Tentokrát nejen recept na mraženou bábovku s jogurtem a ovocem, ale též recept na dobrý domácí kompot. Takhle krásně komplet svůj příspěvek poslala Madla 🙂
Mražené jogurtovo rynglové bábovičky
Před časem jsem dostala košík krásných žlutých rynglí a jelikož rychle podléhaly zkáze, tak jsem se rozhodla z nich vyrobit kompot. Nevlastním však zavařovací hrnec, proto jsem ryngle hodila do řádně oslazené vody a asi deset minut povařila, ve víře, že se pak nezkazí. Inu, nejspíš se nezkazí, jenže se rozvařily. A tak mě napadlo, jak z rozvařeného kompotu udělat lehký dezert hodící se do parných dnů. Vtip je v tom, že tímto způsobem můžeme zužitkovat jakékoli nepodařené kompoty a získat tak nepřebernou plejádu ovocných chutí a kombinací.
Na „rynglový kompot“ budeme potřebovat:
- něco málo přes kilo žlutých rynglí (ve stavu vypeckovaném)
- litr vody
- 600 gramů cukru krystal
Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a vaříme až se cukr rozpustí. Do cukrového sirupu vsypeme odpeckované ryngle a vaříme asi deset minut. Ještě horké lijeme do sklenic se šroubovacím uzávěrem, pomocí rukavice zavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Poté zjistíme, že nám „kompot“ poněkud plave a po počátečním zděšení začneme přemýšlet, jak jej upravit do přijatelné podoby. Vezmeme si tedy hustý smetanový jogurt (400 ml balení), zamícháme do něj jednu menší sklenici „kompotu“ (cca 300 ml) a vlijeme do vhodné plastové nádoby, vložíme do mrazáku. Jogurtovo-ovocnou směs občas promícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly ledu.
Vezmeme si formičky na muffiny, každý důlek vysteleme potravinářskou fólií, na dno můžeme nalít lžíci rynglového sirupu z kompotu, nechat zatuhnout a nalít do důlků jogurtovou směs i s kousky ovoce. Necháme ještě chvíli zatuhnout v mrazáku a poté můžeme servírovat.
Pokud máte jen podařené kompoty, nevěšte hlavu 🙂 Můžete mít výbornou zmrzlinu v cukuletu. Stačí vám jen asi 300 gramů libovolného zmraženého ovoce a jeden malý jogurt. A trošku cukru na dochucení. To vše vložíte do mixéru, krátce projedete a můžete servírovat. Je potřeba mít jen opravdu kvalitní mixér, jehož nože si poradí i s ledem.
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová