Dezerty a sladké hříchy

23. Bábovka na slano s pečeným masem

6 komentářů

 

Zatímco cukrovanou bábovku si nejraději dám se šálkem kávy, tady nenastane chyba, když sáhnu po sklenici piva. Až si přečtete chutný recept od Aničky, dáte mi za pravdu.

babovka na slano2Člověk nemůže pořád jenom mlsat sladkosti… občas je potřeba vymysleti i něco slaného, co můžete jíst samotné, namazané máslem… nebo třeba přikusovat ke guláši. Co takhle bábovku na slano? Slanou bábovkovou dobrotu upekla Anička (do soutěže ji zaslal Ota). Pokud budete mít chuť rozrazit sladkou nudu něčím pikantním a slaným, máte možnost zkustit to podle uvedeného receptu.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 50 g pohankové krupice
  • 100 g hladké kukuřičné mouky
  • 100 g hrubé sojové mouky
  • půl sáčku sušeného droždí
  • lžička soli
  • 300 ml teplé vody
  • 2 lžíce výpečků z masa nebo lžíce sádla
  • 200 g pečeného masa
  • 2 listy kadeřavé kapusty
  • pórek
  • 1-2 chilli papričky
  • 3 stroužky česneku

babovka na slano

Postup:

Promícháme mouky, krupici, droždí a sůl. V teplé vodě rozmícháme výpečky nebo sádlo a zaděláme těsto, které necháme přikryté v teple kynout až zdvojnásobí objem.

Kapustu oblanšírujeme a po vychladnutí nakrájíme na jemno. Pečené maso, pórek, česnek a chilli papričky nakrájíme na drobno. Vše zapracujeme do vykynutého těsta.

Těsto dáme do sádlem vymazané formy a necháme kynout. V troubě vyhřáté na 170 stupňů pečeme asi hodinu. Pak opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

babovka na slano4

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

6 Komentářů

  1. Líbí se mi, že Anička použije vždy nějakou zdravou přísadu (kukuřičná mouka, sojová mouka…) Díky Aničko, někdy si totiž připadám se svou \”zdravou posedlostí\” jako cvok…

  2. Madla

    Přesně to se mi taky líbí a taky se snažím takhle vařit a péct. Takže coco-choc rozhodně nejsi jediná, kdo je takhle \”posedlýů 🙂 tak zdravé výživě zdar 🙂

  3. mejla-hlína

    Jooooo !!!!! tohle je moje krevní skupina… Musím-podotýkám musím a hned dneska udělat pořádnou formu na chleba.. Za deset minut jdu na to a fotku dám na web. ahojky , na trénink pojedu později. mejla

  4. Děkuji za slova chvály. Občas si sice taky připadám trošku divně, když se snažím vločky, klíčky a různá semínka \”nacpat\” všude, kam mi to přijde aspoň trošku vhodné… jenže ony dodají třeba těstu pěknou strukturu a jinačejší příchuť… kukuřičná mouka zase žlutou barvu… a tak by se dalo pokračovat ;o) Jsem moc ráda, že je nás takto \”posedlých\” víc. Mějte se krásně a ať se daří. Anička

  5. Mejlo, taková pěkná forma na chleba ve tvaru žitného klasu, to by bylo něco. Mně se chleba vždycky rozuteče doširoka po plechu, když ho peču. (Ale pak má zase spoustu dobrých kůrek a ty já rád.)

  6. Hm, ideální recept pro letní dny. K tomu pořádnou misku zeleninového salátu a pivečko…mňam, mňam.

Přidal komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*