Dezerty a sladké hříchy

38. Banánové bábovičky s meruňkami

8 komentářů

bananove babovicky s merunkami

Banánové bábovičky s meruňkami jsou dalším hravým receptem, který vznikl v kuchyni u Madly. Krásně vymyšlený, zminimalizovaný do tvaru roztomilých kousků a k tomu porce pěkných fotografií. Všechno působí mile a něžně.  

A já už vím proč 🙂

Mezi řádky receptu jsem se dozvěděla, že za tím vším vězí úplně malinký mužský, kterému jsou teprve 2 měsíce. Tyhle krásné miniaturní bábovky se staly dokonalou sladkou tečkou na jeho úplně první slavnostně prostředné tabuli, kterou mu vystrojili jeho nejbližší. Křtiny jsou vždy velká událost 🙂 Přeji mu všechno nejlepší !  Dávám prostor mamince  Madle,  aby svůj recept sama představila, protože to zvládne nejlépe.

Dostala jsem od tchyně mísu meruněk a jelikož nemám zavařovací hrnec, s několika meruňkami jsem si trošku zaexperimentovala. Výsledek nebyl opravdu marný, tak jsem se rozhodla donést jej jako sladkou tečku na oslavu křtin našeho dvouměsíčního synka 🙂
Komu budou v receptuře chybět vejce, má smůlu, ta tam opravdu nepatří, jejich absenci zastupuje právě rozmačkaný banán, který působí jako skvělé pojivo ve sladkém pečení.

Pusťme se do toho a půl je hotovo. Budeme potřebovat následující přísady:

  • 1 hrnek mouky (půl hrnku bílé polohrubé, půl hrnku hladké pšeničné celozrnné)
  • ½ hrnku cukru
  • 1 lžičku jedlé sody
  • ½ balíčku kypřicího prášku
  • 1 lžíci vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby 🙂
  • ¼ hrnku oleje (nejlépe dobrého jednodruhového slunečnicového)
  • ½ hrnku mléka
  • 1 rozmačkaný banán
  • 4 menší meruňky nakrájené na menší kousky

Nejprve v míse smícháme sypké ingredience, promícháme, přilijeme olej a mléko, zamícháme, přidáme rozmačkaný banán a kousky meruněk a opět (tentokráte naposled), promícháme. Jelikož nevlastním formu na bábovku (je to potupa, vím …), šoupla jsem těsto do muffinových důlků a těšila se na výsledek. Pekla jsem v troubě předehřáté na 180 ◦C a pekla asi 20 minut. Ke konci pečení vyzkoušíme vpichem špejle, zda se těsto nelepí. Když ne, máme vyhráno a výsledný produkt může opustit troubu. Ještě horké bábovičky vyklopíme, potřeme slaboulinkou vrstvou meruňkové marmelády (jak jinak, než domácí 🙂 a dozdobíme třeba čokoládovou polevou.
Čokoládovou polevu jsem vyrobila takto: ve vodní lázni jsem rozpustila kousky hořké čokolády a přidala kelímek zakysané smetany (jeden kelímek na jednu tabulku čokolády).

Tak dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

(děkuji novopečené mamince Madle, že našla na tuhle bábovkovou záležitost v tom shonu kolem miminka čas 🙂

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

8 Komentářů

  1. Madla:
    Super!!!!! bábovková škeble co bych jí sněd hnedle. A banány ? MĚLI BYCHOM JÍST JEN POTRAVINY VYROBENÉ DO STOPADESÁTI KILOMETRŮ OD BYDLIŠTĚ… Že bych se na to …… Banány jsou super. Paráda.

  2. Já vím, jenže říďte se podle toho, když máte mlsný jazyk 🙂 Navíc já banány moc ráda a ve sladkém pečení pro svou pojící funkci velice dobře zastupují vejce. tak se asi přestěhuju do tropů nebo sivypěstuju banánovník doma 🙂

  3. Všechny tři Vaše recepty se mi moc líbí. Jsou nápadité a výsledek je určitě chutný. Obzvláště banánové bábovičky jsou neodolatelné. 😉 Vyloženě slavnostní!

  4. Madlo banánovníky pěstuji, jen jich není tolik, abych saturoval svou spotřebu banánů. Když je nejhůř a honí mě \”mlsná\” tak obyčejný banán s Nutellou ji spolehlivě zažene.

  5. Ota:
    Nebo banán s banánem a potom ještě šunku s banánem.. A zapíjet to banánovým koktejlem. V dávných dobách byla v pasáži lucerna cukrárna a v ní dělali několik druhů pohárů, tak lidi nebyli líní jet do prahy na výlet a dát si tam pohár- banánovej- juj, normálně cítím tu vůni dodnes a tu atmosféru taky. Takže banánům zdar ! – nazdar !

  6. Pivli:
    ve starších člácích je ještě můj recept na Cuketové bábovičky s rozinkami a slunečnicovými semínky. Jinak moc děkuji za chválu, od vás to je opravdu pocta.

  7. Všem:
    Krásné dny u plotny. Opouštím tyto vody abych udajně neovlivnoval průběh soutěže. Tak hodně štěstí a názory mejly hlíny najdete na jeho stránkách, tam snad mohu? mejla

  8. Madla:
    viděla jsem! moc se mi líbí!!! I bez formy na bábovku lze vykouzlit dokonalou bábovku, v tomto případě bábovičky.
    Super! 😉

Přidal komentář