Předkrmy a chuťovky

81. Reformované volské oko

0 komentářů

hemenex

Co v neděli na snídani? Třeba reformované volské oko podle Madly? Bábovkové klání se chýlí pomalu ke konci, ale soutěžní příspěvky konce neberou. Dorazila velká porce nové bábovkové inspirace, tak tady ji máte. Předávám slovo Madle, ta ví nejlépe, jak své recepty představit.

Ač se normálně snažím ve své kuchyni vejce vynechat, odpíraného chleba je největší krajíc a já někdy dostanu nepřekonatelnou chuť na volské oko. Ale protože nerada stojím u prskající pánve a navíc mnohdy neuhlídám to, aby nebyl bílek přesušený, ráda se s vámi podělím o přípravu obligátního volského oka v muffinové formě. Konec léta žije v rytmu bábovek a báboviček, tak proč to nezkusit…

Budeme potřebovat:

  • vejce dle chuti či počtu strávníků (a nejlépe z biochovu od „šťastných“ slepiček)
  • šunku, anglickou slaninu či uzené
  • možno přidat i nastrouhaný či na kousky nakrájený sýr
  • sůl
  • sladká paprika

Příprava je snadná:

Do každého muffinového ďolíčku ložíme přiměřeně šunky, uzeného či anglické slaniny a to tak, abychom pokryli nejen dno, ale i boky formičky. Do výstelky můžeme přidat trošku sýra a na něj rozklepneme jedno vejce. To osolíme a okořeníme sladkou paprikou. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 ◦C a pečeme asi 5-10 minut, dokud vejce nezpevní. Po upečení vyjmeme z trouby a necháme chvilku zatuhnout, poté pomocí nože opatrně objedeme za uzeninovým kabátkem a vyjmeme.

Odměnou nám bude sněhobíle kyprý a stejnoměrně upečený bílek, krásně žlutý propečený žloutek a vědomí, že jsme ušetřili pár kalorií, protože jsme nemuseli používat žádný olej.
Servírujeme s pečivem a zeleninou.

Dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

Přidal komentář