Předkrmy a chuťovky

Crème fraîche (krém freš) – domácí výroba

4 komentářů

Crème fraîche (krém freš)  

Ve svých recepturách velmi často používám tento tradiční francouzský sametově hebký zázrak. Jedná se o mléčný zakysaný výrobek, který balancuje na rozhraní mezi šlehačkou a zakysanou smetanou. Vyznačuje se dokonalou jemností, hladce krémovou konzistencí a díky vysokému obsahu tuku (cca 30 až 40 %) se při tepelné úpravě krásně rozpouští a nesráží se. Není divu, že pro tyto přednosti se stal nepostradatelným v kuchyni i těch nejnáročnějších kuchařů. Na každém rohu ho nejspíš neseženete, ale existuje způsob, jak si ji v pohodlí kuchyně připravit. Jen tomu musíte obětovat den a noc. Domácí créme fraiche musí pěkně v teple a klídku odpočívat, ale vás to může nechat v ledovém klidu. Recept je jednoduchý a budete s jeho přípravou vyřízeni za pár minut. Možná nevíte, že  Créme fraiche neobsahuje víc než 15% mléčné laktózy, čímž se stává lépe stravitelným při poruchách jejího příjmu. Nenajdete v něm žádné stabilizátory ani konzervanty, neboť jejich použití při výrobě není povoleno. To se neposlouchá špatně, proto doporučuji originál vyzkoušet. Ať můžete porovnat výsledek s tím doma připraveným. Nejslavnější originální Créme fraiche se vyrábí v Calvadosu a má svou vlastní Appelation d´Origine Contrôlée.  

Postup přípravy:   

V misce smícháme 500 ml čerstvé husté smetany a přidáme 2 polévkové lžíce podmáslí . Když smetanu naočkujeme podmáslím, přikryjeme misku potravinovou fólií a necháme ji stát pěkně v pokojové teplotě 24 hodin, kde teplota místnosti bude dosahovat cca 22 °C a miska nebude stát v průvanu, ale hezky v závětří. Tak se dočkáme skvělého výsledku. Hotové přemístíme do chladničky a necháme ho tam tak dlouho, dokud bude v misce co brát 🙂 Takhle jednoduché je čekání na zázrak. Není to stoprocentní originál, ale stoprocentně ho vhodně nahradí. Radost z nového gurmánského zážitku za to stojí.   

 
Naposledy jsem pořídila 1 kg Crème fraîche (krém freš) s obsahem tuku 38 % v Makru – za cenu 109,- Kč. Řekla bych, že je to slušná cena. Jen musíte takových koláčů upéct hned několik:-) Ale s tak dobrým produktem si každý poradí šmahem a uvaří třeba jarní skvělou koprovku. 

 

Vypisovat všechny mé recepty, kde v seznamu ingrediencí najdete tuto surovinu, by bylo na dlouhé lokte, protože jich je opravdu dost. Zda se vydat do obchodu pro originál nebo se pokusit vyrobit si domácí alternativu? To je na vás.  Na toto téma se dá najít na internetu mnoho odkazů, ale poukážu jen na tyto dva. Jak dopadlo s krém freš

  

a jak si s domácí výrobou poradí holky od . Koho v kuchyni neopouštějí dobré úmysly, ten ochutná obě varianty

 

Crème fraîche (krém freš) a zaujme k nim vlastní postoj 😉 Já jsem si názor vyhranila tam, kde se Crème fraîche

  

cítí jako doma. Vařit s ním je opravdový požitek. Třeba takové papriky plněné parmazánovým krémem. Nakonec došlo i na nějaký ten odkaz, tak snad vám osvědčený nápad z mé kuchyně přijde vhod.

 


  

  

4 Komentářů

  1. V misce smícháme 500 ml čerstvé husté smetany a přidáme 2 polévkové lžíce .prosím,čeho?toho podmáslí?Díky moc.

  2. Aj ja by som chcel vedieť čoho 2 lyžice, v recepte to chýba…

  3. přidáme 2 lžíce podmáslí. Děkuji za upozornění na chybějící text … Ihned doplňuji.

  4. A co zakysaná smetana, mělo by to být podobné. Doporučuji mít současně obé a testnout.

Přidal komentář