Dezerty a sladké hříchy

Medový koláč podle stoletého receptu

5 komentářů

f5

Medový koláč z žitné mouky, s vůní pěti koření, neloupanými sekanými mandlemi a se šibalskou (víc než) kapkou rumu asi málokoho nepotěší. V pátek ho upekla na sobotní snídani Hanka a rozšířila rubriku vaření podle tradičních českých kuchařských knih o další zajímavou dobrotu. Medový koláč podle stoletého receptu. Recept provoní rubriku V kuchyni s Anuší Kejřovou a zároveň ho řadím do soutěže: Vaříme podle starých kuchařských knih.

Hanka píše: “V pátek vybrala rodinná rada na sobotní snídani recept na medový koláč.”

f1

Na medový koláč potřebujeme:

  • 40 dkg žitné mouky
  • 60 dkg medu
  • 6 vajec
  • 1 dl rumu
  • 1 prášek do pečiva
  • koření – vanilka, hřebíček, nové koření, ml.skořice, citron
  • 10 dkg hrubě sekaných mandlí

Med jsem v míse rozehřála ve vodní lázni do tekutého stavu, přidala 5 žloutků,1 vejce,citronovou kůru,rum a mletou skořici.Mezitím jeden dobrovolník v hmoždíři zpracoval nové koření, hřebíček s vanilkou a vše to putovalo k medu.

f2

Když jsem vyčetla v postupu,že je třeba hmotu míchat půl hodiny do pěny,vyrazila na pomoc technika.Šlehačem byla hmota ušlehána do přijatelné konzistence v přijatelném čase. Potom jsem po částech zapracovala žitnou mouku smíchanou s kypřícím práškem a přidala sníh z 5 bílků.

f3

Po opatrném vmíchání sněhu přišly na řadu mandle.

f4

Vymazat a vysypat plech, nalít těsto a šup do trouby. Péct pomalu asi hodinu, ne moc prudce.

Doporučuji poctivě hlídat, v případě potřeby plech přikrýt alobalem. Díky vysokému obsahu cukrů povrch tmavne velmi rychle.

Ochutnávali jsme koláč (navzdory pokročilé noční hodině) ještě teplý – první dojem –velmi chuťově výrazný po medu a koření. Ráno, vychladlý, poměrně medově sladký, ale nepřeslazený. Zvažovala jsem, zda ho nepromazat rybízovou marmeládou, ale nakonec byl servírován jen lehce přelitý naředěnou marmeládou a byla to úžasná mňamka. Když se rozležel do druhého dne, tak nějak se vytratila původní sladkost a zůstala úžasná chuť medu a koření, takový perníkový chléb. Hodně chuťově podobné perníku na strouhání. Dětem ta výrazná chuť vadila, ale mě a manželovi velmi chutnal. Navíc úplně fantastické jsou v tom koláči ty větší kousky mandlí. Tento koláč u nás bude častěji. Chudáci včelky se budou muset snažit, aby bylo z čeho péct.

Medové mlsání přeje Hanka – HaF

Připomínám, že probíhá nová soutěž – Vaříme podle starých kuchařských knih – tentokrát s Anuší Kejřovou. Receptů již byla vyzkoušena pěkná řádka, ale stále je z čeho vybírat.

Přidejte se k nám 😉 

 

Nakladatelství Motto

  Všechny vaše zde zveřejněné soutěžní recepty najdete též na stránkách nakladatelství  

5 Komentářů

  1. Vůně žitné mouky, medu, rumu, koření a k tomu ještě hrubé kousky mandlí – to opravdu musí být vynikající koláč. V té knize se dají najít samé poklady a vy máte evidentně šťastnou ruku, Hanko.

    P.S.
    Nejen šťastnou ruku na výběr, ale též šikovnou při samotné přípravě. Díky za všechny příspěvky 😉 Těším se na pokračování.

  2. Hledal jsem recept na dobrý medový moučník a ze všech co se mi povedlo upéct,byl tento nejlepší (z kladného hodnocení babičky) ta dokázala zkritizovat jakýkoliv nedostatek,moc děkuji za úžasný recept.

    PS:stal se součástí Vánočních a Velikonočních svátku

  3. Skvělý recept. Určitě zkusím. Hledal jsem, kde nejlépe koupit mouku, ale nic moc jsem nenašel.

Přidal komentář