Dezerty a sladké hříchy

77. Jogurtovka tygrovaná

21 komentářů

P1060243

Jogurtovka tygrovaná mi zní jako tajemný mykologický exemplář, který najdete možná jenom jednou za život a to musíte navíc oplývat mimořádným talentem a ostrozrakem. Tajemný název skrývá poetický recept na bábovku, kterou zkomponovala a výstižně pojmenovala Pivli. Za to jí patří dík 🙂

P1060254 

Jogurtovka tygrovaná

Navzdory prapodivnému názvu, jedná se o zcela obyčejnou bábovku. Po experimentu s želé a alkoholem se vracím zpět ke klasice. 

Ingredience

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru (používám jemný, světlý třtinový)
  • 1 hrnek mléka
  • 3 vejce
  • 300 ml jogurtu (přiznávám se, dala jsem řecký smetanový)
  • lžíce rumu (ano, už zase)
  • prášek do pečiva (bezfosfátový)
  • vanilkový extrakt
  • trocha strouhané citronové kůry + šťáva z půlky citronu
  • kvalitní kakao (asi 2 vrchovaté lžíce)
  • Tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy, moučkový vanilkový cukr

Postup

Vejce vyšleháme (růčo) s cukrem, přidáme rum, mléko, jogurt, citronovou šťávu a kůru.
Vmícháme přesátou mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě půlky, do jedné přidáme kakao. Kdyby se nám těsto zdálo být moc husté, dáme ještě trochu mléka.

P1060262

Do vymazané a vysypané formy lejeme střídavě obě těsta tak, aby bábovka byla pěkně tygrovaná.
Mám dosti nízkou formu, takže letokruhy se mi nedaří, tygrování ano.

Pečeme v troubě při 180°C necelou hodinu. Těsto zkoušíme špejlí. Po upečení necháme chvilku odpočívat a potom vyklopíme.Po vychladnutí zdobíme moučkovým cukrem s pravou vanilkou.

Dobrou chuť!

Pivli

 P1060265

PS: za tuto bábovku jsem dostala doma velikou pochvalu. Prý je klasická, nadýchaná, vlahá a moc dobrá. :-)))

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

21 Komentářů

  1. Krásná bábovka v ještě hezčí formě (kterou potají, nyní už veřejně, závidím:-). Řekla bych, že hlavně chlapy mají raději klasiku než experimenty, které máme zase v oblibě my. Pro toho mého bude vždy nejlepší bábovka klasická dvoubarevka.

  2. Šmankote, nevím co dřív obdivovat. Jestli úžasný tvar formy, nádherný řez bábovky nebo originální název. A to jsem ji ještě neochutnala – určitě další důvod obdivu. Všem krásný den!

  3. Nádherná a určitě moc a moc chutná bábovka. Jogurt ji krásně zvláční a to je fakt ono, hned bych si dala kousek k šálku dobré kávy (u mě zatím bohužel bez kofeinu :-))

  4. Tak z téhle by měl můj muž radost, to mu musím někdy dopřát. Osobně kakao v bábovce nemusím, nejradši mám makové, ořechové nebo jen pěkně žluté vanilkové. Tohle ale vypadá nádherně..a ponouká mě to k nějaké hezčí formě, než je moje silikonka..Pivli, proč se musí vejce šlehat ručně? To je nějaký speciální fígl? od té doby, co mám ponorný mixér, tak se ruční práci pokud možno vyhýbám.

  5. Obdivuji se tady těm paprskovitým pruhům z kakaa a když koukám na tu první nenacukrovanou fotku, tak je skvělý i ten spodní kakaový kanýrek bábovkového těsta. To nemohla být náhoda, ale nějaký tajný fígl !? 🙂

  6. coco-choc: děkuji!;-)
    V jistých ohledech chlapi rádi ve vaření experimnetují, na druhou stranku jsou zase dosti konzervativní, to je fakt!

    Lenka: děkuji za pochvalu, od bábovkové královny je to pocta! 🙂
    Forma je prima, hezká kytička, ale je dosti nízká, někdy bych ocenila vyšší, klasického tvaru.

    Dv : díky! 😉 Žádný fígl v růčo šlehání není, myslela jsem to tak, že není třeba vytahovat mixéry či šlehače, stačí metlička.

    Gurmánka: děkuji Šárko! 😉 Spodní kanýrek vznikne samovolně, nalitím jednoho těsta na druhé. Někdy se povede víc, někdy méně.

  7. Ta je krásná !!!! Kakaová kresba vypadá jako větrníček, moc se vám povedla. Ale stejně musím pochválit všechny bábovky, protože to je hromada inspirace pro nás všechny, co doma moc nepečeme :o)

  8. Souhlasím s ostatními, že obrázek je moc pěkný, ale vyzkoušel jste jí někdo podle receptu upéct? Já to udělala a musím říct, že do této doby se mi všechny bábovky povedly. Tahle ale opravdu ne. Už těsto bylo strašně tekuté. Pak mi vyskočilo v troubě a proteklo prostředkem na dno, kde se samozřejmě připeklo. Po hodině jsem ji otestovala špejlí a lepila (kromě vršku), jako kdyby tam tu hodinu vůbec nebyla. Vytáhla jsem jí za hodinu a půl. Vyklopila se pěkně, kresba se taky povedla, akorát se to nedalo vůbec jíst, protože byla děěěěsně sražená. Škoda surovin i času 🙁

