Maso

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků

1 komentář

f6 pečená kuřátka

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků se za časů prababiček a podávala v předjaří s novým bramborem a kompotem z loňské úrody ze zahrádky. V zahradě touto dobou rašila první pažitka a dostala svou velkou roli v nádivce. Takovým nedělním obědem nikoho neurazíte ani dnes. Tento příspěvek je od Hanky a zařazuji ho do rubriky V kuchyni s Anuší Kejřovou – Vaříme podle starých kuchařských knih, protože právě její kuchařská kniha se stala vděčnou inspirací. Co říkáte na takový tradiční a oblíbený recept? Když kuře, tak s nádivkou! Já klidně vyměním stehýnko za nádivku 😉

Hanka píše: “Po houskové polévce se servírovala kuřátka s nádivkou.” Já trochu zamíchala pořadím, ale vůbec nebylo na škodu proložit si náladu po polévce medovým koláčem 🙂 Kdo má rád sladké, hlavní moučník bude ještě po nadívaných kuřátkách následovat. Hanka nic nevynechala a je vidět, že podle Anuše Kejřové se dá velmi inspirativně vařit. Tento recept je již jarně naladěn, nechybí v něm svěží pažitka.

f1 pečená kuřátka

 

Pečená kuřátka s masitou nádivkou z drůbků

Suroviny:

  • 2 malá kuřátka (každé kolem 1kg)
  • drůbky
  • housky
  • máslo
  • vejce
  • trochu mléka
  • citr. kůra
  • mandle
  • pažitková nať
  • muškátový květ nebo oříšek

Připravíme nádivku – buď podle svého zvyku nebo podle Anuše Kejřové:

Drůbky (žaludky, srdíčka, játra) očistíme, rozkrojíme a udusíme na másle se špetkou pažitky do měkka. Pak drobně usekáme. Utřeme 5 dkg másla, 1žloutek, 1 vejce, špetku soli, muškátový květ nebo oříšek, citrónovou kůru a strouhané mandle. Přidáme pažitku, trochu mléka, usekané drůbky a tři rozdrobené housky. Můžeme zvlhčit masovou šťávou z drůbků. Umícháme v nepříliš tuhou nádivku. Nakonec přidáme ušlehaný tuhý sníh ze dvou bílků.

 f2 pečená kuřátka

Kuřátka očistíme, uvnitř vymažeme jemně utřenou slaninou a naplníme nádivkou. Zašijeme nebo spíchneme jehlou.

 f3 pečená kuřátka

Osolíme a dáme na plech  s máslem, prsíčky dolů, péci. Podléváme vývarem nebo slanou vodou.

 f4 pečená kuřátka

Během  pečení jedenkrát otočíme, potíráme máslem a pečeme do zlatova.

 f5 pečená kuřátka

Upečené rozkrojíme na půlky a přelité šťávou podáváme s novými brambory. Bohužel, v obchodě brambory zatím nic moc, tak se u nás kuřátka podávala s rýží.

Dobrou chuť přeje Hanka – HaF

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

Nakladatelství Motto  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

One Comment

  1. Kuře s nádivkou k jarnímu jídelníčku patří. Když se nádivka navoní bylinkami, klidně bych vyměnila kuřecí stehno za nádivku a neměla bych pocit, že jsem o maso ošizena 🙂 Moc podařená receptura! Díky 😉

Přidal komentář