Dezerty a sladké hříchy

78. Korutanský Reindling

11 komentářů

DSCN1249

V české i rakouské kuchyni to voní tak nějak podobně už hodně dlouho. Proto jsem ráda, že tu zavoní “Korutanský Reindling” a v jeho vůni bude dominovat skořice. Originální recept od sousedů přináší Marie Tomšů. Já za něj děkuji 🙂

 

Korutanský Reindling – Kärntner Reindling

Nad svým příspěvkem do soutěže jsem možná přemýšlela až moc dlouho. A tento nápad mě vážně napadl, když jsem si pročítala česko-německou konverzaci.
Reindling je vlastně rakouský – korutanský velikonoční mazanec. V každé vesnici, rodině jsou při jeho přípravě jiné zvyky, návyky. Někdo přidává do těsta anýz ,citrónovou kůru nebo rum. Do náplně je možné přidat strouhané ořechy. Obvykle se peče Reindling dvakrát, jeden sladký a druhý na slano, s minimálním množstvím cukru. Ten se podává k velikonoční snídani se šunkou, vejci a křenem.
Na pečení Reindlingu se používaly kameninové formy, většinou s křesťanskými symboly. Já si půjčila velkou, bábovkovou formu po babičce z Chalup.

DSC_1344

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 20 g droždí
  • 50 až 100 g másla
  • 1/4 l mléka
  • 1 celé vejce a 1 žloutek
  • 50 g cukru
  • bohatá špetka soli

Náplň:

  • 50 g rozpuštěného másla
  • 100 g cukru
  • 2 až 3 polévkové lžíce skořice
  • 100 g rozinek

Vypracujeme klasické kynuté těsto a necháme jej vykynout. Pak ho rozválíme na placku, asi na půl centimetru vysokou. Pokropíme jí rozpuštěným máslem, pocukrujeme, posypeme skořicí a hrozinkami. Pevně srolujeme a váleček těsta volně vložíme do bábovkové formy, bohatě vymazané máslem. Necháme ještě dalších 15 minut kynout a pak vložíme do studené trouby. Zapneme jí na 180 °C a pečeme 1 hodinu, podle potřeby i déle. Pokud se povrch Reindlingu peče rychleji, zakryjeme ho alobalem. Podle receptu, kterého jsem se držela, se upečený Reindling má nechat ve formě vystydnou a pak vyklopit. To jsem si tedy „nelajsla,“ vyklopila jsem ho hned, zrovna jako když peču buchty.
Odměnou za pečení je měkounká, pórovitá, máslem a skořicí voňavá buchta. Bacán, jak by řekla moje chalupská babička.

DSCN1257

Dobrou chuť – Marie Tomšů

 www.toffo.blog.cz

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

11 Komentářů

  1. Kynuté těsto s provoněnou náplní a ještě v tak úchvatné přírodě… tomu říkám idyla 🙂

  2. Je to krásná bábovka, ale HLAVNĚ bych jí udělila cenu za krásné fotografie a celkovou prezentaci. Má to prostě něco do sebe :-)))
    P.

  3. Nádherné fotky, voňavá bábovka i příroda kolem. Hned bych si takový bábovkový mazanec zakousla.

  4. Nádhera! 🙂
    Úplně to vidím, ležet ve voňavé trávě, pohoda, klid, ptáci zpívají, fouká jemný vánek a k tomu všemu hrnek mléka od šťastné kravičky a kus téhle bábovky! Jéééé…

  5. Marie, to je bábovka dle mého gusta! Nadýchané těsto a celé tři (TŘI!!) lžíce skořice, kterou zbožňuji. Ty fotky mě ponoukají běžet do kuchyně a upéct tu nádheru. (A jen co venkovní teplota klesne na přijatelnou míru, hned tak učiním.) Díky za návnadu! :o)

  6. Yva: tak tě vítám v klubu milovnic skořice 🙂 I já jsem byla nadšená, když jsem četla \”3 LŽÍCE\” 🙂

  7. Zdravím, paní Marie. Velmi mne překvapilo vložit do studené trouby. Pokud se nemýlím, praxe je horká a po čase ubrat. Děkuji za odpovědˇ.

  8. posilam hlas,upně mě tečou sliny:)

  9. Pro pana Antonína: opravdu se vkládá do studené trouby. Postupným zvyšováním teploty asi těsto ještě trochu nakyne. Pekla jsem zatím 2x a funguje to.:)
    Pokud se Reidling peče rychleji zvrchu, přikrývám ho pečícím papírem.

Přidal komentář