zářivá žloutková žluť u farské bábovky je neodolatelná. Klasická, jednoduchá, mechová. Jako z dávných časů. 🙂
    Tahle čokoládová bude zase určitě sametově hebká a vláčná. Čokoládové těsto z kvalitní čokolády je velká pochoutka.

  5. Děkuji za pochvaly, jestli ještě pošlu nějaký recept, přidám k němu i foto bábovkové formy.
    Tuhle bábovku je dobré dělat, je-li venku pošmourno, případně máte-li splín, depresi či smutek na duši.
    Jak podotkla Šárka – hormon štěstí, ten smutek určitě rozežene.
    Šárko – děkuji za uveřejnění receptu.:-)

  6. Táááák a první smutná bábovka co se mejlovi pátému kolu u vozu nelíbí ani trošičku…… brrr , sváteční chvíle ??? to pro mě teda nééé. Jo Farská ta je ok. Ale má určitě konkurentky a věřím, že ještě mít bude, však soutěž teprve začala- ještě 2 měsíce.. Malinko mi na těch hodněvaječných bábovkách vadí následná příchuť omelety, ale jinak jako ozdoba perfektní.
    Pivli: promiň. mejla-hlína kůže líná Ps: něco bez rumu ? Ten je fajn ve všem… nabídni , děkuji.

  7. Milá Pivli,
    tvá bábovka mi připomíná krásný magický amulet. Uměla bych si ji představit i v roli důstojného erbovního znaku. Je krásná a tajemná, ale smutek z ní necítím, protože na první pohled na mě dýchla vnitřní pohoda a klid. Tahle bábovka je velmi sebevědomá a temná čokoládová barva harmonizuje s pomalu odcházejícím dnem. Je to bábovka jak dělaná pro slavností večeři.

    Je to prostě krásný kousek a já mu držím palce v této rozehrané soutěži. Je moc fajn, že bábovky jsou různé. Každý si mezi nimi tu svou nepochybně vybere. Škoda že není víc času, protože každý soutěžní kousek v nás umí vyvolat nějaké pocity. Ráda bych našla víc času a ke každé se z tohoto úhlu pohledu vyjádřila 🙂 I bábovka umí vzbuzovat emoce!

    Krom receptu obdivuji též tvou formu, která ve své důstojnosti a solidnosti jistě mnohé pamatuje. Určitě je památeční a patří do tvého \”rodinného stříbra\”.

  8. mejla-hlína: z toho já si hlavu nedělám. Nehoním si triko kvůli soutěži, ale dávám sem recepty hlavně pro radost, víš? Sešlo se tu spoustu parádních výtvorů, jen mi je líto Šárky, že je asi zavalená bábovkami na jak dlouho, ale co se dá dělat…bábovka je takový náš národní skvost.

    Co člověk, to jiný názor a tak to má být. Někomu se líbí bábovka z buchet, někomu slaná, někomu šmoulová.
    U nás doma se chemie do vaření nepřidává (tedy úmyslně ne), takže raději tu \”čekuládu\”. :-)))
    Navíc tu někdo plakal po čokoládové bábovce, pokud si vzpomínám. 🙂

    Pokud je vaječné těsto dobře upečené, po omeletě nechutná. Ale ne vždy se to povede, to je fakt. 😉
    Rum zvláční a provoní těsto, jak věděly už naše babičky, takže těžko vymyslím něco bez rumu, leda bych dělala linecké těsto. 🙂

    Šárko: děkuji, forma na bábovku bohužel není skvost po babičce, ten vzal za své při dvojitém, respektive trojitém stěhování (něco jako akce Kulový blesk). Po babičce mám pěkného keramického beránka, krásnou valchu, pekáče, pár oblíbených mís a misek, porcelán a hlavně sešity ručně psaných receptů a rad, jak jsem o nich psala na Cuketkovi. 🙂
    Tak jsem si musela formu koupit. A jsem s ní spokojená. Je možná trochu mělčí, ale nevadí. Peče se v ní dobře. :-))) Takže máš vlastně pravdu, už patří do mého \”rodinného stříbra\”.

