Dezerty a sladké hříchy

Adventní perníkové čarování podle Lenky

6 komentářů

tvarovany-pernik3

Krásné adventní čarování od Lenky je tu pro toho, kdo si chce provonět sladce dům a vykouzlit pěkné vánoční dekorace.

Lenka píše, … konečně se dostávám k tomu, poslat Vám něco ze své letošní perníkové tvorby do perníkového speciálu.
Pokorně obdivuji skvosty, které už v perníkové soutěži máte. Vím, co je za nimi dlouhých hodin trpělivé titěrné práce, a jak z ní umí bolet záda. Ne každý má tu trpělivost nebo čas, trávit hodiny “tečkováním a čárkováním” perníčků. Právě pro ně posílám návod, jak si byt provonět krásnou vůní perníku a přitom vyrobit působivou vánoční dekoraci. Perník je navíc velmi chutný, takže když některý neposlušný kousek zrovna nemá žádaný tvar, někdo si na něm rád pochutná.
svicen5

Perníkový svícen

Ingredience

  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do perníku
  • 1 lžička sody
  • 1,5 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 200 g moučkového cukru
  • 3 vejce
  • 6 lžic rozpuštěného medu
  • 100 g hery
  • bílková poleva

Postup

Vejce, cukr a rozpuštěnou heru dobře rozmícháme. Přidáme med a koření. Mouku prosejeme se sodou a práškem do perníku. Přilijeme tekutou směs a rukama důkladně vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a necháme na chladném místě 12-24 hodin odpočívat. Na papír na pečení si předkreslíme 6 stromečků a papír položíme na plech tužkou (fixou) dolů. Z těsta vyválíme válečky o tloušťce necelý centimetr dlouhé asi 40 cm a na plechu z nich na předkreslených obrázcích zformujeme stromky.

svicen-sablona

Další část těsta rozválíme na tloušťku asi 3 mm a vykrájíme 6 srdíček a 6 hvězdiček vhodné velikosti. Naskládáme na jiný plech vyložený papírem na pečení. Z těsta vyváleného na tloušťku asi půl cm vykrojíme šestiúhelník vhodné velikosti. Na plechu ho propícháme špejlí (aby se při pečení nevypoukl). Všechno upečeme v troubě vyhřáté na 200°C do zezlátnutí (8-10 minut). Chceme-li mít perníčky lesklé, ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí spojíme stromečky a srdíčka pomocí párátek a nazdobíme bílkovou polevou.

svicen-upecene

Doprostřed šestiúhelníku kulatým vykrajovátkem vypíchneme otvory pro zasazení svíček, případně je zpevníme polevou, která zbyla ze zdobení. Pomocí párátek připíchneme stromečky po obvodu šestiúhelníku. Je dobré část těsta, ze kterého budeme tvarovat stromečky, zahustit více moukou, aby válečky při pečení lépe držely tvar. Ze zbylého těsta můžeme na plechu vytvarovat libovolné tvary a upéct.

tvarovany-pernik-syrovy

Krásný, perníkem provoněný, adventní čas všem přeje Lenka

6 Komentářů

  1. Svícínek už jsem obdivovala na Lenčiných domácích stránka, tak jsem ráda, že ani v této soutěži nebude chybět :-). Nápaditost paní Lenky nemá prostě obdoby, jak už jsme se o tom přesvědčili :-)…

  2. Tak takový svícínek bych brala od minuty a mám normálně svrbění jej vyrobit. jen se bojím, že by můj výrobek nebyl ani zdaleka tak rkásný jako perníkové skvosty paní Lenky. Prostě šikovné ruce se pozanjí. Opravdu nezávidím porotcům.

  3. Lenka má doma opravdu voňavý advent 🙂 I já mám velké svrbění pustit se do něčeho perníkově odvázaného, protože každý příspěvek na tohle téma mě k tomu ponouká, ale zároveň vidím ty nedostižné mistryně perníkářky, kterým se nedá konkurovat. Kdo umí, ten umí 🙂

  4. paráda, zase nové tvoření z perníku, moc pěkné a originální

  5. Mně se zase líbí ta srdíčka – jsou moc hezky naaranžovaná. Ale ani ten zbytek není k zahození 😉 Respektive – je spíš k potěše oka a pak ke snězení 🙂

Přidal komentář