Publicistika a zajímavosti

Pověste si svého internetového lupiče!

29 komentářů

  

Kopírování obsahu webové stránky :

V případě, že dojde ke zveřejnění překopírovaných fotografií či grafických souborů, a stane se tak bez souhlasného stanoviska nositele práv, jedná se o zásah do autorského práva. V souladu s ustanovením § 2 odst. 2 autorského zákona jsou „původní fotografie“ vlastním duševním výtvorem autora a spadají pod ochranu fotografických děl. K užití díla chráněného autorským zákonem může dojít pouze se souhlasem autora nebo na základě zákona. Pokud dochází ke kopírování textů z webové stránky, je pro uplatnění případných autorskoprávních nároků nutné posouzení, zda předmětné texty splňují předpoklady pro ochranu autorským právem. 

O problematice kopírování obsahu z webových stránek se momentálně vede řeč na nejnavštěvovanějším českém foodblogu Cuketka.cz – Rádio Impuls fandí foodblogům. Díky tomuto článku a samotnému autorovi jsem se dozvěděla o tom, že i v mém případě došlo k několikačetnému zásahu do autorských práv. Nebýt prozřetelnosti pana Cuketky, který neprozradil veřejně vše, neměla bych možnost zálohovat stránky ve stavu, kdy tam bez mého svolení byly fotografie uveřejněny. V diskuzi pod článkem je zřejmé, že všechny případy, které byly veřejně diskutovány se během několika hodin změnily a některé fotografie zmizely a byly nahrazeny jinými. Pokud se i vám stane podobný případ, je dobré nejprve zajistit existující důkazy (neboť následně může dojít k jejich odstranění), což se samozřejmě děje! Pro zajištění důkazů v prostředí internetu je možné využít institutu osvědčení skutkových dějů ve formě notářského zápisu. V případě prokazování autorství pak mohou být důležité zdrojové soubory konkrétního díla. Pokud si nevíte rady, využijte právního poradenství. Samozřejmě jsem se rozhodla vůči zásahu do svých práv ohradit a zaslala jsem písemnou doporučenou zprávu protistraně s uplatněním dalších nároků, které mi dle zákona náleží. Tímto vyjadřuji poděkování za upozornění i za veškerou podporu čtenářů, kteří se postavili na stranu těch, které takové jednání poškodilo. 

Na tuto záležitost mám stejný názor jako pan Cuketka a děkuji mu za uveřejnění článku k dané problematice. 

 

V návaznosti na tuto nepříjemnost  jsem se rozhodla vytvořit rubriku „černá tabule“, kde nechám viset všechny další neřesti, které se tohoto problému týkají. 

  

Kdo chodí loupit na váš web, měl by viset. Třeba na černé tabuli, kterou tímto můžete zřídit také, pokud se vás tento problém dotýká a nemíníte ho již dál tolerovat, protože to jednoznačně není fér. Ve všech uvedených případech níže by neměl zdroj původu chybět. 


Problémy většího charakteru, které zásadně narušily obsah mého webu byly po dohodě vyřešeny a já věřím, že se nebudou opakovat. Z tohoto důvodu je zde neuvádím a uvádět nehodlám. Pokud se vyřeší i tyto drobné delikty, které jsem zjistila jen tak namátkou, nebude co řešit a budeme mít všichni čas na něco zábavnějšího a smysluplnějšího 🙂 

Tímto díky všem mým čtenářům za všechna upozornění, která zde uvádím. Kdo loupí, ať visí! 

SOŠ a SOU Horšovský Týn – materiála Metodika aktivity 01 – STAROČESKÁ ZABIJAČKA – Zpracovala: Jana Švachová – projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Bez mého svolení se objevuje v materiálu fotografie stažená z webu www.gurmanka.cz a předem k tomu nebylo dáno svolení. Označení fotografie v pravém rohu s odkazem na zdroj původu bylo záměrně překryto. 

