Dezerty a sladké hříchy

Mandlový dort bez mouky podle prastarého receptu

8 komentářů

moka dort naší babičky

 

Mandlový dort bez mouky podle prastarého receptu aneb “Moka dort naší babičky.” Pěkný recept na mandlový moka dort mi poslala “babs” a rovnou z odkazem, kde se inspirovala. Potěšilo mě, že to bylo na stránkách Gurmánka.cz, kde si vybrala recept na tento zajímavý dort. Povedl se jí mistrovsky a vložila do pečení i kus své vlastní fantazie a zručnosti. Díky “babs” za tento milý příspěvek, který tímto servíruji i ostatním. Třeba někdo dostane chuť pustit se do pečení 🙂 … slovo má “babs”

Kávový dýchánek s přáteli se vydařil … nic nezbylo …

Recept na Mandlový dort bez mouky aneb Moka dort naší babičky přidávám ještě na závěr tohoto příspěvku

mandlový dort bez mouky

Děkuji babs za pěkný recept a přidávám ho do rubriky “Vaše sladké nápady” 🙂 Kdo chce, může tuto rubriku rozšířit o vlastní delikatesu. Budu se těšit.

Kdo se zúčastnil (či jen sledoval) loňskou bábovkovou soutěž, může se podívat, jaké formy vyrábí keramička Romana Hulíková z Děbolína letos. Jsou to levandulové modře vylévané. Nechybí ani koláčová forma. Pěkné nádobíčko si pořídila babs a já jsem ráda, protože jsem si nedávno říkala, že bych tu modře vylévanou formu měla vyfotografovat. Nadšenců této keramiky bylo dost a tak se v keramickém dvoře prý netrhnou dveře ještě dnes 🙂 Díky všem za podporu českého řemesla.

8 Komentářů

  1. Milá babs, děkuji za pěknou recepturu. Ve tomto \”rohatém\” pojetí vypadá dortík opravdu čertovsky dobře a svádí k nakousnutí. Nedivím se, že z něj nezůstal ani drobek. Takový kávový dýchánek bych si nechala líbit. Krásná je i bábovková a koláčová forma. Když jsem je viděla u paní Romany v hrnčířském krámku (modře vylévané bábovky jsem okukovala už v dílně), říkala jsem si, že bych je měla vyfotit a přidat na ukázku k těm bíle vylévaným. Kdo v létě pojede kolem Penzionu Keramika, může se tam pro ně zastavit. Taková pěkná forma potěší. Musím říct, že se v nich naprosto fantasticky peče. Snad budete spokojená i vy. Díky za pěkný příspěvek do rubriky \”Vaše sladké nápady\” 🙂

  2. Pěkný receptík, až se sbíhají sliny! Určitě stojí za vyzkoušení!

  3. Už někdo uhodl hádanku? Já tedy odpověď neznám, ale moc by mě zajímala! Vypadá to na pohodové letní čtení, tak bych ráda věděla název.:-)

  4. Jejda, moc se omlouvám. Už vidím, že jsem v sousedním článku. A já si říkala, proč Gurmánka pod článkem o houbovém oleji mluví o bábovce. No nic. Opravdu se omlouvám!

  5. Mandlový dortík jsem dostala od své milé kamarádky Martičky a dělám korpus stejně,ale
    náplň dávám pařížskou šlehačku a při servírování zdobím ještě bílou šlehačkou. Peču ho při
    narozeninách a o vánocích.Je to jeden z nejlepších dortíků co znám,je to mňamka……o))

    • Irena Zástěrová / Iren:

      Mandlový dortík přikrášlený pařížskou šlehačkou je jako sen 🙂 Úplně tu chuť cítím. A přikláním se k názoru, že tento druh dortíku je dostatečně noblesní na to, aby byl podávám při těch nejdůležitějších oslavách. Zrovna mám malé dilema … upéct mužíčkovi dort schwarzwaldský nebo se přiklonit k tomuto mandlovému zázraku. Oba dva jsou pro mě taková sázka na jistotu 🙂

  6. mandlovy dort take zdobim Parizskou slehackou a pri rozkorojeni vykapu spodni cast rumem a namazu kyselou marmeladou (bud sipkovou a nebo cerveny rybiz). Stejny recept pouzivam take s liskovymi orisky – je to take moc dobre.

  7. Libuse Kuzelova:

    Pařížská šlehačka nikdy nic nezkazí. A kombinace s lehce pikantní a nakyslou marmeládou šípkovou nebo pasírovanou rybízovou je prostě dokonalost sama 🙂

Přidal komentář