Dezerty a sladké hříchy

76. Mražené jogurtovo rynglové bábovičky

0 komentářů

jogurtova zmrzka 1

Tentokrát nejen recept na mraženou bábovku s jogurtem a ovocem, ale též recept na dobrý domácí kompot. Takhle krásně komplet svůj příspěvek poslala Madla 🙂

Mražené jogurtovo rynglové bábovičky

Před časem jsem dostala košík krásných žlutých rynglí a jelikož rychle podléhaly zkáze, tak jsem se rozhodla z nich vyrobit kompot. Nevlastním však zavařovací hrnec, proto jsem ryngle hodila do řádně oslazené vody a asi deset minut povařila, ve víře, že se pak nezkazí. Inu, nejspíš se nezkazí, jenže se rozvařily. A tak mě napadlo, jak z rozvařeného kompotu udělat lehký dezert hodící se do parných dnů. Vtip je v tom, že tímto způsobem můžeme zužitkovat jakékoli nepodařené kompoty a získat tak nepřebernou plejádu ovocných chutí a kombinací.

Na „rynglový kompot“ budeme potřebovat:

  • něco málo přes kilo žlutých rynglí (ve stavu vypeckovaném)
  • litr vody
  • 600 gramů cukru krystal

Do hrnce nasypeme cukr, přilijeme vodu a vaříme až se cukr rozpustí. Do cukrového sirupu vsypeme odpeckované ryngle a vaříme asi deset minut. Ještě horké lijeme do sklenic se šroubovacím uzávěrem, pomocí rukavice zavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Poté zjistíme, že nám „kompot“ poněkud plave a po počátečním zděšení začneme přemýšlet, jak jej upravit do přijatelné podoby. Vezmeme si tedy hustý smetanový jogurt (400 ml balení), zamícháme do něj jednu menší sklenici „kompotu“ (cca 300 ml) a vlijeme do vhodné plastové nádoby, vložíme do mrazáku. Jogurtovo-ovocnou směs občas promícháme, aby se v ní netvořily velké krystaly ledu.

Vezmeme si formičky na muffiny, každý důlek vysteleme potravinářskou fólií, na dno můžeme nalít lžíci rynglového sirupu z kompotu, nechat zatuhnout a nalít do důlků jogurtovou směs i s kousky ovoce. Necháme ještě chvíli zatuhnout v mrazáku a poté můžeme servírovat.

Pokud máte jen podařené kompoty, nevěšte hlavu 🙂 Můžete mít výbornou zmrzlinu v cukuletu. Stačí vám jen asi 300 gramů libovolného zmraženého ovoce a jeden malý jogurt. A trošku cukru na dochucení. To vše vložíte do mixéru, krátce projedete a můžete servírovat. Je potřeba mít jen opravdu kvalitní mixér, jehož nože si poradí i s ledem.

jogurtova zmrzka 2

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

Přidal komentář