Proklatě dobré pusinkové koláčky
recept kopírovaný: http://www.nadoma.cz/recepty/proklate_dobre_pusinkove_kolacky 

recept kopírovaný: http://recepty.vareni.cz/proklate-dobre-pusinkove-kolacky/ 

  

Prosím o uvedení zdroje původu, neboť zde se jedná o překopírovanou větší část mých stránek a nedala jsem souhlas k tomu, aby byly touto cestou vámi šířeny. 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/staroceske-recepty/stara-prava-jihoceska-kulajda
můj recept původní: Pravá jihočeská kulajda 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/pstrosi-vejce
recept původní: Pštrosí vejce 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/vonave-kureci-kousky
recept původní: Nejvoňavější kuře co znám 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/uzene-s-krenem
recept původní: Uzené s křenem jako důkaz lásky 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/pritazliva-veprova-panenka
recept původní: Velmi přitažlivá panenka 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/steak-ceskeho-cowboie
recept původní: Steak českého cowboye 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/kotlety-na-slehacce
recept původní: Kotlety na šlehačce 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/maso/hovezi-steak-biftek
recept původní: Biftek – Beefsteak 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/zelenina/rizecky-ze-zeleniny
recept původní: Zeleninové řízečky 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/pokrmy-z-brambor/krupavy-bramborak
recept původní: Ten nejkřupavější bramborák 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/pokrmy-z-brambor/zapecene-nove-brambory
recept původní: Pečené nové brambory 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/pokrmy-z-brambor/brambory-s-jablky-dusene-ve-vine
recept původní: Dušené brambory s jablky ve víně 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/houby/hribkovy-kolac
recept původní: Hříbkový koláč 

recept kopírovaný:
http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/studene-predkrmy/bily-jogurt-__8594_-domaci
recept původní: Neodolatelné plátky v jogurtové marinádě + o jogurtu, létu a bikinách 

recept kopírovaný: 

http://www.tescoma.estranky.cz/clanky/sladkosti/kokosovy-kolac-utopeny-v-pomerancove-stave– 

recept původní: Stoprocentní kokosová rozkoš 

… i když to není všechno, i tak to stačí na to, abych z toho byla celkem slušně otrávená … 

Díky za pochopení 🙁
Znám opravdu lepší zábavu, než si hrát na detektiva. Děkuji všem, kteří nekomplikují v tomto ohledu život nám ani sobě.

29 Komentářů

  1. já bych doporučoval jim poslat hlavně fakturu. po faktuře si to tam už můžou nechat ale stále musí uvést původního autora – což je podle mě nejlepší kombinace… 🙂

  2. michal zobec: přesně to jsem udělala a v pátek ji poslala doporučeně 🙂 Myslím, že tak by to mělo být – za každou službu je potřeba zaplatit a fotografie sloužily dost dlouho (i když v současné době tam některé nejsou, ve svém webovém archivu jsem si vše zálohovala) – díky panu Cuketkovi, protože bez jeho článku bych na to možná ani nepřišla.

  3. Držím palce Vám i panu Cuketkovi. Je to nehoráznost…

  4. Zcela náhodně jsem dnes také narazila na můj recept i s fotkami na cizích www: http://www.michaelbartos.estranky.cz/clanky/francouzska-kuchyne/moules-mariniere-
    Našich rcp tam má více, uf 🙁

  5. Je to opravdu sprosťárna největšího kalibru! Všichni zasažení by se měli bránit a kradoucím poslat velmi mastnou fakturu. A je-li ke zkopírovaným receptům či fotgrafiím možno přidat nějaký komentář, neváhala bych a zahájila bych velmi negativní kampaň. Držím Vám pěsti!!!

  6. Podívejme se na Tescomu! Tak oni taky kradou recepty a fotky? Bývala bych do nich neřekla, že by se mohli tak snížit. Jestlipak se zachovají líp než Krááádio Impuls, postaví se čelem, omluví se a zaplatí?

    Šárko i vy ostatní podobně postižení, držím vám palce! Obávám se, že ČERNÁ TABULE bude brzy popsaná, ale nedejte si to nikdo líbit. Zveřejňování viníků a darebných kradačů je to nejmenší, co můžeme udělat. Pišme o tom všude, kam to jde.