    Těším se na další krásné příspěvky plné nápaditých bábovek.
    😉

  9. Pivli:
    Bábovka není jen národní skvost, ale také nekonečné množství alternativ ….. Prostě mě baví barvičky a tahle kombinace mi nesedí. A v těch hodněvaječných bábovkách je cítit vejce pokaždé. JSEM HODNĚ ZVĚDAVÝ , JESTLI DORAZÍ VŠECHNY PŘÍSPĚVKY OD TĚCH KUCHAŘEK CO MI PÍŠOU, ŽE JIM MÁ PRÁCE DĚLÁ RADOST A BUDEME MÍT VŠICHNI MOŽNOST NÁZORU A POSOUZENÍ. Vlastně jsem před časem nabídl Šárce abychom takovou soutěž uskutečnili a protože jsem po 20 letech práce s tvarem a barvavičkama , dobře věděl, že bábovka je hodně zajímavé téma, odhaduji počet bábovek na několikanásobný než teď. Je to práce určitě- zpracovat celé příspěvky,ale to je život. A taky to je náplň Šárčiných stránek.. Tak určitě parádní vaše kousky prohlíží dost lidí. Mejla-hlína osobně má přichystaných už asi 30 variant bábovek všech tvarů a chutí… Tak je potom po soutěži zveřejním na svém webu. Jo těch slíbených od hospodyněk je asi 25, tak jsem zvědavý… pár jich tam už je. Abych upřesnil některé své reakce – na prvním místě je oko, to zahlédne a jíme nejdříve tímto smyslem.
    Vlastním teď zhruba 450 forem na bábovku a kdyby se našel někdo. kdo by dokázal improvizovat a upéct ve všech nějakou lahůdku, byl by to určitě zápis do G,KNIHY REKORDŮ. TO PAK NEVÍM JESTLI BYCHOM NEODLOŽILI VYHODNOCENÍ AŽ NA ROK 2010. TAK SI Z NIČEHO NIKDO NEDĚLEJTE HLAVU a přeji nejen tobě, ale také ostatním báječným lidem tady z těch stránek fajnové dny u plotny.

  10. Mejlo-hlíno – vážený pane hrčíři, tak mám trochu pocit, že vy jste si tady na Gurmánce udělal své vlastní království (udělujete medaile nebo stínáte svou kritikou lidem chuť přidat se do soutěže) a zapomínáte na to, že mluviti značí stříbro, mlčeti zlato. Domnívala jsem se, že jste v roli člověka, který nemá příspěvky v soutěži hanit ani je vynášet do nebes, ale radovat se, že ještě dnes jsou lidé, co mají chuť se do soutěže zapojit a poslat svůj bábovkový výtvor, který je stál rozhodně nějaký ten čas, který nebyl vynaložen jen v kuchyni, ale též u pc, když ho do soutěže přihlašovali.

    Věřím tomu, že váš humor se možná někomu líbí, ale jsou i tací, kteří mezi ně nepatří. Pokud se vám nějaká bábovka nelíbí, nechte si to prosím pro sebe. Musíte si uvědomit, že mnozí by své příspěvky do soutěže poslali opravdu jen pro radost z vaření, protože tak to na dobrém foodblogu prostě chodí.

  11. Pozdravujem všetkých bábovkových nadšencov, ktorí aj po skončení súťaže vyberajú zo spleti súťažných receptov ten svoj, podľa svojich chutí. Dnes som upiekla bábovičku podľa Pivli. Bábovka je chuťovo veľmi dobrá, naozaj, aj keď sa to nezdá, nie je príliš sladká, avšak kombinácia skvelých surovín ako čokoláda, tvaroh, masla (ktoré som použila miesto oleja) dá žalúdku trochu zabrať. Bábovka je krásne vláčna, vlhká, ale sýta. Pripájam drobnú radu. Množstvá uvedené v recepte sú vhodné pre naozaj veľké bábovkové formy. Mne trochu vyliezla z formy, avšak iba smerom nahor, trochu popraskala, čo ale nie je výrazne tragické. Bábovky predsa pečieme pre radosť, pre našich milovaných a nie na výstavu. Rada 2 – bábovka naozaj vyžaduje pomerne dlhé pečenie, ktoré som o pár minút spočiatku skrátila, vzhľadom na moju rúru, ktorá pečie poriadne a rýchlo, ale toto moje šidenie času sa nakoniec ukázalo viac pozitívne, ako negatívne. Po vyklopení a rozkrojení som bábovku predsalen šupla naspäť do pece, čím získala skvelú chrumkavú kôrku z vrchnej časti, ktorá je obvykle skrytá vo forme. Bábovke to dodalo sexy kôrku a myslím, že túto fintu budem opakovať aj pri iných druhoch báboviek. Pivli a Šárko – ďakujem za recept. Bábovka sa ujala, určite dôjde na opakovanie.

  12. katinka:

    Hezkou neděli, Katinko.
    Bábovka je pečivo k neděli jako stvořené 🙂 Je moc fajn, že se tu sešlo tolik fantastických nápadů a recepty určitě nezahálí a zahálet nebudou. Bábovka nestárne a tak jich určitě vyzkoušíme ještě pěknou řádku. Když bude mít někdo parádní tip na vylepšení, jako zrovna nyní Katinka, sem s ním. Každá dobrá rada má cenu zlata, proto je třeba ji patřičně ocenit. Moc díky za komentář a přeji pohodovou neděli. Šárka 😉

    Moc se mi líbí věta, že bábovky pečeme hladně pro radost, ne na výstavu. Proto není třeba zoufat nad nepodařeným kouskem, který se z formy nevyloupne v celé své kráse a třeba se nám i trochu roztrhne vejpůl. Co na tom! Rozhodující je chuť 🙂 A já na bábovku dostávám velkou chuť. Že bych se pustila do nedělního pečení? Je nejvyšší čas.

    Dobrou chuť k nedělnímu obědu všem!

Přidal komentář