Dezerty a sladké hříchy

69. Šneci v průvanu

5 komentářů

sneci s marmeladou

šneci s marmeládou

Na téma bábovka se už nenechám ničím a nikým překvapit 🙂 V tomto bábovkovém klání dostal každý pochybovač lekci, že s bábovkovou formou se dá sehrát pohádka 1000+1 noci. I když je ve skutečnosti stále v hlavní roli jedna jediná bábovková forma, je dokonale proměnlivá. Chvilku sladká, jindy slaná, sem tam decentně pikantní, ale naprosto vždy svůdná a k nakousnutí. O bábovkách si myslete co chcete, ale když řeknete, že je to nudný kus pečiva, bude to velká lež. Šneci v průvanu jsou inspirací od Madly. Chybí vám smysl pro humor? Schovejte se do šnečí ulity 🙂 Nyní mají prostor šneci s marmeládou, šneci s uzeným a šneci se sýrem. I když je každý s jinou chutí, všichni prošli stejnou bábovkovou formičkou.

 

šneci s uzeným

sneci s uzenym

Šneci v průvanu

Nejspíš nad samotným názvem kroutíte hlavou a říkáte si, jestli kuchařka spadla z višně nebo už jí začalo definitivně kapat na karbid. Možná trošku, ale to je jenom tím, že bábovkové šílenství nezná mezí a dokonale mě nakazilo. Takže jen na vysvětlení zdánlivě šíleného názvu, jedná se opravdu o klasické šneky z těsta a v průvanu jsou proto, že při použití již hotového listového těsta je jejich příprava velmi rychlá. A protože jsou šneci hermafroditi i já vám nabízím dvě úpravy těchto báboviček ve tvaru šnečků.

Budeme tedy potřebovat:

  • balíček listového těsta
  • libovolnou marmeládu (já použila domácí rybízovou)
  • strouhaný kokos
  • rozinky
  • chilli pastu nebo ostrý kečup
  • plátky najemno nakrájeného uzeného (použila jsem anglickou krkovici)
  • plátky tvrdého sýra

A vrhneme se na to:

Balíček listového těsta rozválíme na tloušťku zhruba 2 mm a rozkrájíme na pásky asi 2-3 centimetrové. Pásky potřeme buď marmeládou, kterou pak posypeme kokosem a rozinkami, nebo je potřeme pikantní chilli pastou či kečupem a poklademe na ně buď uzené maso nebo tvrdý sýr. Maso i sýr musí být samozřejmě nakrájeny na stejně široké plátky jako těsto. Zavineme a každý závitek dáme do muffinových důlků. Vložíme do trouby vyhřátí na 200 ◦C a pečeme zhruba 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Necháme úplně vychladnout, poté nožem opatrně objedeme okraje a vyklopíme.. Nejlépe jdou vyklopit bábovičky s uzeným, nejhůře s marmeládou, ta se trošku připéká ke dnu, ale po úplném vychladnutí to jde.

šneci se sýrem

sneci se syrem

 

Tak dobrou chuť vám přeje Madla.

Marie Pospíšilová

Váš hlas rozhodne, která bábovka soutěž vyhraje. Děkuji 😉

5 Komentářů

  1. Jujda, to je šneků! Ti by mi určitě chutnali, nejvíc asi ti sýroví. 🙂 Bezva nápad.

  2. Šneci jsou k nakousnutí, těžko bych vybrala jen jednu chuťovou kombinaci. Perfektní jsou též fotografie 🙂

  3. Tyhle šneky dělám bez formy – plát těsta natřu a pokladu nádivkou, smotám jako koberec, a krájím kolečka, která stavím na plech. Moje děti milují špenátové: uvnitř se špenátem a uzeným sýrem.

  4. Pavel:
    verze se špenátem zní úžasně, určitě někdy vyzkouším! navíc je to dobrý způsob jak naučit děti na ne zrovna oblíbenou zeleninu 🙂

  5. Špenátová verze by byla u nás doma hitem 🙂 Čerstvého špenátového lupení se mi letos urodilo nadlimitně, tak otestuji na spolubydlících, jak se jim bude Pavlův tip líbit. Na špenát máme u nás doma všichni jednotný názor: na talíři nás baví!

Přidal komentář