  7. Bali, to je tedy gól! Stránky pana MUDr. Michaela Bartoše jsem si rozklikla a co nevidím! Píše o sobě, že je lékař s pravicovou orientaci – euroskeptik, odpůrce Lisabonské smlouvy. V záhlaví má Stranu svobodných občanů a odkaz na její stránky. Jako svoje motto uvádí: \”Slušnost není slabost, slušnost se vyplácí.\” Následuje další heslo: \”Ctít svobodu a odpovědnost jednotlivce, vážit si slušnosti a pokory.\”

    Pan doktor má zjevnou oblibu ve francouzské kuchyni a francouzských receptech, mimo jiné i v těch od Bali. K tomu využívá texty i fotky z webu Olivové kuchařky. Na svých vlastních stránkách má pan doktor několik sekcí, mezi nimi i \”TOP knihy\” nebo \”Oblíbené odkazy\”. Bali s Lenkou, Olivová kuchařka a jejich stránky tam však chybějí. Ani souhlas autorek Olivové kuchařky s převzetím jejich receptů a fotografii tam není. Bali však není jediná, kdo přišel na \”vypůjčování\” svých vlastních autorských děl. U receptu na Ratatouille a Créme brulée se totiž skví etiketa: \”Stop, neoprávněné použití obrázku z Blog.cz!\”

    Pan MUDr. Bartoš uvádí, že je anesteziolog. Zřejmě velmi důkladný a pečlivý, když zapomněl uvést, odkud svoje oblíbené francouzské recepty a fotografie jídel vzal. To je ovšem nějaké nedorozumění, že ano? Nebo by snad jeho oblíbené heslo o slušnosti na něj neplatilo?

  8. Tak jsem panu doktoru Bartošovi přispěla do diskuze pod receptem 🙂

  9. A vida, komentář Bali k \”rijet\” tam je, ale můj příspěvek nee, pan doktor si to asi nejdřív kontroluje – napsala jsem mu něco v tom smyslu, jestli by si občas neměl přečíst své heslo o slušnosti a přidala link na tuto diskuzi.

  10. Také jsem mu pod našimi mušlemi pochválila moje krásné talíře. No, a koment tam už není!
    Přesně tak, kdyby nás měl aspoň v oblíbených! Rád nás nemá, ale rád od nás kopíruje :- ))
    On tam má dokonce i Šárky recepty!
    A to jsem to ani celé neprohlídla.

  11. Také jsem mu tam pár komentářů napsala a ještě hodila odkaz k Cukimu. pan doktor z Hradce Králové je pěkný filuta!!! Zatím vše, co jsem otevřela bylo ukradené.

  12. Stránky (tescoma.estranky) jsou nějaké podivné. Sice mají v nadpisu Tescoma, ale o samotném výrobci Tescoma tam nenacházím nic. Že by si někdo vypůjčil i název firmy? 🙂

  13. Vrátil jsem se z dovolené a vidím jaké zlodějské aféry se tu probírají. Inu krást se nemá, ale krást a ještě se tvářit, že jsem nic neukradl, to už chce náturu a tu pan doktor zřejmě má, proto míří do politiky.

    Impuls, tak ten bych raději ani nekomentoval. Opakovaně prokazatelně vykrádat různé weby a pak napsat, že se stala chyba a svést to na nějakou anonymní externistku, to chce opravdu žaludek. U Impulsů by asi nemohl pracovat každý a gurmán už vůbec ne. Jestli tam nezaměstnávají někoho, kdo něco umí (krom kradení), tak proč takovou rubriku vůbec dělají? Naprosto nechápu.

    Všichni okradení by se měli spojit a podniknout tvrdé kroky. Nebál bych se věc medializovat, ony si konkurenční sdělovací prostředky na něčem podobném rády smlsnou. Černá tabule je taky dobrý nápad, ale moc toho asi nevyřeší. Poslat fakturu je rozhodně lepší nápad! Držím vám všem palce.
    :o)

  14. Ota:

    Vítej z dovolené 🙂 Ano, proč takovou rubriku vůbec dělají?
    Díky za podporu nám všem.

