Maková po babičce – Čerstvě upečený kousek plný máku, podle receptu po babičce, zavoněl v Lenčině kuchyni. Bábovka ještě nestačila vychladnout a je tu na ni recept
Ingredience
těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce krystalového cukru
- špetka soli
- 1 žloutek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- nastrouhaná půlka muškátového oříšku
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 30 g čerstvého droždí
náplň:
- 350 g mletého máku
- 10-12 lžic moučkového cukru (podle chuti)
- 5 lžic rumu
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 200 ml uvařené kávy
Postup
Do mírně teplého mléka nasypeme cukr a rozdrobíme droždí. Přikryté necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy nasypeme mouku a promícháme se solí, muškátovým oříškem a citronovou kůrou. Přidáme žloutek, máslo a kvásek. Vařečkou důkladně vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme pořádně nakynout.
Pomletý mák smícháme s cukrem, přidáme rum, med, kávu a vymícháme kašovitou hmotu.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník. Potřeme náplní a srolujeme. Roládu přeneseme do bábovkové formy vymazané máslem a konce přes sebe přeložíme (měly by být tenší než prostředek rolády).
Bábovku necháme ještě asi půl hodiny kynout ve formě. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C a upečeme dorůžova (50-60 minut). Je-li povrch bábovky brzy zbarvený, přikryjeme ji alobalem.
Dobrou chuť přeje Lenka.
Teda,hnedle bych se zakousla 🙂 vypadá báječně a určitě tak i chutná. navíc mák je neuvěřitelně zdravý, protože obsahuje spoustu vápníku, dokonce víc než kravské mléko. Já bych akorát do těsta přidala celozrnnou mouku, ale to už je jen taková moje malá deformace 🙂
Jé, Leni, a taky má díru, jako ta moje!
Madlo, celozrnnou makovou můžu nabídnout tady: http://www.urybicky.cz/2008/11/celozrnna-makova-babovka/
rybička:
tedy u rybičky v kuchyni to musí vonět, tam by se mi taky líbilo. Díky moc za odkaz, už vím, kam budu chodit pro inspiraci 🙂