  9. Jitule: Tak to mne opravdu mrzí. Nevím, čím by to mohlo být? Snad druhem a kvalitou mouky? 🙁
    Tuhle bábovku dělám docela často a ještě se nestalo, že by se nepovedla. A mám na ni i víc pozitivních ohlasů od lidí, kteří ji pekli. Vypadá pokaždé stejně tak, jako jsem ji nafotila a chutná moc dobře.
    Každá trouba peče trochu jinak, takže doba pečení bývá orientační, teď jsem zrovna musela jablíčkovou bábávku péci o 15 minut déle, ale s tím se tak nějak počítá. Také se mi spousta receptů, dělaných prvně nepovedla podle představ. Co se dá dělat.
    Tak ozkoušejte třeba tu jablečnou, podle Šárky! Je dokonalá a určitě bude chutnat. Farskou Vám raději nenutím. 🙂

  10. Jitule:

    Tuhle bábovku jsem pekla podle uvedeného receptu a byla jsem s výsledkem nadšena 🙂 Opět funguje pravidlo, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž. Neházela bych bábovkovou formu do žita a zkusila to ještě jednou. Je chutná, vláčná a pohledná 😉 Jak píše Pivli, je trochu problém uvádět naprosto přesné časy pečení, protože co trouba, to jiné pečicí schopnosti. S tím si musíme poradit. To samé platí o mouce. Příště to dopadne určitě lépe.

    Pozor na úplněk! Dnes je jeho den a ten může mít podíl na tom, že se nám plno věcí nepodaří 🙂 Magické síly se prohánějí i kuchyněmi.

  11. Dneska jsem pekla svojí kokosovou a povedla se báječně. Úplněk neúplněk 🙂 Tak jsem se trošku uklidnila a jogurtovku zkusím zase někdy, až budu mít náladu na experimenty. Děkuji Gurmánce i Pivli za rady. Má být teda to těsto tak tekuté nebo to byla moje chyba? U té mojí kokosové bábovky je těsto docela husté. Nemohlo to být jogurtem? Jaký používáte? Já měla půlku Holandie a Activii. Když by se mi příště stalo, že bude tekutá, mám jí nějak zahustit? Předem děkuji za odpovědi.

  12. Tekuté musí být, aby šly dělat letokruhy:
    http://pivli.webovastranka.cz/image/1272/17178_P1070084.JPG
    Většinou používám řecký jogurt, případně domácí, vyrobený ze zbytku řeckého jogurtu a bio mléka.
    Je fakt, že už od oka poznám, jestli mám něco přilít nebo přisypat, ale to znáte, je to tak vždycky, když už máte nějaký recept v oku. Já bych třeba srazila vaši kokosovou bábovku, když bych ji dělala prvně. :-)))
    Teda, pár bábovek už jsem taky srazila, dokonce i farskou. Jednou jsem ji pekla do divadla, na dvoják při sobotě. A srazila se mi. Ovšem úspěch měla stejně. Nezbyl ani drobeček. 🙂
    Momentálně jsem zcela uchvácená ze Šárčiny jablečné bábovky. Opakuji se, ale nelze jinak. Budu muset dát repete co nejdřív.
    Tu fakticky musíte zkusit! 🙂

  13. Pořídila jsem si časopis Knihovnička RECEPTY 7/2010 a zjistila jsem, že např. tento recept byl uveřejněn i s názvem bábovky a nebyla tam zmínka o tom, že by se někdo z časopisu obtěžoval napsat zdroj původu. Hm, to se to vydává tiskem, když je kde se inspirovat. A pan Savinec – vydavatel nezapoměl připsat do úvodu, že nejspíš vyjde další bábovkový speciál, protože inspirace jim zbylo ještě dost. Nedivím se. Vykrádat foodblogy je tak snadné, viz kauza Rádio Impuls. Je to hnusné a smutné.

  14. Hana:
    Děkuji za zprávu. Časopis Knihovnička bohužel neznám, ale s tímto černým kopírováním (i v tisku) jsem se již několikrát setkala. Upozorním redakci na tuto záležitost, protože je to zásah do autorských práv. Mějte se hezky a ať nám všem přeje letní počasí a hodí nás zase do pohody 😉 Šárka

  15. Bohužel musím souhlasit s Jitulí, stalo se mi úplně to stejné, bábovka šla do koše, absolutně nepoživatelná. Nechybí v tomto receptu nějaký tuk? Nechápu, jak se to ostatním mohlo povést? 🙂

  16. Nedělní snídaně bez bábovky je u nás doma nemyslitelná, tak jdu vyzkoušet tuto tygrovanou nádheru. Jsem na pečení trochu líná, ale bábovku zvládnu za každé situace hravě. Jdu do ní! Diky za báječné inspirativní recepty, já moc ráda podle receptů na této adrese vařím a vždycky si povyskočím, když se mi něco povede. Poslední roky si skáču často :o))) Luc

    • Luciáš:

      Neděle bez bábovky je jako týden bez neděle 🙂 Upřímně tak často bábovky nepeču, ale když je na to vhodná doba, pustím se do pečení bez ohledu na to, zda je zrovna neděle. Zrovna v pátek jsem se do jedné pustila. Byla to taková zimní varianta. Trochu ořechů, trochu skořice, rozinky a kapka rumu. V sobotu jsem se proklínala, že jsme ji jen ve dvou snědli celou. Měla jsem takový pocit, že je fakt neodolatelná a hned jsem si říkala, že bych se do pečení měla pouštět mnohem častěji. A asi i budu 🙂 Díky za milou zprávu a za pochvalu všem receptům, které se podařily 🙂

  17. Pokud se nepletu, tak míra na hrnky je 250 ml, to znamena, ze hrnek ctvrtlitracek je ten pravy.

  18. Ivana – Jolana:

    Přesně tak to autorka tohoto receptu měla na mysli. Za míru pro hrnec považuji též 250 ml.

Přidal komentář