  15. michal zobec, Michal S., Bali, Helli, Pivli, Madla, Eja, … DÍKY za vaše komentáře. Já jsem k této záležitosti zaujmula stanovisko již v diskuzi u Pana Cuketky, Cuketka.cz – Rádio Impuls fandí foodblogům /
    http://www.cuketka.cz/?p=2127#comments

    proto se dalších komentářů vzdávám a děkuji všem, kteří vnímají vážnost celé záležitosti. Vaše podpora je milá a vážím si toho!

  16. Tento komentář jsem psala jako odpověď na problematiku, o které se tu bavíme:
    proč ho ještě jednou nezmínit, jako mou univerzální odpověď na to, co si myslím o kopírování \”obyčejných\” receptů a zda vůbec můžeme hovořit v této sféře o nějakém autorském právu? — psala jsem ho jako odpověď paní Katce, text nebudu upravovat, to podstatné tam je,

    berte to tedy jako mou univerzální odpověď na tento boj s \”větrnými mlýny\”
    …………………
    dorazil komentář v tomto znění:

    Šárko, já Vám nevím… handrkování se o to, kde se kdy který váš recept objevil? Nejde nijak dokázat proces kopírování vašeho textu – to, že se někde objeví totožný text ještě není důkaz. Něco jiného už jsou vaše fotografie. No, nakousla jste dost nešťastnou problematiku – vzhledem k tomu, že snad ani neexistuje právní definice \”blogu\” nebo osobních a komerčních stránek… Mnohem lepší řešení by bylo blog změnit na klasické webové stránky nespravované třetí stranou (zde blog.cz) a na veškerý jejich obsah dát nějakou licenci, např. Creative Commons (http://www.creativecommons.cz/). Tím by taky odpadly zdejší občasné \”blogískové\” komentáře náctiletých slečen. 😉 Tohle jsou jinak jen výkřiky do tmy…
    Osobně soudím, že podle receptů se má hlavně (dobře) vařit a ne aby se kuchařky hádaly, jestli je lepší tentýž recept od Marušky nebo Alenky.:) Dřív se přece recepty dědily, opisovaly po příbuzenstvu a známých… kdepak nějaké autorské právo…
    Hodně štěstí do budoucna!:)

    …………………
    Co si o tom myslím já?

    Nešťastná problematika to tedy je 🙂 Nenakousla jsem ji ani tak já, protože jsem si tyto věci řešila neveřejně a byly většinou závažnějšího charakteru. K dohodě vždy nějakým způsobem došlo. Většinou to nebyly takové drobnosti, jak se na první pohled může zdát. Možná trochu celou záležitost znevažuje samotný blog (kde se sdružují pubertální majitelé blogííísků :-), který celou věc pro někoho možná zesměšňuje, ale na druhou stranu tento blog je má nostalgická vzpomínka na dobu, kdy jsem si stránky založila a krůček po krůčku se učila ovládat prostředí webu (zdejší uživatelské rozhraní bylo přístupné i těm méně zdatnějším, což jsem byla a stále jsem 🙂

    Domnívám se, že tento blog se stal postupem doby užitečný i druhým, tak jsem nenašla důvod ho rušit a nechávám ho žít svým dalším životem a souběžně provozuji stránky http://www.gurmánka.cz, které mají komerčnější charakter, neboť jsem je zakládala v době, kdy jsem vydala kuchařskou knihu a započala jsem s dalšími aktivitami navazujícími na mou vydavatelskou a nakladatelskou činnost. Některé diskutované hříchy kopírovaných textů již přesáhly rámec a míru vkusu. Začaly se objevovat všude možně i s fotografiemi. Osobně si myslím, že recepty jsou tu stále pro inspiraci ostatním, proto je prezentujeme a je fajn, když skutečně dokáží inspirovat do té míry, že si je lidé z netu tisknou, doma zkoušejí, vylepšují, následně zde o nich diskutují. Tak to má být a to každého „autora?“ jen potěší.

