Pokud ulítáváte na čokoládě Studentská pečeť, je tu tento nápad pro vás 🙂 Vymyslela Madla a takhle jednoduše ho můžete zrealizovat.
Za inspirací těchto báboviček stála známá čokoláda s buráky, rozinkami a citrónovým želé. Jelikož zmíněné želé nemám příliš v oblibě (a z čokolády ho vždy vyďobávám), nenajdete jej ani v rozpisu ingrediencí. Stejně tak jako vejce, bez nichž se už v kuchyni snažím drahnou dobu obejít … a ono světe div se, to funguje i bez nich 🙂
Takže na tyto bábovičky si připravíme:
- 1 hrnek mouky (1/2 hrnku bílé polohrubé mouky, ½ hrnku celozrnné pšeničné jemně mleté)
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¼ hrnku oleje
- ½ hrnku smetany ke šlehání (může být i mléko, ale přimlouvám se za smetanu)
- ½ balíčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžící vanilkového cukru (nejlépe domácí výroby)
- 1 lžíci kakaa
- ½ tabulky bílé čokolády nasekané na hrubší kousky
- hrstičku oloupaných nesolených arašídů
- hrstičku hrozinek
Do misky vsypeme obě mouky, třtinový i vanilkový cukr, kakao, kypřicí prášek a jedlou sodu, přilijeme olej a šlehačku, promícháme. Přisypeme nasekanou čokoládu, oloupané buráky a hrozinky, opět promícháme a lijeme do formiček nebo do velké bábovkové formy. (Pečeme-li bábovku, musíme samozřejmě ingredience znásobit dle objemu bábovkové formy). Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 20-25 minut. Ke konci pečení zkoušíme špejlí, když se na ni nic nechytá, je hotovo. Bábovičky necháme chvíli zchladnout (čokoláda ztuhne a zpevní a bábovičky jdou poté lépe vyklápět) a poté vyklopíme. Dozdobíme dle chuti například bílou jogurtovou polevou nebo jen pocukrujeme.
A jak na bílou jogurtovou polevu?
Půl tabulky bílé čokolády rozpustíme ve vodní lázni a přidáme k nim půl kelímku bílého hustého jogurtu. Promícháme a nanášíme na bábovičky, nebo rovnou do pusy 🙂
Dobrou chuť vám přeje Madla.
Marie Pospíšilová
Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