Dezerty a sladké hříchy

Ořechový koláč s brusinkami

7 komentářů

 

f4 ořechový koláč

Ořechový koláč s brusinkami. Ať hledám, jak hledám, nenacházím nic, pro co bych neměla slabost. Pikantní lehce nakyslé brusinky a křupavé lískové oříšky jsou dalším z parádních moučníků prvorepublikové kuchařské knihy. Takové recepty jsou ozdobou naší české kuchyně. Ruku na srdce! Kdy naposledy jsem pekla mřížkový koláč? Když si odmyslím pravý linecký na rakouské straně, neměla jsem ho dost dlouho. Proto děkuji Hance, že umí knihou tak dobře listovat a objevila učiněný poklad. Zařazuji ho do zlatého fondu rubriky V kuchyni s Anuší Kejřovou, takových mistrovských vyzkoušených receptů je tam už pěkná hromádka. Klidně se o tom můžete přesvědčit na konci článku s názvem Vaříme podle starých kuchařských knih.

Hanka píše: “Po jarním obědě se nám zatáhla obloha a přišla chuť na něco sladkého ke kávě.Vybrali jsme ořechový koláč s brusinkami.”

f1 ořechový koláč

 

Ořechový koláč s brusinkami

Potřebujeme:

  • 10 dkg másla
  • 9  dkg cukru moučka
  • 1 vejce
  • 18 dkg krupičkové mouky
  • 7 dkg lískových oříšků
  • pomerančová kůra
  • vanilkový cukr
  • kypřící prášek
  • brusinkový kompot
  • rum

 Utřeme máslo s cukrem, přidáme pomerančovou kůru, půl sáčku vanilkového cukru, vejce. Třeme asi 8 min.

 

f2 ořechový koláč

Pak postupně přidáváme mouku s 1 lžičkou kypřícího prášku (dala jsem hrubou mouku). Těsto vyklopíme na vál a zapracujeme 7 dkg mletých lískových oříšků a tři strouhané hořké mandle (já dala pár kapek mandlového aroma). Vypracujeme nelepivé těsto.

f3 ořechový koláč

Jednu třetinu těsta dáme bokem, ze zbytku vyválíme silnější placku a vtlačíme ji do koláčové formy (mně se moc nedařilo nelepivé těsto i když jsem přidala trochu mouky – těsto jsem nakonec do formy vtlačila rovnou, bez vyválení). Potřeme brusinkami – na  plotýnce v kastrolku umícháme 2 lžíce brusinkového kompotu se lžící rumu. Zbytek těsta vyválíme v tenčí válečky, které klademe na koláč křížem přes sebe. Potřeme vajíčkem  a dáme péci do nepříliš horké trouby do zlatova.

Pečeme asi 20-30minut.

Chuťově velmi zajímavé spojení oříškového těsta s brusinkami. Ale cítila jsem v těstě zrnka hrubé mouky. Možná by stálo za pokus vyzkoušet jemnější mouku než hrubou. Každopádně je to velmi zajímavý moučník k odpolední kávě či čaji.

 f5 ořechový koláč

Příjemné mlsání přeje HaF

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

7 Komentářů

  1. Mila Sarko, dekuji za tyto zajimave recepty. Kolac mi pripomina linecky kolac, tam se ale do testa dava jeste skorice. Jak sama poukazujes, hladka mouka by dala testu patricnou konzistenci. Ja pecu hodne s krehkym testem a povede se vzdycky. Spravna mouka zarucuje uspech. Preji Tobe a Edovi vesele Velikonoce a hodne zdaru v podnikani.
    Eva a Claudi Voser

  2. Mila Evo,
    díky za komentář. Koláč pekla paní Hanka a recept na něj objevila ve staré české kuchařce, která se dočkala nedávno nového vydání. Vybrala rozhodně moc dobře, protože takový koláč bych si opravdu s chutí dala a vyzkoušela, jak chutná. Staré recepty mají kouzlo 😉

    Já i Eda Vam prejeme krasne svatky Velikonocni a hodne pohody a jenom peknych dnu!

  3. Spojení brusinek a ořechů je doopravdy kouzelné a prudce návykové. Linecké koláče peču moc ráda, jen tu mouku používám hladkou v kombianci s pšeničnou jemně mletou celozrnnou.

  4. Madla:
    Byl to první pokus a tak jsem postupovala podle receptu.Linecké koláče moc nepeču,mám raději rychlé recepty typu zamíchat,vylít na plech a upéct.Asi deformace díky dětem.Proto děkuji za připomínky a postřehy zkušenějších pekařek,člověk se pořád učí.

  5. Koláč vypadá báječně! Chystám se na něj, všechny suroviny mám po ruce, ale zatím mám ještě pořád plné ruce jiné práce 🙁
    Jaro a zahrada mě bude brát skoro všechen volný čas, ale neznám nic lepšího, než si zase skočit na čas do letní kuchyně 🙂 Na to se fakt těším. Možná na zahájení letní sezóny linecký koláč upeču, protože je takový důstojný.

Přidal komentář