    Pokud se někdo rozhodne dále tento obsah blogu (webu, knihy, či jiného internetového textu atd.) šířit VEŘEJNĚ a bez souhlasu či udání zdroje původu, musí počítat s tím, že se někdo, též VEŘEJNĚ, proti tomuto počínání ohradí. I když je to jenom recept, jak říkáte.

    Vím moc dobře, že popsat srozumitelně recept není zase nic tak snadného a některé recepty vyžadují opravdu i pár ingrediencí navíc, které v popisu chybí = ČAS, INFORMOVANOST, ZRUČNOST, JISTOU MÍRU KREATIVITY, NEZBYTNÝ PROCES ZDOKUMENTOVÁNÍ (aby byl recept uvěřitelný, že ho autor skutečně podle svého popisu i vyrobil a vypadá tak, jak tvrdí. Tedy poživatelně!, následuje ZPRACOVÁNÍ FOTOGRAFIÍ, SEPSÁNÍ TEXTU a PREZENTACE NA WEBU. Záměrně neuvádím pořizovací cenu surovin, protože takový autor si to doma i sám sní 🙂

    Tolik výše vyjmenovaných úkonů si může dovolit přeskočit jen ten, kdo recept od A do Z okopíruje a sám se pod něj podepíše. Také si myslím, že není recept jako recept. Dokonce autor od autora se liší svým slovním projevem a stylem. Když si někdo dá práci projít se webem, najde moře receptů, ale jen špička ledovce stojí za to, aby se do nich začetl a přinesly mu též i trochu poznání a nejen strohé seznamy ingrediencí.

    Katko, i kdyby to celé byl marný boj, jako že je 🙂 občas si mohou i „blogeři“ dovolit postavit se jeden za druhého. V rubrice DOPORUČUJI některé z nich „doporučuji“ navštívit, neboť tam se pozná, že není recept jako recept. Jejich práce si vážím a neberu ji na lehkou váhu. Ať už jsou to autoři knih, gastrožurnalisté nebo jen „obyčejní“ blogeři. Myslím, že všichni to dělají s nadšením, dostatečnou informovaností a láskou k dobrému jídlu, které odjakživa bylo symbolem příjemné pohody a kulturnosti národa. Nelze nezmínit ani „blogy“ věnované vínu, které jsou všeobecně respektované. Co na tom, když někdo píše v prostoru, kde má v adrese www. —— . blog.cz / jde přeci o obsah, ten je prvořadý.

    Když někoho pozvete na dobré jídlo, nikdy vám za to nevyhlásí válku! Myslím, že všichni co o jídle píší zvou čtenáře k prostřenému stolu na svůj web a nesluší se za zády hostitele v kapsách cokoli odnášet a vystrojit si hostinu někde jinde a s někým druhým. Většina slušných lidí svému hostiteli poděkuje a neváhá mezi přáteli zmínit i toho, kdo ji vystrojil tak dobře, že na to ještě teď vzpomínají.

    Tak by se dal vyjádřit můj postoj k tomuto trapnému kopírování.

    Díky za váš názor Katko, já si o tom myslím trochu něco jiného.

    Šárka

    http://www.dolcevita.blog.cz
    http://www.gurmanka.cz

    Kde se nemůžeme opřít o autorský zákon, můžeme se opřít o zdravý rozum a slušné chování. Když už si každý může zveřejňovat to, co sám uzná za vhodné (i když je to třeba cizí), tak my si můžeme za \”svým vlastním\” názorem stát 🙂

  17. No, právě. tady nejde o žádný recepísek Marušky nebo Alenky, či o blogííísek pubertálních slečen.
    Gurmánka (Dolce Vita, Cuketka, Olivovakucharka, Jižní svah, Sklenička…etc.) jsou stránky populární, hojně navštěvované, svými majiteli opečovávané a hýčkané. Napsat článek, reportáž, uvařit či upéci něco dobrého a pak to nafotit a odprezentovat dá sakra práce, stojí to peníze a spoustu času. A pak si nějaký hejhula \”vypůjčí\” drze recept a fotografie a pak je ještě dotčený a uražený? Kde to jsme? Kam se poděla slušnost a úcta k majetku a dílu druhých?
    Ale čemu se divím? Když pozoruji, co se v našem státě děje…škoda mluvit! 🙁

  18. Bartoš mi už zablokoval přístup na jeho www! A to jsem mu jen napsala koment, kde je originál receptu.
    Doufam, že nebudu muset nikdy do nemocnice, kde se nachází. To bych snad raději dobrovolně odešla na věčnost, než aby se o mne staral člověk s vlastnostmi našich politiků.

  19. Je smutné, že sme dospeli do doby, keď česť je na posmech. Dúfam, že poukázaním na internetových zlodejov, vyburcujete všetkých k zamysleniu a vinníci sa aspoň začervenajú. No a hádam aj polepšia 😉
    A chcela by som veriť, že tieto barbarské nájazdy na Vaše skvelé stránky Vás neodradia od zdielania Vášho kuchárskeho umenia s nami menej kreatívnymi, či začínajúcimi gurmánkami a gurmánmi :o)
    Ja osobne si už ani neviem predstaviť, ako by som sa zaobišla bez inšpirácie z vašich stránok: Šárka, Bali, Cuketka, Florentýna a ďalší… Všetky výtvory z vašich kuchýň zožali úspech :o))

  20. Je fajn, že na toto téma diskutujeme a máme na věc stejný názor! Když se problém nevyřeší, někteří se nad ním alespoň zamyslí a ušetří problémy sobě i nám ostatním. O to tady jde 🙂

  21. Velmi fandím a podporuji! Je to stále aktuální. Článek pana Cuketky jsem si vložila na Facebook. Při vytváření vlastního webu – byť ne o vaření – mám pořád obavy, zdali jsem někde něco neporušila a snažím se vše dodržovat (a jednou snad budu i vydělávat….;-). Některé weby jako třeba ulozto.cz jsou však nádherným příkladem absolutního pirátství. Je to nešvar internetu. Ale stále mne to baví a ještě mne to neodradilo.

    • Martina Boučková:

      Přesně tak! Jeden dodržuje všechno, druhý se tím netrápí a klidně se chlubí cizím peřím. Ono to asi i dost často prochází a někdy se to ani neodhalí. Jo, internet, to je brána otevřená a vejít může kam chce každý … Krást by se nemuselo 🙂 Ať se Vám tvorba na webu daří a nic vás neodradí !!! Prostě se nenechte a dělejte to, co vás těší. Já vám fandím 🙂 Šárka

  22. Všechny zdravím, diskuse je hodně stará, ale zajímalo by mě, jak to dopadlo s tou fakturou. Řeším teď něco podobného se svým konkurentem, který si zkopíroval moje fotky.

  23. Invest $ 1645 and get $ 9835 every month: https://make-3-btc-per-day.blogspot.it?t=43

    How to earn $ 5353 per day: https://se-gr-br.blogspot.com.es?yo=26

  24. Hi Everybody
    Thanks for checking out my about page. My name is Anton.
    I have worked a long time in this niche. My passion for writing started at a young age. I wrote short stories as a child and eventually went on to work with my school newspaper.
    This early tryst into news reporting eventually led me to academic writing. There is plenty of work for qualified writers. I specialize in essays, but have the skills to do all types of academic writing.
    Email me for more information about rates and a price quote. I’m looking forward to helping you.

    Academic Writer – Anton – Do writer needs a blog? Company

  25. Thanks for visiting,
    I’m Ianis Bowers.
    If you’ve ever been too busy and couldn’t finish a academic paper, then you’ve come to the right place. I assist students in all areas of the writing technique. I can also write the essay from start to finish.
    My career as a scholarly writer started during my school years . After learning that I was very able in the field of academic writing, I decided to take it up as a profession.

    Professional Academic Writer- Ianis Bowers- 7stepdesign.com Band

Přidal komentář